• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #407642  autor: vonski
 31 maja 2010, 15:36
Witam.

W innym dziale zazwyczaj to ja pomagam, ale tu muszę się poradzić fachowców ;)

Sprawa wygląda tak:
Kończy mi się mój obecny abonament w Erze (jakaś tam Nowa Era z 220minutami, horrendalnie drogim internetem itd). Chciałbym wybrać sobie jakąś nową ofertę dla siebie i przyznaję, że kompletnie nie mam pojęcia co brać. Czytam od kilku dni o ofertach ale już mi się wszystko miesza...

Czego potrzebuję:
- 300-400 minut wszędzie
- przydałby się jakiś pakiet internetowy (tak powiedzmy kilkadziesiąt MB, na pocztę, pogodę, giełdę, traffic do Automapy itp.).
- fajnie, gdyby były jakieś darmowe lub tanie rozmowy na stacjonarki- sam sporo dzwonię po różnych urzędach a żona non stop wisi na słuchawce ze swoją mamusią ;/
- telefon: może być ale nie musi, wolę krótsza umowę niż cyrograf z chorymi ratami za aparat,
- dopuszczam tez prepaid- zonie numer przeniosłem do mBanku rok temu, i zaoszczędziłem na tym kilkaset złotych....

Co ważne: telefon może być albo w taryfie dla indywidualnych albo na firmę- mogę więc brać praktycznie każdą ofertę na rynku.
Chciałbym się zmieścić w koszcie do 100zł (brutto) miesięcznie.

Myślałem do tej pory o Playu- tanio, darmowe rozmowy na stacjonarne, niedrogi internet, ale denerwuje mnie ich zasięg i skakanie między własnymi nadajnikami a Plusa (mam w domu kartę z Play Fresh i rozmawiać można głównie przy oknie...). Niespecjalnie też chciałbym, żeby osoby dzwoniące do mnie musiały za to drożej płacić...
W Erze pojawiła mi się dzisiaj opcja nowych taryf rodzinnych: dużo minut, wymienialnych na dane (to mi się podoba), ale bez telefonu umowa aż na 18 miesięcy (to mi się już mniej podoba).

Mam abonament w Erze od chyba 8 lat, ale jakoś nie jestem z nimi specjalnie związany, nie mam też uprzedzeń do żadnej sieci. Jednym słowem- do wyboru do koloru a ja kompletnie nie wiem co brać ;)

Z góry dziękuję za wszystkie rady :smt023

#407644  autor: elkanguro
 31 maja 2010, 15:45
Za około 100zł, abonament indywidualny, dla firm oraz prepaid to rzeczywiście masz ogromny wybór.

Jeśli chodzi np. o Orange to najbardziej by się chyba opłacało taryfę PELIKAN 300 bez telefonu, wówczas masz:
300 minut do wszystkich sieci
1GB na transfer danych
1200 minut do Orange i stacjonarnych do wykorzystania od pn-pt od 16 do 8 rano oraz całą dobę w weekendy (czyli do urzędów to raczej się nie nada, ale może do teściowej).
Abonament 99zł
Umowa na 20 miesięcy niestety :(

[ Dodano: 2010-05-31, 15:52 ]
Podobnie wygląda Taryfa Multimedialna Ery:
440 minut (bez Play)
300MB na transfer danych
Abonament 99zł

Virgin Mobile
--------------------------------------------
LTE Cyfrowy Polsat + HaloNet
NaszaSiec.net 15 Mbps + HaloNet

#407660  autor: vonski
 31 maja 2010, 17:08
elkanguro pisze:300 minut do wszystkich sieci
Trochę mało jak za 100zł...
elkanguro pisze:1200 minut do Orange i stacjonarnych do wykorzystania od pn-pt od 16 do 8 rano oraz całą dobę w weekendy (czyli do urzędów to raczej się nie nada, ale może do teściowej).
To raczej odpada. Nie lubię takich rozwiązań- chcę dzwonić kiedy potrzebuję, a nie kiedy operator ma taniej.
elkanguro pisze:1GB na transfer danych
Nie potrzebuję tyle. 90% Czasu spędzam w zasięgu WiFi, więc ten GPRS to sporadycznie: na wypadzie z dzieciakami za miasto, albo w knajpie przy piwku. 100MB wystarczy w zupełności...
elkanguro pisze:Podobnie wygląda Taryfa Multimedialna Ery:
440 minut (bez Play)
300MB na transfer danych
A do stacjonarek nic? No to raczej słabo.
W mBanku bez żadnego cyrografu mam za tą cenę 520minut i 50MB...

Ciągle najciekawiej wypada mi Play Dla Firm...

#407670  autor: flus
 31 maja 2010, 17:42
vonski pisze:
elkanguro pisze:300 minut do wszystkich sieci
Trochę mało jak za 100zł...
elkanguro pisze:1200 minut do Orange i stacjonarnych do wykorzystania od pn-pt od 16 do 8 rano oraz całą dobę w weekendy (czyli do urzędów to raczej się nie nada, ale może do teściowej).
To raczej odpada. Nie lubię takich rozwiązań- chcę dzwonić kiedy potrzebuję, a nie kiedy operator ma taniej.
elkanguro pisze:1GB na transfer danych
Nie potrzebuję tyle. 90% Czasu spędzam w zasięgu WiFi, więc ten GPRS to sporadycznie: na wypadzie z dzieciakami za miasto, albo w knajpie przy piwku. 100MB wystarczy w zupełności...
elkanguro pisze:Podobnie wygląda Taryfa Multimedialna Ery:
440 minut (bez Play)
300MB na transfer danych
W mBanku bez żadnego cyrografu mam za tą cenę 520minut i 50MB...

Ciągle najciekawiej wypada mi Play Dla Firm...
Mi wydaje sie ze fajna opcja bedzie Orange w konfiguracji takiej:
Delfin 150
150 min do all
5 darmowych nr Orange lub stacj.
+ zatrzymaj czas pro ( darmowe rozmowy nawet juz po 1 minucie w Orange i stacjonarne) za 9zl
+ 1200 min wieczory i weekendy do Orange i stacj.
+ 100 MB za 5zl
lacznie abo 73zl a w razie potrzeby mozna sobie przekroczyc abo po stawce 0,29zl/min

#407691  autor: thonka
 31 maja 2010, 18:35
400 minut jest do W3, stacjonarnych oraz do UE wymienne 1:1 na sms, mms, 1mb danych. dodatkowo w ramach taryfy 300mb po wykorzystaniu ktorych zmniejsza sie predkosc internetu oraz hotspoty ery.

natomiast na przedluzenie bez telefonu mozesz dostac za 70zl 350 minut do do W3, stacjonarnych oraz do UE wymienne 1:1 na sms, mms, 1mb danych. dodatkowo mozesz uruchomic pakiet 100mb za 9zl (wymagane posiadanie tego przez min. 6 miesiecy ew. jest opcja za 12zl i mozliwosc wylaczenie w kazdej chwili), po wykorzystaniu 100mb zmniejsza sie tylko predkosc przesylu danych (do 2kB/s), ale z internetu dalej mozna korzystac w ramach tych 9zl. mozesz sie jeszcze poklocic o umowe na 12 miesiecy jak bardzo pomarudzisz to moze sie zgodza ;) bez telefonu zadne inne negocjacje nie wchodza w gre.
oczywiscie w obu przypadkach minuty przechodza na nastepny miesiac

play dla firm z telefonem daje za 77,78zl brutto 270 minut i nielimitowane polaczenia w sieci oraz na stacjonarne. ew. 380 minut za 103,70zl brutto.

play dla firm bez telefonu na 12 miesiecy, 61zl brutto za 380 minut oraz 3000 minut do play i stacjonarnych.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#407726  autor: vonski
 31 maja 2010, 20:15
flus pisze:Delfin 150
150 min do all
Za mało minut... w połowie miesiąca by mi zabrakło...
thonka pisze:400 minut jest do W3, stacjonarnych oraz do UE wymienne 1:1 na sms, mms, 1mb danych.
Ten przelicznik na smsy trochę drakoński. Praktycznie w ogóle nie piszę, ale i tak to zdzierstwo.
Myślę głównie nad taryfami z Ery i firmowymi z Playa, ale jak to bywa nie ma rozwiązania idealnego...

#407816  autor: elkanguro
 01 cze 2010, 09:21
Pisałeś, że Play byś nie chciał...

Ale skoro jednak bierzesz pod uwagę Play, to ciężko będzie o lepszą ofertę niż Play dla firm z podwójnym pakietem minut oraz nielimitowanymi połączeniami do Play i na stacjonarne. Abonamenty do wyboru znasz.
Pakiety internetowe:
- 25MB za 5zł wszędzie (zasięg Play + roaming Plusa)
- 100MB za 5zł wyłącznie w zasięgu nadajników własnych 3G Play

Virgin Mobile

#407839  autor: vonski
 01 cze 2010, 11:00
No wczoraj właśnie studiowałem oferty firmowe, i faktycznie chyba Play jest bezkonkurencyjny. Nikt nie daje takiej ilości minut i darmowych rozmów na stacjonarki, a na samym tym zaoszczędziłbym miesięcznie z 30-40zł.
Denerwuje mnie tylko ich zasięg: leży przede mną ajfon z kartą Playa, i 1m od okna (centrum Gliwic, więc niemałego miasta) mam jedną kreskę 3G. Wejdę głębiej w mieszkanie i zrywa 3G przełączając na Edge Plusa. Jakość rozmów kiepska, a transmisję po GPRS rwie jak głupi. Jakbym miał mieć coś takiego w swoim telefonie na co dzień to ja dziękuję. Ale znów plusem jest to, że żona mając mBank Mobile nie płaci do mnie drożej (chyba tylko mBank nie dolicza za połączenia do Playa?)

#407842  autor: thonka
 01 cze 2010, 11:15
elkanguro, nie ma podwojnych minut i stanu darmowego na raz ;) to dwie rozne promocje - sa albo podwojne minuty, albo stan darmowy z 15% znizki na abonament.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#407863  autor: SebaKRK
 01 cze 2010, 12:34
Witam ja zaproponuje tutaj Mix-a w Orange dla firm z nowa promocja. Plan taryfowy za 61 zl miesiecznie daje Ci 50zl do wykorzystania co miesiac to jest jakies 200 minut ale te srodki masz na wszystko na MB, sms-y roaming itd a w promocji co miesiac dostajesz 100 % wiecej do orange czyli dodatkowe 200 min czyli lacznie 400 min za 61 zl co wazne pakiet do orange wykorzystywany jest w 1-ej kolejnosci :-) wiec jest to oplacalne. promocja nazywa sie rozmowy do orange w mix dla firm i przyznawana jest na caly okres umowy tez w umowie rocznej.

#407866  autor: Pijo
 01 cze 2010, 13:18
thonka pisze:elkanguro, nie ma podwojnych minut i stanu darmowego na raz
Zapewniam Cię, ze jest.

#407869  autor: muchakk
 01 cze 2010, 13:30
vonski jak Twoja żona nie ma problemu z mBank mobile to ty z Play-em w iPhone też nie będziesz miał jak wybierzesz ręcznie sieć PLUS.

#407873  autor: vonski
 01 cze 2010, 13:37
Jest jest:
http://dlafirm.playmobile.pl/pl/oferta/ ... index.html
Firmowa 75- 540 minut wszędzie i nielimitowane rozmowy do Play i na stacjonarne.
To chyba najciekawsza oferta na chwilę obecną... i jeszcze telefon dają...
muchakk pisze:vonski jak Twoja żona nie ma problemu z mBank mobile to ty z Play-em w iPhone też nie będziesz miał jak wybierzesz ręcznie sieć PLUS.
Ok, sprawdzę.

EDIT:
A guzik. Ja wybieram na sztywno Plusa, bo mam Brak Sieci.

#407887  autor: elkanguro
 01 cze 2010, 14:01
vonski pisze:(chyba tylko mBank nie dolicza za połączenia do Playa?)
Jeszcze FM Mobile w ofercie na kartę.
vonski pisze:Denerwuje mnie tylko ich zasięg: leży przede mną ajfon z kartą Playa, i 1m od okna (centrum Gliwic, więc niemałego miasta) mam jedną kreskę 3G. Wejdę głębiej w mieszkanie i zrywa 3G przełączając na Edge Plusa. Jakość rozmów kiepska, a transmisję po GPRS rwie jak głupi. Jakbym miał mieć coś takiego w swoim telefonie na co dzień to ja dziękuję.
No to musisz zdecydować, albo płacisz trochę drożej albo męczysz się z zasięgiem. To twój wybór bo sprawa zasięgu do sprawa indywidualna.

Virgin Mobile

#407896  autor: thonka
 01 cze 2010, 15:03
vonski pisze:Jest jest:
http://dlafirm.playmobile...inut/index.html
Firmowa 75- 540 minut wszędzie i nielimitowane rozmowy do Play i na stacjonarne.
nie wiem dlaczego wczesniej tego nie widzialem ;/

#408167  autor: vonski
 02 cze 2010, 12:32
Na placu boju został mi mBank i Play Dla Firm, 50 lub 75.
Dziękuję wszystkim za porady.