• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
  • Strona 7 z 7
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

#404822  autor: arlo
 15 maja 2010, 09:20
Jednak są zmiany jeśli chodzi o ceny BC w telefonie. Za media2.pl :
,,Jednym z elementów nowej oferty mają być pakiety
internetowe dla abonentów zainteresowanych korzystaniem z mobilnego Internetu
w komórce. Do dyspozycji klientów będą 4 pakiety: 100 MB w cenie 9 zł (lub 5 zł w promocji), 300 MB za 14 zł, 2 GB za 39 zł oraz 5 GB w cenie 59 zł." Cieszy mnie to, bo obecnie 15 zł za 50 MB to przegięcie.
Pozdr.

#404826  autor: Kamel
 15 maja 2010, 10:26
Największe minisy nowych taryf to:

- wymienialność minut w stosunku 1:1, przez to tworzy się wielka nierównowaga między jedną minutą a pojedyńczą wiadomością sms,
- połączenia do Play będą naliczane dodatkowo do rachunku ! taka segregacja jest czymś niesamowitym

#404835  autor: danielkl
 15 maja 2010, 11:13
Dla mnie info o tych 4 pakietach internetowych to narazie tylko plotka bo brak regulaminu na ten temat a jedyne zrodla w tej kwesti to kometarz na telepolis jednego usera i chyba przedruk tego na media2 narazie pewny jest tylko pakiet 100mb

#404879  autor: thonka
 15 maja 2010, 14:38
pozwole sobie skopiowac to co napisalem na facebooku:
to co jest zaprezentowane na glownej telepolis to juz gotowa promocja.
minut jest standardowo troche mniej: 40/100/200/300/440/600 minut za odpowiednio 20/40/60/80/110/140zl. w promocji jest natomiast dodane po odpowiednio 40/80/100/150/260/400 minut, ktore nie przechodza na nastepny miesiac i zuzywane sa po minutach przeniesionych z poprzedniego miesiaca oraz tych przyslugujacych w obecnym miesiacu, czyli tak jak w promocji obecnej od urodzin.
cieszy rabat przy pakietach jezeli zobowiazemy sie do posiadania go aktywnego przez min. 6 miesiecy, a i w ogole niektore pakiety troche potanialy. jest zmiana w wieczorach i weekendach. teraz jest wiecej opcji do wyboru, wczesniej byly tylko weekendy (bez wieczorow), a wieczory i weekendy byly tylko z 200 minutami. wprowadzono tez godzinki za grosze wzorem z TT, gdzie za godzine polaczenia do Ery (bez stacjonarnych, zapewne chodzi o te na linii TP) nie pobieraja oplaty po 2 minucie (miesieczny koszt 10zl lub 8zl przy wersji 6M) i naliczane jest to zgodnie z planem taryfowym (cokolwiek to znaczy). mam nadzieje, ze nie bedzie to tak rozwiazane jak w TT, ze przy okazji zmienialo sie taryfikacje polaczen do ery i za kazde nawet 5s polaczenie pobieralo 99gr, jezeli jednak bedzie tak, ze do 2 minut bedzie schodzilo standardowo, a potem zatrzymywalo naliczanie to nie wiem kto bedzie brac oferty typu wybrane numery itp.
z minusow to na pewno wymiennosc minut 1:1 z smsem, bo juz wymiennosc 1 minuta = 1MB jest calkiem sensowna. brak play w rozliczeniach minut nawet tych standardowych nie wiem jak skomentowac... z cennika calkowicie wylecialy paczki internetowe, a wiec zapewne beda one na zasadzie promocji co moze, ale nie musi byc dobre. nie ma tez juz w cenniku zawieszenia numeru za 2zl do 6 miesiecy. opcja ta byla o tyle fajna, ze mimo zawieszenia oplat, mozna bylo dalej korzystac z telefonu, odbierac polaczenie i wykonywac wg. cennika oferty. teraz zawieszenie jest 85,40zl za kazde 3 miesiace (do 12 miesiecy).

co do cen to nie wiem kto je ustalal.
rodzina 80 w promocji bedzie kosztowac 89zl gdzie bedzie 300 minut standardowych i 150 minut gratisowych, a do tego 3 osobowa siec rodzinna przez 12 miesiecy..
w taryfie dedykowanej (w koncu nazwali ja jakos sensownie "multimedialna") jest 440 minut standardowych za 99zl i do tego bedzie paczka 300mb.
niby tylko 10zl roznicy. jak ktos bedzie chcial w multimedialnej dokupic sobie siec rodzinna na 3 osoby to zapilaci 10zl, gdy aktywuje ja do 2 miesiecy od podpisania umowy...

iphone 3gs 16gb kosztuje 1120zl w multimedialnej, z rodzina 80 kosztuje 1700zl. prosta matematyka 99zl*24 + 1120zl daje ok. 3500zl w multimedialnej, 89zl*24 + 1700zl daje ok. 3860zl w rodzinnej, a wiec biorac o 10zl drozsza taryfe w tym wypadku jeszcze oszczedzamy 360zl przez cala umowe.
i takich kwiatkow z drozszymi telefonami jest sporo.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#404888  autor: arkady
 15 maja 2010, 15:58
Na połączenia do PLAY i CP można na szczęście wykorzystać minuty Premia, jeśli mamy je na koncie i nie dopłacać ekstra ponad abonament...No, chyba, że zmienią Regulamin:-(

[ Dodano: 2010-05-16, 10:47 ]
Generalnie jest co raz lepiej, jeśli chodzi o minuty zawarte w ramach abonamentów w 'gołym" Cenniku. Taka mała ciekawostka matematyczna :D
W Nowym Komforcie było 120min za 90 zł (3 OU). Kiedy weszła Nowa Era, 120 min=60 zł. Wtedy liczba minut wzrosła o 1/3 w porównaniu z poprzednia Taryfą. Dziś, w Rodzinnej, jest 200 min/60zł, czyli 2/3 więcej za tę samą cenę, niż w Nowej Erze.
Można by się pokusić o antycypację, że w kolejnych taryfach będzie 400minut za 60 zł, bo wtedy powinna wzrosnąć o 3/3 czyli 100% :D

GA628, 3310, T10s, 6100, 6020, 6131, 6151, 6300, 6303, ZTE GRAND X In, G2 MINI
 #405501  autor: zagielek
 19 maja 2010, 12:00
Przed chwilą wszedłem na stronę ery i zobaczyłem regulamin blueconnect w telefonie. Nowe paczki są dostępne dla taryf: Rodzinnych, Nowa Era, Era Nowy Komfort, Era Relaks, Taryfa Zero. Limit danych dla paczek to:
100 MB dla bc9 (9zł) i bc12 (12zł)
300 MB dla bc14 (14zł) i bc18 (18zł)
2 GB dla bc39 (39zł) i bc49 (49zł)
5 GB dla bc55 (55zł) i bc69 (69zł)
Po przekroczeniu limitu transfer zostaje zmniejszony do 16 kb/s.
BC 9, 14, 39, 55 muszą być aktywne przynajmniej przez 6 miesięcy od daty aktywowania usługi.

Cieszę się, że nowa oferta została także skierowana do użytkowników wcześniejszych taryf, które jak dla mnie (Nowa Era) są lepsze pod względem wymienialności minut na smsy, oraz połączeń do play.

\\Edt:
W regulaminie trzeba również zwrócić uwagę na punkt:
Okres promocyjnego swiadczenia Usługi bedzie trwał do dnia 31.12.2010. Po tym okresie naliczanie transmisji danych odbywac sie bedzie zgodnie z
taryfa, z której korzysta Abonent.
 #405535  autor: pawel.pietrasz
 19 maja 2010, 14:16
zagielek pisze:
Cieszę się, że nowa oferta została także skierowana do użytkowników wcześniejszych taryf, które jak dla mnie (Nowa Era) są lepsze pod względem wymienialności minut na smsy, oraz połączeń do play.
.
Wlasnie nie do konca, dzis rozmawialem z BOK i okazalo sie ze nowe pakiety sa dla nowych taryf, osoby majace NE korzystaja dlaej z 5/50/500. Takie mam info od pani z boku, chyba ze to ona sie myli.

Przed chwila zadz ponownie na ebok, i powoplalem sie na regulamin, gosc byl w szoku bo podobnie nie dostali info ze te paczki sa dostepne dla innych taryf niz Rodzinne.
 #405551  autor: kiwi7
 19 maja 2010, 15:37
z tego co czytalam wypuscili juz sporo nowych taryf, mogliby tylko zrobic jakieś promo. na telefony, bo pod tym względem konkurencyjne sieci w ostatnim czasie dośc preznie działaja - (chociazby orange w taryfach optymalnych). Mam na myśli zniżki na telefony z biznesowej półki, bo wybor aparatu to chyba wciaz drugi czynnik przy wyborze oferty
 #405645  autor: zagielek
 19 maja 2010, 23:25
pawel.pietrasz pisze:
zagielek pisze:
.
Wlasnie nie do konca, dzis rozmawialem z BOK i okazalo sie ze nowe pakiety sa dla nowych taryf, osoby majace NE korzystaja dlaej z 5/50/500. Takie mam info od pani z boku, chyba ze to ona sie myli.

Przed chwila zadz ponownie na ebok, i powoplalem sie na regulamin, gosc byl w szoku bo podobnie nie dostali info ze te paczki sa dostepne dla innych taryf niz Rodzinne.
Ja dzisiaj wszedłem na iBOA chcąc aktywować paczkę BC9, jednak tam do wyboru miałem tylko stare pakiety.
Później jednak wysłałem smsa BC9 pod nr 8025 i dostałem smsa zwrotnego, że zlecenie zostało przyjęte do realizacji. Po pół godzinie dostałem wiadomość, że usługa jest już dostępna na moim koncie, jednak według regulaminu będzie ona dostępna od godziny 0:00.
W serwisie iBOA mam coś takiego (wszystko jest na szaro):
Blueconnect w telefonie - Status niedostępny

Ryczałt blueconnect -blueconnect 9 (100MB - umowa na 6 miesięcy) - Nieaktywny
Zmiana możliwa w kolejnym cyklu rozliczeniowym.

Napiszę za chwilę jaki będzie status po 0:00.
 #405652  autor: st.konsultant
 20 maja 2010, 00:13
pawel.pietrasz pisze:
zagielek pisze:
.

Nowe paczki są dostępne zarówno w nowych taryfach jak i w starych (Nowa Era, Era Nowy Komfort).

Przy okazji nowych taryf, taka ciekawostka, połączenia z BOA wzrosło do 1,50 zł :D
 #405676  autor: zagielek
 20 maja 2010, 09:03
st.konsultant pisze: Nowe paczki są dostępne zarówno w nowych taryfach jak i w starych (Nowa Era, Era Nowy Komfort).
Zalogowałem się dzisiaj na iBOA. Status BC mam taki sam, ale jak wszedłem w wykaz połączeń, to nie mam opłaty za przesłane dane, czyli paczka jest aktywna w taryfie Nowa Era.
 #405749  autor: arkady
 20 maja 2010, 15:55
Witam

Być może to jedynie błąd w systemie I-BOA, ale jeśli nie, to wszystko wskazuje na to, że jednak będziemy mieć do dyspozycji nielimitowane rozmowy w sieci w stylu Stanu Darmowego :D Skąd takie przypuszczenia?!Chce mi się krzyknąć Eureka!!!Spójrzcie na przedostatnią pozycję w menu rozwijanym ( Taniej w sieci i na stacjonarne ) w Usługach dla taryf rodzinnych: Bez limitu minut - bez umowy terminowej :mrgreen:. Na chwilę obecną, przy próbie wybrania tej opcji, wyrzuca komunikat "Przepraszamy, usługa jest w tej chwili niedostępna.
Prosimy spróbować ponownie". Czyżby Era miała jeszcze asa w rękawie? Byłoby miło, nieprawdaż?

GA628, 3310, T10s, 6100, 6020, 6131, 6151, 6300, 6303, ZTE GRAND X In, G2 MINI

#412860  autor: Tenzen
 25 cze 2010, 12:34
Mam pytanie o taryfę Rodzinna 20

Czy za nawiązanie połączenia GPRS się płaci? To znaczy czy dodatkowo pobiera jakąś minutę z abonamentu? Bo tak to trochę u mnie w statystykach w iboa wygląda, że straciłem za dużo minut.

Wysłałem smsa o BC9 ale dostałem odpowiedź, że nie jest to dla mojej taryfy...

#412936  autor: vespero
 25 cze 2010, 19:42
Powinno Ci schodzić ze złotówek tak samo jak minuty czy smsy.

System nie zaakceptował komendy ponieważ zmieniły się paczki i treść SMS a
dla paczki 100 MB

za 12zł abc 12 pod numer 8025
na 6 m-c za 9 zł abc9 pod numer 8025

dla paczki 300 MB

za 18 zł abc 18 pod numer 8025
na 6 m-c abc 14 pod numer 8025

Oczywiście, przy tańszej opcji paczki nie można wyłączyć przez pół roku.

#413058  autor: Tenzen
 26 cze 2010, 12:44
Czyli jedno nawiązanie połączenia to koszt jednej minuty, tak. Dla pewności: oczywiście nie będzie takiej opłaty jeśli wezmę BC9? Co się stanie po tym 6 miesiącach? usługa zostanie automatycznie wyłączona czy może promocja się skończy i następne 6 miesięcy będzie automatycznie za 12zł?

#413114  autor: thonka
 26 cze 2010, 17:30
Tenzen, bez pakietu internetowego za kazde pobrane 100kB zostanie Tobie zabrane 6 sekund z pakietu minut (a wiec jednorazowe polaczenie z internetem to 12 sekund mniej, bo dane sa pobierane oddzielnie)

oczywiscie majac pakiet BC9 caly interenet jest taryfikowany w ramach tego pakietu ;)
BC9 to oferta na zasadzie, ze aby miec cene 9zl trzeba go miec aktywnego min. 6 miesiecy, ale po tych 6 miesiacach oplata to nadal 9zl.

oplata 12zl jest tylko i wylacznie wtedy, gdy nie chcemy miec zobowiazania i wylaczyc pakiet np. juz w nastepnym miesiacu czy tez za dwa miesiace.

polecam regulamin oferty BC ;)
http://www.era.pl/r/era_pl_repo1/docume ... op_era.pdf
oraz ew. cennik taryf rodzinnych (tam jest napisane jak jest rozliczany internet bez pakietow).

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet
  • Strona 7 z 7
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6