• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#403767  autor: FABIANO
 09 maja 2010, 21:24
Radiolinia tak nisko :?: :-D .....chyba tylko dla kominiarzy siedzących w kominach nie dalej :lol: :mrgreen:

#403772  autor: kowcio
 09 maja 2010, 21:52
FABIANO, jak na razie to bez urazy, ale w większości Twoje posty wyglądają, jakbyś je nabijał. Takie posty kazdy może pisać. Więc proszę Cię, od teraz jak będziesz coś pisał to pisz jakies konkrety. Żeby posty wnosiły coś do dyskusji, a nie tylko powodowały śmietnik z tematu.

#403777  autor: Patryk_
 09 maja 2010, 22:12
FABIANO pisze:Radiolinia tak nisko :?:
Widocznie tak wystarczyło i nie trzeba wyżej, a to oszczędza wielu problemów montażowych na takim słupie.
To przęsło ma kilkaset metrów długości, a jego drugi koniec jest zlokalizowany na wysokim budynku, więc przeszkód nie ma, nie trzeba też uwzględniać ew. różnic wysokości terenu i krzywizny Ziemi.

#403874  autor: radar77
 10 maja 2010, 14:48
Nowe pozwolenia na pasmo GSM, które nie wyglądają na pokrywanie dróg:

Leśna, Wzgórze Baworowo, wieża TP EmiTel
Niemce, Ceramiczna 6
Przemków, Pl. Kościelny 6
Warszawa, Belwederska 2
Zduńska Wola, Jarosława Dąbrowskiego 14/16
Nowy Wiśnicz, Zakład Karny
Racibórz, Ocicka 157
Sokołów Małopolski, Tysiąclecia 17
Krosno, Władysława Sikorskiego 19
Pieńsk, Kościuszki 16/18
Świdnica, Gdyńska 25
Krosno, Grodzka 39
Bierutów, Kilińskiego 23b
Bielsko-Biała, Franciszka Kamińskiego 19
Bielsko-Biała, Cypriana Kamila Norwida 15
Przemyśl, Jasińskiego 2
Januszkowo 4
Mrzeżyno, Nadmorska, Dz. nr 67
Łasin, Dworcowa 33
Więcbork, Gdańska 15
Nowa Chełmża, 1 Maja 1
Łabiszyn, Przemysłowa, Dz. Nr 39/1
Władysławowo, Żeromskiego 32
Kunice Żarskie, Westerplatte 10
Kłodawa, Dz. Nr 334/1
Kazimierz Biskupi, Klasztorna 2
Ciasna, Magazynowa 8
Sosnowiec, Zawodzie 24
Biecz, Dz. Nr 2840
Prószków, Korfantego 35
Warszawa, Wileńska 69
Gdańsk, Rozłogi 11
Parszów, Dz. nr 110
Lidzbark Warmiński, Wiejska 11
Lubawa, Toruńska 16
Franciszkowo 42
Rozogi, Juranda 13A
Pasym, Olsztyńska 6

--
pozdrawiam
radar77

#403878  autor: Patryk_
 10 maja 2010, 15:00
radar77 pisze:Bielsko-Biała, Franciszka Kamińskiego 19
Bielsko-Biała, Cypriana Kamila Norwida 15
No nareszcie.
Jeszcze oprócz tego dwie-trzy stacje i będzie już przyzwoicie w Bielsku.
W obu lokalizacjach praktycznie od początku sieci są nodyB, a z GSM jest marnie, pod względem zasięgu i pojemności.

[ Dodano: 2010-05-10, 15:01 ]
radar77 pisze:Ciasna, Magazynowa 8
Droga nr 11 (o ile to Ciasna k/Lublińca), a wioska duża nie jest.

#403909  autor: rogmaniek
 10 maja 2010, 16:44
Patryk_ pisze:ak teren jest ogrodzony i strzeżony, to nawet W3 nie zawsze zabezpiecza swoich urządzeń.
Przykład: http://btsearch.pl/galeria/main.php?g2_itemId=8256
Kojarzę tę stację, ale to właśnie dzięki galerii btsearch.pl :-D Dobrze, że wrzuciłeś, bo czytałem, że operatorzy budują stacje także na słupach wysokiego napięcia, ale myślałem, że raczej nie w Polsce... A jednak też i u nas :-D
Patryk_ pisze:rogmaniek napisał/a:
Czy ta stacja jest w jakieś mniejszej miejscowości i, co również dla mnie ważne :-D , jest to konstrukcja ogrodzona?

Obrzeża 200-tysięcznych Gliwic, przy granicy z 20-tysięcznymi Pyskowicami :)
Słup stoi na terenie chyba jakiegoś składu budowlanego, więc zamkniętym, ganiają tam psy.
Ale sam słup nie jest ogrodzony osobno, z resztą obok stoi tylko skrzynka energetyczna, z osprzętu operatora nie ma niczego.
Dzięki za info. Rzeczywiście, skoro to "tylko" repeater, to nie mogło być Node'a, także nawet nie ma za specjalnie czego ogradzać. Swoją drogą zastanawia mnie dlaczego to tylko repeater? Jakoś boję się o pojemność tej stacji, z której jest wzmacniany sygnał. Do tego, chociaż stacja 3G trochę kosztuje, czy choćby tylko 2G, to jednak muszą płacić za miejsce. Ech, mogliby by chociaż wybudować tego BTS'a. Mam nadzieję, że wiedzą, co robią i naprawdę wystarczy- jeszcze- tylko repeater :roll:

[ Dodano: 2010-05-10, 16:55 ]
ms93 pisze:rogmaniek napisał/a:
to często bez ogrodzenia

W Sosnowcu na ul. Mieleckiej jest BTS na kosciele - cale skrzynki nie sa wcale osloniete, mozna spokojnie podejsc i poogladac.
Tu masz moje zdjecie:
Nio, chociaż mnie już nie dziwi, że tej stacji nie ogrodzili. Chociaż myślałem, że gdy anteny są na elewacji jakiegoś Kościoła czy przy witrażach, to stacja jest schowana w jakimś pomieszczeniu. Ale choćby w Poznaniu wiem o jednej lokalizacji Polkomtela, gdzie szafa autdoor'owa jest przy kościele na zewnątrz, ale ogrodzona: dzielnica Grunwald, ul. Przybyszewskiego 30- wieża kościoła oo. Pallotynów, na http://www.poznan.gsm.xg.pl/poznan/b-ph ... =Pallotyni są zdjęcia tej stacji.

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!

#403956  autor: krzykos
 10 maja 2010, 19:15
Kojarzę tę stację, ale to właśnie dzięki galerii btsearch.pl :-D Dobrze, że wrzuciłeś, bo czytałem, że operatorzy budują stacje także na słupach wysokiego napięcia, ale myślałem, że raczej nie w Polsce... A jednak też i u nas :-D .
Mało wiesz, takich stacji jest w Polsce pełno :) Gorzej z ich serwisowaniem i obsługą... czasem nastręcza to dużo problemów - kto w tym siedzi wie o czym mówię (piszę)..

#418502  autor: ziomq
 22 lip 2010, 11:25
Tak z ciekawości jak bardzo wysokie własne maszty stawia Play przy pokrywaniu głównych dróg (np. drogi krajowe)

#418506  autor: radar77
 22 lip 2010, 11:48
ziomq pisze:Tak z ciekawości jak bardzo wysokie własne maszty stawia Play przy pokrywaniu głównych dróg (np. drogi krajowe)

W okolicy Łodzi, to niewielkie słupy. Czasem korzystają z wysokich masztów np. Orange czy MNI a głownie to układ z kurią ;) Przykład DK72 - Brzeziny, Rogów, Jeżów, DK1 Rzgów, Srock - wszystko na kościołach.

--
pozdrawiam
radar77

#418612  autor: KamaZ
 22 lip 2010, 21:26
radar77 pisze:a głownie to układ z kurią ;)
Tomaszów Lubelski również :wink: Ogólnie dziekan nie narzeka na finanse, bo obok Play od lat jest Orange i Era.