• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem

#406541  autor: Palacz
 25 maja 2010, 09:49
thonka pisze:mapy ovi sa offline tak samo jak garmin, sygic, tomtom i inne, jedyne za co zaplacisz to za a-gps i pobiera on tylko na samym poczatku 2-3kB
Tak powiadasz?
O zesz... No to nie wiem skad sie wzielo na moim rachunku 100 zeta polaczenie
z internetem o okreslonej godzinie danego dnia kiedy Ovi bylo wlaczone... ;(
Zaznaczam ze aktywny mam tylko GPS zintegrowany.

Mam swoje zdanie ale sie z nim nie zgadzam

#406546  autor: thonka
 25 maja 2010, 10:01
bo z GPSu trzeba umiec korzystac...
sam AGPS nie pobiera wiecej niz 3kB danych, reszte musial Ci pobrac sam program, a to juz indywidualna sprawa uzytkownika czy ustawil sobie go w tryb offline czy tez nie. przy pierwszym uruchomieniu kazdy program pyta o domyslny punkt dostepu i jezeli nie przestawi sie programu w tryb offline to pozniej jest wlasnie takie "przestrzeganie"...

przy wczesniej wgranych na karte via komputer mapach i domyslnie wlaczonym trybie offline nie ma szans, zeby pobralo cokolwiek wiecej i klocic sie nie zamierzam po prostu korzystam z map nokii od kilku lat i nigdy nie pobralo mi wiecej niz chcialem.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#410604  autor: Winchester
 15 cze 2010, 22:43
Witam, moj problem nie dotyczy CHYBA stricte nawigacji, ale rowniez dotyczy problemu laczenia sie telefonu z internetem.

Telefon sam laczy sie z internetem. Lezy sobie i w pewnym momencie zapala sie ekran i widze, ze ikonka polaczenia z internetem jest aktywna. W rejestrze polaczen wyswietla pozniej polaczenie GPRS. Ilosc pobranych jest znikoma 1 - 4kb, ale jednak musze zaplacic za cale 100kb... probuje to wylaczyc na rozne sposoby, ale nie mam juz sily. Czy moze ktos mi podpowie w czym tkwi problem? Gdzie szukac odpowiednich ustawien?

Wylaczylem kwestie lokalizacji dla GPS oraz AGPS. Probowalem wlaczyc rowniez ze zmiana ustawwien polaczenia z internetem (z punktem dostepu) ale niestety bezskutecznie, bo problem ciagle jest...

#410609  autor: johnq
 15 cze 2010, 22:48
Winchester, musisz mieć jakąś aplikację w tle która samoistnie łączy się z internetem. Co wgrywałeś ostatnio do telefonu?

#410613  autor: Jaca
 15 cze 2010, 22:49
Sprawdź jakimś menadżerem zadań jakie aplikacje masz uruchomione.

#410624  autor: Winchester
 15 cze 2010, 23:32
johnq pisze:Winchester, musisz mieć jakąś aplikację w tle która samoistnie łączy się z internetem. Co wgrywałeś ostatnio do ?
Wgralem ze 3 gry oraz nowe OVI. Nic poza tym.

jaca pisze: Sprawdź jakimś menadżerem zadań jakie aplikacje masz uruchomione.
A moglbym prosic o podanie nazwy jakiegos przykladowego?

#410647  autor: Jaca
 16 cze 2010, 07:07
Winchester pisze:A moglbym prosic o podanie nazwy jakiegos przykladowego?
Jbak TaskMan LINK

#410950  autor: bl_j
 17 cze 2010, 16:12
Cześć wszystkim. Posiadam Nokie 5230 od kilku dni i mam pewien problem. Otóż telefon nie łapie mi w ogóle sygnału GPS bez względu na ustawienia. Na początku próbowałem złapać fixa bez AGPS ale nic z tego więc przestawiłem na wspomaganie (czyli AGPS) i dalej nic. Po 20 minutach nie łapie w ogóle sygnału. Napiszcie co może być nie tak?

#411193  autor: Winchester
 18 cze 2010, 15:34
Panowie, dokonalem resetu i od nowa przyjalem ustawienia od operatora (ERA). Z tego co widze, problem jest w przyjmowaniu i wysylaniu MMSow. W momencie, kiedy wysylam MMS do siebie z innnego telefonu to ikonka od staje sie aktywna, ale nic sie nie dzieje, nic sie nie sciaga.

To samo jest w przypadku wysylania MMSa (czy to ze zdjeciem czy czyjegos numeru). pojawia sie ikonka polaczenia z internetem i wysylania ale nic sie nie wysyla :(

PORADZILEM SOBIE!
Nie wiedzialem, ze w momencie ustawiania opcji odnosnie punktu MMS mozna bylo jeszcze wejsc w opcje zaawansowane. Musialem zmienic ostatni cyfre serwera proxy i podzialalo. Ustawienia odnosnie MMS wzialem ze strony operatora.

#411480  autor: bl_j
 19 cze 2010, 23:53
bl_j pisze:Cześć wszystkim. Posiadam Nokie 5230 od kilku dni i mam pewien problem. Otóż telefon nie łapie mi w ogóle sygnału GPS bez względu na ustawienia. Na początku próbowałem złapać fixa bez AGPS ale nic z tego więc przestawiłem na wspomaganie (czyli AGPS) i dalej nic. Po 20 minutach nie łapie w ogóle sygnału. Napiszcie co może być nie tak?
I mnie się udało problem rozwiązać. Okazuję się że 30 minut to niekiedy za mało na złapanie fixa. Mój tel. łapał go bez mała godzinę! :) teraz łapie już w miarę szybko ;)

#423147  autor: piotrekb162
 15 sie 2010, 23:30
witam, rowniez posiadam nokie 5230 i Ovi Mapy. jesli chodzi o ustawienia caly czas nawigacja jest w trybie offline. a sygnal znajduje najpozniej ( jak dotychczas) w 5 minut. zawsze wlaczam ja wsiadajac do auta. mam jednak problem z wyszukiwaniem miejsc. znajduje tylko te pkt. ktore sa tam ustawione(hotele, dworce itp. ) . co zrobic zeby znajdowalo mi ulice w danym miescie ? prosze o pomoc ; )

#423246  autor: thonka
 16 sie 2010, 14:09
wlaczasz ovi mapy, wybierasz opcje autem, a potem ustaw miejsce docelowe -> wyszukaj.

w oknie na gorze wpisujesz adres i dostaniesz propozycje adresow jakie zostaly znalezione.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#423879  autor: piotrekb162
 18 sie 2010, 22:44
dziękuje ;) do tego naprawde doszedlbym sam ; ) jednak robiac tak nie wyszukuje mi zadnych propozycji ;)

#469208  autor: zbojnik
 06 kwie 2011, 17:37
Witam
Przepraszam że zadaje pytanie prawie po pół roku ale dopiero teraz zakupiłem ten telefon tylko że mam mały problm mapy są strasznie nie dokładne czy da się jakoś wgrać poprawki albo jakoś to skonfigurować
pozdrawiam!!