kmis pisze:le ja myśląc projekt "wieża" miałem na myśli pokrycie głównych tras krajowych przynajmniej od E1 do E20
Raczej od DK1 do DK20

(oznaczeń E w numeracji krajowej nie stosuje się od reformy numeracji, czyli od 10 lat).
Mogę powiedzieć, jak to wygląda w przypadku drogi nr 1 (korytarz E75), gdyż regularnie poruszam się nią na prawie całej długości.
Od Cieszyna do Bielska-Białej (ekspresówka S1) ciągły zasięg 3G, podobnie od Bielska do krańców Pszczyny.
Jakby P4 zainstalował się na wieży PTK w Kobiórze, to miał by ciągłe pokrycie aż do Tychów.
Przez Górnośląski Okręg Przemysłowy można przejechać z 3G aż do północnych krańców Dąbrowy Górniczej.
Potem słaby GSM powiedzmy do Koziegłów (miejscami zanikający, nueużyteczny), kawałek przerwy i wita 3G z Częstochowy.
Za Częstochową zero użytecznego zasięgu własnego, poza epizodami ze stacjami z mijanych miast typu Radomsko, Piotrków, itp.
Dalej użyteczne pokrycie zaczyna się od drugiej połowy autostrady A1, i ciągnie się za Łódź.
Dalej niestety nie ma stacji Play poza mijanymi miastami i miasteczkami, i taki stan rzeczy utrzymuje się aż do Trójmiasta, więc zero mobilności.