• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #406421  autor: tytanowy_janusz
 24 maja 2010, 15:20
Witam ;)
Kieruję się z prośbą o pomoc do posiadaczy (lub zorientowanych) Nokii 5530.
Mam ją od listopada, z początku nie narzekałem. Po jakichś 3 - 4 miesiącach użytkowania, zmieniłem układ ekranu głównego na pasek skrótów (wcześniej był pasek kontaktów). W momencie zmiany zniknął z pulpitu widget do odtwarzania muzyki. Z reguły w tym telefonie naciśnięcie klawisza menu powodowało minimalizację otwartego programu/zakładki, oraz przejście do głównego menu telefonu. W momencie wybrania czerwonej słuchawki, aplikacje zamykały się, a telefon przechodził do poziomu pulpitu.
Jedynym wyjątkiem było menu muzyki, gdzie zamiast wyłączenia, telefon nadal odtwarzał muzykę, a na pulpicie były 3 przyciski (przewijanie piosenek i play/stop).

Jakiś 3 tygodnie temu pełen nadziei wgrałem nowego firmware'a. Telefon z początku chodził jakby bardziej płynnie, skróty muzyczne się jednak nie pojawiły. Od mniej więcej tygodnia telefon sam się wyłącza, albo restartuje. Najczęściej w momencie nadejścia, bądź chwilę po wysłaniu SMS'a.

Ktoś spotkał się z podobną sytuacją, wie co można z tym zrobić ?
Oddanie telefonu na gwarancję traktuję jako ostateczność. Nie mam na to czasu, a znam podejście serwisantów.
Ostatnio zmieniony 24 maja 2010, 16:56 przez tytanowy_janusz, łącznie zmieniany 1 raz.

Nokia 6310i-Nokia 3310-SE T230i-Nokia 3510i-Siemens C65-Siemens S65-SE K510i-SE C702-Nokia N81-Nokia N82-Nokia 5530XM-SE XPeria X10-Samsung GT-S8500-HTC Desire-LG Black-SGS 2-Lumia 800-Motorola Atrix

#406436  autor: fortel
 24 maja 2010, 17:19
Proponuję abyś zrobił kopię kontaktów na kartę sim lub pamięci,zrobił hard reset kodem *#7370#.Nie przywracaj nic poza kontaktami bo być może jakaś aplikacja jest odpowiedzialna za ,,zawiechy'' telefonu.Zrób reset karty pamięci.Odpal telefon bez karty pam. i zobacz jak sie zachowuje.Jeśli wszystko jest o'k włóż kartę i przyjrzyj się pracy telefonu.Pozdro! :smt006

#406437  autor: dr184
 24 maja 2010, 17:36
Widget muzyki jest tylko na ekranie pasek kontaktów. Na ekranie skrótów wyświetla tylko nazwę aktualnie odtwarzanego utworu, można dotknąć i wejdzie w odtwarzacz.

W każdym symbianie czerwona słuchawka tylko "chowa" aplikację. Po naciśnięciu menu aplikacja też powinna się zminimalizować, a po jego przytrzymaniu powinien być menadżer otwartych aplikacji (przytrzymujesz na ikonie i jest otwórz albo zakończ).

Moja 5800 ma podobnie, często po wysłaniu smsa się resetuje, czasami w odtwarzaczu, jednak zwykle "wita mnie" napis nokia i za chwilę mam wszystko ok. Z tego co zauważyłem jeśli chodzi mniej programów w tle, jest lepiej (Mobbler u mnie np. powodował częste resety). Wgraj jeszcze raz nowy firmware, zrób hard reset i powinno być ok przynajmniej jakiś czas. Dodam, że moja nokia była w serwisie i przez dłuższy czas (może miesiąc) też było ok, teraz jest różnie. 3 resety jednego dnia, potem tydzień bez resetów na przykład :?

#406449  autor: tytanowy_janusz
 24 maja 2010, 18:27
dr184, Kolego nie rób ze mnie debila, proszę.
Wiem, że po zmianie na pasek skrótów zmienia się widok otwartych aplikacji, oprócz odtwarzacza pojawia się również opcja "szukaj". I nie w KAŻDYM symbianie czerwona słuchawka minimalizuje aplikacje. W v5 to przycisk środkowy je minimalizuje, natomiast czerwona słuchawka zamyka aplikacje typu gry, programy itd.

Co do programów, które mogłyby powodować ów zwiechy - mało prawdopodobne.
dr184 pisze:Moja 5800 ma podobnie, często po wysłaniu smsa się resetuje, czasami w odtwarzaczu, jednak zwykle "wita mnie" napis nokia i za chwilę mam wszystko ok
Fakt, zdarzało się przed wgraniem nowego softa. Ale raz na tydzień, raz na 2. Nie było aż tak źle. Teraz takie resety zdarzają się po 10 razy dziennie. Strasznie mnie to w***a, a bateria się szybko wyczerpuje.
Dzięki za pomoc, zaraz załaduje baterię i wgram nowego firmware'a. :)

Nokia 6310i-Nokia 3310-SE T230i-Nokia 3510i-Siemens C65-Siemens S65-SE K510i-SE C702-Nokia N81-Nokia N82-Nokia 5530XM-SE XPeria X10-Samsung GT-S8500-HTC Desire-LG Black-SGS 2-Lumia 800-Motorola Atrix

#408865  autor: kowcio
 05 cze 2010, 15:42
tytanowy_janusz pisze:Dzięki za pomoc, zaraz załaduje baterię i wgram nowego firmware'a. :)
I jak? ja widze, że te Nokie strasznie niedopracowane sa pod względem oprogramowania, strasznie czesto się restartują. 5230 wcale nie lepsza. Nie wiem czego tak się dzieje i dlaczego tylko Nokia dopuszcza telefony z aż tak niedopracowanym i nieprzetestowanym oprogramowaniem.
5800 chyba jednak jest lepsza, bardziej dopracowana, a jednak 5800 jest starsza od ww. modelów :roll: dziwna ta polityka :?

#409239  autor: tytanowy_janusz
 07 cze 2010, 08:15
kowcio, Telefon wydaje się dość stabilnie chodzić. Upłynęło już trochę czasu od wgrania nowego softa. Co zaskakujące, duży wpływ na płynność menu ma to, jakiego skina sobie "zaaplikujemy". Bowiem niestandardowe ikonki itp. bardzo zamulają pracę telefonu.

Co do wspomnianego panelu dotykowego z przyciskami muzycznymi na pulpicie - niestety lipa.