pozwole sobie skopiowac to co napisalem na facebooku:
to co jest zaprezentowane na glownej telepolis to juz gotowa promocja.
minut jest standardowo troche mniej: 40/100/200/300/440/600 minut za odpowiednio 20/40/60/80/110/140zl. w promocji jest natomiast dodane po odpowiednio 40/80/100/150/260/400 minut, ktore nie przechodza na nastepny miesiac i zuzywane sa po minutach przeniesionych z poprzedniego miesiaca oraz tych przyslugujacych w obecnym miesiacu, czyli tak jak w promocji obecnej od urodzin.
cieszy rabat przy pakietach jezeli zobowiazemy sie do posiadania go aktywnego przez min. 6 miesiecy, a i w ogole niektore pakiety troche potanialy. jest zmiana w wieczorach i weekendach. teraz jest wiecej opcji do wyboru, wczesniej byly tylko weekendy (bez wieczorow), a wieczory i weekendy byly tylko z 200 minutami. wprowadzono tez godzinki za grosze wzorem z TT, gdzie za godzine polaczenia do Ery (bez stacjonarnych, zapewne chodzi o te na linii TP) nie pobieraja oplaty po 2 minucie (miesieczny koszt 10zl lub 8zl przy wersji 6M) i naliczane jest to zgodnie z planem taryfowym (cokolwiek to znaczy). mam nadzieje, ze nie bedzie to tak rozwiazane jak w TT, ze przy okazji zmienialo sie taryfikacje polaczen do ery i za kazde nawet 5s polaczenie pobieralo 99gr, jezeli jednak bedzie tak, ze do 2 minut bedzie schodzilo standardowo, a potem zatrzymywalo naliczanie to nie wiem kto bedzie brac oferty typu wybrane numery itp.
z minusow to na pewno wymiennosc minut 1:1 z smsem, bo juz wymiennosc 1 minuta = 1MB jest calkiem sensowna. brak play w rozliczeniach minut nawet tych standardowych nie wiem jak skomentowac... z cennika calkowicie wylecialy paczki internetowe, a wiec zapewne beda one na zasadzie promocji co moze, ale nie musi byc dobre. nie ma tez juz w cenniku zawieszenia numeru za 2zl do 6 miesiecy. opcja ta byla o tyle fajna, ze mimo zawieszenia oplat, mozna bylo dalej korzystac z telefonu, odbierac polaczenie i wykonywac wg. cennika oferty. teraz zawieszenie jest 85,40zl za kazde 3 miesiace (do 12 miesiecy).
co do cen to nie wiem kto je ustalal.
rodzina 80 w promocji bedzie kosztowac 89zl gdzie bedzie 300 minut standardowych i 150 minut gratisowych, a do tego 3 osobowa siec rodzinna przez 12 miesiecy..
w taryfie dedykowanej (w koncu nazwali ja jakos sensownie "multimedialna") jest 440 minut standardowych za 99zl i do tego bedzie paczka 300mb.
niby tylko 10zl roznicy. jak ktos bedzie chcial w multimedialnej dokupic sobie siec rodzinna na 3 osoby to zapilaci 10zl, gdy aktywuje ja do 2 miesiecy od podpisania umowy...
iphone 3gs 16gb kosztuje 1120zl w multimedialnej, z rodzina 80 kosztuje 1700zl. prosta matematyka 99zl*24 + 1120zl daje ok. 3500zl w multimedialnej, 89zl*24 + 1700zl daje ok. 3860zl w rodzinnej, a wiec biorac o 10zl drozsza taryfe w tym wypadku jeszcze oszczedzamy 360zl przez cala umowe.
i takich kwiatkow z drozszymi telefonami jest sporo.
Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet