• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #401116  autor: Mcarto
 25 kwie 2010, 23:48
Witam
Chciałbym się dowiedzieć jak wygląda sprawa czasu pracy baterii w e71.
Kupiłem niedawno ten telefon i bateria trzymała mi na starcie ok 2 dni - powyłączałem wiec wszystkie aplikacje (z tych udostępnionych przez Nokie które znajdowały się w telefonie) min. e-mail klient i czas podskoczył do ponad 3 dni. Telefonu używam ostatnio b. mało i dziwi mnie że tylko tyle czasu jest w stanie wytrzymać na baterii 1500 mAH bo wg. testów powinien trzymać ponad tydzień czasu przy b. niewielkim użytkowaniu?
Szukałem już informacji na necie i trafiłem tylko na informację która wspomina o spadku czasu pracy baterii przy użytkowaniu aplikacji Garmina a ja posiadam tylko wgrane Ovi maps które były dostępne ze strony Nokii i częściowo zainstalowane - czy one też mogą powodować skrócenie czasu pracy telefonu? czy może działające 3G to powoduje?? Nigdzie nie mogę natrafić na jasną informację a nie sądzę żeby to była wina baterii w nowym telefonie.
Ostatnio zmieniony 26 kwie 2010, 00:17 przez Mcarto, łącznie zmieniany 1 raz.

#401121  autor: thonka
 26 kwie 2010, 04:12
3G istotnie skraca czas pracy baterii, ale glownie przy duzej liczbie rozmow i trasmisji danych. sami producenci z reszta podaja rozne czasy czuwania i rozmow dla 2g i 3g.

w nowym garminie wystarczy tylko wlaczyc i wylaczyc background services w opcjach aplikacji i problem znika (te background services to aplikacja dzialajaca w tle, ktora gdy na karcie pamieci znajdzie mapy chce automatycznie uruchamiac garmina). ovi maps nie ma tu nic do rzeczy.
zaktualizuj jednak soft do 410 jezeli mozesz. np. soft 400 mial wielki blad - po skorzystaniu z wifi z poziomu pulpitu, nawet po skonczeniu polaczenia z internetem via wifi telefon regularnie co minute skanowal eter w poszukiwaniu sieci wifi (pobor energii ok. 1W!) choc na ekranie tego nie widac... jedynym 'lekiem' na te przypadlosc bylo wylaczenie aplikacji wifi na pulpicie i laczenie sie z sieciami bezprzewodowymi tylko wtedy gdy zapyta nas o to program. jezeli tak rzeczywiscie jest to zapewne programy czesto dzialajace w tle tez lepiej instalowac w pamieci telefonu.

powylaczaj tez wszelkie wiadomosci sieciowe itp. smieci. oczywiscie wylacz skanowanie w poszukiwaniu sieci wifi o ile masz je wlaczone.
pomaga tez ustawienie jakiegos krotkiego czasu zwloki wygaszacza i podswietlenia. jasnosc wyswietlacza tez mozna spokojnie obnizyc do polowy.
niektorzy notowali duze skoki zasilania, gdy temat ktorego uzywali byl na karcie pamieci zamiast w pamieci telefonu.

zainstaluj tez nokia enegry profilera i obserwuj wykres (przestaw tylko czestotliwosc probkowania z 0,25 sekundy na 1 sekunde). u mnie w trybie spoczynku pobiera ciagle ok. 0,04-0,08W (wlaczony jbaktaskman, tryb sieci automatyczny, wylaczone komunikaty sieciowe, podswietlenie na poziomie drugim od konca, zwloka wygaszacza i podswietlenia 25s, brak samego wygaszacza itp. bajerow, wlaczony wskaznik powiadamiania). przy 'chodzeniu' po menu potrafi skakac od 0,3W do nawet 0,8W (glownie przy korzystaniu z internetu).

mi telefon trzyma 2,5-3 dni, rozmawiam dziennie ok. 20 minut, pisze 5-10 smsow, ok. 5 maili, przez 1h opera mini via gprs/umts, czesto tez cos sie zrobi po wifi. raz na tydzien zalacze nokia sports trackera przy jezdzie na rowerze. dosc czesto mam tez uruchomiony komunikator w telefonie (ok. 2-3h dziennie). zaznaczyc tez trzeba, ze telefon bardzo dlugo trzyma na ostatniej kresce baterii. u mnie czasem jak zejdzie na ostatnia, to trzyma jeszcze caly dzien.

najlepszy wynik to troche ponad 6 dni nie robiac z telefonem praktycznie nic (ot lacznie ok. 10 minut rozmow, 5 smsow i ze 2h internetu).

jaki wiec to byl test, w ktorym niby ten telefon mial trzymac tydzien przy jego uzywaniu?

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet