• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#404503  autor: contrip
 13 maja 2010, 15:20
amigo007 pisze:A mniejsze prędkości niż 20mb to jakie są teraz w netii. Bo podobno opcji 6mb dla indywidualnych nie ma, to prawda? I w jakiej cenie jest jeszcze opcja 2mb? Będę wdzięczny za odpowiedzi :D
Ja mam 6MB na linii TP ale teraz juz nie oferuja. Na linii TP teraz jest 1, 2, 20 z tego copamietam, a na LLU 4, 8, 20.

#404504  autor: amigo007
 13 maja 2010, 15:23
Ciekawe czemu nie ma normalnie opcji 6 i 10 mbit. A ile kosztuję 2 mbit bez telefonu w netii?

#404508  autor: Rafix
 13 maja 2010, 15:51
Na llu jest tylko 4 i 8
Na tepsie jest 1,2,10,20, amigo007 - 2Mbit/s (jeżeli masz telefon na linii tepsy) kosztuje 59zł

10mega jak najbardziej jest w tej samej cenie co 20 - 69zł

Nokia 5130 -> Siemens MC60 -> SE K700i -> SE W580i -> Samsung S7350 -> SE Xperia Neo V -> Xperia L ->

Siemano! Jest luźno! :smt006
Kocie dziecka

#404509  autor: amigo007
 13 maja 2010, 15:57
Czyli 2mb nie bardzo wogóle się teraz opłaca. Kiedyś znalazłem gdzieś taką stronę gdzie wpisywałem dane modemu (tłumienie itp) i pokazało mi jaki najszybszy internet pójdzie. Z tego co pamiętam było to niecałe 5mbit. Znacie może adres tej strony? I nie chodzi mi o tą z netii. I jak to by u mnie wyglądało zamawiam u nich internet 20mbit, okazuje się że max pójdzie 4,5 mbit. To co wtedy proponują 4,5 mbit za 69zł?

#404634  autor: paszczakowski
 13 maja 2010, 23:14
amigo007 pisze:Czyli 2mb nie bardzo wogóle się teraz opłaca. Kiedyś znalazłem gdzieś taką stronę gdzie wpisywałem dane modemu (tłumienie itp) i pokazało mi jaki najszybszy internet pójdzie. Z tego co pamiętam było to niecałe 5mbit. Znacie może adres tej strony? I nie chodzi mi o tą z netii. I jak to by u mnie wyglądało zamawiam u nich internet 20mbit, okazuje się że max pójdzie 4,5 mbit. To co wtedy proponują 4,5 mbit za 69zł?
Jesli nie pojdzie 20 to proponuja 10, jesli nie pojdzie 10 proponuja 2, jesli nie pojdzie 2 proponuja 1. Tyle. Sam teraz jestem w takiej sytuacji. Konczy mi sie umowa (1Mb za 64zł) i zaproponowano mi:
- 1Mb w umowie na 24 miesiace w cenie 49 złotych podczas gdy w _drogiej_ telekomunikacji zaplace za to 53 złote i mam możliwość podpisania umowy 12 miesięcznej - 2Mb w umowie na 23 miesiące w cenie 59 złotych podczas gdy w _drogiej_ telekomunikacji zaplace za to 65 złotych i mam mozliwosc podpisania umowy 12 miesięcznej. 6Mb nie maja w ofercie, o 10 czy 20 moge pomarzyc. Wolnosc wyboru w netii polega na tym ze mozna wybrac innego operatora :)

#404639  autor: maniek
 13 maja 2010, 23:52
paszczakowski nic tylko bierz neostrade :D Nie rozumiem nowej oferty netii.....

#404656  autor: paszczakowski
 14 maja 2010, 08:53
maniek pisze:paszczakowski nic tylko bierz neostrade :D Nie rozumiem nowej oferty netii.....
Juz zlozylem zamówienie migracji w TP.
A Netia? Chyba ma nadzieje ze uzytkownicy nizszych predkosci zasponsoruja im akcje reklamowa pod tytulem: "69 zl za 10i 20Mb"

#404931  autor: glasser
 15 maja 2010, 20:46
maniek pisze:paszczakowski nic tylko bierz neostrade :D Nie rozumiem nowej oferty netii.....
Co tu jest do rozumienia?

#404986  autor: galtom
 16 maja 2010, 07:50
Ja mam Netie i jestem bardzo zadowolony. Mialem opcje 2 mb zmienilem na 8 (gdy to byla maks) a od czerwca bede mail 20. Telefon w ryczalcie wiec nikomu z domownikow nie musze tlumaczyc kiedy wolno dzwonic a kiedy nie. Ja uwazam, ze rewelacja. A z tego co wiem to jakies predkosci pomiedzy a 10 pewnie pojawia sie za chwilke. Tyle, ze tansze niz u TPSA.

Pozdrawiam,
Galtom

#405254  autor: wojtek115
 17 maja 2010, 20:46
daj znać jak Ci będzie chodził te 20mb/s.
Wszyscy piszą że się zastanawiają, że biorą, podpisali już umowę
na te 20mb/s w Netii, tylko nigdzie się nie mogę doszukać się informacji
jak to w rzeczywistości wygląda.
Ja wyznaję zasadę, że czasem lepiej jest wziąć niższe łącze
np. 6mb/s nawet w TP ( tej promo za 1zł) ale być pewnym, że będzie chodziło
stabilnie, bez żadnych skoków pingów itp.
...no ale to moje skromne zdanie

#405381  autor: paszczakowski
 18 maja 2010, 18:37
galtom pisze:Ja uwazam, ze rewelacja. A z tego co wiem to jakies predkosci pomiedzy a 10 pewnie pojawia sie za chwilke. Tyle, ze tansze niz u TPSA.
Skad wiesz? Masz jakies konkretne info czy tylko ploty oparte na blogu netii?

#405471  autor: galtom
 19 maja 2010, 07:32
Na blogu. Informacje ktore podaje tam Karol jak do tej pory sie sprawdzaja.
Zreszta Netia umie liczyc i widzi dziure miedzy 2 a 20. Moge sie zalozyc, ze sa w trakcie przygotowywania oferty i negocjacji z TPSA.

Pozdrawiam,
Galtom

#405512  autor: paszczakowski
 19 maja 2010, 12:36
galtom pisze:Na blogu. Informacje ktore podaje tam Karol jak do tej pory sie sprawdzaja.
Zreszta Netia umie liczyc i widzi dziure miedzy 2 a 20. Moge sie zalozyc, ze sa w trakcie przygotowywania oferty i negocjacji z TPSA.
Negocjacje? Cennik TP jest wspolny dla wszystkich operatorów, nie ma miejsca na negocjacje. Problem jest inny, nie moga obnizyc cen opcji 1 (49zł) i 2(59zł) a cene 10 i 20 ustalili na 69zł. Widzisz tu miejsce na oferte 6Mb? 6 wejdzie do oferty dopiero w momencie gdy tp zmieni cene hurtowa dla opcji 1i2Mb, kiedy? Pewnie za pol rok. Watpie czy to 'chwilka'.

A Wieczorek? Co ma powiedziec uzytkownikom ktorym koncza sie umowy na 1 i 2 Mb a maksimum na ich laczach to 6Mb? Ze nie wie kiedy wprowadza 6? Mowi ze wprowadza wkrote, liczac na to ze goscie przedluza umowy, a niektorzy z nich przedluzaja liczac na to ze pozniej wskocza na wyzsza opcje.

#405525  autor: galtom
 19 maja 2010, 13:20
paszczakowski pisze: Negocjacje? Cennik TP jest wspolny dla wszystkich operatorów, nie ma miejsca na negocjacje.
Wszystko da sie negocjowac - jest to tylko kwestia dobrej woli obu stron.
Przynam Ci racje, ze moz ebyc z tym klopot ale raczej z niechec do zmian po stronie TPSA.
Znow klania sie niestety brak podzialu - hurtownikowi zalezalby na jak najlepszej wspolpracy z kazdym z operatorow i jak najwiekszej sprzedazy a TPSA nie podzielonej brak opcji 4/6/8 u konkurencji jaknajbardzie odpowiada. Wtedy uzytkownikom koncowym moga dyktowac ceny i basta - jak sie nam nie podoba to i tak nie mamy dokad odejsc :-(

Pozdrawiam,
Galtom

#405527  autor: paszczakowski
 19 maja 2010, 13:33
galtom pisze:Wszystko da sie negocjowac - jest to tylko kwestia dobrej woli obu stron.
Przynam Ci racje, ze moz ebyc z tym klopot ale raczej z niechec do zmian po stronie TPSA.
Znow klania sie niestety brak podzialu - hurtownikowi zalezalby na jak najlepszej wspolpracy z kazdym z operatorow i jak najwiekszej sprzedazy a TPSA nie podzielonej brak opcji 4/6/8 u konkurencji jaknajbardzie odpowiada. Wtedy uzytkownikom koncowym moga dyktowac ceny i basta - jak sie nam nie podoba to i tak nie mamy dokad odejsc :-(
Nie ma co negocjowac, cennik jest jeden (http://www.uke.gov.pl/_gAllery/27/82/27 ... na_BSA.pdf) i jest zatwierdzony przez UKE. Koniec kropka :)
Niechec do zmian po stronie TPSA? TPSA oferuje operatorom BSA predkosci: 256,512,1024,2048,6144,10240,20480 i to od operatora zalezy ktore z nich zaproponuje swoim klientom. Netia nie chce dac 6Mb, TP tutaj nie ma nic do gadania i nie moze powiedziec: "A wy nie mozecie oferowac takiej a takiej predkosci". 6Mb widocznie nie pasuje do modelu oferty Netii i tyle. Zreszta cenowo nie maja jej jak uplasować.

#405539  autor: user_delete19
 19 maja 2010, 15:01
paszczakowski pisze:? 6 wejdzie do oferty dopiero w momencie gdy tp zmieni cene hurtowa dla opcji 1i2Mb, kiedy? Pewnie za pol rok. Watpie czy to 'chwilka'.
Czy Twoja wypowiedź ma związek z tą notką? Jest tam napisane między innymi:
Oferta została przygotowana jeszcze w oparciu o metodę retail minus stąd ruch TP, będzie miał także znaczenie dla całego rynku BSA. Pierwsze oferty uwzględniające metodę cost plus, która wynika z porozumienia z UKE, powinny pojawić się w III kwartale 2010.
Mam nadzieję, że do jesieni się coś pojawi (;

#405542  autor: paszczakowski
 19 maja 2010, 15:11
lwiczek pisze:
paszczakowski pisze:? 6 wejdzie do oferty dopiero w momencie gdy tp zmieni cene hurtowa dla opcji 1i2Mb, kiedy? Pewnie za pol rok. Watpie czy to 'chwilka'.
Czy Twoja wypowiedź ma związek z tą notką? Jest tam napisane między innymi:
Oferta została przygotowana jeszcze w oparciu o metodę retail minus stąd ruch TP, będzie miał także znaczenie dla całego rynku BSA. Pierwsze oferty uwzględniające metodę cost plus, która wynika z porozumienia z UKE, powinny pojawić się w III kwartale 2010.
Mam nadzieję, że do jesieni się coś pojawi (;
Zgadles :) Z tym ze to nie jest zaden pewnik, wtedy oferte przedstawi TP-Detal, moze byc tak ze ceny hurtowe nadal sie nie zmienia i co za tym idzie oferta Netii tez sie nie zmieni.
Niestety ja nie mam czasu do jesieni a wbrew temu co K. Wieczorek pisal na blogu Netii wcale nie dostalem lepszej oferty w ramach przedluzenia, jedynie 1 lub 2Mb w wiadomych smiesznych cenach. Dlatego tez zrezygnowalem i powoli wracam do TP.

Obym byl zlym prorokiem.

#405550  autor: user_delete19
 19 maja 2010, 15:35
No ja na szczęście mam ten komfort, że umowę mam do drugiej połowy września więc mam czas. A na obecne 10 Mbit się jednak nie rzuciłem, bo mam parametry na granicy więc nie chciałbym się męczyć (;

#405615  autor: simon.m
 19 maja 2010, 19:54
wprowadzenie nowego sposobu liczenia stawek hurtowych dla bsa będzie korzystne głównie la klientów tp. nie będzie już wymogu, że jeśli tp obniży cene 1mega dla Jasia Kowalskiego to zmuszona jest obniżyć także dla Neti, Dialogu, Ery itp.
dlatego operatorzy alternatywni chcą zdobyć teraz jak najwięcej klientów, bo ceny tp będą bardzo zbliżone do innych opów

#405621  autor: paszczakowski
 19 maja 2010, 20:32
simon.m pisze:wprowadzenie nowego sposobu liczenia stawek hurtowych dla bsa będzie korzystne głównie la klientów tp. nie będzie już wymogu, że jeśli tp obniży cene 1mega dla Jasia Kowalskiego to zmuszona jest obniżyć także dla Neti, Dialogu, Ery itp.
dlatego operatorzy alternatywni chcą zdobyć teraz jak najwięcej klientów, bo ceny tp będą bardzo zbliżone do innych opów
Dokladnie, tylko jakos Netia (jako jeden z operatorów alternatywnych) zapomniala zadbac o bieżacych klientów :) A po obnizkach moze sie nagle okazac ze TP ma nawet taniej niz Netia. W koncu na dzien dzisiejszy roznica w cenie przy opcjach 1,2 Mb to w granicach 5 zlotych.

Chce sie krzyknac "król jest nagi" :)