• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#404037  autor: baksior
 10 maja 2010, 23:35
rcicho pisze:Srednio jeden waży 10-20mb (w przybliżeniu) więc albo będziesz przeglądał je łączac telefon przez wi-fi albo uzbroisz się w stosownie duży pakiet internetowy.
Jak można przeglądać łącząć telefon przez wi-fi? Rozumiem, że wtedy nie pobiera mb tak? Bo podałeś to albo albo więc są to 2 różne opcje...

#404040  autor: rcicho
 11 maja 2010, 00:02
Wi-fi to bezprzewodowy internet, który prawie zawsze jest za darmo. Trzeba tylko znalezc otwarty punkt dostepu i sie podłączyć. Do zamknietego punktu dostepowego (w skrócie AP) tez sie mozna podłaczyc ale nalezy znac haslo lub poprosic administratora takiego punktu o dostep. Sporo otwartych AP jest w centrach miast ale i poza nimi tez ich nie brakuje. Musisz wczesniej w opcjach telefonu włączyć wi-fi. Internet z sieci komorkowych zawsze kosztuje lub dostaje sie gratis za doładowanie konta.

#404109  autor: baksior
 11 maja 2010, 14:26
rcicho pisze:Wi-fi to bezprzewodowy internet, który prawie zawsze jest za darmo. Trzeba tylko znalezc otwarty punkt dostepu i sie podłączyć. Do zamknietego punktu dostepowego (w skrócie AP) tez sie mozna podłaczyc ale nalezy znac haslo lub poprosic administratora takiego punktu o dostep. Sporo otwartych AP jest w centrach miast ale i poza nimi tez ich nie brakuje. Musisz wczesniej w opcjach telefonu włączyć wi-fi. Internet z sieci komorkowych zawsze kosztuje lub dostaje sie gratis za doładowanie konta.
A skąd mam wiedzieć, że akurat jestem w zasięgu tego wi-fi? Czyli wtedy nie schodzą mi mb? Czyli w ustawieniach wtedy trzeba zmienić na wi-fi?

#404114  autor: rcicho
 11 maja 2010, 14:59
W Androidach mozna ustawic, zeby automatycznie laczyl sie z siecia przez wi-fi. Nalezy tylko kazdy nowy punkt dostepowy jaki telefon wykryje zapisac aby system zapamietal. Robi sie to automatycznie poprzez pierwsze połączenie. Nalezy w ustawieniach postawic "ptaszka" przy opcji WI-FI i nastepnego ptaszka po wejsciu w USTAWIENIA WI-FI przy opcji POWIADOM O SIECI.

#404133  autor: baksior
 11 maja 2010, 16:22
rcicho pisze:W Androidach mozna ustawic, zeby automatycznie laczyl sie z siecia przez wi-fi. Nalezy tylko kazdy nowy punkt dostepowy jaki telefon wykryje zapisac aby system zapamietal. Robi sie to automatycznie poprzez pierwsze połączenie. Nalezy w ustawieniach postawic "ptaszka" przy opcji WI-FI i nastepnego ptaszka po wejsciu w USTAWIENIA WI-FI przy opcji POWIADOM O SIECI.

Dziękuję za informacje, ale skąd będę wiedział czy w danym miejscu jestem w zasięgu wi-fi?

#404139  autor: rcicho
 11 maja 2010, 17:01
Do gory ekranu na pasku ukaze sie ikona informujaca o dostepnosci wi-fi. Wchodzi sie wowczas w ustawienia bezprzewodowe i nawiazuje połaczenie. Nastepnym razem gdy znajdziesz sie w jej zasiegu to automatycznie połączy.

#404144  autor: baksior
 11 maja 2010, 17:12
Ok wielkie dzięki, a tak z doświadczenia to często jest ten zasięg czy tylkow centrach dużych miast raczej?

#404147  autor: rcicho
 11 maja 2010, 17:35
Roznie z tym bywa.

#404219  autor: kwistas
 12 maja 2010, 00:56
Mój sąsiad ma K850i mówi, że ten SE dobrze sobie radzi z zasięgiem Play, trzyma się zasięgu nawet na 1 kresce, spokojnie można korzystać z internetu, zasięg jest stabilny, jeśli chodzi o 3G to 3G jak w każdej innej sieci, może go nie być.

#404337  autor: Alienscum
 12 maja 2010, 16:26
Ja właśnie zamierzam wziąć telefony w Play + pakiety danych.
Orientujecie się gdzie są fajne oferty na tego typu usługi?

Play ma 1GB za 20 zł lub taryfy łączone za chyba 115 zł miesięcznie
Era ma 2,5Gb za 20 zł w promocji (na 24 mc) Blueconnect w telefonie
Orange nie wiem

A co ma Plus?
Bo znalazłem tylko pakiety 25mb i 50 mb ale to jest śmieszne trochę.
Czy da się gdzieś oprócz ery wsiąść abo na tel + net w telefonie na jednym sim?
(nie chcę 2 kart, bo właśnie planuje ograniczyć noszenie laptopa)

Chodzi mi o taryfy firmowe

#404338  autor: kwistas
 12 maja 2010, 16:33
A strony operatorów to co? Czytaj też regulaminy promocji tam są wszystkie haki.

#407183  autor: PLAY
 28 maja 2010, 21:20
kwistas pisze:tam są wszystkie haki
Nie zgodzę się z tym. Przeważnie ukryte.

[center]» Darmowy Starter Play Fresh «[/center]

#408173  autor: rcicho
 02 cze 2010, 12:44
Bardzo duzo zalezy od tego jakiej bedziesz uzywal do przegladania www. Jesli to bedzie Opera Mini to 100mb spokojnie wystarczy, jesli bedzie to jednak pełna przeglądarka to bierz 500mb. Do youtube tez warto miec jakis wiekszy pakiet mb bo jeden filmik to srednio 10mb.

#408183  autor: bleckwarrior
 02 cze 2010, 13:17
Play pisze:
kwistas pisze:tam są wszystkie haki
Nie zgodzę się z tym. Przeważnie ukryte.

ale co masz na myśli , że sa ukryte? Dobrze rozumiem, że regulamin swoją drogą, a haczyki swoją?

#408192  autor: bleckwarrior
 02 cze 2010, 13:40
[quote="Play]Tak, ale to już z takich powodów jak nie czytanie regulaminu.[/quote]

w tym wypadku jednak znajdują się one w regulaminie, więc nie sa ukryte z boku. Nie znajomość prawa nie zwalnia nas z jego przestrzegania i nie oznacza to,że nie ma tych artykułów w kodeksie:)