• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #404110  autor: contrip
 11 maja 2010, 14:29
Zobaczyłem sobie dziś promocje w Neti 20MS/s na łaczach TP za 69 zł. Obecnie jestem klientem Netii mam 6MBs za 89 zl. Przypomnialo mi sie, ze podpisywalem wtedy jakas "'umowe elastyczna"' tak wychwalana wtedy w mediach. Cos mi mowione ze jak internet stanieje to sobie moge bez problemu zmienic umowe i placic mniej. Wiec dzwonie do nich ze chce miec ten internet 20MBs za 69 zl a ona mi mowi ze nie moge sobie zmienic tylko moge podpisac nowa umowe na 24 miesiace. I teraz nie wiem czy dobrze to zrozumialem ale cos mi Pani tlumaczyla ale ja dalej nie wiem o co chodzi. Mowila ze jak chce sobie obinzyc ta umowe co teraz obowiazuje to moge zmiejszyc cene tego 6MB internetu do 69 zl tak jak za ten 20MB ale przepustowosc zostanie 6MB tylko poprostu bede placil mniej bez podpisywania nowej umowy,. A jak chce 20MB za 69 to musze podpisac nowa na 24m. Czy ja to dobrze kminie ? moze jest ktos obeznany i mi powie czy dobrze rozumuje.

P.S.
Nie mam problemów z Netia na Liniach TP chodz kraza plotki ze to niedobry wybor, 6MB leci srednio 800kb/s. Uprzedzam tylko tych co sie przenosza z TP do Netii. Poczatki moga byc trudne. Przez ich klótnie nie mialem internetu przez 1 miesiach a pozniej juz samo szczescie :)

#404180  autor: jojoro
 11 maja 2010, 20:12
Właśnie to przerabiałem. W twoim przypadku najlepiej będzie jak podpiszesz nową umowę na 24 miesiące na 20Mb/s za 69zł. Będzie ona liczona od 1 czerwca, a poprzednia umowa na neo 6 Mb/s zostanie niejako 'skasowana'. Jak zrobisz deklarację przez internet zamiast dzwonić na infolinię to możesz też dostać router wifi za 1zł.

#404193  autor: contrip
 11 maja 2010, 21:25
Właśnie chyba tak zrobie. Dzwoniłem nawet już dziś, że właśnie chce tak zrobić. Niestety były jakieś problemy i nie można było sprawdzić czy infrastruktura jest dostosowana do 20MB/s. Gdzies znalazłem jakis kalkulator wpisałem tam jakies dane z routera i mi napisali ze w technologi ADSL możliwe jest 8 MB/s a w tech ADSL2+ 20MB/s. Wiec chyba chodzi o to czy moja linia obsługuje to ADSL2+.

#404223  autor: jojoro
 12 maja 2010, 07:08
contrip pisze:Właśnie chyba tak zrobie. Dzwoniłem nawet już dziś, że właśnie chce tak zrobić. Niestety były jakieś problemy i nie można było sprawdzić czy infrastruktura jest dostosowana do 20MB/s. Gdzies znalazłem jakis kalkulator wpisałem tam jakies dane z routera i mi napisali ze w technologi ADSL możliwe jest 8 MB/s a w tech ADSL2+ 20MB/s. Wiec chyba chodzi o to czy moja linia obsługuje to ADSL2+.
Moim zdaniem powinieneś się pospieszyć, bo trzeba zrobić zgłoszenie max 13 dni przed końcem miesiąca (tyle czasu ma TPSA na rozpatrzenie możliwości technicznych). Jak się spóźnisz, to przejdziesz dopiero w lipcu.
Masz rację jeśli chodzi o ADSL2+. To ten standard powinna spełniać twoja linia przy odpowiednich parametrach. Jeśli bardzo Ci zależy na szybkiej informacji i rzeczowym załatwieniu sprawy wejdź na blog.netia.pl. Tam przy jednym z wpisów pan Karol Wieczorek (PRowiec z Netii) pomaga przejść całą procedurę.
PS. Ja jestem z Krośniewic i mi zlecenie przyjęli :) Wiem też, że u nas 20Mb/s bezpośrednio w TPSA hula aż miło (jeśli nie mieszkasz za daleko od centrum), więc wNetii BSA powinno też być ok.

#404354  autor: contrip
 12 maja 2010, 18:06
Z tego co Pani w Netii mi powiedziała to oni sprawdzaja czy moje łącze jest zdatne do 20 MB/s a nie TP. Tylko maja awarie jakaś i nie moga mi powiedzieć czy uciągnie. Wiem ze kiedys to TP mogła tylko miec takie info a teraz to nie wiem.

#404360  autor: contrip
 12 maja 2010, 18:44
Telefon i internet w pakiecie : BSA(i)+WLR(t): Pakiet dostępny w sprzedaży, maks. prędkość ściągania 20480 kbit/s
Tylko telefon : WLR: Usługa dostępna wyłącznie na linii TP
Tylko internet : BSA: Usługa dostępna, maks. prędkość ściągania 20480 kbit/s
OneOffice : Usługa niedostępna
Usługi mobilne : Netia Mobile: Usługa niedostępna
IPTV : IPTV: Usługa niedostępna
Internet over Ethernet: IoE: Usługa niedostępna

Więc chyba poleci to 20MB

[ Dodano: 2010-05-12, 21:00 ]
Jestem po rozmowie z Pania z Netii. Możliwe jest podłaczenie u mnie 20MB/s. Nie trzeba podpisywać nowej umowy wystarczy zadzwonić i jest to traktowane jako przedłużenie o kolejne 24 miesiace. A tak poza tym z tego co mi Pani powiedziała nie musze zamawiać przez internet żeby dostać router, przy przedłużeniu u niej przez tel tez dostane za 1zł. Wiec czekam z niecierpliwośćia żeby zobaczyć jak to hula.

Pozdrowienia,

#404447  autor: glasser
 13 maja 2010, 09:41
contrip pisze:A tak poza tym z tego co mi Pani powiedziała nie musze zamawiać przez internet żeby dostać router, przy przedłużeniu u niej przez tel tez dostane za 1zł. Wiec czekam z niecierpliwośćia żeby zobaczyć jak to hula.
To mnie chyba po raz kolejny okłamali. Jak ja zgłaszałem chęć zmiany na 20Mbit/s to powiedzieli, że routera nie dostanę.
 #404452  autor: kovalskybobi
 13 maja 2010, 09:55
przy zamówieniu telefonicznym router za 1zł przysługuje tylko zamawiającym pakiet telefon+internet. Zamawiałeś jedynie internet, a w tym wypadku router za 1zł przysługuje jedynie zamawiającym poprzez www

#404453  autor: maniek
 13 maja 2010, 10:06
A co w przypadku gdy zamiast magicznych 20 będzie 14?? Jak wtedy postępuje netia? W to sprawdzenie przez netie to bym nie wierzył dlatego że kable należą do tp i netia nie może na jej centrali sprawdzać możliwości technicznych. W moim przypadku różnica w tym co mówiła netia a tp wyniosła jedynie 10 Mb/s :D

#404474  autor: Fafral
 13 maja 2010, 13:02
maniek pisze:A co w przypadku gdy zamiast magicznych 20 będzie 14?? Jak wtedy postępuje netia? W to sprawdzenie przez netie to bym nie wierzył dlatego że kable należą do tp i netia nie może na jej centrali sprawdzać możliwości technicznych. W moim przypadku różnica w tym co mówiła netia a tp wyniosła jedynie 10 Mb/s :D
Skontaktuje się Tobą Netia i powie jak sprawa wygląda. Wtedy masz do wyboru, albo idziesz na 10 Mbit/s lub rezygnujesz. ;)

Obrazek

Siemens C30 > N2600> N5300 > N7310 Supernova> E71>Samsung i9000 Galaxy S

#404476  autor: jojoro
 13 maja 2010, 13:09
Fafral pisze:
maniek pisze:A co w przypadku gdy zamiast magicznych 20 będzie 14?? Jak wtedy postępuje netia? W to sprawdzenie przez netie to bym nie wierzył dlatego że kable należą do tp i netia nie może na jej centrali sprawdzać możliwości technicznych. W moim przypadku różnica w tym co mówiła netia a tp wyniosła jedynie 10 Mb/s :D
Skontaktuje się Tobą Netia i powie jak sprawa wygląda. Wtedy masz do wyboru, albo idziesz na 10 Mbit/s lub rezygnujesz. ;)
Z tego co sie orientuję, to przy pewnych wartościach granicznych dzwonią i pytają czy zlecasz migrację na 10Mb/s czy zostajesz przy takich parametrach na 20Mb/s. Ceny na 10 i 20Mb/s są identyczne, wiec od ciebie tylko zależy czy chcesz mieć trochę szybszy czy bardziej stabilny net.

#404486  autor: wojtek115
 13 maja 2010, 14:37
A czy w Neti można sobie przetestować łącze , żeby sprawdzić jak chodzi te 10 i 20mb/s, W TP jest taka możliwość w ramach tej promocji Neo za 1zł i jestem ciekaw, czy podobnie jest w Netii.

#404489  autor: Fafral
 13 maja 2010, 14:40
Z tego co wiem, to raczej nie ma takiej możliwości.

Obrazek

Siemens C30 > N2600> N5300 > N7310 Supernova> E71>Samsung i9000 Galaxy S

#404491  autor: amigo007
 13 maja 2010, 14:45
Podpowiedzcie jak to jest dokładnie z tymi cenami za internet, wprawdzie do końca mojej obecnej umowy jeszcze 6 m-cy (bsa netii bez możliwości skorzystania z innej promocji). Na ich stronie jest owszem 69zł za 20 mbit, ale mniejszymi literkami jest 128zł od piątego miesiąca. Czyli 69zł w bsa jest tylko przez 4 miesiące, bo w regulaminie super szybkiego internetu nic o tych 128zł nie ma? I jak mam telefon w tp to cena za internet jest taka sama?

#404492  autor: kovalskybobi
 13 maja 2010, 14:55
patrzysz na ofertę z telefonią stacjonarną 69zł net 59zł telefon =128zł

#404493  autor: contrip
 13 maja 2010, 14:55
Jest 69zł przez cały okres 24m oczywiscie za sam internet. chyba ci sie pomyliło z telefonem bo przez pierwsze chyba 5 miesiecy jest 59 zł a pozniej 128 zł chyba tak jest ale dobrze nie pamietam.

#404496  autor: jojoro
 13 maja 2010, 14:59
Net jest przez cały czas za 69zł. Można na niego zmigrować z chyba dowolnej promocji.
Za 128zł od 4 miesiąca to jest najwyższa oferta netii na Internet + Telefon (20Mb/s + Telefon za darmo na wszystkie stacjonarne w PL)
 #404500  autor: contrip
 13 maja 2010, 15:09
kovalskybobi pisze:przy zamówieniu telefonicznym router za 1zł przysługuje tylko zamawiającym pakiet telefon+internet. Zamawiałeś jedynie internet, a w tym wypadku router za 1zł przysługuje jedynie zamawiającym poprzez www
Jak ja nie dostane routera to nie daruje im tego. Rozmowy sa nagrywane. Nie można tak poprostu mówić komuś że coś dostanie a później tego nie wysłać bo zgodnie z prawem wtedy moge zerwać z nimi umowę bez żadnych kar. Przedłużyłem tylko internet przez telefon. Pani mi powiedziała, że od 17 czerwacza bede miał 20MB a router za 1zł zostanie wysłany w ciągu 7 dni.

#404501  autor: amigo007
 13 maja 2010, 15:15
A mniejsze prędkości niż 20mb to jakie są teraz w netii. Bo podobno opcji 6mb dla indywidualnych nie ma, to prawda? I w jakiej cenie jest jeszcze opcja 2mb? Będę wdzięczny za odpowiedzi :D