• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#410657  autor: galtom
 16 cze 2010, 09:33
zolvio pisze: "szybkiego neta w normalnych cenach" to w tym kraju nigdy nie było i nie będzie. Duże szybkości muszą być droższe, ktoś musi ponosić koszty budowy/modernizacji łączy i powinni to być klienci. Wątpiącym polecam lekturę cenników Neostrady na tle dziejów oraz porównanie ofert internetu w Polsce i krajach tzw. "starej" UE.
Nie moge sie zgodzic. W UK (czyli wg. Ciebie kraju starej unii) placilem operatorowi alternatywnemu (po czesci korzystajcacemu z infrastruktury BT (ale BT hurt!!! - w UK narodowy operator został podzielony na dwie odrebne firmy) ok. 25 miesiecznie.

Za te 23 funtow (ok. 125 zł) miałem:
łącze do 8Mbps z ograniczeniem transefru (to standard w UK) 40 Gb
telefon stacjonarny "bez ograniczen" na UK i UE (po warunkiem, ze polaczenie nie trwa dluzej niz 1h) oraz tzw. "fait usage policy (w tym wypadku oznaczalo to, ze jednak unlimited calls sa limited :-) limit byl duzy ale jednak byl).
Faktyczna predkosc netu to bylo ok. 5.5Mbps

Teraz mam Netie: za 138 zł (2 x 69) otrzymuje:
łacze do 20Mbps bez ograniczen transferu
telefon stacjonarny na polske i UK bez zadnych ograniczen
Net faktycznie dziala na 2.2-2.5MB/s

Za identyczny pakiet zaplacilbym aktualnie (umowa na 18 miesiecy):
26.48 = ok. 130 zł

Wiec ceny mamy juz w zasadzie takie jak "na zachodzie" i duzo taniej (jesli wogole) nie bedzie. Sprzet kosztuje wszystkich tyle samo, moze koszty obslugi sieci sa u nas nizsze ale tez konkurencji w zasadzie nie ma (poza lokalnymi rynkami). Zatem twierdzenie, ze szybkiego neta nie ma i nie bedzie (i to w rozsadnej cenie) jest nieprawdziwe.

Pozdrawiam,
Galtom

#410792  autor: zolvio
 16 cze 2010, 19:01
galtom pisze: Nie moge sie zgodzic. W UK (czyli wg. Ciebie kraju starej unii) placilem operatorowi alternatywnemu (po czesci korzystajcacemu z infrastruktury BT (ale BT hurt!!! - w UK narodowy operator został podzielony na dwie odrebne firmy) ok. 25 miesiecznie.

Za te 23 funtow (ok. 125 zł) miałem:
łącze do 8Mbps z ograniczeniem transefru (to standard w UK) 40 Gb
telefon stacjonarny "bez ograniczen" na UK i UE (po warunkiem, ze polaczenie nie trwa dluzej niz 1h) oraz tzw. "fait usage policy (w tym wypadku oznaczalo to, ze jednak unlimited calls sa limited :-) limit byl duzy ale jednak byl).
Faktyczna predkosc netu to bylo ok. 5.5Mbps

Teraz mam Netie: za 138 zł (2 x 69) otrzymuje:
łacze do 20Mbps bez ograniczen transferu
telefon stacjonarny na polske i UK bez zadnych ograniczen
Net faktycznie dziala na 2.2-2.5MB/s

Za identyczny pakiet zaplacilbym aktualnie (umowa na 18 miesiecy):
26.48 = ok. 130 zł

Wiec ceny mamy juz w zasadzie takie jak "na zachodzie" i duzo taniej (jesli wogole) nie bedzie. Sprzet kosztuje wszystkich tyle samo, moze koszty obslugi sieci sa u nas nizsze ale tez konkurencji w zasadzie nie ma (poza lokalnymi rynkami). Zatem twierdzenie, ze szybkiego neta nie ma i nie bedzie (i to w rozsadnej cenie) jest nieprawdziwe.
Trzeba porównać relację kosztów usługi do wynagrodzenia w danym kraju. Przecież w Wielkiej Brytanii zarobki są dużo wyższe, dlatego 23 GBP to dużo mniejsza część wypłaty statystycznego mieszkańca UK niż 130 zł dla pracującego w Polsce. Dlatego uparcie twierdzę, że to niestety w Polsce jest drożej.

Chodzi o to, żeby te plusy nie przysłoniły wam minusów

#410815  autor: abcd
 16 cze 2010, 21:28
szyman12 pisze:podczas światłowodem (nie wiem jak w technologii FTTH) odległość może wynieść spokojnie ~40 km i nie będzie to prędkość 50 Mb/s, lecz nawet 1 Gb/s!
Byłbym ostrożny. Za to pewnie na kilka (3-5) kilometrów by się dało bez większych problemów, wg wiki zależy to od wdrożenia ("Maksymalny zasięg sieci PON zdefiniowany jest przez budżet mocy optycznej OLT i ONU.")
szyman12 pisze:Choć z drugiej strony czy wymiana kart na VDSL2 i zwiększenie przepustowości na światłowodach/radioliniach nie będzie droższa niż wymiana miedzi na światłowody? ....
Właśnie nie jest problemem wymiana kart i modemów (bo dopiero co zrobili to dla ADSL2+ przecież, i to w całym kraju) tylko konieczność postawienia wielu nowych central, jeśli chcą na poważnie myśleć o internecie w granicach 50Mbit/s i do tego IPTV.
W teorii (jeśli jest jeszcze trochę miejsca w kanałach i ich układ jest odpowiednie dla światłowodu jednomodowego, a właściwie to dla wiązki takich) cała inwestycja w FTTH to przeciągnięcie wiązki światłowodów w istniejącej kanalizacji i instalacja zakończeń aktywnych w domach klientów, optymalnie obok normalnej miedzi, po której można świadczyć PSTN i awaryjny dial-up (który na takich liniach powinien być za darmo, w razie czego).
Największym problemem jest sfinansowanie całej inwestycji i podłączenie tego do domów klientów (zwłaszcza jeśli sąsiad ma boazerię, dzięki czemu mam ostatni odcinek napowietrzny na skrętce Cat5, tutaj by się tak nie dało), nie mówiąc o skłonieniu klientów do sfinansowania końcówek (zwłaszcza że na dobrą sprawę powinno się je założyć na wszystkich liniach, nie tylko u internetowców). Ale zawsze to tańsze i organizacyjnie prostsze niż budowa nowej kanalizacji

#410878  autor: galtom
 17 cze 2010, 10:23
zolvio pisze: Trzeba porównać relację kosztów usługi do wynagrodzenia w danym kraju. Przecież w Wielkiej Brytanii zarobki są dużo wyższe, dlatego 23 GBP to dużo mniejsza część wypłaty statystycznego mieszkańca UK niż 130 zł dla pracującego w Polsce. Dlatego uparcie twierdzę, że to niestety w Polsce jest drożej.
W swoim posicie pisales o koszcie bezwzglednym. Oczywiscie, ze relatywnie do zarobkow dla brytyjczyka lacze za 130zl jest bardziej dostepne niz dla polaka. Ale pamietaj, ze niestety nasi operatozy kupuja te same urzadzenia co firmy w UK i nie placa za nie mniej bo sa z polski.
Sam wspominalem, ze byc moze kosztu dzialanosci/utrzymania sieci sa w Polsce troche nizsze (ale niekoniecznie). Jak spojrzysz na wiekszosc artykulow (m2 powierzchni komercyjnej, itd... poz zarobkami) to wszystko w Polsce jest drozsze. Popatrz tez prosze jakie byly ceny na rynku (i predkosci) zanim Netia ruszyla w Polske z taka oferta. Ile kosztowalo SDI i pierwsza Neostrada? Jest ewidentnie lepiej i taniej. I badzmy realistami - duzo taniej nie bedzie. Firmy telekomunikacyjne to nie "dobry wujek" tylko biznes.
Na poziom cen ma wplyw tylko i wylacznie konkurencja. Kolejnej niewielkiej obnizki cen a raczej zbogacenia istniejacych pakietow moglibysmy sie spodziewac gdyby szybko pojawil sie trzeci operator o zasiegu Netii (sieci kablowe maja zbyt ograniczony dostep). Ale na to sie nie zanosi. Lub (co tez w najblizszym czasie sie nie wydarzy) gdyby TP zostala podzielona (jak BT w UK) na dwie odrebne firmy (hurt dla opow i detal taki sam njak obecne na rynku).

Pozdrawiam,
Galtom

#410890  autor: abcd
 17 cze 2010, 11:55
galtom pisze:I badzmy realistami - duzo taniej nie bedzie
Taniej nie będzie i wcale nie ma być. Łącza za 20 czy 30 zł to utopia (nic się z czegoś takiego nie zwróci), poprawną ceną za najniższe łącze jest gdzieś 45-55 zł. Tylko że w tej cenie powinno być co najmniej 10/2 Mbit/s, a wyżej tylko lepiej i bardziej symetrycznie.
Na pewno żaden operator nie będzie kładł drogiej infrastruktury (mówimy o FTTH, chociaż z dowolnym DSL jest podobnie) żeby mu potem płacili 20 zł miesięcznie za łącze wykorzystujące promil możliwości medium. Ale też chyba nikt nie wymaga takiej oferty łączy. Z drugiej strony zawsze można na takiej linii świadczyć świetnej jakości usługi telewizyjne (nie ma ograniczenia 6-10Mbit/s na kanał) i na tym solidnie dorobić, przy odpowiedniej polityce cenowej wygryzając kablówki i platformy satelitarne

#410891  autor: user_delete19
 17 cze 2010, 12:04
PracownikTP pisze:Od nie dawna w telewizji można zobaczyć nasze nowe spoty reklamowe z cyklu: Serce i Rozum.
Pokazujemy w nich podstawowe produkty naszej oferty: Neostradę, pakiety TV oraz telefon domowy.
Jesteśmy bardzo ciekawi Waszych opinii, na temat poszczególnych usług.
Zapraszamy do komentowania.
Się wtrącę - gdzie jest "rozum" w logice: masz socjalny to nie możesz mieć u nas neostrady - spadaj do konkurencji a my będziemy psioczyć że nie bierzesz internetu od nas tylko od tej niedobrej konkurencji? :evil:

#410960  autor: Kaczy
 17 cze 2010, 17:09
abcd pisze:Byłbym ostrożny. Za to pewnie na kilka (3-5) kilometrów by się dało bez większych problemów, wg wiki zależy to od wdrożenia ("Maksymalny zasięg sieci PON zdefiniowany jest przez budżet mocy optycznej OLT i ONU.")
Standard przewiduje zasięg do 20 km. Wszystko zależy od nadajników (wkładki SFP) oraz podziału. Sieć GPON bazuje na splitterach PLC 1:N. W większości przypadków jest to 1:32 i taki splitter tłumi dużo sygnału i stąd ograniczenie.
Jeżeli jednak mówimy o PON, ale nie GPON, to zasięg może być nawet 100 km :] Ale wtedy trzeba robić to w technologii P2P, czyli o wiele kosztownej niż GPON.

...::: Made for loneliness :::...

#411001  autor: Feniks06
 17 cze 2010, 21:26
lwiczek pisze:
PracownikTP pisze:Od nie dawna w telewizji można zobaczyć nasze nowe spoty reklamowe z cyklu: Serce i Rozum.
Pokazujemy w nich podstawowe produkty naszej oferty: Neostradę, pakiety TV oraz telefon domowy.
Jesteśmy bardzo ciekawi Waszych opinii, na temat poszczególnych usług.
Zapraszamy do komentowania.
Się wtrącę - gdzie jest "rozum" w logice: masz socjalny to nie możesz mieć u nas neostrady - spadaj do konkurencji a my będziemy psioczyć że nie bierzesz internetu od nas tylko od tej niedobrej konkurencji? :evil:
A kolega to zapewne wie, że brak neostrady na planie socjalnym to nie wymysł chorych głów w TP tylko zapis narzucone przez UKE?

#411007  autor: user_delete19
 17 cze 2010, 21:33
Feniks06 pisze:A kolega to zapewne wie, że brak neostrady na planie socjalnym to nie wymysł chorych głów w TP tylko zapis narzucone przez UKE?
Rili?
Nie będzie Neostrady na planie socjalnym :
Od roku Telekomunikacja Polska nakłania Urząd Komunikacji Elektronicznej do zaakceptowania zmiany regulaminu planu socjalnego. Narodowy operator chciałby, aby przestała obowiązywać - wymyślona zresztą przez niego samego - restrykcja dotycząca abonowania na tym planie usług dostępu do Internetu. Historia planu socjalnego oraz chronologia regulacji rynkowych spowodowała, że TP nie ma możliwości świadczenia usług dostępu do Internetu abonentom planu socjalnego, a mają ją konkurenci TP, korzystający z hurtowej usługi BSA. Rynek dostępu do Internetu tymczasem, to jedyny duży segment rynku, który daje TP wzrost przychodów. UKE to jednak nie obchodzi.
TP wprowadziła plan socjalny w sierpniu 2003 r. Według operatora abonament w wysokości 28 zł nie pokrywał kosztów utrzymania linii. Z tego powodu obowiązywały w nim liczne ograniczenie, przede wszystkim dotyczące możliwości zamawiania usług preselekcji od innych operatorów. TP ograniczyła również możliwość zamawiania usługi dostępu do Internetu pod własną marką. W regulacyjnych walkach o wprowadzenie usług bitstream acces (BSA) UKE nie dopuściło, aby plan socjalny został spod nich wyjęty.
No tak, niedobre UKE przystawiło bidulce TP gnata do głowy...

Niemniej przyznaje, że nie byłem świadom, że niemożność zmiany regulaminu socjalnego nie wynikała z obecnych planów TP. Tyleż, że Twoje tłumaczenie cokolwiek rozmija się z prawdą... :roll:

#411336  autor: PracownikTP
 19 cze 2010, 08:31
Żeby była jasność, posiadanie planu socjalnego wykluczało kiedyś posiadanie Neostrady. Faktycznie Telekomunikacja nie chciała się na to zgodzić ze względu na koszty utrzymania linii, w momencie jednak gdy postanowiła to zmienić UKE zaczął bronić operatorów alternatywnych.

W tym momencie trwają negocjacje by to zmienić, gdyż neostrada jest najpopularniejszym dostępem do internetu w Polsce i tracą na tym klienci. Jesteśmy za tym, by wspierać dobro konsumentów a nie firm.

#411342  autor: elkanguro
 19 cze 2010, 10:00
PracownikTP pisze:W tym momencie trwają negocjacje by to zmienić, gdyż neostrada jest najpopularniejszym dostępem do internetu w Polsce i tracą na tym klienci. Jesteśmy za tym, by wspierać dobro konsumentów a nie firm
Czy oby klienci na tym na pewno tracą? Według mnie zyskują, bo są wówczas zmuszeni do szukania alternatywnych operatorów dzięki czemu trafiają na tańsze oferty.

Virgin Mobile
--------------------------------------------
LTE Cyfrowy Polsat + HaloNet
--------------------------------------------
NaszaSiec.net 15 Mbps + HaloNet

#411401  autor: user_delete19
 19 cze 2010, 14:03
PracownikTP pisze:Żeby była jasność, posiadanie planu socjalnego wykluczało kiedyś posiadanie Neostrady. Faktycznie Telekomunikacja nie chciała się na to zgodzić ze względu na koszty utrzymania linii, w momencie jednak gdy postanowiła to zmienić UKE zaczął bronić operatorów alternatywnych.
No tak - jak przyznałem nie byłem świadom, że na obecnym etapie możliwość zmiany blokuje UKE - mea culpa. Niemniej jednak wypowiedzi Feniks06 to już kpina... co więcej w powyższym - decyzja o zmianie w TP nie wynikała z cudowności i chęci bycia pro-klient tylko z tego, że nagle klienci zaczęli wam uciekać - nie czarujmy się... :roll:

Niemniej zgadzam się, że UKE nie powinno blokować takowej zmiany teraz :/
elkanguro pisze:Czy oby klienci na tym na pewno tracą? Według mnie zyskują, bo są wówczas zmuszeni do szukania alternatywnych operatorów dzięki czemu trafiają na tańsze oferty.
Tracą, nie tracą - UKE powinno zapewniać względną równość. Cały czas domagają się 'równego dostępu' do infrastruktury TP przez alternatywnych... a w tej chwili mamy kuriozum że samo TP nie ma niejako dostępu do własnej infrastruktury dla osób z socjalnym :/ (pomijam bawienie się w bsa u innych podmiotów w tej samej grupie kapitałowej (; )

#411690  autor: Feniks06
 21 cze 2010, 08:06
lwiczek pisze:Niemniej jednak wypowiedzi Feniks06 to już kpina...
A które to wg. Ciebie kpina? Użyłem skrótu myślowego i zostałem źle zrozumiany. Następnym razem jak będę coś pisał to postaram się pisać w sposób wyczerpujący temat. Chodziło mi o to, że aktualnie taki stan rzeczy zawdzięczamy UKE a nie brakowi woli ze strony TP. Tyle w tym temacie.

Po drugie sensem istnienia firm jest zysk. I tu rzeczywiście nie czarujmy się. Żadna nie będzie działać poniżej poziomu rentowności by być bardziej otwartym względem klienta. Widocznie aktualnie neostrada na socjalnym jest opłacalna a wtedy nie była. Po trzecie jakby ktoś się naprawdę uparł to i na socjalu by neo postawił :P

#411700  autor: user_delete19
 21 cze 2010, 09:20
Feniks06 pisze:A które to wg. Ciebie kpina? Użyłem skrótu myślowego i zostałem źle zrozumiany.
Skróty myślowe mają to do siebie, że najczęściej są rozumiane tak jak miały być tylko przez autora :P
Feniks06 pisze:Po trzecie jakby ktoś się naprawdę uparł to i na socjalu by neo postawił
Tak? Znam tylko przypadki osób które założyły neostradę przez uchwaleniem takiego regulaminu i się tego kurczowo trzymają. Nie jest mi znana sytuacja założenia neostraday na socjalnym w ciągu ostatnich ~2lat... :roll:

#411741  autor: Feniks06
 21 cze 2010, 12:06
Ja słyszałem, że są ludzie którzy założyli neo na socjalu i byli tylko informowani o konieczności zmiany abonamentu. Ale obiema rękami bym się pod tym nie podpisał:P

#411744  autor: user_delete19
 21 cze 2010, 12:08
Z tego co wiem jeszcze jakis czas temu takie cos moglo przejsc ale wlasnie jakis czas temu TP stala sie bardziej wyczulona na tym punkcie...

#412913  autor: PracownikTP
 25 cze 2010, 16:45
Iwiczek, taki zapis jest spowodowany kosztami utrzymania linii telefonicznej które są wyższe od kwoty abonamentu. Taki koszt został wyliczony przez UKE w trakcie specjalnego audytu.

Późniejsze próby zlikwidowania nie zostały zaakceptowane przez UKE także pretensję są lekko nietrafne.

Neostrada jednak warta jest swojej ceny. Wydaje mi się że jakość usługi jest w tym przypadku najważniejszym kryterium wyboru usługi. Rankingi popularności usługi raczej nie kłamią. Pytanie do Was, co wpływa na popularność internetu oferowanego przez TP. Najbardziej rozbudowana infrastruktura, czy inne czynniki?

#412920  autor: user_delete19
 25 cze 2010, 18:09
PracownikTP pisze:Iwiczek
Lwiczek :evil:
PracownikTP pisze:taki zapis jest spowodowany kosztami utrzymania linii telefonicznej które są wyższe od kwoty abonamentu. Taki koszt został wyliczony przez UKE w trakcie specjalnego audytu. Późniejsze próby zlikwidowania nie zostały zaakceptowane przez UKE także pretensję są lekko nietrafne.
Jestem świadom co było motywacją do zapisu (*). Niemniej jednak pytanie: ok - ustaliliście abonament poniżej pewnych wyliczonych kosztów, ale czy brak możliwości zakładania neostrady na tym planie też został wam odgórnie narzucony? W podlinkowanym wcześniej artykule z rzepy wyraźnie napisane jest, że to był wasz pomysł...

A to, że chcecie to zmienić tylko UKE wam nie pozwala (*-tego akurat nie wiedziałem - mea culpa) to się chwali...
PracownikTP pisze:Neostrada jednak warta jest swojej ceny. Wydaje mi się że jakość usługi jest w tym przypadku najważniejszym kryterium wyboru usługi.
Obecnie ceny neostrady nie odbiegają aż tak tragicznie od konkurencji. Przypomnijmy sobie jednak początki - neostrada dużo droższa i w dodatku z limitami. Pewnie dalej twierdzisz że wtedy też powinno wybierać się neo - co nie? W końcu 'poziom obsługi' był najlepszy (już pomijam fakt jak ludzie narzekali na blueline wtedy...)
Z mojego punktu widzenia najistotniejsze jest kryterium 'cena/parametry'. Wychodzę z założenia że nabywana usługa powinna działać bezproblemowo więc moje potrzeby względem 'obslugi' winny być minimalne. I teraz u operatora alternatywnego od kilku lat tak mam. Dlaczego miałbym więc dopłacać do czegoś z czego nie korzystam?
PracownikTP pisze:Rankingi popularności usługi raczej nie kłamią.
Niechybnie przywodzi to na myśl powiedzenie o muchach... :roll:
PracownikTP pisze:Pytanie do Was, co wpływa na popularność internetu oferowanego przez TP. Najbardziej rozbudowana infrastruktura, czy inne czynniki?
Niewiedza konsumentów + to, że w wielu miejscach jedynie wy macie kable, ale to chyba oczywiste...

#413062  autor: MADMAX
 26 cze 2010, 13:06
Mnie akurat reklama z sercem i rozumem bardzo się podoba, jest subtelna, w spocie występują sympatyczne postacie (coś a'la kukiełki z z reklamówek Opla "C'mon" lub choćby jogurciany Mały Głód etc.) dzięki czemu dobrze się kojarzy i raczej zapada w pamięć.

A piszę o tym w kontekście tego, że ogólnie reklamy tp i Orange uważam za bardzo słabe i z reguły nudne. Ta jest inna.
Ostatni spot tp, który jestem w stanie odtworzyć z pamięci to ten dot. Jurka Dudka i Krystyny z gazowni.

PracownikTP pisze:Pytanie do Was, co wpływa na popularność internetu oferowanego przez TP. Najbardziej rozbudowana infrastruktura, czy inne czynniki?
Często brak alternatywy.

Powiedzmy sobie szczerze, że chyba każdy kto ma możliwość bierze internet tam gdzie ma najtaniej (w pakiecie z innymi usługami lub sam)

Akurat jestem w trakcie przedłużania umowy na neo, chciałem na 12 m-cy a tp przysłało kuriera z umową na 24 m-ce.
Próba odkręcania tego dała tyle, że przysłano mi kolejną umowę na 12 m-cy ale z... telewizją (o której w ogóle nie było mowy).
Akurat wiem jak wygląda takie wciskanie, ale ze mną te numery nie przejdą.
Do trzech razy sztuka, może wreszcie uda się telekomunikacji przysłać umowę zgodnie z moim zamówieniem. To doprawdy nie jest trudne...

Pozdrawiam

#413647  autor: galtom
 29 cze 2010, 09:12
MADMAX pisze:
Często brak alternatywy.

Powiedzmy sobie szczerze, że chyba każdy kto ma możliwość bierze internet tam gdzie ma najtaniej (w pakiecie z innymi usługami lub sam)

Akurat jestem w trakcie przedłużania umowy na neo, chciałem na 12 m-cy a tp przysłało kuriera z umową na 24 m-ce.
Próba odkręcania tego dała tyle, że przysłano mi kolejną umowę na 12 m-cy ale z... telewizją (o której w ogóle nie było mowy).
Akurat wiem jak wygląda takie wciskanie, ale ze mną te numery nie przejdą.
Do trzech razy sztuka, może wreszcie uda się telekomunikacji przysłać umowę zgodnie z moim zamówieniem. To doprawdy nie jest trudne...
Tez tak uwazam. Nikt nie wybiera TP SA z kierujac sie rozumem czy sercem tylko portfelem. A niestety na tym polu tak rozowo to juz nie wyglada :-(

Co wiecej, spodziawalem sie, ze przy wysokich (wyzszych od innych) cenach, TP bedzie utrzymywala wysoki standard jakosci oblusgi klienta (jak BT w UK - nigdy zadnych problemow, zawsze robili to co obiecali a czesto nawet ciut wiecej - wiedzialem dlaczego place wiecej niz gdzie indziej!!!!!). Tymczasem jak widac na przykladzie kolegi TP SA nie dosc , ze korzysta z tego iz wiele osob nadal (i jeszcze dlugo) bedzie mailo klopot z wyborem alternatywy to jeszcze chwyta sie naj prostszych i glupich metod na wkurzenie klienta - wstyd :-(.

Tak z ciekawosci (przyklad BT vs. TP SA).

Komu z Was zdazylo sie, że zadzwonil ktos z TPSA i powiedzial:

- Milo nam ponifnormować, że w zwiazku z obnizka cen (lacza/telefonu) dla nowych klientow (lub wzrostem predkosci minimalnej oferowanej - np. bylo 512kbps za X funtow a teraz jest 1Mbps za X to BT automatycznie wszystkim swoim klientom podnosilo predkosc do 1Mbps - pewnie, ze nie u wsztstkich dzialalo [war. techniczne] ale u mnie np. i owszem). Powyzsze zmiany nie maja wplywu na dlugosc umowy.

Jednym slowem BT w trakcie trwania kontraktu (a raz nawet gdy byla to umowa na czas nie okreslony) oferowalo swoim klientom najkorzystniejsze warunki. Jesli cos polepszali w ofercie TO WSZYSTKIM!!!!! Ile razy zdarzylo Wam sie cos takiego ze strony TPSA????

Na takim fundamecie traktowania klienta BT wcale nie musialo z nikim konkurowac cena. Zawsze byli troche drozsi niz operatorzy alternatywni - ale czlowiek mial pewnosc, ze placi za wysoka jakosc uslugi i obslugi i, ze nikt nie zdziera z niego za wszelka cene!!!!

Mam (jescze) dwa pytania:

1. Jesli za wysoka cena nie idzie jakosc to dlaczego jest drozej niz gdzie indziej?
2. Skoro jest drozej niz u konkurencji to dlaczego nie moze byc tak samo elastycznie, aby klient zawsze byl zadowolony?

Pozdrawiam,
Galtom