• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#403669  autor: Claudec
 09 maja 2010, 12:17
Ten przekaźnik który stawiają w moim mieście ma zacząć działać na dniach, max do końca maja.
Ciekaw jestem czy na jutrzejszym wykazie pozwoleń UKE pokaże się tam też GSM 900MHz ;)

#403761  autor: Patryk_
 09 maja 2010, 20:55
Claudec pisze:Ciekaw jestem czy na jutrzejszym wykazie pozwoleń UKE pokaże się tam też GSM 900MHz
Raczej tak ;)
Stoi tam na dachu szafa typowa dla GSM Play.

#406578  autor: Claudec
 25 maja 2010, 13:47
Eh, niestety nie ma zezwolenia na GSM, może za miesiąc coś się pojawi :roll:

Edit:

W końcu się doczekałem, Play odpalił ten przekaźnik 3G, jednak zasięg trochę słaby...
Mam nadzieje że to okres testowy i za parę dni będzie działać już na full mocy :)

Edit2:

Przetestowałem internet na tym nowym cacku:

Download Speed: 29 kbps (3.6 KB/sec transfer rate)
Upload Speed: 91 kbps (11.4 KB/sec transfer rate)
Latency: 390 ms

Tragedia normalnie, nowe a tak banito działa, jak ludzie zaczną z neta korzystać
będzie jeszcze gorzej.
A tak wygląda internet na przekaźniku z innej części miasta:

Download Speed: 445 kbps (55.6 KB/sec transfer rate)
Upload Speed: 318 kbps (39.8 KB/sec transfer rate)
Latency: 288 ms

#407332  autor: pete77
 29 maja 2010, 21:55
rogmaniek pisze:
krzykos pisze:rogmaniek szukaj, szukaj :) ;-)
Czyli jednak wiesz czy są gdzieś w Pozku takie anteny albo ich nie ma :-D Cóż mogę się domyślać, tym bardziej, że w tym roku Polkomtel nie odpalił, w tym mieście, żadnej nowej stacji, przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo. Żebym wiedział, że na pewno znasz na tyle to miasto, a raczej "architekturę" rozmieszczenia BTS'ów czy Node'ów, to by mi trochę ułatwiło zadanie :wink:
Rogmaniek oczywiście, że są takie stacje w Poznaniu, pionierem ich stawiania jest oczywiście P4...

1. Strzeszyn Grecki - niedaleko ul.Literackiej jest blok, na którym stoi estetyczna antenka trójsektorowa (rurka - TriPipe) Kathrein. Niestety i to nie pomogło w naszym Ciemnogrodzie i mieszkańcy długo i zawzięcie protestowali przeciwko konstrukcji
2. ul. Warszawska - jadąc w stronę Swarzędza kawałek za ulicą Krańcową a przed Mogileńską na willi po lewej stronie - też ciekawe rozwiązanie (w sumie nie ma zbyt wiele stacji na domkach jednorodzinnych/willach)
3. Na ul. Królowej Jadwigi jadąc od Ronda Rataje w stronę centrum - zaraz za ul.Karmelicką bodajże (na budynku LO nr 6) są aż dwie rurki, niestety nie wiem jaki to operator

No to, Rogmaniek, masz już 3 na dobry początek, teraz postaraj się znaleźć więcej jak już wiesz jak wyglądają ;-)

#409122  autor: rogmaniek
 06 cze 2010, 16:16
pete77 pisze:Rogmaniek oczywiście, że są takie stacje w Poznaniu, pionierem ich stawiania jest oczywiście P4...
Dzięki za info. Ostatnio mało jeżdzę po mieście, także nawet nie pomyślałem, że np. w
pete77 pisze:1. Strzeszyn Grecki - niedaleko ul.Literackiej jest blok, na którym stoi estetyczna antenka trójsektorowa (rurka - TriPipe) Kathrein. Niestety i to nie pomogło w naszym Ciemnogrodzie i mieszkańcy długo i zawzięcie protestowali przeciwko konstrukcji
... trzeba będzie znów pojeździć po mieście z apartem i dodać trochę stacji do "osobistej galerii" :P, ale to zapewne po sesji, jak dobrze pójdzie :lol:

[ Dodano: 2010-06-06, 16:25 ]
pete77 pisze:No to, Rogmaniek, masz już 3 na dobry początek, teraz postaraj się znaleźć więcej jak już wiesz jak wyglądają
Ech, to tylko ciekawi mnie czy w Poznaniu, któryś z opów W3 ma również tego typu antenki. Wiem, wiem, mam sobie poszukać :-D

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!