Przepraszam za milczenie, ale dopiero teraz mam czas by coś napisać i ustosunkować się do kilku kwestii poruszonych w tym wątku.
galtom pisze:A jaki chcesz/masz telefon? Ile Cie to miesiecznie kosztuje, tzn. w.ydatki na VOIP, wydatki na telefon i razem?
Tak jak pisałem mam router wi-fi Linksys WRP400-G2 z wbudowaną bramką VoIP. óch Do tego podłączona jest zwykła słuchawka telefoniczna. W moim przypadku Swissvoice Avena.
Koszty: telefon opiera się na zasadach pre-paid, czyli jak trzeba to doładowywuję.
W tym roku wydałem na doładowania 65zł, a wygadałem z 40zł (czerwiec jeszcze nieliczony). Rozmowy wychodzące realizuję przez dostawcę voipdiscount.com (doładowane 5 eur kosztuje około 26zł w tym jest 2 mieiące rozmów gratis. Po upływie 60 dni koszt rozmowy na stacjonarki to 1 cent /min. w rozliczaniu minutowym.
Poza tym posiadam 2 numery PSTN traktowane jako przychodzące z dwóch różnych stref numeracyjnych: jeden z Freeconet, drugi z IPFON. W tych sieciach mam 5 znajomych do których zawsze mam za darmo w ramach sieci.
Sprzęt zwrócił mi się po pół roku: wześnej płaciłem ok. 70zł/miesiąc.
Kaczy pisze:on ma wejście WAN, ale nie ma ADSL. Można zrobić tak: router Pirelli podłączony do Netii, a do portu LAN podłączony Linksys. Chociaż osobiście wolałbym coś co ma ADSL i VoIP
Właśnie tak teoretyzowałem by zrobić ale nie byłem pewien. Dzięki za potwierdzene takiej możiwości.
Marens pisze:Netia na LLU przypadkiem nie blokuje VoIPa?
Chyba, że już to poprawili.
Świetne pytanie. Zadałem je Karolowi Wieczorkowi z Netii (poprzez ich blog). Uzyskałem odpowiedź że nie ma z tym żadnego problemu.
Dziękuję z wszystkie odpowiedzi i rady. Czy spotkaliście się w sieci z jakimś poradnikiem gdzie taka konfiguracja dwóch routerów byłaby opisana ?
Pozdrawiam i ew. proszę o jeszcze.Może macie doświadczenia z voipem w Netii via LLU?
sporysz