• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #408333  autor: PracownikOrange
 02 cze 2010, 22:46
Zapraszamy do komentowania
naszej oferty: Freedom - nielimitowany dostępu do internetu.
Internet stacjonarny w Orange dostępny jest w kilku opcjach prędkości: 512
kb/s, 1Mb/s, 2Mb/s, 6Mb/s.

Do abonamentu dodawany jest bonus w postaci Pakietu Złotówek (wartość
Pakietu uzależniona jest od opcji usługi), który można przeznaczyć na
rozmowy w Orange i numery stacjonarne oraz SMSy, MMSy i wideorozmowy w
Orange.

Więcej można przeczytać na :
ORANGE FREEDOM

Zachęcamy do wyrażania opinii.

#408338  autor: zolvio
 02 cze 2010, 23:26
Używam ponad rok Freedoma w wersji 256/128 kbps (34 zł / 24 mies.). Speedtest pokazuje, że usługa trzyma parametry zgodnie z umową. Dla mnie jedyną wadą jest konieczność utrzymywania łącza telefonicznego. Aktualnie jestem w trakcie przenoszenia usługi głosowej z tpsa do Orange Stacjonarny i tutaj totalna kompromitacja ze strony Orange - jestem bez telefonu już 4 dni, dwa zgłoszenia do BOK i nic.

Internet - OK
Usługa głosowa - NIE POLECAM!!! naliczanie minutowe(!), problem z uruchomieniem usługi. Prawda jest taka, że w porównaniu do tpsa jest taniej: 35 zł (24 mies. kontrakt): 75 minut + 30 minut bonus za freedoma.

#408614  autor: kowcio
 04 cze 2010, 12:39
Korzystam od 2 lat. Niebawem idę przedłużyć umowę na Freedoma i tylko zwiększę przepustowość z 1 Mbps na 2Mbps i wezmę mobilny za 9 PLN jako gratis. Jestem bardzo zadowolony, jak mam 2 lata ten internet tak ciągle działa, jeszcze żadnej awarii nie było. Złotówki na telefon super pomysł, wychodzi mi co miesiąc 20.000 SMSów za darmo w sieci, to że mam tu prawie wszystkie numery to można powiedzieć, że mam darmowe SMSy do prawie wszystkich (do dzwonienia mam inny teleon).

Wcześniej miałem tez przez 2 lata Orange Free po EDGE class 6. Też byłem zadowolony, tylko te limity... ;-) Dlatego też przeniosłem Internet i założyłem stacjonarny w TP.

Nawet jakbym miał szukać dziury w całym to bym jej nie znalazł. Tanio, szybko i niezawodnie jak na dzień dzisiejszy. Oby tak dalej.

#408754  autor: kamil1221
 04 cze 2010, 21:55
Jeżeli chcesz podnieść prędkość to musisz najpierw przez BOK poprosić o większą przepustowość. Kiedy podniosą prędkość dopiero będzie mógł podpisać aneks na 2 Mb/s.

#408914  autor: junak1934
 05 cze 2010, 18:24
Witam,

wszedzie sie wady i zalety. Nie wiem kogo kolega z Orange reprezentuje. Nie chodzi mi o wplywy na oferte, jednak prosilbym o jakiekolwiek znaczenie podanych propozycji. Wcale nie jest powiedziane ze reprezentujesz Orange, jesli jednak tak jest, wskazane sa jakies referencje chociazby na stronach rzecznika prasowego. Sztuka dla sztuki to belkot, ale do rzeczy:

Zalety:
1. Oferta gut. Parametry trzymaja.
2. Mozliwosc zakupienia bezprzewodowego za 9 PLN
3. Pakiet zlotowek

Wady:
1. Brak mozliwosci podpisania na bezprzewodowy via kuriera.
2. Mozliwosc podpisania na bezprzewodowy PO zsynchronizowaniu linii. Absurd. = 2 razy wizyta w salonie
3. Dostarczanie kopii potwierdzajacych miejsce zamieszkania i wlasnoci linii w postaci rachunkow telefonicznych. Zart w tej samej grrupie kapitalowej.
3. KOSMICZNE ceny modemow. Lepiej kupic u konkurencji prepaidowy net lub na portalu aukcyjnym za grosze, sciagnac locka za 1 PLn i korzystac.
4. Brak modemow na 450 Mgzh.
5.Dopisywanie pakietu zlotowek dopiero od NOWEGO okresu roliczeniowego. Nie od nastepnego dnia po podaniu numeru na infolinie.
6. Brak ze skorzystania z oferty w orange, np HP Mini, kiedy to umowa 9 PLN zamieniala by sie w nowa, z nowym okresem waznosci na 24 lub 36 msc od okresu jej zawarcia, a stara by ulegala rozwiazaniu. Bylaby to rewolucja. Koszty dla Orange zadne, ale mega promocja. A nowej oferty na 36 msc nie podpisze, po co mi 2 orange free ?
7.Konto mozna zalozyc z DSL loginem na orangowskiej stronie ? Ale co on daje ? Wielkie nic, zero modyfikacji czegokolwiek.

Niby wady przewyzszaja zlalety, ale mogloby byc lepiej. Zawsze mozna poprawic.

Pozdrawiam

Junak1934

#409003  autor: Vieslav
 05 cze 2010, 23:11
Dla mnie internet jest prawie bez wad, przynajmniej jeśli chodzi o codzienne użytkowanie. Używam go dwa lata i jestem bardzo zadowolony, głównie z powodu pakietu złotówek. Jedyną, ogromną wadą są dla mnie cyrki przy przedłużaniu umowy. Nie można podnieść prędkości podczas przedłużania.

#409054  autor: kowcio
 06 cze 2010, 11:37
Vieslav pisze:Dla mnie internet jest prawie bez wad, przynajmniej jeśli chodzi o codzienne użytkowanie. Używam go dwa lata i jestem bardzo zadowolony, głównie z powodu pakietu złotówek. Jedyną, ogromną wadą są dla mnie cyrki przy przedłużaniu umowy. Nie można podnieść prędkości podczas przedłużania.
Też tak myślę. Również umowa mi sie kończy i teraz pierwszy raz słyszę, że będe musiał iść 2x do salonu przy tym, jak chcę mieć mobilny za 9 zł... Ale w końcu w centrum jestem codziennie, Orange salonów dużo ma i codziennie przechodzę koło 2, tak więc problemu nie będzie. Chyba, ze coś tam im uruchomić się nie będzie chciało, ale to mówi się trudno. Przenieść nigdzie przenosić się nie będę, bo tu mam najwięcej i za najmniejsze pieniądze po przeliczeniu.
Przez jakiś czas myślalem, żeby wziąć internet w Erze (stacjonarny), 2Mbps za 109 PLN, umowa na 3 lata i do tego za 1 PLN dostaje Laptopa, ale jakoś przeszło mi i zostaje tu gdzie jestem.

#409063  autor: martini
 06 cze 2010, 12:49
a jeśli posiadam orange free dom 256 na 36 m w cenie 24zł, to czy przedłużając warunki można coś negocjować, otóż w chwili obecnej ta opcja w cenniku jest drożza niż w chwili gdy ja ją wybrałem, wolę płacić mniej i tak to do przeglądania stron spokojnie wystarcza dla zwykłych ludzi nie ściągających z neta takie prędkości są wystarczające

#409065  autor: Arturos
 06 cze 2010, 12:53
kowcio pisze:Niebawem idę przedłużyć umowę na Freedoma i tylko zwiększę przepustowość z 1 Mbps na 2Mbps i wezmę mobilny za 9 PLN jako gratis
A od kiedy to można skorzystać z free za 9 zł przy przedłużaniu umowy na freedoma ? O ile wiem dostępna jest tylko dla nowych.

Pozdrawiam Arturos

#409070  autor: kamil1221
 06 cze 2010, 13:14
Kod: Zaznacz cały
Pakiet Orange Freedom + Orange Free 39,5 zł” („Promocja”) to promocja dostępna wyłącznie dla Abonentów zawierających umowę o świadczenie usług telekomunikacyjnych w ramach oferty Orange Freedom
Też mam takie wrażanie że oferta 39,5 za 9zł jest tylko i wyłącznie kierowana do Klientów, którzy właśnie dopiero będą zawierać umowę o Freedom'a. Aneksowcy nie mają takiej możliwości.
martini pisze:można coś negocjować
Nie... możesz jedynie przechodzić na aktualne promocje. To nie mix lub abonamnet gdzie przekraczasz rachunek.
Jak by nie patrzeć teraz przy 256 na 2 lata i tak masz dobrą cenę 30zł/mies. Teraz masz na 3 lata za 24zł/mies. Łatwo policzyć 36*24=864, 24*30=720. Wychodzi taniej i krócej.
Ostatnio zmieniony 06 cze 2010, 13:20 przez kamil1221, łącznie zmieniany 1 raz.

#409072  autor: szyman12
 06 cze 2010, 13:18
Więc i ja się wypowiem... Nie będę pisał o parametrach, bo to nie ma sensu -> jeżeli w TP nie będziesz miał pełnych 2 Mb/s to w Orange, ani w Multimo też nie będziesz miał, ponieważ jest to prawie ta sama infrastruktura.

Odnośnie pakietu złotówek - fajna sprawa dla tych, którzy mają znajomych w Orange, ale trochę brakuje mi możliwości wykupienia za te złotówki pakietów.

Internet mobilny - również fajna sprawa, szczególnie, że jest on prawie za darmo (9 zł), ale jeżeli to prawda to co pisze junak1934 w 2 punkcie to nie jest za różowo (i nie chodzi mi o 2 wizyty w salonie)

W Orange brakuje mi jeszcze:
* Prędkości powyżej 6 Mb/s
* Prędkości 4 Mb/s -> i proszę nie pisać, że nie da rady, że to TP ustala prędkości, bo firma Crowley w usłudze Internet DSL (co prawda dla biznesu) ma prędkości 4 Mb/s, a działa ona w technologii BSA, nie LLU

* I nie wiem czy to jest legalne czy też nie, ale dziwi mnie, że Orange ani Era nie wprowadzili czegoś w stylu "biorąc abonament telefoniczny (kom) od 110 zł i internet stacjonarny nie musisz płacić kosztów utrzymania linii". Jeżeli to byłoby legalne to strasznie mnie to dziwi, ponieważ to mógłby być hit.

#409073  autor: kowcio
 06 cze 2010, 13:19
Ehh czyli to już standard, że nowy klient jest lepszy niż ten, co ma umowe 4 lata.
A w moim przypadku da rade jakoś rozwiązać umowe i podpisac ją jeszcze raz, tak żebym dostał mobilny za 9 zł? Czy będę musiał korzystać z OFnK?

#409075  autor: kamil1221
 06 cze 2010, 13:25
Oczywiście, że możesz rozwiązać umowę. Jednak jest to dość niebezpieczne - znam przypadki, że gdy klient rezygnował z Noe lub Freedoma nie mógł podpisać umowy, bo nie było już warunków technicznych gdyż jego port został oddany komuś innemu.

#409078  autor: kowcio
 06 cze 2010, 13:34
No to ok, pozostaje mi tylko zacząć korzystać z OFnK... A tak się napaliłem. Dzięki Wam, że oświeciliście mnie, bo jeszcze w salonie kłóciłbym się do bólu.

#409134  autor: Arturos
 06 cze 2010, 17:57
kowcio pisze:No to ok, pozostaje mi tylko zacząć korzystać z OFnK... A tak się napaliłem. Dzięki Wam, że oświeciliście mnie, bo jeszcze w salonie kłóciłbym się do bólu.
Może ktoś ze znajomych będzie brał freedoma to namów go na kupno free będziesz mu oddawał co miesiąc 9 zł. Tylko że teraz to kiszka z tym pakietem bo modem do free jest w cenie niepromocyjnej - najtańszy 279 zł :-(

Pozdrawiam Arturos

#409138  autor: Marens
 06 cze 2010, 18:43
kamil1221 pisze:Jednak jest to dość niebezpieczne - znam przypadki, że gdy klient rezygnował z Noe lub Freedoma nie mógł podpisać umowy, bo nie było już warunków technicznych gdyż jego port został oddany komuś innemu.
Nie wydaje mi się, żeby w wojewódzkim mieście były problemy z portami.
Chociaż mogę się mylić, bo bywają różne sytuacje.
Arturos pisze:Tylko że teraz to kiszka z tym pakietem bo modem do free jest w cenie niepromocyjnej - najtańszy 279 zł :-(
Tylko nikt nie karze kupować modemu od Orange.

#409260  autor: Vieslav
 07 cze 2010, 09:58
Ja mam ten problem, że nie mogę rozwiązać umowy i podpisać nowej na wyższą prędkość bo nie ma już wolnych portów na centrali, a jak mnie odłączą to natychmiast podłączą inną osobę. Więc muszę kombinować inaczej :roll: .