• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 11 z 12
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12

#403938  autor: kwistas
 10 maja 2010, 18:14
Mam nadzieję, że niedługo nowy wykaz pojawi się na mapce btsearch.pl :wink:

#404030  autor: masada
 10 maja 2010, 23:03
rogmaniek pisze: Kolego, a czy ja w tym poście napisałem, że skoro jest pozwolenie, to lada moment będzie stacja?! Nie!!! Tym bardziej, że czytam forum od 2007r. i obserwuję "politykę" budowy stacji przez samych operatorów, zwłaszcza Polkomtela. Także ten pościk pisałeś chyba dla innych użytkowników...

Odnośnie samego Polkomtela już nie raz pisałem, nie tylko zresztą ja, że mają dużo stacji "na papierze", choćby w samym Poznaniu. Zresztą obserwując budowę stacji przez P4 też znam przykłady, choćby w mojej rodzinnej miejscowości, gdzie stacja dopiero po kilku miesiącach, od ukazania się pozwolenia, była odpalona, choć budowę jej rozpoczęto jeszcze tego samego miesiąca (ale choćby (jeśli dobrze piszę ich nazwę) jumper'y wychodzące od anten sektorowych długo były nie podłączone). W Wielkopolsce najlepiej, pod tym względem, wypada PTC, ale też są stacje NodeB na papierze, które z niektórych lokalizacji nie są odpalone...
Nie bede pisal od kiedy obserwuje rozwoj sieci, bo nie chce Cie peszyc, a z drugiej strony wstyd sie przyznawac, ze sie jest takim matuzalemem ;-)
Bardzo sie ciesze, ze nie myslisz tak jak piszesz. To krok w dobrym kierunku

Obserwuje przebudzenie Polkomtela tak od 3 kw. 2009. Pisze o rodzinnym Gornym Slasku i czesciowo mlpl. Stacje przedstawiane w UKE sa...odpalane. Do tej pory (podkreslam - w moim regionie) robil tak tylko plej, choc ostatnio mocno zahamowali.
Jaworzno przeniesione w Szczakowej - od razu jest. Widze tez Juliusz w Sosnowcu, trzecia (sic!) stacje w Zawierciu - centrum - po tym jak chwile temu ruszyl sajt na wylocie na Kielce po 7 miesiacach rdzewienia i Myslowice pln. i Pszczyne centrum i Samopolska w Szczyrku, a nawet Wole Filipowska na wiezy PTK za Tenczynek oprotestowany z 5 lat temu przez okolicznych kmiotkow. A nawet za Bekasa w Gliwicach pojawila sie stacja, ktora ok. 10 lat (tzn. Bekasa) byla blokowana przez gelzekoidow...
I pewnie to wszystko ruszylo lub zaraz ruszy. Oby tak dalej. Jest tego co kot naplakal, ale wazne, ze robia, a nie pisza, ze robia.
Na marginesie zastanawia mnie kiedy gelzekoidy odpuszcza Pszczyne-Piasek - wieza rdzewieje przy Mysliwskiej k. torow juz 3 rok.
Zabrzez tez nadal cisza Patryk?

#404093  autor: Patryk_
 11 maja 2010, 12:29
masada pisze:Zabrzez tez nadal cisza
Niestety.

[ Dodano: 2010-05-11, 12:31 ]
masada pisze:Jaworzno przeniesione w Szczakowej - od razu jest.
A w BB nie potrafią przenieść 900 z przyczepki Orange przy Aluprofie do pobliskiej lokalizacji UMTS, choć ponad miesiąc temu Centek wyłączył swoją stację na tej przyczepce i pewnie szykuje się do jej zwinięcia.

[ Dodano: 2010-05-11, 12:33 ]
masada pisze:Pszczyne centrum
W miniony weekend byłem i nie złapałem, chociaż kręciłem się trochę po okolicy...

Od siebie dodam - Żywiec, Folwark 14, komin ciepłowni.

#404140  autor: rogmaniek
 11 maja 2010, 17:01
masada pisze:Bardzo sie ciesze, ze nie myslisz tak jak piszesz. To krok w dobrym kierunku
Nie wiem, co to zdanie ma znaczyć? Ale ponieważ po raz drugi na mnie "naskakujesz", to będę bronić swojej "Ery Wolności" :-D Moim zdaniem, to co ktoś napisze, a jak ktoś inny zinterpretuje, to już dwie osobne kwestie... Także nie mój problem, że co innego widzisz- przeze mnie- napisane, a co innego czytasz/rozumiesz.
masada pisze:Nie bede pisal od kiedy obserwuje rozwoj sieci, bo nie chce Cie peszyc
A co mnie obchodzi ile obserwujesz rozwój sieci- Twoja sprawa. Może mi jeszcze napiszesz, że telefon komórkowy masz od dwudziestu lat (jak powiedziała mi pewna Pani, że tyle lat ma w Plusie :lol:). Ważne, że coś mi zarzucasz, jakbyś lepiej wiedział ode mnie :shock: Dobrze, że inni użytkownicy forum, zamiast "bawić" się w wycieczki osobiste czy tworzenie swoich wizji, opierają się- po prostu- o fakty!

I tyle w tym temacie, chyba, że jeszcze coś Ci się zachce mi imputować. Jak nie czytałeś moich wszystkich postów, to potem wyobraźnia "mówi" Ci coś innego, niż napisałem... Przepraszam forum'owiczów za "ot", ale nie pozwolę sobie, na jakieś "wciskanie słów", których nie napisałem...

[ Dodano: 2010-05-11, 17:06 ]
masada, a swoją drogą, widzę, że dla Ciebie "polska być trudna języka", skoro nie wiesz, że istnieją "typowo" polskie literki :lol:

[ Dodano: 2010-05-11, 18:01 ]
A wracając do Świata Telekomunikacji, to w Wielkopolsce Polkomtel nie chciał "przetestować" UMTS 900Mhz'ów :P Ważne, że jest znów kilka nowych pozwoleń na Node'y, oczywiście na 2100Mhz'ów :-D, nawet trzy nowe w Poznaniu. Ciekawe czy w tym roku odpalą lokalizację, na ul. Piątkowskiej 161? Co ciekawe, chyba "już" od 2008r. mają tam tylko BTS'a, w paśmie 1800Mhz'ów (wychodzi na to, że sygnał emitowany jest z anten Centka), a teraz fresh'cie ma być też NodeB. Najlepsze jest to, że na części ulicy Piątkowskiej Plusik ma nawet słaby zasięg 2G, ale dalej wolą nie budować stacji "widmo" w lokalizacjach: Koronna 1/3a, IV kondygnacja bloku mieszkalnego czy , Al. Solidarności 46, budynek WINOGRADY BUSINESS CENTER. Może ktoś z Polkomtela też czyta nasze posty i weźmie sobie "do serca" chociaż tę drugą lokalizację i w końcu w tym roku doczekam się odpalenia tych stacji, bo P4 też ma tam swoje anteny :P A któraś z tych lokalizacji jest naprawdę potrzebna, aby "uzupełnić" zasięg 2G Plusika w Poznaniu... Oczywiście, żeby nie było, że czegoś nie rozumiem, to zdaję sobie sprawę, że decyzja musi zapaść na odpowiednio "wysokim szczeblu" :P Ale Poznański czy raczej Wielkopolski (piszę z dużej litery, mając na uwadze może część nazwy :twisted:) Odział Polkomtela mógłby wiedzieć, że odpalenie niektórych stacji, zwłaszcza 2G w 900Mhz'ów jest jeszcze- w tym mieście- potrzebne, o czym już kiedyś też pisałem :wink:

P4: słabiutko, jeśli chodzi o ilość nowych pozwoleń w Wlkp. Dobrze, że ma być też E-GSM w miejscowości Kazimierz Biskupi (oby tylko te stacje wkrótce odpalili, bo NodeB nie mogą włączyć od ok. dwóch miesięcy, może "niedogodność" z doprowadzeniem transmisji?!). W Poznaniu też przybył kolejny NodeB. Swoją drogą zastanawia mnie, dlaczego nie jest odpalana stacja 3G w lokalizacji, ul. Wójtowska 2 (pozwolenie jest już od kilku miesięcy)? Może mieszkańcy nie chcą się zgodzić, bo tam tylko same, tzw. domki jednorodzinne?! :shock: A i jeszcze przybędzie w Kłodawie jedna "kompletna" lokalizacja, czyli 2 i 3G :)

PTC: coś w tym miesiącu w Wlkp. same stacje 2G i głównie pasmo 1800Mhz'ów. Dobrze, że też ciągle zwiększają pojemność sieci 2-giej generacji :D Chociaż mieszkańcy miejscowości Złotów ucieszą się z NodeB (może już kolejnego), gdy już PTC stację odpali :-D

PTK Centertel: jeśli dobrze widziałem, to w bieżącym wykazie UKE Centkowi, w Wlkp., przybyła tylko jedna lokalizacja: Lasocice, Dz. Nr 117, GSM 900 i to na skraju województwa ;-)

Cóż, to tyle odnośnie podróży po mapie Wielkopolski na btsearch.pl 8) Każdy oczywiście sam mógł sobie "przejrzeć" mapkę, ale chciałem dokonać takiej krótkiej "analizy" odnośnie szybkości starania się o nowe, "papierkowe" stacje :P

[ Dodano: 2010-05-11, 18:11 ]
Jeszcze odnośnie Polkomtel'owego UMTS'a na 900Mhz'ów, to w Woj. Zachodniopomorskim operator Plusika ma dość blisko siebie trzy pozwolenia na te stacje. Są to miejscowości: Mirosławiec, Sprzymierzonych 71, dz. nr 870, Górnica, dz. nr 4/1 oraz Marcinkowice, dz. nr 467. Te stacje nie dość, że mają być włączone "dziwnie" blisko, to jeszcze tworzą jakby taki trójkąt :P Ciekawe dlaczego w ten sposób chcą "testować" 3G na 900Mhz :roll:

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!

#404585  autor: Pawrzes
 13 maja 2010, 19:13
Na rozbudowę 2G w miastach w Plusie już prawie nie ma co liczyć chyba że poziom sygnału jest bardzo słaby, okoliczne stacje GSM są przeciążone. Ostatnio Polkomtel w miastach odpala tylko NodeB rezygnując z 2G tam gdzie dawniej planowano...

Pozdrawiam

#404646  autor: krzykos
 14 maja 2010, 07:19

PTK Centertel: jeśli dobrze widziałem, to w bieżącym wykazie UKE Centkowi, w Wlkp., przybyła tylko jedna lokalizacja: Lasocice, Dz. Nr 117, GSM 900 i to na skraju województwa ;-)
Centek już tam dawno ma swoją stację :)

#410059  autor: Pawrzes
 11 cze 2010, 02:32
Jak co miesiąc UKE zaktualizowało bazę pozwoleń radiowych. Nowe dane są zamieszczone również na http://mapa.btsearch.pl

Pozdrawiam

#410146  autor: radar77
 11 cze 2010, 16:00
Pawrzes pisze:Jak co miesiąc UKE zaktualizowało bazę pozwoleń radiowych. Nowe dane są zamieszczone również na http://mapa.btsearch.pl

No i proszę. Jakoś na jesieni pytałem BOK P4 o rozbudowę jednej ze stacji o GSM w Łodzi na Retkinii na Wyszyńskiego. Po kilku dniach zadzwonił ktoś i powiedział, że po sprawdzeniu nie jest zaplanowana rozbudowa na 2010r. w tym rejonie.

W okolicach kwietnia-maja wysłałem 2 maile w tej sprawie do P. Gruszki jednak pozostały one bez odpowiedzi. Już i tak myślałem, ze nic z tego nie będzie a tu proszę. W nowym wykazie jest GSM. A jednak można, brawo ;)

To teraz jeszcze przydałaby się stacja w Nowosolnej - mieszka tu sporo ludzi, budują się wciąż nowe domy, do tego osiedle na drodze DK72 do Warszawy. A zasięg słabiutki.

--
pozdrawiam
radar77

#410148  autor: rogmaniek
 11 cze 2010, 16:14
Nio i Fresh'cie P4, w Wielkopolsce, przybyło nowych pozwoleń. I to często poza , jak przykładowo w Przyborkach, koło Wrześni (Play'owy "komplet" pozwoleń, a tak myślałem, że przydałaby się trzecia i będzie, bo na pewno zasięgiem obejmie część Wrześni i pewnie również troszkę A2 :-D ).

Inny przykład to lokalizacja w Imiołkach, powiedzmy koło Gniezna. Też pozwolenie na E-GSM i UMTS. Pewnie stacje te mają objąć zasięgiem część drogi E261 i 197. Także to chyba stacja "drogowa" ;-)

Inna nowa lokalizacja i- niestety, jak na razie- tylko na 2G, z tego co widzę. To pozwolenie w miejscowości: Kleszczewo. Może w którymś z następnych wykazów "dojdzie" UMTS'ik.

Jeszcze są inne lokalizacje, np. w Puszczykowie, gdzie stacja będzie lub może jest :wink: rozbudowana o pasmo 900Mhz'ów. Ale wiadomo, że w przypadku P4, taka stopniowa rozbudowa stacji o 2G, to "oczywista oczywistość" :P

Ale jest inna ciekawa lokalizacja, i to w Poznaniu. Dziś sobie patrzę i na dachu widzę, jakże ostatnio przez nas omawianą konstrukcję anten, czyli ta "rurka" - TriPipe i pewnie również marki Kathrein :-D Myślałem, że w końcu na ul. Wójtowskiej, powstaje stacja, na którą P4 miał pozwolenie już od kilku miesięcy. A tu teraz patrzę- doszła kolejna lokalizacja na ul. Murawa 26a. I pewnie na dniach będzie odpalona. Jak "przeżyję" ciężki zjazd na studiach, to zrobię fotki i postaram się je tu wrzucić i dam znać, kiedy odpalą tę stację.

Zastanawia mnie, że- i słusznie-, znikła ta lokalizacja na ul. Wójtowskiej, bo to ulica równoległa do Murawy. Pewnie były jakieś małe protesty czy inne "niedogodności". Czyli operator może wystąpić o "zgodę" na "cofnięcie" pozwolenia :roll:

Nurtuje mnie też pytanie: czy te lokalizacje w- powiedzmy- mniejszych miejscowościach, będą budowane na jakiś kominach czy może tych tymczasowych, wojskowych masztach :x Pożyjemy, zobaczymy.

A W3? Cóż coś tam doszło, np. Polkomtelowi, ale i tak zdecydowanie najwięcej w Wielkopolsce przybyło pozwoleń, właśnie P4- Fresh'owo :lol: Teraz tylko czekać na odpalanie tych stacji, oby w miarę szybko :wink:

[ Dodano: 2010-07-12, 13:03 ]
Po ostatniej, lipcowej aktualizacji, przybyło bardzo dużo nowych pozwoleń 3G Centka, w Wielkopolsce. W końcu coś się ruszyło u tego operatora :-D

Niestety u innych operatorów słabo z nowymi pozwoleniami. Polkomtel zero nowych pozwoleń, ale lepiej żeby wybudowali chociaż kilka stacji, na które pozwolenia mają nawet kilkanaście lub więcej miesięcy. A PTC kilka pozwoleń przybyło, ale znów 2G, zarówno w paśmie 900, jak i 1800Mhz'ów. P4 też tylko "kilka" stacji, ale co najmniej dwie, tylko 900Mhz'ów, w powiedzmy małych ;-) miejscowościach. Dobre i to, chociaż bardzo "zwolnili" z budowaniem nowych stacji.

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!

#422203  autor: Mixiorek
 10 sie 2010, 17:46
Dziś nastąpiła kolejna aktualizacja pozwoleń radiowych. Kto coś robi a kto nic nie robi:

UMTS:
Play 18
Orange 11
Era 29
Plus 0

(E)GSM:
Play 43
Orange 10
Era 25
Plus 0

GSM 1800:
Orange 7
Era 4
Plus 0

https://www.speedtest.net/result/i/3214933873.png

#422205  autor: kerim36
 10 sie 2010, 17:56
Mixiorek,

gdyby tylko te pozwolenia i pozostale byly zrealizowane blisko w 100% to by bylo dopiero fajnie

Mapy do fabrycznych nawigacji Opel / Citroen / Peugeot / Renault / Fiat i inne
Pogotowie komputerowe / aktualizacja map GPS
http://www.klos.net.pl

#422209  autor: tesla
 10 sie 2010, 18:21
gdyby tylko te pozwolenia i pozostale byly zrealizowane blisko w 100% to by bylo dopiero fajnie
gdyby to było takie łatwe...
Klik, Klik

Na końcu zdania dajemy kropkę, potem spację i zaczynamy z dużej litery. Proste?

#458996  autor: Pijo
 10 lut 2011, 15:10
Nastąpiła aktualizacja pozwoleń. Stan na 10.02.2011. Pojawiły sie pozwolenia na LTE 850 Sferii - kilka testowych stacji w Łodzi i okolicach.

#459021  autor: KamaZ
 10 lut 2011, 17:17
W moim powiecie pojawił się Nordisk i nie wiem na jakiej podstawie są robione te listy.
Z racji tego, że mam bezpośredni dostęp do informacji na temat wydanych pozwoleń nic o Nordisku nie wiem za to wiem o 2 wydanych pozwoleniach, których na mapie nie ma.

#463774  autor: Marcin87
 07 mar 2011, 14:06
Gdzie można sprawdzić ile maksymalnie wyciągnie poszczególny BTS Orange ?chodzi mi o prędkość internetu.Czy są takie listy nadajników z wyszczególnieniem? np do 1,8 Mb/s , 3,6 Mb/s , 7,2 Mb/s itp?

#463819  autor: Marens
 07 mar 2011, 16:07
Nie ma takiej listy.
Wszystko trzeba samodzielnie przetestować ;)
Zdecydowana większość NodeB w Orange będzie mieć co najmniej HSPA 7,2/2,0.

#463827  autor: Marcin87
 07 mar 2011, 16:34
Pytam bo u mnie w Bydgoszczy HSPA wyciąga od 4-6 Mb/s a w Szubinie ok 30 km dalej stoi BTS Orange UMTS 2100 i wyciągnęłem na nim max 1,8 Mb/s downloadu.

#470803  autor: maciek764
 15 kwie 2011, 12:59
Marcin87 pisze:Gdzie można sprawdzić ile maksymalnie wyciągnie poszczególny BTS Orange ?chodzi mi o prędkość internetu.Czy są takie listy nadajników z wyszczególnieniem? np do 1,8 Mb/s , 3,6 Mb/s , 7,2 Mb/s itp?
Słyszałem, że Orange ma wszystkie nadajniki minimum 7,2 z HSUPA więc nie ma chyba co testować.

#470942  autor: mariusz9a
 16 kwie 2011, 10:27
maciek764 pisze:minimum 7,2 z HSUPA
E tam ;-) Są nadajniki Orange u mnie w mieście (Sosnowiec, czyli miasto obok Ciebie) z 3G gdzie nie ma światłowodu a radiolinia ma tylko 2 Mb/s, więc niby jaka mowa o 7,2 Mb/s na wszystkich stacjach? - chyba w marzeniach... Oczywiście, jako ciekawostkę podam, że w koło takich właśnie lokalizacji, w badaniu sieci przez UKE, Orange jest oznaczone jako ":(".
  • Strona 11 z 12
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11