Powiem tak, kiedys przenosiłem numer z abonamentu do oferty pre-paid i nie było wymagane rozwiązanie umowy z zachowaniem 30-dniowego okresu wypowiedzenia. Ale po Waszej dyskusji wydało mi się konieczne wystosowanie zapytania do BOK w celu uaktualnienia informacji na ten temat i z otrzymanej odpowiedzi wynika, że jednak trzeba rozwiązać umowę. A więc mamy zmianę mniej korzystną dla klienta. Poniżej skopiowałem odpowiedź sieci Orange do tego zagadnienia.
[ Dodano: 2010-06-04, 16:03 ]
W nawiązaniu do zgłoszenia informuje, że istnieje możliwość przejścia z oferty Postpaid na Prepaid, zachowując dotychczasowy numer.
W ramach oferty Propozycja jest możliwość zmiany na obecnie dostępną ofertę na kartę w ofercie Nowe Orange Go, Orange Pop lub Orange Music na kartę.
Zmiana oferty Postpaid na Prepaid jest bezpłatna.
Należy udać się do salonu i złożyć pisemną rezygnacje z abonamentu wraz z dyspozycją przeniesienia numeru na kartę.
Wszystkich Abonentów sieci GSM obowiązuje okres wypowiedzenia przypadający na koniec następnego okresu rozliczeniowego, następującego po dacie zarejestrowania rezygnacji (§ 20, pkt. 6 - "Abonent może wypowiedzieć umowę o świadczenie usług telekomunikacyjnych w każdym czasie, z zastrzeżeniem § 20 pkt 7 i 8, ze skutkiem prawnym nie wcześniej, niż na koniec okresu rozliczeniowego następującego bezpośrednio po okresie rozliczeniowym, w którym Orange Biuro Obsługi Klienta otrzymało pismo Abonenta o wypowiedzeniu umowy.").
Aby umowa na abonament została rozwiązana z dniem zakończenia promocji, to stosowne pismo należy złożyć z wyprzedzeniem co najmniej pełnego okresu rozliczeniowego.