• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #39543  autor: mikemat
 01 sty 2006, 11:57
jak w temacie, czy to znak, ze TPSA wprowadza ASDL2 czy tez ADSL+ - nie znak dokladnego nazewnictwa, chodzi i o nowsza technologie od aktualnie stosowanej (czytaj: szybsza) ???

Pozdrawiam
Grupa Medforum
www.medforum.pl

#39544  autor: WitekT
 01 sty 2006, 12:18
TP od dawna montuje DSLAM-y (urządzenia pozwalające puścić kablem net razem z telefonem) wspierające technologię ADSL2/2+. Technologia ta nie wyróżnia się jakimiś szczególnymi usługami czy wspieraniem innych protokołów - różni się tylko prędkością. To, że najwyższa neo to 6 Mb/s to decyzja marketingowo-techniczna, bo:
- widocznie na wyższe opcje nie ma zapotrzebowania,
- widocznie szkielet polpaku mógłby nie wytrzymać zwiększonego ruchu,
- najwyższe prędkości uzyskuje się, jeżeli abonent nie jest dalej niż 500 m, a czasami 1000 m od DSLAM-a. Przy czym DSLAM-y nie muszą być montowane tylko na centralach, mogą być też na centralach wyniesionych bądź szafach bliżej abonenta.

#39662  autor: mikemat
 01 sty 2006, 20:43
dzieki za info, czyli teoretycznie TPSA, moze realizowac uslugi do ilu MB/s ?

czy Netia i Dialog tez montuja takie DSLAM ?

Pozdrawiam
Grupa Medforum
www.medforum.pl

#39663  autor: WitekT
 01 sty 2006, 20:46
Trudno powiedzieć ile... Zapewne do kilkunastu Mb/s.
Co do Netii i Dialogu - nie wiem. Ale raczej wszystkie nowe DSLAM-y wspierają ADSL2/2+

#40509  autor: mikemat
 04 sty 2006, 10:17
czy mozesz napisac jakie mozliwosci techniczne ma LIVEBOX ?

czy ma np. podzial pasma ?
czy mozna podpiac dodatkowa antene, jak w ogole z zasiegiem ?
czy to dziala jako router, punt dostepowy, bramka voip ?

Pozdrawiam
Grupa Medforum
www.medforum.pl

#40516  autor: WitekT
 04 sty 2006, 11:05
Wszyscy mnie o to pytają, a ja NIE MAM JESZCZE Liveboxa. ;)
Jak będę miał, to obfocę i opisze. :)

#40519  autor: D@rio
 04 sty 2006, 11:12
WitekT pisze:Wszyscy mnie o to pytają, a ja NIE MAM JESZCZE Liveboxa. ;)
Coś się ta TP S.A. długo ociąga :) ...może jakiś "NEWSik" na ten temat? :D ;) hihi ;)

#40520  autor: pumba
 04 sty 2006, 11:17
nie wiem czy tak mogę ale w dobrej sprawie dla wszystkich zainteresowanych liveboxem to na forum neostrada.info jest temat temu poświęcony wypowiada się tam pare osób które już mają liveboxa dużo można się dowiedzieć więc polecam tam zajżeć wszystkim zainteresowanym liveboxem klick

#40535  autor: WitekT
 04 sty 2006, 12:45
D@rio pisze:
WitekT pisze:Wszyscy mnie o to pytają, a ja NIE MAM JESZCZE Liveboxa. ;)
Coś się ta TP S.A. długo ociąga :) ...może jakiś "NEWSik" na ten temat? :D ;) hihi ;)
Mają problemy, bo podobno dużo ludzi się na to rzuciło - a każdego Liveboxa muszą przetestować, skonfigurować pod konkretnego usera, itp.