• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #40137  autor: [email protected]
 03 sty 2006, 00:11
ostatnia rzecz jaka mi dzis przychodzi do glowy to pytanie odnosnie pamieci telefonu, mianowicie zakladam ze na niej znajduje sie oprogramowanie itd tylko po dzisiejszej zabawie i wrzucaniu nowych aplikacji zauwazylem ze mam znacznie mniej pamieci, "zniknelo" mi ok 2-3mb w menadzeze plikow wyswietla mi sie ze pamieci uzytej mam ok 6mb, wolnej ok 3,5mb a laczna liczba mb wymienionych w kalendarzu, kontaktach itd to 1,3mb chcialem sie dowiedziec ile mniej wiecej zajmuje oprogramowanie bo z tego wynika ze ok 2mb a to chyba troche duzo biorac pod uwage ze duza wiekszosc byla na karcie...

pytam poniewaz nie wiem jak zrobic zeby zrzucic sobie program wiekszy od 3,5mb ( chcialem sobie zrzucic gre i pokazal mi sie komunikat ze za malo pamieci :( ) tzn co zrobic zeby przesylany przez bluetooth progs zapisywal sie od razu na karcie a nie w pamieci telefonu ??

czy mozna wyrzucic dzwonki ktore sa zapisane w telefonie ??

#40140  autor: MarcinK
 03 sty 2006, 07:29
uzyj programu UNMAKESIS, rozpakuj plik instalacyjny sis, a potem wrzuc jego zawartosc do odpowiednich catalogow na dysku E :wink:

#40146  autor: [email protected]
 03 sty 2006, 10:21
a jest mozliwe ze zrzucilem sobie cos i to zajmuje miejsce a nie wyswietla sie w menadzerze plikow ?

#40149  autor: kiltel
 03 sty 2006, 10:35
Pewnie że jest mozliwe dla przykładu moge podać że jak wrzucisz sobie jakąś gierke z ngage oczywiście bez wersji instalacyjnej przez odpowiednie skopiowanie do odpowiedniego folderu to gra będzie zajmować pamięć i oczywiście działać a dla menedżera nie będzie widoczna.

#40150  autor: [email protected]
 03 sty 2006, 10:38
kiltel pisze:Pewnie że jest mozliwe dla przykładu moge podać że jak wrzucisz sobie jakąś gierke z ngage oczywiście bez wersji instalacyjnej przez odpowiednie skopiowanie do odpowiedniego folderu to gra będzie zajmować pamięć i oczywiście działać a dla menedżera nie będzie widoczna.
a orientujesz sie jak inaczej wrzucic cos bezposrednio na karcie pamieci a nie na pamiec tel ?

#40154  autor: kiltel
 03 sty 2006, 10:58
Ja używam kabelka usb(szybszy transfer danych niz bluetooth) i nokia pc suite i przy każdej instalacji telefon pyta sie czy program zainstalować w na karcie pamięci czy w pamięci telefonu nigdy z tym nie mam problemu. Skoro mówisz że przez bluetooth nie masz wyboru miejsca zapisu. To może zrób tak wyślij sobie program przez bluetooth i go zostaw. Zainstaluj sobie Feexplorer(jak jeszcze nie masz zainstalowanego) wejdz przez feexplorera do skrzynki odbiorczej i skopiuj jej zawartośc na karte pamięci i póżniej również przy użyciu feexplorera spróbuj zainstalować dany program z tego pliku skopiowanego na karte pamięci i wtedy instalator powinien zapytaś się o miejsce instalacji.

#40156  autor: [email protected]
 03 sty 2006, 11:25
kiltel pisze:Ja używam kabelka usb(szybszy transfer danych niz bluetooth) i nokia pc suite i przy każdej instalacji telefon pyta sie czy program zainstalować w na karcie pamięci czy w pamięci telefonu nigdy z tym nie mam problemu. Skoro mówisz że przez bluetooth nie masz wyboru miejsca zapisu. To może zrób tak wyślij sobie program przez bluetooth i go zostaw. Zainstaluj sobie Feexplorer(jak jeszcze nie masz zainstalowanego) wejdz przez feexplorera do skrzynki odbiorczej i skopiuj jej zawartośc na karte pamięci i póżniej również przy użyciu feexplorera spróbuj zainstalować dany program z tego pliku skopiowanego na karte pamięci i wtedy instalator powinien zapytaś się o miejsce instalacji.
problem zaczal sie przy grze asphalt... ;) no i wlasnie ona zajmuje wiecej miejsca niz mam wolnego na tel. i nie wime jak to przeskoczyc, a odnosnie pc suite to mam problem z polaczeniem sie, komp nie widzi mi tela :smt010

#40301  autor: NMonster
 03 sty 2006, 17:54
no niewiem - coś namieszałeś:co prawda niekotre progsy zainstalowane nawet na E: (karta pamieci) maja swoje pliki konfiguracyjne na C ale nie az tyle one zajmują!

Nokia 3510i -> Nokia N-Gage -> Nokia 6670 -> Nokia 6120 Classic -> iPhone 3G 8GB

#40308  autor: Slodziak
 03 sty 2006, 18:01
ZE tak powiem to popróbój cos z USB i przez PC siuita jest najlepiej wiem bo mam :P

#40383  autor: [email protected]
 03 sty 2006, 19:32
Slodziak pisze:ZE tak powiem to popróbój cos z USB i przez PC siuita jest najlepiej wiem bo mam :P
tak tez zrobilem juz wszystko ok :D mialem zainstalowne 3x quick premiera i stad ten problem :]

#40386  autor: Slodziak
 03 sty 2006, 19:35
no to kto ci pomógł??

#40434  autor: [email protected]
 03 sty 2006, 21:44
kiltel pisze:Ja używam kabelka usb(szybszy transfer danych niz bluetooth) i nokia pc suite i przy każdej instalacji telefon pyta sie czy program zainstalować w na karcie pamięci czy w pamięci telefonu nigdy z tym nie mam problemu. Skoro mówisz że przez bluetooth nie masz wyboru miejsca zapisu. To może zrób tak wyślij sobie program przez bluetooth i go zostaw. Zainstaluj sobie Feexplorer(jak jeszcze nie masz zainstalowanego) wejdz przez feexplorera do skrzynki odbiorczej i skopiuj jej zawartośc na karte pamięci i póżniej również przy użyciu feexplorera spróbuj zainstalować dany program z tego pliku skopiowanego na karte pamięci i wtedy instalator powinien zapytaś się o miejsce instalacji.
to byla pierwsza sugestia o usb
no ale Ty tez pomogles ;)
dzieki

#40594  autor: Slodziak
 04 sty 2006, 15:14
Sugestia, a postawienie sprawy jasno to co innego...

Prawie robi wielka różnicę! :wink:

#40608  autor: [email protected]
 04 sty 2006, 15:35
Slodziak pisze:Sugestia, a postawienie sprawy jasno to co innego...

Prawie robi wielka różnicę! :wink:
grunt ze odzyskalem miejsce w tel a swoja droga to wrzucilem sobie tez feexplorera ktory pomaga teraz ;)

#40720  autor: Slodziak
 04 sty 2006, 18:58
no ale jak mozna wykorzystac feexplorera, mam go ale nei wiem jak z niego korzystac, pomozecie??

#40736  autor: piotrz
 04 sty 2006, 19:34
powiedz co chcesz wiedzieć

#40738  autor: Slodziak
 04 sty 2006, 19:39
no ogólnie, co w tym programie mozna robic

PS. Wyślij mi to co mialeś mi wysłac do PIOTRZ!!!!!

#40770  autor: piotrz
 04 sty 2006, 20:18
ogólnie to można przeglądać, kopiować, usuwać pliki, robić zrzuty ekranu, włączać na stałe podświetlenie, sprawdzać informacje o telefonie (imei, wersję softu), uruchamiać ponownie telefon, sprawdzać info o sieci i może coś się jeszcze znajdzie :wink:

#40945  autor: [email protected]
 05 sty 2006, 10:50
Slodziak pisze:no ale jak mozna wykorzystac feexplorera, mam go ale nei wiem jak z niego korzystac, pomozecie??
u mnie po zainstalowaniu, nic nie trzeba bylo robic, jak otwierasz go w tel to pojawia ci sie zawartosc pamieci bardzo pdodobna do tej ktora masz na ekranie monitora jak sie laczysz przez kabel (pc suite) jak masz problemy to moge ci przeslac moja wersje moze u ciebie jest z nia cos nie tak ;)

#41149  autor: Slodziak
 05 sty 2006, 19:02
Nie dzieki, mam wreszcie NFS Undergroun na koma!!!