• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
  • Strona 20 z 33
  • 1
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 33

#401409  autor: rio bravo
 27 kwie 2010, 20:19
lluukk, domyślam się, że masz modem huawei po Twoich osiągach i radzę zmienić na inną markę. Dyskusja o internecie w play jest od dawna na różnych forach i mogłeś sam sprawdzić czego się spodziewać i nawet miałeś tydzień na przetestowanie. Jak komuś pasuje ten internet (pewnie tym którzy nie mają innej opcji) to weźmie, jak nie to nie. Zanim się na coś zdecydujecie, zdobądźcie na ten temat odpowiednią wiedzę.

#401437  autor: Rafał
 27 kwie 2010, 22:24
Witam. Posiadam play online na kartę. Nie doładowałem karty w terminie. Kupiłem sobie doładowanie z 50 zł. Wkładam kartę z modemu do jednego telefonu, później do drugiego, komunikat ograniczenie usług.

1.Kontakt z infolinią

numer nie jest zarejestrowany, znam puk,datę aktywacji,zarejestrowałem go na necie,nic muszę iść do salonu.

2. salon

bez problemu zarejestrowanie,zaraz można dzwonić i odwieszać,bo podobno zawieszony

3.kontakt z infolinia

mamy awarię systemu,proszę zadzwonić za pół godziny

4.kontakt z infolinia

proszę udać się do salonu,gdyż tylko salon może panu doładować ten numer,ale obawiam się że trzeba będzie zlecić jeszcze jedno doładowanie

5. salon

nic nie wiemy,to oni mogą odwiesić

6.kontakt z infolinią

proszę sobie kupić nowy starter

7.ostatni kontakt z infolnią

po prostu prosze wysłać smsa na 100 z aplikacji playonline z kodem i się doładuje.

I faktycznie się doładowało,napisałem pochwałę na konsultanta. Niemniej ile mnie to nerwów kosztowało i chodzenia.... .Nie życzę tego najgorszemu wrogowi.Pozdrawiam

Konsultant

#401452  autor: curly
 27 kwie 2010, 23:05
witam ponownie :) przepraszam za mały zastoj w odpowiedzi. Duzo Waszych telefonów było do odebrania ;)
pawelpp pisze:curly, powiedz mi czy wasza bezradność wynika tylko i wyłącznie z procedur, czy niechęci? Kim są osoby trzymające władzę - rozpatrujące zgłoszenia (chodzi mi o staż pracy, szkolenia, umiejętności, zdolność interpersonalne), czy jest ich dużo? Skoro jesteście tak kompetentni, to dlaczego przy prawie każdym pytaniu musicie przeczytać sobie regulamin? Czy konsultanci specjalizują się w konkretnych ofertach (jak w Orange)?
wybacz ale nie mogę zdradzac naszych wewnętrznych prodecur... tak między nami ;) powiem że dział rozpatrujące zgłoszenia to osoby wykwalifikowane, o dlugim stażu pracy i odpowiednich szkoleniach.
Co do regulaminów... Cóz. Do każdej z usług są przynajmniej dwa regulaminy. Uslug w promocjach są dziesiątki, a promocjii w naszej ofercie... juz nawet nie licze :)
Mam nadzieje że nie wymagasz od nas abyśmy znali dokładnie każdy punkt ze wszystkich regulaminów. wybacz, ale to nierealne.

Malibu - nie zawsze Team Lider ma szanse porozmawiać z kazdym klientem. Jesli powód jest RACJONALNY to przełączamy rozmowy do TL wiec nie widze problemu.

pzdr.

Witaj w Play, jak moge Ci pomóc?

#401459  autor: luccicare
 27 kwie 2010, 23:31
p4y -Trochę nie na temat, ale w sumie o obsłudze klienta. Możesz przekazać "decyzyjnym" pomysł aby o większych problemach umieszczać info na IVR? Coś w stylu "w mieście.... i okolicach mogą występować problemy z usługą .... . Planowany termin usunięcia problemu taki i taki.... przepraszamy". Trwa właśnie jakaś prawdopodobnie większa awaria wysyłania sms'ów - nigdzie nie da się wysłać. Spędziłem w oczekiwaniu na infolinii z 10 minut, później bawiłem się w restartowanie telefonu i przekładanie sim. Gdybym taką informację od razu usłyszał na IVR nie musiałbym się denerwować, a i konsultanci mieliby lżej. Gdyby coś takiego wprowadzono byłoby fajnie, zapowiedzi działają na infoliniach innych firm i nie jest to chyba trudne do wprowadzenia. Może pomysł się przyda ;-) Pzdr.

#401464  autor: play4you2
 28 kwie 2010, 00:20
luccicare pisze:Możesz przekazać "decyzyjnym" pomysł aby o większych problemach umieszczać info na IVR?
W zasadzie to bardzo dobra propozycja. Przekażę Twój pomysł komu trzeba. Kto wie, być może uda się to wprowadzić w przyszłości?? Dzięki za tą innowację.

Pzdr.

Forum "Telepolis" nie jest oficjalnym kanałem zgłoszeniowym firmy P4 Sp. z o.o., tym samym sieć Play nie bierze odpowiedzialności za ewentualne wykorzystanie przez osoby postronne wszelakich danych, znajdujących się w przesłanej wiadomości.

#401466  autor: curly
 28 kwie 2010, 01:06
luccicare pisze: Możesz przekazać "decyzyjnym" pomysł aby o większych problemach umieszczać info na IVR? Coś w stylu "w mieście.... i okolicach mogą występować problemy z usługą .... . Planowany termin usunięcia problemu taki i taki.... przepraszamy". Trwa właśnie jakaś prawdopodobnie większa awaria wysyłania sms'ów - nigdzie nie da się wysłać. .
oo..to na pewno ulatwiłoby życie naszym klientom i nam w BOK-u :)

Witaj w Play, jak moge Ci pomóc?

#401467  autor: luccicare
 28 kwie 2010, 01:44
curly, zobaczymy jak to wyjdzie. Generalnie uważam, że wszyscy powinni być zadowoleni:
1) Klient - zamiast czekać od razu miałby konkretne info. Awarie zdarzają się najlepszym - technika. Klient zrozumie (przynajmniej większość) i zaczeka. Będzie jednocześnie wdzięczny za szanowanie swojego czasu.
2) Konsultant - nie będzie musiał co chwilę stosować papugi wobec wkurzonego klienta czekającego długo na połączenie i słyszącego nagle tekst "mamy awarię, prosimy o cierpliwość". Poza tym konsultanci będą mogli poświęcić więcej czasu na rozwiązywanie zwykłych problemów zamiast ciągle papugować i "rozładowywać" kolejkę. Z socjologicznego punktu widzenia może to powodować znużenie konsultantów, nerwy (nikt chyba nie lubi jak ciągle mu coś napier*ala i nie ma chwili na odpoczynek) i w efekcie gorszą jakość obsługi.
3) Osoby odpowiedzialne za jakość infolinii - nie będą im tak spadać wskaźniki liczby oferowanych połączeń do odebranych, w sumie będą lepsze słupki w excelu. Większość klientów objętych problemem po usłyszeniu informacji raczej się rozłączy i będzie zadowolona, że nie musi szukać nic u siebie, tylko po prostu zaczekać.

Chociaż p4y pewnie sam wymyślisz dobre argumenty. Najważniejsze, że rozumiesz o co mi chodzi :) Moim zdanie wpłynęłoby to na plus przy ocenie firmy przez klientów. Awaria to nic wstydliwego, po prostu czasem się zdarza. W dzisiejszej awarii zabrakło mi tego, w mojej subiektywnej opinii zajęło mi zbyt dużo czasu dochodzenie o co kaman, a mogłem dostać info od razu po telefonie na infolinię, wtedy nawet nie musiałbym nic tutaj pisać.

#401486  autor: user_delete19
 28 kwie 2010, 10:49
To jak już jesteśmy przy dobrych pomysłach... p4y2 - doczekamy się kiedyś podawania terminu wazności pakietów w play24 (nie-wap)? :roll:

#401487  autor: Fafral
 28 kwie 2010, 10:56
Zgadzam się, aby na IVR umieszczać informację o awariach lub utrudnieniach.
Tak jest np. w multimedia polska (kiedyś jak była poważana awaria i wszystko nie działało, to była informacja)

Co do awarii.
Zdarza się najlepszym :)
Zdziwiłem się tą sytuacją, ale dobrze, że dzwonić można było ;)

Obrazek

Siemens C30 > N2600> N5300 > N7310 Supernova> E71>Samsung i9000 Galaxy S

#401582  autor: Vira
 29 kwie 2010, 05:40
Jako ogólnie zadowolony klient Play (przerabiałem w swoim życiu Orange i Erę wcześniej) mam jednak kilka uwag, co do sposobu obsługi klienta w tej sieci.
Załatwianie spraw w telefonicznym BOK naprawdę jest irytujące, tu potrzeba gruntownych zmian, inni operatorzy potrafią, więc czemu nie Play? Załatwiałem kilka spraw
Blokada połączeń wychodzących - w Erze w ciągu 2-3h od wysłania skanu z potwierdzeniem wpłaty (nie wspominając już, że faktury płaciłem raz na kwartał - hurtowo, w momencie gdy właśnie ten telefon blokowali ;) odsetki również nie były nigdy naliczane i nie zasługiwałem na takie miłe gesty z ich strony). W play blokada faktycznie jest nakładana szybko. Orange robi to po 2 miesiącach, w Play odnosze wrażenie, iż przypomnienie jest wysyłane w momencie wystawiania kolejnej faktury, gdy poprzednia nie jest opłacona, więc de facto jest to miesiąc po wystawieniu + 5dni po przypomnieniu, a nie miesiąc po terminie zapłaty. Do tego po blokadzie musiałem czekać koło tygodnia aby ponownie móc wykonywać połączenia. Jeżeli już Play chce tak rygorystycznie blokować klientów którzy nie płacą terminowo, to powinien przynajmniej stworzyć im możliwość szybkiego odblokowywania po wpłacie. Zresztą leży to w ich interesie, aby klient mógł wykonywać połączenia, stąd szczególnie dziwi mnie taka polityka firmy. Faktury faktycznie przychodziły zawsze na styk, myślę, że warto byłoby pomyśleć o przesunięciu (wydłużeniu) terminu płatności. Tu nawet chodzi o czysty komfort psychiczny klienta, bo nie jest to przyjemne gdy otrzymujemy fakturę z datą zapłaty na dzisiaj :) Piszę to zupełnie bezinteresownie, gdyż obecnie jestem już w PlayFresh(lepiej mi się to opłaca - wcześniej byłem w taryfach 70zł+30zł(nie pamiętam nazwy, ale pamiętam że wychodziło 202min w abonamencie) , później przechodziłem na nową taryfę aby móc kupić pakiet wewnątrz sieci (mocno irytujące to było, że nie było ich w starych taryfach), więc coś tam ciut droższa była, ale stawka za minutę wychodziła podobnie. Obecnie korzystam podobnie z telefonu(stan darmowy po doładowaniu robi swoje) i Fresh opłaca mi się lepiej nawet niż nowe abonamenty.
We Freshu za to zaczynają być powoli irytujące kody na usługi (pisałem o tym kiedyś gdy wprowadzono pakiet 30min do wszystkich). Dopóki są to pakiety, ujdzie - ale aktywowanie stanu darmowego kodem który koniecznie trzeba wpisać przed doładowaniem jest czystym żerowaniem na niewiedzy niektórych klientów - bardzo mi się to nie podoba. Szczególnie teraz, gdy jak widać po nowej ofercie mix i abonamentowej - stan darmowy jest czymś, co na dłużej ma zagościć u tego operatora.
Jakość połączeń faktycznie jest słabsza niż u innych operatorów niestety, odnoszę też wrażenie, iż częściej zrywa mi połączenia - ale to akurat nie jest aż tak uciążliwe i ta różnica nie jest aż tak diametralna. Co do biura obsługi klienta jednak Play odstaje grubo. I nie powinno się zbywać klientów tak jakby problemu nie było - niestety problem istnieje i coś trzeba z nim zrobić, a z tego co czytam na forum (nie miałem tej przyjemności ostatnio kontaktować się z BOK) to nie zmieniło się nic od 1.5 roku. I na tym proponuje się skupić, bo większość problemów przy sprawnie działającym BOK albo po prostu by nie istniało, albo byłyby załatwiane w sposób, który wprawi klienta w zadowolenie (Era, choć Orange mimo, że nieco słabsze, to jednak aż tak nie odbiegało). W Play rozmowa z konsultantem musi być traktowana jako ostateczność niestety, gdyż można po niej dostać szmergla. Nie wyobrażam sobie mojego poirytowania nawet, gdyby w ten sposób miałaby być załatwiana moja reklamacja odnośnie błędnie wystawionej faktury, czy naliczania. Na szczęście nie miałem okazji sprawdzić.

" Behold the rain which descends from heaven upon our vineyards; there it enters the roots of
the vines, to be changed into wine; a constant proof that God loves
us, and loves to see us happy"
B. Franklin

#401595  autor: pawelpp
 29 kwie 2010, 09:57
Problem z billingowaniem?
Mam zapłacone wszystkie faktury, nie aktywowałem w tym miesiącu żadnych usług. Zgodnie z historią połączeń wydałem poza abonamentem 2,47 zł a saldo poza abonamentem wyniosło 3 dni temu ok 5 zł, wczoraj ok 4 zł, a dzisiaj 3,32 :). Ciekawe...

#401599  autor: Sławek
 29 kwie 2010, 10:42
Ja dalej tocze boje z niekompetencja OK w Play. Za problemy po przeniesieniu numeru, przyznali mi pakiet minut, ktory, aby aktywowac, trzeba napisac dodatkowe zgloszenie (co za nonsens). Zazadali ode mnie hasla abonenckiego (dla numeru abonamentowego), wiec im podalem. I co mi odpisali? "Informujemy, ze haslo jest nieprawidlowe"! Trzy razy sprawdzalem na umowie i po prostu nie chce byc inaczej, niz im napisalem. Wyslalem zatem kolejne zgloszenie, ze zaszla pomylka z ich strony i czekam na odpowiedz.

Istna paranoja.

#401602  autor: bleckwarrior
 29 kwie 2010, 12:00
Ja tez jestem pracownikiem waszego znienawidzonego Bok-u , więc jeśli ktoś będzie się zwracał do mnie w sprawach merytorycznych, a nie w stylu "play jest do du*, bok jest do du*, internet jest do du*" będę starał w miarę możliwości i swoich uprawnień się wam pomóc.

Vira regulamin promocji jest jasny i prosty więc Twoje stwierdzenie,że usługę należy aktywować przed uruchomieniem jest dla mnie śmieszne. Po to promocję są stworzone aby z nich korzystać. Jeśli ktoś ma problem z dostępem do internetu i przeczytaniem go, to może zapytać. Wszystko jest zrobione dla was, ale pewne wymagania muszą iść, w tym wypadku jest to akurat aktywacja usługi - choć szanuję Twoje zdanie to nieznajomość prawa nie zwalnia nas z odpowiedzialności za nie- nie popadajmy w jakieś paranoje

Działanie internetu tyle razy była już omawiane z lluukk-im zarówno przeze mnie, jak i innych,że nie będę do niej nawiązywał.

Jeżeli chodzi o płatności, to nierozumiem pretensji ludzi, którzy płacą dopiero wtedy kiedy mają poblokowane konta i zamiast głowę spuścić poczekać na odblokowanie telefonu, to pretensje do BOK-u że 5 minut po wpłacie ma być odblokowanym. Szkoda,że czasami nie mamy pretensji do siebie, że czegoś nie dopilnowaliśmy, tylko wszyscy sa winni a nie ja sam...

i tutaj nie mam zamiaru bronić nas, nie mówię że wszystkie sprawy są rozwiązywane w 100% poprawnie, my robimy wszystko aby wam pomóc, natomiast są procedury których nie jesteśmy wstanie ominać. A niektóre wymagają poprostu czasu.
Ostatnio zmieniony 29 kwie 2010, 13:14 przez bleckwarrior, łącznie zmieniany 1 raz.

#401606  autor: kuwejt
 29 kwie 2010, 12:29
bleckwarrior pisze:
i tutaj nie mam zamiaru bronić nas, nie mówię że wszystkie sprawy są rozwiązywane w 100% poprawnie, my robimy wszystko aby wam pomóc, natomiast są procedury których nie jesteśmy wstanie ominać. A niektóre wymagają poprostu czasu.
i tu jest właśnie pies pogrzebany w play. Nieszczęsne i fatalne jak widać procedury które w mojej opinii są zupełnie nieżyciowe i to one w głównej mierze przyczyniają się do takiej a nie innej opinii na temat BOK play

Audyt UX, www i SM
Szukasz pomysłu na prezent?
Satysfakcja użytkownika na FB

#401609  autor: Sławek
 29 kwie 2010, 12:41
bleckwarrior pisze:jakomś usługę
Serio to napisales czy po prostu sie pomyliles?
Dla niektorych moze byc smieszne to, ze mozna doladowac darmowe smsy jednoczesnie z doladowaniem konta, a nie mozna tak prosto zrobic ze stanem darmowym. Tez sie zrobilem w konia ladujac za pierwszym razem, bedac przekonanym, ze kod trzeba wpisac po doladowaniu. Jest to niepotrzebna z puktu widzenia klienta komplikacja, Play za to zarabia na pomylkach i niewiedzy, jak tu zostalo slusznie zauwazone. Nie widze innego powodu dla istnienia tego kodu, jak wlasnie kombinacja zmierzajaca do wyciagniecia od nieswiadomego klienta kasy (na pewno sa przeciez tacy, co nie uruchamiaja SD).
bleckwarrior pisze:Działalność internetu
Wytlumacz nam jeszcze co to jest dzialalnosc internetu :-)

#401610  autor: bleckwarrior
 29 kwie 2010, 13:00
co do błędu tak jest jak się pisze zdanie po zdaniu między rozmowami:/...

a co do komplikacji, ale czy to tak trudno się zapytać, czy przeczytać regulamin? Może i jest to jakieś utrudnienie, ale tak jest stworzona promocja, a zawsze warto się nią zainteresować, przed uruchomieniem, niż jak nie wyjdzie.

#401611  autor: ukefake
 29 kwie 2010, 13:01
bleckwarrior pisze:Vira regulamin promocji jest jasny i prosty więc Twoje stwierdzenie,że jakomś usługę należy aktywować przed uruchomieniem jest dla mnie śmieszne.
Vira odniósł się do sposobu aktywacji SD w mało szczęśliwy sposób, natomiast można by jego opinię potraktować jako pomysł który uprościłby życie klientów, gdyż...
bleckwarrior pisze:Wszystko jest zrobione dla was
dziękujemy :)
a następnie
bleckwarrior pisze:pewne wymagania muszą iść
no właśnie - skoro "muszą" to dlaczego takie a nie inne? Co byłoby złego lub niewłaściwego gdyby aktywacja SD odbywała się wyłącznie poprzez obligatoryjne doładowanie za 30pln? mówiąc inaczej: klient musi doładować za 30pln. bleckwarrior, wiem, że to nie zależy od Ciebie natomiast skoro czytacie ten wątek to potraktujcie to jako źródło pomysłów - naprawdę warto.
bleckwarrior pisze:natomiast są procedury których nie jesteśmy wstanie ominać. A niektóre wymagają poprostu czasu.
Widzę, że kolega nie czytał większości postów. Dla przypomnienia: pomijając pieniaczy nikt w tym wątku nie ma pretensji że czasem wystąpi jakiś błąd. Wielokrotnie było tłumaczone play4mersom że chodzi o sposób załatwiania spraw, który jest najgorszy z możliwych. Twoja wypowiedź potwierdza tylko fakt że betonowe głowy, w bok i wyżej, trzymają się mocno i poświęcają wiele wysiłku żeby zrzucić z siebie odpowiedzialność za poziom tzw obsugi klienta. Obawiam się, że impuls do zmian musi przyjść z zewnątrz, tak jak w przypadku BL.

#401613  autor: bleckwarrior
 29 kwie 2010, 13:04
[/quote]i tu jest właśnie pies pogrzebany w play. Nieszczęsne i fatalne jak widać procedury które w mojej opinii są zupełnie nieżyciowe i to one w głównej mierze przyczyniają się do takiej a nie innej opinii na temat BOK play[/quote]

Każda sieć ma procedury, nie bronię naszych -ale w innych sieciach też one są i tez w wielu sytuacjach należy uzbroić się w trochę cierpliwości. To co jest możliwe jest dla was zrobione w pierwszym kontakcie.
Ostatnio zmieniony 29 kwie 2010, 13:11 przez bleckwarrior, łącznie zmieniany 1 raz.

#401614  autor: pawelpp
 29 kwie 2010, 13:08
Sławek pisze:Jest to niepotrzebna z puktu widzenia klienta komplikacja, Play za to zarabia na pomylkach i niewiedzy, jak tu zostalo slusznie zauwazone.
Dokladnie. Play w reklamach mówił, że ma taką przejrzysta ofertę, bez kruczków, gwiazdek, itp. Wszystko miało być takie proste i łatwe. Niestety inni operatorzy też tak robią i szkoda, że Play nie chce być od nich lepszy. Skoro chcą zarabiać na dzwonieniu do OK (bo przypuszczam, że m.in. głupie odpowiedzi konsultantów i procedury do tego zmierzają), to nie sądzę, żeby coś się zmieniło jeżeli chodzi o regulaminy promocji.
bleckwarrior, możesz podać przykłady tych najbardziej uciążliwych dla klienta procedur? Co do jakości waszej pracy - po kilku zgłoszeniach można się zorientować, że to nie wasza wina tylko polityki Play, ale uwierz mi - czasami konsultanci odpisują tak, że płakać się chce. Przykładów było wiele na tym forum. Kolejny? Zapytałem skąd wzięła się kwota poza abonamentem. Odpowiedź: połączenia po wykorzystaniu abonamentu są naliczane poza + międzynarodowe + internet. Problem w tym, że doskonale o tym wiem, tylko konsultantowi zabrakło chęci albo inteligencji do tego, żeby wyszczególnić - za co i ile zostało naliczone.
bleckwarrior, bardziej się nudzicie w pracy, czy macie jej za dużo?

#401615  autor: bleckwarrior
 29 kwie 2010, 13:10
W związku z tym cała sytuacja, że tu w 90% wypowiadają się te same osoby, które jeszcze chyba nigdy nie były zadowolone z niczego co jest w sieci. Z żadnej usługi, a tym bardziej załatwionej sprawy...

edit: nie wiem, co w tym zdaniu jest dla Ciebie nie zrozumiałem, ale cóż.
Ostatnio zmieniony 29 kwie 2010, 13:39 przez bleckwarrior, łącznie zmieniany 1 raz.
  • Strona 20 z 33
  • 1
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 33
  • 1
  • 18
  • 19
  • 20