• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #406467  autor: wojtek115
 24 maja 2010, 21:04
w sumie mają bardzo zbliżone oferty -
- http://www.orange.pl/portal/map/map/int ... M_DISCOVER -
- http://www.era.pl/pl/indywidualni/uslug ... tacjonarny

co się bardziej opłaca, żeby nie dać się nabić w butelkę?
Ostatnio zmieniony 25 maja 2010, 05:40 przez wojtek115, łącznie zmieniany 1 raz.

#406508  autor: thonka
 25 maja 2010, 04:24
czego oczekujesz od oferty? bez tego bedzie ciezko porownywac.
jaka dlugosc umowy Ciebie interesuje, czy masz telefon w ktorejs z tych sieci, no i przede wszystkim czy masz mozliwosc zmiany operatora telefonu stacjonarnego?

to z umowami w tych sieciach jest wazne o tyle, ze w Erze posiadajac juz umowe mozesz dostac 10zl znizki na internet (super zestaw), a dodatkowo jezeli przenioslbys tez do nich telefon stacjonarny to dostalbys drugie 10zl znizki na abonament stacjonarny, czyli przy istniejacej umowie w erze (komorka) za 1mbit na 24 miesiace zaplacilbys 39zl miesiecznie (zamiast standardowych 49zl), a za abonament telefoniczny 20zl (bez zadnych dodatkowych minut, zamiast standardowych 30zl). jest to dobra oferta, gdy nie korzysta sie z telefonu stacjonarnego i jest on tylko i wylacznie dla internetu.

natomiast posiadajac telefon komorkowy w orange mozesz dostac dodatkowo 20-30zl co miesiac na konto (prepaid i postpaid) za samo wybranie u nich internetu (od 1mbit w gore).
1mbit na 24 miesiace to koszt 45zl, dostajesz dodatkowo na konto telefonu komorkowego orange 20zl, za wybranie opcji 2mbit (55zl) i 6mbit (75zl) dostaje sie 30zl na konto.
bardzo dobra oferta, gdy mamy niski abonament komorkowy i brakuje nam minut, albo gdy mamy POPa (tudziez inny ich prepaid) i nie chcemy wydawac majatku na jego utrzymanie.
nie wiem czy jest jakakolwiek promocja w orange zacheciajaca wybor stacjonarnego i internetu u nich.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#406622  autor: Vieslav
 25 maja 2010, 17:10
nie wiem czy jest jakakolwiek promocja w orange zacheciajaca wybor stacjonarnego i internetu u nich.
Jak masz stacjonarny to internet jest trochę tańszy:
Tutaj masz ofertę. Możesz też przy podpisywaniu umowy na domowy wziąć mobilny z taryfą 39,5 (2gb limitu) za 9zł miesięcznie.

#406781  autor: wojtek115
 26 maja 2010, 16:22
mam numer w orange na kartę z ustawioną taryfą orange go.

Fajny jest ten bonus z dodatkową kasa na rozmowy „ pakiet złotówek”, nie powiem.
Zawsze to dodatkowa kasa na konto i mniejsze kwoty doładowania karty :)
A te minuty mogę przeznaczyć komu chce, np. co miesiąc innej osobie?
… bo jakoś nie jasno to opisali na stronie.

#406784  autor: kamil1221
 26 maja 2010, 16:36
Możesz ale numer musi być wtedy nie zarejestrowany - zwykła karta.

#406786  autor: amigo007
 26 maja 2010, 16:41
Ale ten pakiet złotówek jak masz telefon na kartę będzie do wykorzystania tylko do orange na rozmowy smsy i wideorozmowę. Minuta w ramach tego pakietu jest za 0,50zł a sms za 0,20zł. Kolega jakiś czas temu z tego korzystał i miał właśnie prepaid orange i utrzymać za pomocą tych złotówek konta też się nie da. Ten pakiet wydłużał połączenia wychodzące tylko o 5 dni :(

#406949  autor: wojtek115
 27 maja 2010, 15:55
nie zarejestrowana karta tzn. pre-paid?

Wiadomo ten bonus ma być tylko dodatkiem,
większość znajomych mam w orange,
ale dzwonie też i do innych sieci Era, Plus,
więc i tak muszę ładować kartę przeważnie za 50zł.

#406970  autor: amigo007
 27 maja 2010, 18:34
Jeśli internet w orange jest brany na ciebie to i złotówki z pakietu bez problemu pójdą na zarejestrowany prepaid w orange. Na układ w rodzinie typu matka - syn też by chyba przeszło. Nie przeszło by na taki układ np. Internet na Jan Kowalski, a złotówki na Henryk Wiśniewski o to chodzi. Jeśli pre paid nie jest zarejestrowany to tego problemu nie ma. Ale jeśli nie przenosiłeś tego numeru z innej sieci bądź nie miałeś wcześniej umowy ten numer jest zapewne niezarejestrowany. Akurat w orange zarejestrowanie numeru normalnie do niczego nie jest potrzebne, w razie jakiejś reklamacji wystarczy tylko podać puk. A np. w play aby cokolwiek załatwić, złożyć reklamację lub nawet czegoś się dowiedzieć wymagane jest zarejestrowanie numeru. 8)

#407659  autor: wojtek115
 31 maja 2010, 16:53
dzięki za szczegółowe wyjaśnienie
zadzwonię jeszcze na infolinię i się wszystkiego dopytam

jeszcze mam wątpliwość finansowe:
czy te 65zł za 6mb/s to dobra cena?

#407665  autor: thonka
 31 maja 2010, 17:30
zalezy w odniesieniu do czego ;)
dla przykladu jest dzialajaca w calej numeracji kierunkowej zaczynajacej sie na 2 firma etlink gdzie w promocji 6mbit (a w zasadzie ok. 7,2mbit bo do abonenta leci maks. 7456kbit) kosztuje 44zl przy umowie na 2 lata (przy umowie na rok koszt 6mbit to 53zl), a instalacja to 59zl.
gratisow zadnych co prawda nie daja, ale z drugiej strony w orange zeby placic te 60zl/65zl za 6mbit wraz z tymi 30zl na konto musisz miec w orange numer stacjonarny (nie wystarczy samo TP) badz abonament komorkowy za min. 55zl inaczej cena jest standardowa czyli 75zl.

ale porownujac do oferty TP srednio za 6mbit zaplacisz ok. 67,70zl (6 miesiecy za 1zl, a potem 89,9zl, oferta premium internet) czyli wychodzi podobnie.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#407906  autor: wojtek115
 01 cze 2010, 15:50
no tak słuszna uwaga :)
w porównaniu z innym ofertami internetu stacjonarnego oferowanego przez
operatorów telekomunikacyjnych.

A ten Etlink, działa na łączu TP, czy mają jakąś własną infrastrukturę?
I co z zasięgiem, mają jakieś ograniczenia terytorialne?

A co sądzisz o Netii?
Jak patrzyłem na ich stronę, mają obecnie całkiem fajną promocje, ale pierwsze co mi się rzuca w oko to ta umowa na 24 miesiące.
Trochę mnie to odstrasza, we freedomie mam przynajmniej możliwość wyboru
12 czy 24 miesiące.
Sam już nie wiem, co lepsze

#407980  autor: thonka
 01 cze 2010, 19:49
wojtek115, etlink dziala na kablach TP. zasieg ich dzialania to jak juz pisalem wyzej - numeracja kierunkowa z 2 na poczatku (dawne Warszawskie i kilka osciennych).

na temat netii sie nie wypowiadam, bo niebardzo znam ich oferte.

#408322  autor: wojtek115
 02 cze 2010, 22:11
a dzięki za info,
przejrzę sobie jeszcze dokładnie tą ofertę Etlinka, Netii
przejdę się do salonu orange i jeszcze dopytam o tego freedom,
jak na razie najbardziej jestem do niego przekonany

pozdrawiam

#408670  autor: kowcio
 04 cze 2010, 14:49
amigo007 pisze:Ale ten pakiet złotówek jak masz telefon na kartę będzie do wykorzystania tylko do orange na rozmowy smsy i wideorozmowę. Minuta w ramach tego pakietu jest za 0,50zł a sms za 0,20zł. Kolega jakiś czas temu z tego korzystał i miał właśnie prepaid orange i utrzymać za pomocą tych złotówek konta też się nie da. Ten pakiet wydłużał połączenia wychodzące tylko o 5 dni :(
Ciekawe... ja mam Nowe Go, mam stawki 0,20 PLN za minutę i 0,01 PLN za SMS. I nie płacę za SMS 0,20 PLN, tylko 0,01 PLN. Konto wydłuża ten pakiet o 30 dni. Ale tylko promocyjne.
wojtek115 pisze:przejdę się do salonu orange i jeszcze dopytam o tego freedom,
jak na razie najbardziej jestem do niego przekonany
A jakie masz jeszcze pytania? Mam i jestem zadowolony.

#408714  autor: elkanguro
 04 cze 2010, 17:43
Ja mam pytanie w imieniu kolegi. Aktualnie posiada Neo 1Mbit oraz płaci za otrzymanie łącza, czyli razem około 92zł.

Czy może podpisać umowę z Orange na Freedom 2Mbit + Stacjonarny nie mając aktualnie telefonu w TP (Abonament tańszy niż utrzymanie łącza)? Jeśli tak, to czy wówczas załapie się na promocje, że Freedom z telefonem 5zł taniej (miałby telefon 35 + Freedom 50 = 85zł)?

Virgin Mobile
--------------------------------------------
LTE Cyfrowy Polsat + HaloNet
--------------------------------------------
NaszaSiec.net 15 Mbps + HaloNet

#408717  autor: kamil1221
 04 cze 2010, 18:10
Nie załapie się bo musi mieć telefon stacjonarny w TP by przenieść numer do "Nowy Orange Stacjonarny".