• Wszystko, co dotyczy telefonów komórkowych marki Sony oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów komórkowych marki Sony oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #398590  autor: G_K
 13 kwie 2010, 08:00
Telepolis nie wykonało testu tego telefonu a i na forum o nim niewiele tak więc jest to pewnie model niepopularny. Ale skoro jest już obecny na rynku od ponad roku, to może ktoś go już tyle używa i może coś o nim powiedzieć - jak się zachowuje po np. roku użytkowania.

#398607  autor: butterfly
 13 kwie 2010, 11:44
Jak się zachowuje? Jak każdy inny telefon z UIQ3. Niby ma ciut nowszy soft od P1 np. ale w rzeczywistości nie widać różnicy.

#398622  autor: G_K
 13 kwie 2010, 13:03
Znaczy co? Klawisze odpadaj po roku? rysik się łamie czy sam się formatuje po tygodniu?
To czy to jest Symbian, czy Bymbian jest dla mnie bez znaczenia, gdyż telefon oczekiwane przeze mnie funkcje posiada, choć z zaskoczeniem zauważyłem, że współpraca z MPE przebiega gorzej niż stary K750 a i niektóe funkcje mogły by być lepiej rozwiązane. Mnie interesuje raczej awaryjność sperzętu niż wady i zalety softu.

#398634  autor: butterfly
 13 kwie 2010, 14:01
Nic nie odpada, rysik to sprawa wiadoma, zalezy od tego co z nim robisz. Nie ma żadnych odpałów.

#398746  autor: Marek
 13 kwie 2010, 21:02
Ten model posiada dosyć delikatną klapkę baterii, problemem są jej zatrzaski, jeżeli ograniczysz niepotrzebne otwieranie klapki to nie powinna sprawiać problemu.

#399714  autor: G_K
 19 kwie 2010, 10:54
Ta klapka psuje całkowicie odbiór telefonu. Gdyby była sztywniejsza i lepiej spasowana było by ok, a tak ciągle trzeszcząc sugeruje że już za chwilę nastąpi totalna anihilacja telefonu. Jest po prostu za miękka i słabo umocowana.

#406688  autor: shootem
 26 maja 2010, 01:57
Chyba odkopuję temat, ale skoro już taki jest, nie będę tworzył nowego.

Zastanawia mnie, jak wypada G900 w porównaniu z P1i. Przymierzam się do zakupów i odpowiedź byłaby wielce pomocna. Nie chodzi mi o oczywistości hardware'owe i software'owe, bo specyfikacje znam. Nie wiem, jak wygląda kwestia ergonomii użytkowania. O klawiaturze w P1i wiem, że jest wygodna, ale nie wiem, jak to jest w przypadku G900. Podejrzewam też, że "pejedynka" jest trwalsza niż jej młodsza kuzynka. To jak to jest z tymi telefonami?

Przyroda postąpiła z nami jak łotr. Im kto bardziej w życiu zmądrzeje, tym bliżej do jamy.
Stanisław Lem

#406739  autor: butterfly
 26 maja 2010, 12:56
Wg mnie warto wybrać p1 ze względu właśnie na klawiaturę i że tak powiem, pancerną obudowę.

#406749  autor: shootem
 26 maja 2010, 13:35
A czy jest możliwość w P1i nawigacji czymś przypominającym d-pada czy pozostaje tylko ekran dotykowy? Mam bardzo przydatną aplikację w Javie i obsługuje się ją w dużej części krzyżakiem albo joystickiem. Pod tym względem G900 jest chyba lepszy od P1i.

Przyroda postąpiła z nami jak łotr. Im kto bardziej w życiu zmądrzeje, tym bliżej do jamy.
Stanisław Lem

#406758  autor: butterfly
 26 maja 2010, 14:19
Jest aplikacja, chyba się zwie dpad nawet.

#406764  autor: shootem
 26 maja 2010, 14:48
O, to plus dla P1i. Chyba nie opłaca się kupować G900, chyba że dla gwarancji i nowszego softu. No i może ładnego menu bez konieczności grzebania w oprogramowaniu (jak na przykład w P1i). Dzięki, butterfly :D

Stanisław Lem

#407336  autor: G_K
 29 maja 2010, 22:19
To jako post scriptum dopiszę, że dziś w G900 padł ekran dotykowy - cokolwiek bym nacisnął otwiera się menedżer zadań.
Kuźwa, jak całkiem niezły telefon jest ,,zabijany'' przez jakość wykonania (tutaj jej brak). A P1 w stosunku do G900 to jak niebo a ziemia.

#407341  autor: butterfly
 29 maja 2010, 22:45
Heh, dlatego pisałam o P1. Pozostaje SEUS/kalibracja ekranu.

#407344  autor: G_K
 29 maja 2010, 23:26
Samo wróciło do normy ;) Czyżby miało być jak z dżojstikiem do mojej 750, raz nie działał dół, raz góra, zawsze lewo i prawo. Choć bez niego dało się z telefonu korzystać, a tu nie. W tym tygodniu kalibrowałem go ze dwa, trzy razy bo dwa razy przyciski softwarowe się przesunęły w górę, a raz cały ekran się rozjechał.
Przy okazji - z takim ,,padem'' jak mój kalibracja jest niemożliwa - przycisk ,,Dalej'' jest tylko dotykowy (lewy) i nic by się nie dało zrobić.