• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
  • Strona 62 z 96
  • 1
  • 60
  • 61
  • 62
  • 63
  • 64
  • 96
 #402212  autor: pawel.pietrasz
 02 maja 2010, 20:19
Michal016m pisze:Witam

Jestem abonentem sieci era prawie 13 lat mam abonament za ponad 200 zł a łącznie za wszystkie abonamenty płace prawie 1000 zł. Zbliża mi się koniec umowy i uświadomiłem sobie że przez cały okres tej umowy(13 lat) nie dostałem prawie żadnej większej promocji oprócz drogich telefonów i słabych pakietów minutowych. Kilka dni temu przysłali mi ofertę i zaproponowali wyższe koszty a prawie nic za to nie dają. Gdy patrzyłem się na ofertę play to za podobną cene oferują więcej 3 razy więcej minut do wszystkich lepszy telefon za 1 zł itp. Trochę szkoda mi tego stażu w sieci era i mam pytanie czy pracownik w salonie era może mi zaproponować jakaś lepszą ofertę bo nie wiem nawet czy opłaca się pytać o lepszą promocje. I co można zrobić żeby dostać lepszą ofertę ??

za odpowiedzi z góry dziękuje
Hej,

Wiesz mam podpbne odczucie, nie jestem w tej sieci tyle co ty, bo dopiero lece 5 rok ale po tym jak podpisalem aneks i musze placic 15 zl za 50MB podczas gdy osoby podpisujace aneks 2 miesiace pozniej dostaly za 5 cos peklo. Do tej pory mialem sentyment do Ery i ta marka kojarzyla mi sie z jakims prestizem, generalnie mialem dobre skojarzenia, natomiast teraz to dla mnie bez roznicy. DObrze ze aneks mam na 1,5 roku, wytrzymam jeszcze ten rok i tez sie zawijam bo nie ma sensu. Dla mnie obecnie to Era moze nawet chciec 10 zl za 5Mb jest mi to juz bez roznicy, bo i tak przeniose numer po zakonczeniu tego aneksu i Tobie tez to radze. Uwazam, ze systematyczny odplyw abonentow powinien troche otrzezwic

#402221  autor: Michal016m
 02 maja 2010, 20:54
10 zł za 50 mb to i tak dużo jak sie nie mylę za 25 zł jest 1gb w play ale na internecie mi tak nie zależy. Spróbuje jeszcze coś wynegocjować i zobaczę czy przyniesie to jakieś skutki
 #402248  autor: majkos
 02 maja 2010, 23:10
pawel.pietrasz pisze:
Hej,

Wiesz mam podpbne odczucie, nie jestem w tej sieci tyle co ty, bo dopiero lece 5 rok ale po tym jak podpisalem aneks i musze placic 15 zl za 50MB podczas gdy osoby podpisujace aneks 2 miesiace pozniej dostaly za 5 cos peklo. Do tej pory mialem sentyment do Ery i ta marka kojarzyla mi sie z jakims prestizem, generalnie mialem dobre skojarzenia, natomiast teraz to dla mnie bez roznicy. DObrze ze aneks mam na 1,5 roku, wytrzymam jeszcze ten rok i tez sie zawijam bo nie ma sensu. Dla mnie obecnie to Era moze nawet chciec 10 zl za 5Mb jest mi to juz bez roznicy, bo i tak przeniose numer po zakonczeniu tego aneksu i Tobie tez to radze. Uwazam, ze systematyczny odplyw abonentow powinien troche otrzezwic
Też mam sentyment do tej sieci (8 lat stażu), ale gdy sobie analizuję co proponują stałym klientom, a co nowym, to sentymenty pójdą na bok. Dziś w nocy wyliczyłem (jak najwięcej minut w abo):

Stały klient przy ne120 za 100 zł dostaje 280 + 220 min = 500 min

Nowy klient przy ne120 za 125 zł dostaje 560 min

Gdy stały klient chciałby wydzwonić 560 min musi do 100 zł dodać 60 min x 0,49 zł czyli razem 129,40 zł. W plecy 4,40 zł. Może niewiele, ale jasno wynika, że stały klient jest gorzej traktowany niż nowy.....

Stara nokia e51 jeszcze dobrze działa, więc poczekam te 4 miesiące do końca umowy. No chyba, że po drodze coś się zmieni.

Pozdrawiam

moje filmy z rajdów http://www.youtube.com/majkosik

#402287  autor: Samer
 03 maja 2010, 10:10
Ja przedłużałem umową już 2 raz, w Erze od czerwca 2006. Taryfa biznesowa Nowy Pakiet Biznes 70 w poprzednim aneksie miałem 30% zniżki na abo przez 18 miesięcy. Tym razem dzwonili już do mnie pod koniec marca i tradycyjnie konsultanci starali się mnie przekonać do standardowej oferty dla stałych abonentów, jednak nie byłem zadowolony, przeciągałem i prosiłem o kolejny telefon za kilka dni, "bo muszę się zastanowić" do czasu kiedy pewna Pani nie odezwała się w umówionym terminie i wtedy kontakt ucichł. Postanowiłem wsiąść sprawę w swoje ręce kiedy to w moim ówczesnym telefonie przestały działać 3 klawisze (SE k770i - polecam, guziki przestały działać po licznych! poważnych upadkach) W I-BOA wszedłem na kontakt i wysłałem wiadomość że chcę przedłużyć umowę. Otrzymałem odpowiedź mailową od Pani Kierownik Zespołu ds. Utrzymania Klienta, która zaproponowała satysfakcjonujące dla mnie warunki tj.:
-50% zniżki na dowolny abonament w taryfach Nowy Pakiet Biznes przez cały okres trwania aneksu
-10 numerów do Ery za 1grosz/połączenie.
-Cennik telefonów tak jak dla stałych abonentów firmowych.

Nie ukrywam, że na tą zniżkę czekałem, bez zastanowienia wziąłem Nowy Pakiet Biznes 70 (35zł netto/miesięcznie) + Samsung I5700 Galaxy za 1zł. Aktywowałem 10 numerów do Ery i Pakiet danych 500Mb za 29zł netto/miesięcznie. Jestem zadowolony w tej chwili z tego co mi zaproponowała Era, fakt pakiet danych drogi, ale jako że schodzi mi to z pakietu wartościowego, po moich obliczeniach stwierdziłem ze wystarczy mi pakietu na wszystko.. :)

Pozdrawiam i życzę równie satysfakcjonujących ofert

#402290  autor: Michal016m
 03 maja 2010, 10:30
mi też proponowali abonament za 50% ale w ofercie bez telefonu
 #402438  autor: zdrojka
 03 maja 2010, 20:13
majkos pisze: Też mam sentyment do tej sieci (8 lat stażu), ale gdy sobie analizuję co proponują stałym klientom, a co nowym, to sentymenty pójdą na bok. Dziś w nocy wyliczyłem (jak najwięcej minut w abo):

Stały klient przy ne120 za 100 zł dostaje 280 + 220 min = 500 min

Nowy klient przy ne120 za 125 zł dostaje 560 min

Gdy stały klient chciałby wydzwonić 560 min musi do 100 zł dodać 60 min x 0,49 zł czyli razem 129,40 zł. W plecy 4,40 zł. Może niewiele, ale jasno wynika, że stały klient jest gorzej traktowany niż nowy.....

Pozdrawiam
A zwróciłeś uwagę, że stały klient dostaje też przy tej taryfie zniżkę 50% na Weekendy 2000, Sieć Rodzinną 3 osobową za 5 zł, zamiast 25 zł oraz pakiet 50MB za 5 zł zamiast za 15 zł? Jeśli będziesz z tego korzystał, to oszczędzasz na wejściu 40 zł...

Oferta Ery jest świetna dla osób, które dzwonią sporo do Ery. Jak z resztą każdy operator daje więcej na dzwonienie wewnątrz sieci, to chyba oczywiste. Jeśli dzwonisz więcej np. do Orange, to się przenieś do Orange, albo ściągnij osoby z Orange do Ery - wszyscy na tym dobrze wyjdziecie :)
 #402483  autor: majkos
 03 maja 2010, 23:03
zdrojka pisze:
A zwróciłeś uwagę, że stały klient dostaje też przy tej taryfie zniżkę 50% na Weekendy 2000, Sieć Rodzinną 3 osobową za 5 zł, zamiast 25 zł oraz pakiet 50MB za 5 zł zamiast za 15 zł? Jeśli będziesz z tego korzystał, to oszczędzasz na wejściu 40 zł...

Oferta Ery jest świetna dla osób, które dzwonią sporo do Ery. Jak z resztą każdy operator daje więcej na dzwonienie wewnątrz sieci, to chyba oczywiste. Jeśli dzwonisz więcej np. do Orange, to się przenieś do Orange, albo ściągnij osoby z Orange do Ery - wszyscy na tym dobrze wyjdziecie :)
Zdrojka - należę do tej grupy abonentów, którzy nie patrzą kto gdzie w jakiej sieci jest - biorę fona i dzwonię po prostu, więc interesuje mnie jak największa liczba minut do wszystkich. Ponadto nowy klient też może kupić 50 MB za 5 zł oraz weekendy 200 za 10 zł. Zostaje promocja na sieć rodzinną, ale gdy się jest po rozwodzie i dzieci duże to chyba nie jest to dla mnie argument :mrgreen:

Przestroga na haczyk, na który ja się złapałem - otóż jeśli podpiszemy aneks 4.5 mies przed końcem umowy to dostaniemy zniżkę na abo na 24 lub 36 cykli rozliczeniowych. Po upływie tych cykli, jeśli nie chcemy dalej przedłużać umowy, to do jej końca płacimy abonament w pełnej wysokości. Ja już tak mam - czyli 120 zł za ne120 będę płacił do 28 sierpnia :lol:

Pozdrawiam majowo

moje filmy z rajdów http://www.youtube.com/majkosik

#402501  autor: zdrojka
 04 maja 2010, 00:20
Z czasem oboiązywania zniżki różnie bywa, podobno już jest inaczej, ale to nie są potwierdzone informacje.
Natomiast jeśli chodzi o to, gdzie dzwonisz, to może czasem warto sprawdzić, sam możesz być zaskoczony, że możesz obniżyć koszty włączając jedną usługę... Warto sprawdzić, tylko tyle :wink:

#402691  autor: Kamel
 04 maja 2010, 19:53
Co do opłaty abonamentowej po "wygaśnięciu" aneksu to niestety jest tak jak tutaj wcześniej kolega pisał. Dowiadywałem się dokładnie w Erze jak to jest. W moim przypadku umowa kończy się 1 września 2010 roku. Aneks był podpisywany 6 czerwca 2008 roku. Aktualna promocja abonamentowa po raz ostatni będzie obowiązywała w okresie rozliczeniowym 5 czerwca - 4 lipca. Od 5 lipca abonament będzie już naliczany według cennika Ery.

#402698  autor: zdrojka
 04 maja 2010, 20:11
Tak było, podobno od którejś promocji, czyli od jakiejś daty, Era poszła po rozum do głowy i zniżka będzie przedłużana, ale to tylko niepotwierdzone informacje... :roll:

Natomiast zgodnie z regulaminem masz możliwość po upłynięciu 24 cykli od dnia zawarcia aneksu zmniejszyć taryfę. Więc albo korzystaj z przedłużenia przed 5 lipca, albo po zakończeniu okresu obowiązywania zniżki zmniejsz abonament i doczekaj do września...

#402759  autor: ksad
 04 maja 2010, 21:52
Zmiana taryfy na taryfę z niższą opłatą abonamentową (poza przypadkami przedłużenia umowy) - zł 50,00 brutto.

Nie umiem już żyć bez telefonu. A szkoda...

#402774  autor: natalia.natalia
 04 maja 2010, 22:52
ksad,
Skąd masz takie informacje?? Taka sytuacja nie istnieje poczytaj regulaminy. Albo pokaż mi że regulamin w którym jest taka opłata

#402787  autor: ksad
 05 maja 2010, 00:01
No przecież to oczywiste i wynika nie tyle z regulaminów, co cennika.
Jeśli np. na trzy miesiące przed końcem kontraktu wygasają warunki promocyjne, możesz albo skorzystać z nowej promocji (i zmienić bezpłatnie plan taryfowy na niższy), albo pozostać przy starym planie, pozwolić przejść umowie w umowę na czas nieokreślony, ale wówczas (o ile nie skorzystasz z promocji) zawsze zmiana na niższą taryfę wiąże się z opłatą zł 50,00 brutto.

Nie umiem już żyć bez telefonu. A szkoda...
 #402888  autor: Dampe
 05 maja 2010, 16:16
Michal016m pisze:Witam

Jestem abonentem sieci era prawie 13 lat mam abonament za ponad 200 zł a łącznie za wszystkie abonamenty płace prawie 1000 zł. Zbliża mi się koniec umowy i uświadomiłem sobie że przez cały okres tej umowy(13 lat) nie dostałem prawie żadnej większej promocji oprócz drogich telefonów i słabych pakietów minutowych. Kilka dni temu przysłali mi ofertę i zaproponowali wyższe koszty a prawie nic za to nie dają. Gdy patrzyłem się na ofertę play to za podobną cene oferują więcej 3 razy więcej minut do wszystkich lepszy telefon za 1 zł itp. Trochę szkoda mi tego stażu w sieci era i mam pytanie czy pracownik w salonie era może mi zaproponować jakaś lepszą ofertę bo nie wiem nawet czy opłaca się pytać o lepszą promocje. I co można zrobić żeby dostać lepszą ofertę ??

za odpowiedzi z góry dziękuje
Mając rachunki powyżej 200 zł na tym numerze a w sumie łączne faktury na 1000 zł, polecam Ci zadzwonić na BOA, tam powiedzieć że chciałeś zrezygnować z usług sieci, przełączą Cię na dział utrzymania klienta, tam powtórzysz że chcesz zrezygnować no i pan/pani kierownik zaczną kombinować z propozycjami dla Ciebie. Mi udało się dostać NE 200 za 145 zł, gdzie normalnie przy aneksie kosztuje ona 170 zł brutto.

#402926  autor: zdrojka
 05 maja 2010, 19:39
Natalia, faktycznie tak jest, każda zmiana taryfy na niższą w taryfach Nowa Era kosztuje 50 zł zgodnie z cennikiem, sorki, że nie wspomniałam o tym w poprzednim moim poście.
A wzięło się to stąd, że w tej chwili jednak większość zmian to przejście z Era Nowy Komfort na Nową Erę. A tu sytuacja ma się zupełnie inaczej: ENK to taryfa pakietowa, gdzie masz X pakietów zazwyczaj po ok. 20 - 25 zł każdy, po upłynięciu zniżki po 30 zł każdy. Po upłynięciu okresu promocyjnego, nawet gdy nie skończyła się umowa, każdy ma możliwość zmniejszenia ilości pakietów.
Więc przykładowo: masz taryfę ENK z 4 Ofertami uniwersalnymi (160 minut), kończy Ci się zniżka i zamiast płacić jak do tej pory 80 - 85 zł, musisz płacić 120 zł.
I robisz wtedy taki myk: zmniejszasz sobie ilość pakietów do np. jednego w ostatnim dniu cyklu rozliczeniowego (bezpłatnie), czyli Twój Abonament kosztuje teraz 30 zł, a następnego dnia wybierasz sobie np. Nową Erę 80 za 80 zł (żeby mieć porównywalną ilość minut).
Taryfy nie zmniejszyłaś, a wręcz zwiększyłaś, a zamiast 160 minut za 120 zł masz 170 minut za 80 zł, z tym "doczekujesz" sobie do oferty, która Cię zainteresuje i wszystko zgodnie z regulaminem.
Co prawda na fakturze wystawionej dzień po zmianie będzie naliczone tylko 30 zł, a na następnej już 80 zł do przodu plus wyrównanie do tyłu 50 zł, czyli razem 130 zł, ale w sumie i tak wychodzi na to samo: 160 zł za 2 miesiące, czyli po 80 zł miesięcznie, a nie 120 zł, 40 zł miesięcznie zostaje w kieszeni.
Trzeba czytać regulaminy 8)

#403638  autor: kulisz
 09 maja 2010, 09:35
Wysłałem wczoraj e-mail do BOA aby mi odpowiedzieli na plotki z różnych for i otrzymałem taką odpowiedź.
Witam

Dziękuję za nadesłaną korespondencję. Pragnę poinformować, że na dzień dzisiejszy niestety nie mamy w planach, aby pojawiły się nowe taryfy oraz telefony HTC.

z pozdrowieniami

K. S.
Biuro Obsługi Abonenta sieci Era
[email protected]
http://www.era.pl
Teraz pytanie kręcące się w gronie pracowników Ery ;)
Można uznać tą odpowiedź za 100% prawdziwą i nic narazie nie szykują czy to jest po po prostu nic nie mówienie o tym bo mają zakaz?

#403639  autor: natalia.natalia
 09 maja 2010, 09:40
kulisz, wiesz nie wiem jak jest naprawdę, ale wydaje mi się przed wakacjami nic nowego nie wprowadzą. Najprędzej na urodziny Ery czyli we wrześniu.

#403700  autor: jowita
 09 maja 2010, 14:44
Podpisywałam mój aneks w styczniu 2009, zatem wymiana mojego telefonu będzie zapewne dopiero przy okazji promocji świątecznych. Może i dobrze, bo na razie nie widzę telefonu, który by mi odpowiadał, a przed wejściem w telefon typowo "internetowy" wstrzymuje mnie wysoka cena pakietów internetowych w abonamencie.
Mam nadzieję, że to poprawią, a może jakby jeszcze sypnęli jakimiś nowymi Nokiami, szybszymi i mniej zawodnymi oraz z mniej ascetycznym wyświetlaczem od mojej E51, a w średnich cenach...;)

#404000  autor: st.konsultant
 10 maja 2010, 21:10
kulisz pisze:Wysłałem wczoraj e-mail do BOA aby mi odpowiedzieli na plotki z różnych for i otrzymałem taką odpowiedź.
Witam

Dziękuję za nadesłaną korespondencję. Pragnę poinformować, że na dzień dzisiejszy niestety nie mamy w planach, aby pojawiły się nowe taryfy oraz telefony HTC.

z pozdrowieniami

K. S.
Biuro Obsługi Abonenta sieci Era
[email protected]
http://www.era.pl
Teraz pytanie kręcące się w gronie pracowników Ery ;)
Można uznać tą odpowiedź za 100% prawdziwą i nic narazie nie szykują czy to jest po po prostu nic nie mówienie o tym bo mają zakaz?

Konsultanci dowiadują się o nowych ofertach czy modelach telefonów niemal w tym samym czasie co Klienci więc nie ma nawet co wysyłać maili z takimi pytaniami, gdyż odpowiedzi będą takie jak powyższa.

#404044  autor: kulisz
 11 maja 2010, 00:35
Ahm, no to pozostaje siedzieć spokojnie i czuwać czy się pojawiło coś nowego w Erze ;)
  • Strona 62 z 96
  • 1
  • 60
  • 61
  • 62
  • 63
  • 64
  • 96
  • 1
  • 60
  • 61
  • 62