• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #401818  autor: despera
 30 kwie 2010, 16:34
Ciekawostka modemowo komórkowa...
Tak sobie jestem na mobilnym Internecie.. I wywnioskowałem :)
Ten HSDPA itd. niezła kicha... owszem działa to świetnie jak stacja nie "oddycha"...
ALE podłączając stary telefon który ma najzwyklejszy UMTS ~380kbps ze zdziwieniem odkrywam STABILNOŚĆ i to w każdej sieci. Nie korzystam z wideo streamu typu YouTube czy VOD on-line. Do tego mobilny się nie nadaje. Lecz poczta, strony i pliki do 5MB śmigają...

Dziwne to... wolniej = stabilniej, HSDPA w każdej sieci "szarpie"
Ostatnio zmieniony 01 maja 2010, 12:26 przez despera, łącznie zmieniany 1 raz.

#401979  autor: mariusz9a
 01 maja 2010, 17:20
despera pisze:Dziwne to... wolniej = stabilniej, HSDPA w każdej sieci "szarpie"
Wolę mieć szarpiące HSDPA o prędkościach 1-5Mb/s niż stabilne 350kb/s :-P
despera pisze: Nie korzystam z wideo streamu typu YouTube czy VOD on-line. Do tego mobilny się nie nadaje.
Nadaje się i to bardzo dobrze :-) 20GB transferu w zupełności wystarcza aby raz dziennie obejrzeć film przez VOD oraz pooglądać jakieś filmiki na youtube. A w nocy załączam programy ściągające i wszystko znakomicie daje sobie rade :-) Skype z wideo rozmową również działa bardzo dobrze, także do VoIP net mobilny także się nadaje!

#401980  autor: Patryk_
 01 maja 2010, 17:30
Dziwne to...
Spróbuj na HSDPA ograniczyć zapotrzebowanie na pasmo do tych 384 kbps (lub nawet wiecej, w zależności od aktualnego obciążenia sieci), to też nie będzie "szarpać" :P

[ Dodano: 2010-05-01, 17:32 ]
despera pisze:Do tego mobilny się nie nadaje.
Jasne :lol:...pewnie myślisz o GPRS albo EDGE.

Co powiesz na to: http://www.youtube.com/watch?v=nY4gsbGrUBg - u mnie ten okropny net mobilny potrafi tak działać.

[ Dodano: 2010-05-01, 17:33 ]
mariusz9a pisze:także do VoIP net mobilny także się nadaje
Tu już bywa różnie ;)
Ale generalnie - nadaje się, z resztą sam używam i to dużo...

#402073  autor: Szalony
 01 maja 2010, 23:48
Patryk powiedz mi jedno ten nodeB z filmu jaka ma predkosc ? Czyzby Orange mialo na stacjach wiecej jak 7,2mb/s :?: Bo wiem z wlasnego doswiadczenia ze na nodeB do 7,2mb/s nie da rady wiecej jak 750-800kB/s stabilnie pobierac :-D Despera bez urazy ale takie twoje posty troche sa "smieszne" ja z neta mobilnego jestem bardzo zadowolony i ciagnie mi 5-8mb/s non-stop - wiec co ty piszesz ze umts do 45kB/s lepszy :lol:

Era Aleksandrow Lodzki - czesc miasta zasieg zenujacy w budynkach byl przez 10lat - http://szalony2007.republika.pl/era.png . Teraz jest tak - http://img163.imageshack.us/img163/5237 ... ot0100.png Wkoncu :) Widac roznice :)

#402097  autor: Btk_Tomas
 02 maja 2010, 11:04
Szalony, gdzie Ty masz takie prędkości??? Masz swojego bts'a na którym tylko Ty neta używasz???

#402100  autor: mariusz9a
 02 maja 2010, 11:09
U mnie na modemie 7,2 Mb/s najwięcej poleciało 7,1. Ale u mnie niektóre nodeB mają 14,4 Mb/s, ponieważ jak jeszcze miałem modem Huawei E1820, to net leciał w okolicach 13 Mb/s w Sosnowcu.

#402102  autor: Btk_Tomas
 02 maja 2010, 11:19
Również mam modem 7,2 Huawei E170, testowałem wszystkie sieci i max to było ok 4Mb/s.
Może w większych miastach sieć jest pojemniejsza i lepiej skonfigurowana.

#402138  autor: Patryk_
 02 maja 2010, 13:52
Szalony, stacja jest 7.2, Orange niczego więcej na razie nie ma (przynajmniej się nie spotkałem, a testowałem kilkanaście lokalizacji w różnych miastach).
Na "zwykłych" modemach 7.2 trudno jest osiągnąć więcej niż ok. 6.3 Mbit/s w przypadku Huawei itp., i 6.7 Mbps w przypadku Optionów w trybie NDIS, a w Plusie jeszcze mniej (ok. 4-5% przepływności maksymalnej zawsze jest tracone - np. EDGE na pustej stacji w dobrych warunkach radiowych w Orange "idzie" równiutko 236 kbit/s, a w Plusie zawsze ~225 kbit, podobnie jest z HSPA).

[ Dodano: 2010-05-02, 13:54 ]
mariusz9a pisze:ponieważ jak jeszcze miałem modem Huawei E1820, to net leciał w okolicach 13 Mb/s w Sosnowcu.
Tak z innej beczki - złapałeś gdzieś w GOP HSPA+ ?

#402164  autor: kwistas
 02 maja 2010, 16:00
Jeśli chodzi HSPA+ to tylko Plus ma dobry stabilny transfer, akurat w moim mieście jest owy Plusa HSPA+, praktycznie cały czas stabilne 15mb/s, jeszcze w życiu nie siedziałem na tak szybkim necie, ściągałem plik, rozmawiałem przez VOIP i jeszcze radio internetowe leciało, żadnego wrażenia nie robiło to na tym necie, ping nie był za duży, bo prawie 80-100.

To zależy tylko i wyłącznie od zasięgu, ja stację Plusa mam gdzieś 500m od domu, ale za to Orange stacja jest w pobliżu i modem przełącza się na EDGE z HSDPA.
Widocznie to zależy od lokalizacji i konfiguracji sieci.

#402178  autor: Szalony
 02 maja 2010, 17:20
Btk Tomas chyba nie mam na wylacznosc nodeB :-) ostatnio w nocy w czasie Iplusopobieracza spadla mi predkosc i zamiast 8mb/s mam 3-5mB/s ale w dzien to prawie zawsze mam tyle http://www.speedtest.net/result/801438493.png ( test przed chwila w niedzielne popoludnie) , czasami mniej czasami wiecej :-D radiolinia do/z nodeB ma ponad 100mb/s :-) szkoda ze nie mam hspa+( Plus skapi na licencje) w Lodzi na hspa+ Plusa mam przewaznie okolo 10-12mb/s - mozna powiedziez co ja chce jak mam 7-8mb/s ale te 2-3mb/s wiecej zawsze to cos wiecej :mrgreen:

Era Aleksandrow Lodzki - czesc miasta zasieg zenujacy w budynkach byl przez 10lat - http://szalony2007.republika.pl/era.png . Teraz jest tak - http://img163.imageshack.us/img163/5237 ... ot0100.png Wkoncu :) Widac roznice :)

#402209  autor: Patryk_
 02 maja 2010, 20:07
To zależy tylko i wyłącznie od zasięgu,
Bardziej od obciążenia sieci :]

[ Dodano: 2010-05-02, 20:10 ]
Szalony pisze:Plus skapi na licencje
To skąpienie na licencje wyjdzie niedługo Plusowi bokiem.
Przecież bywało, że stacji GSM nie odpalali, bo "problemy" były z licencjami (!).
A ten HSDPA 3.6 w dużych (aczkolwiek nie największych) miastach to powoli żenujące się robi, porównując choćby do Orange.

#402232  autor: despera
 02 maja 2010, 21:51
No dzięki dzięki... ale od VOD mam kabel. zwykły UMTS uwierzcie wystarcza mi.

#402250  autor: mariusz9a
 02 maja 2010, 23:16
Patryk_ pisze:mariusz9a napisał/a:
ponieważ jak jeszcze miałem modem Huawei E1820, to net leciał w okolicach 13 Mb/s w Sosnowcu.

Tak z innej beczki - złapałeś gdzieś w GOP HSPA+ ?
Tak. W okolicach Qubusa i Trzy Stawy wyświetlało HSPA+ - dokładnie nie napiszę - nie jeździlem po Katowicach. Czasami jak wyrzuciłem modem za okno, też pokazywało mi HSPA+ (Sosnowiec).
Byłem na konferencji, gdzie Polkomtel prezentował HSPA+ w Katowicach. Było to jakoś w styczniu 2010r. Rozdawali za free modemy E1820 wraz z bez limitowa karta data aktywną 30 dni.

[ Dodano: 2010-05-03, 10:17 ]
Patryk_ pisze:np. EDGE na pustej stacji w dobrych warunkach radiowych w Orange "idzie" równiutko 236 kbit/s, a w Plusie zawsze ~225 kbit, podobnie jest z HSPA).
Jakim cudem udało Ci się wykonać test na pustej stacji?

#402467  autor: Marcin_7
 03 maja 2010, 21:55
mariusz9a pisze:
[ Dodano: 2010-05-03, 10:17 ]
Patryk_ pisze:np. EDGE na pustej stacji w dobrych warunkach radiowych w Orange "idzie" równiutko 236 kbit/s, a w Plusie zawsze ~225 kbit, podobnie jest z HSPA).
Jakim cudem udało Ci się wykonać test na pustej stacji?
Cała stacja nie musiała być "pusta" (a mówiąc ściślej, wszystkie oferowane przez nią zasoby radiowe nie musiały być wolne). Wystarczyły 4 szczeliny czasowe na jednej z częstotliwości, których nikt inny podczas testu nie używał.

#402550  autor: mariusz9a
 04 maja 2010, 12:24
Marcin_7 pisze:Wystarczyły 4 szczeliny czasowe na jednej z częstotliwości
Tyle to ja wiem. Po prostuPatryk_, napisał że na pustej stacji. To pytam jak to zrobił :-)
Swoja droga jak będę w Warszawie (a to już dziś nastąpi) to sprawdzę jak to jest w Plusie w EDGE, czy faktycznie ucina do 225kb/s (nie zrobię tego sam, poproszę techników aby to zrobili w nocy na słabo używanej stacji) :-) Napisze w wolnym czasie co i jak.

EDIT:
I już jestem po rozmowie z technikami. Sprawa wygląda tak: nigdy nie osiągniemy 236kb/s, ponieważ jest to prędkość podana na radiu a nie faktyczna prędkość przesyłu. Prędkość jest obcięta ponieważ w ramkach w część pola danych, jest część zajęta przez protokół sygnalizacyjny w tym polu danych. Do tego dochodzą kody korygujące z każdej szczeliny osobno. Także nie ma szans nawet w Orange osiągnąć prędkości nominalnej, ani w żadnej innej sieci. Także, Patryk, przetestuj jeszcze raz. Bo na 99% to błąd pomiaru prędkości ;-) Można stosować specjalna kompresje, czym "zwiększamy" pole danych, ale nie zmienia to faktu, ze 236kb/s nie osiągniemy nigdy! Nawet na całkowicie pustej stacji. To samo tyczy się HSPA oraz HSPA+.
Od razu mówię, ze spora cześć stacji w GOP (w tym kilka w Sosnowcu) ma wgrane HSDPA 14,4 Mb/s, stąd w Plusie nie ma problemu na modemie 7,2Mb/s wyciągnąć 7,0Mb/s – więcej nie da rady przez protokoły sygnalizacyjne! Na modemie HSPA+ dało rade uzyskać w Sosnowcu 13 Mb/s. Także też nie mamy tego maksimum z powodów napisanych powyżej. I tak jest w każdej sieci, także jak ktoś twierdzi że na transmisji do 7,2 Mb/s osiąga 7,2 Mb/s a nawet 7,3 Mb/s to albo sadzi ściemę albo program do mierzenia prędkości podaje wynik z błędem, który trzeba uwzględnić, tak jak to się robi w zwykłej metrologii – wyliczyć i podać niepewność pomiaru.
Ostatnio zmieniony 04 maja 2010, 12:49 przez mariusz9a, łącznie zmieniany 1 raz.

#402557  autor: Patryk_
 04 maja 2010, 12:39
mariusz9a pisze:Po prostuPatryk_, napisał że na pustej stacji.
To przecież przenośnia była :)

[ Dodano: 2010-05-04, 12:42 ]
mariusz9a pisze:W okolicach Qubusa i Trzy Stawy wyświetlało HSPA+
Czyli wygląda na to, że wyłączyli, bo + nie ma nawet na Ceglanej, na stacji na biurowcu Polkomtela.
Nie ma na Trzech Stawach ani w szeroko pojętym centrum,a także na kilku nowych (świecących relatywnie od niedawna) stacjach.
Masakra...

#402572  autor: mariusz9a
 04 maja 2010, 13:25
Patryk_ pisze:Czyli wygląda na to, że wyłączyli, bo + nie ma nawet na Ceglanej, na stacji na biurowcu Polkomtela.
Nie ma na Trzech Stawach ani w szeroko pojętym centrum,a także na kilku nowych (świecących relatywnie od niedawna) stacjach.
Wieczorem się dowiem co jest. Wiem, że jest robiony update do 48Mb/s na stacjach Nokia Siemens Networks. Może to ma coś z tym wspólnego. No i mają wymieniać cale moduły na energooszczędne...:-]

A jaki masz abonament w iPlus? Bo jest tez możliwość że w ogóle Cię nie wpuszcza do HSPA+ - to jest niestety technologia dla wybranych :-/

#402615  autor: Patryk_
 04 maja 2010, 15:22
mariusz9a pisze:A jaki masz abonament w iPlus?
iPlus 60 dla indywidualnych +dostęp do APN pro.plusgsm.pl.
Nie sądzę,aby było możliwe blokowanie HSPA+ dla danej karty SIM (chociaż może się mylę).
Co innego blokowanie HSPA jako całości (jak np.w Plusie z nałożonym lejkiem).

W Erze nawet na prepaidzie działa HSPA+.

P.S. - Skoro jesteś tak blisko z technikami Polkomtela, to może wiesz lub masz możliwość się dowiedzieć, czy planowane jest wdrożenie HSUPA na stacjach poza GOPem, np. w Bielsku (na razie na 23 szt. tylko dwie mają HSUPA i 7.2, reszta to HSDPA 3.6) i ogólnie na nodach w mniejszych miejscowościach ?

W konurbacji ładnie (wszystko ?) zupgradowali do HSPA 7.2, a na "prowincji" bieda, w porównaniu do Ery i Orange.

#402640  autor: Szalony
 04 maja 2010, 16:43
Patryk z tym blokowaniem hsupa po lejku to pewnie zalezy od dostawcy nodeB :-D U mnie w Lodzi na Ericssonie po lejku hsupa i hspa+ dziala normalnie tzn tylko pobieranie do 32kb/s a wysylanie na pelnej predkosci do 1mb/s , technologia zalacza sie i nie ma tak ze tylko zwykle 3G mam - a u ciebie po lejku hspa i hspa+ nie zalacza sie :?:

#402734  autor: mariusz9a
 04 maja 2010, 21:21
Patryk_ pisze:iPlus 60 dla indywidualnych +dostęp do APN pro.plusgsm.pl.
Nie sądzę,aby było możliwe blokowanie HSPA+ dla danej karty SIM
Z tego co wiem to nawet nie pokaże Ci w programie że jest HSPA+, w ogóle technologia jest blokowana, a na początku nie była :-/
Patryk_ pisze:Skoro jesteś tak blisko z technikami Polkomtela, to może wiesz lub masz możliwość się dowiedzieć, czy planowane jest wdrożenie HSUPA na stacjach poza GOPem, np. w Bielsku (na razie na 23 szt. tylko dwie mają HSUPA i 7.2, reszta to HSDPA 3.6) i ogólnie na nodach w mniejszych miejscowościach ?
Zapytam przy najbliższej okazji jak się będę widział z grupą z Katowic. W GOP 100% stacji ma HSDPA 7,2 i HSUPA 1,4. Część stacji ma 14,4Mb/s.

Co do BB to zapytam ile stacji ma tam 7,2.