• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #399810  autor: laska
 19 kwie 2010, 19:16
Witam
Znajomy chciał żebym mu skonfigurował internet.
Posiada on Internet w Netii 1mb, modem od netii asmax i kupił też router linksys wrt54gl.
Niestety zgubił gdzieś płytkę i nie mam pojęcia jak mogę dostać sie do menu konfiguracji.
Mam też pytanie czy normalnie konfiguracja przebiega na wpisaniu danych i poustawianiu wszystkich opcji, nie trzeba nic klonować itp? Internet jest na linii Netii tak samo jak telefon.
Chciałbym podłączyć się z netem za pomocą tego routera tylko jak go skonfigurować?
Pozdrawiam :smt006

#399820  autor: osachorzow
 19 kwie 2010, 19:53
laska, ja mam wrt54gc i tam jest konfiguracja przez przeglądarkę ;) Łączysz się z routerkiem kablem, z dhcp dostajesz ip i pod adresem http://192.168.1.1/ masz panel admina (bez identyfikatora, hasło domyślne 'admin'). Jeśli dostawca neta wymaga określonego mac'a to musisz klonować, jeśli asmax podłącza wszystko jak leci to nie musisz ;) Powodzenia!

#399824  autor: laska
 19 kwie 2010, 20:00
Hmm ja mam pentagrama i tam tez wszystko intuicyjnie robiłem i działa elegancko.
Tego linksysa nie znam i mam pytanie czy normalnie konfiguruje się go jak normalnego każdego routera czy inaczej i czy sam ten router wystarczy do internetu czy trzeba podłączyć jeszcze jakiś inny zewnętrzny modem ADSL??
Dzięki osachorzow za szybką odpowiedź pomógł poleci :-D

#399825  autor: osachorzow
 19 kwie 2010, 20:10
laska, to cudo nie ma modemu ADSL więc asmax jest niezbędny ;) linksys jest intuicyjny więc jeśli już kiedyś się bawiłeś konfiguracją sieci to nie będziesz miał problemów z tym routerkiem.

#399826  autor: babeo
 19 kwie 2010, 20:13
Też mam linsysa i za pierwszym razem korzystałem z tego

#399830  autor: laska
 19 kwie 2010, 20:36
Czyli jeżeli ten znajomy ma netie a tam adsl jest to tylko tym kablem ethernet podłączyć modem z routerem tak? I powinno po wpisaniu wszystkiego działać tak ?
Sorry za tak oczywiste pytania ale popierniczone to urządzenie jest :P

#399845  autor: osachorzow
 19 kwie 2010, 21:27
modem z routerem (gniazdo WAN) i komp z routerem (LAN) i powinno działać ;)

#399847  autor: laska
 19 kwie 2010, 21:30
Tzn ja chce podłączyć routera przez wi -fi z laptopem. Więc tym żółtym kablem podłączam obydwa urządzenia a wtyczkę od linii telefonicznej do modemu czy routera ?? I jak podłączę wszystko i wstukam ten adres aby wejść w ustawienia routera i poustawiam jak powinno być to będzie śmigać to tyle tej filozofii ? :P

#399850  autor: abcd
 19 kwie 2010, 21:40
gniazdko telefoniczne -> RJ11 -> modem (port ADSL)
modem (port RJ45, jakkolwiek by nie był opisany) -> RJ45 -> router (port WAN)
router (WiFi) -> laptop (WiFi)

Przy czym jeśli modem ma więcej niż jedno gniazdo LAN to poszukaj w jego ustawieniach (do tego możesz chcieć podłączyć komputer bezpośrednio do modemu i potem się na niego zalogować) ustawienia zmostkowania jednego z portów LAN z portem WAN-DSL. Jak modem ma tylko jeden port RJ45 to cię to ominie :)

#400651  autor: laska
 23 kwie 2010, 19:34
Niestety ale mam nadal problem z podłączeniem tych dwóch urządzeń :evil:
Nawet ze standardowej płytki samego modemu nie mogę podłączyć bo wyskakuje że jest brak połączenia sprawdź ponownie podłączenie a wszystkie diody na modemie świecą :?
Wezmę zobaczę co będzie jak swój router podłącze.
A może ktoś ma screny swoich ustawień tego rutera dla netii ?
Najlepiej była by jakaś sensowna instrukcja bo nie wiem co źle robię, czy trzeba adresy klonować itp :|

#400687  autor: ciuchcia
 23 kwie 2010, 22:33
generalnie nie powinno byc problemow ... tylko proponuje po podlaczeniu routera zresetowac modem. I powinno smigac.

#400781  autor: laska
 24 kwie 2010, 15:08
Tylko jak w ogóle zrestartować sam modem. :|

#400863  autor: ciuchcia
 24 kwie 2010, 20:32
najprosciej wyciagajac mu zasilanie :D ewentualnie z tylu powinien byc przycisk reset ...

#400892  autor: laska
 24 kwie 2010, 22:32
Właśnie modem asmaxa coś jest z nim nie tak że nawet nie chce się połączyć na kablu z kompem bo instalując wyskakuje błąd w połączeniu a wszystko inne jest dobrze podłączone.
Już totalnie jestem głupi bo nie wiem ocb :?

#401330  autor: Vieslav
 27 kwie 2010, 11:44
Po co instalujesz ruter? Wkładasz wtyczkę do rutera do kompa i powinno działać. Jeśli nie działa: zresetuj ruter. Jeśli nadal nie pobiera adresu wpisz go ręcznie. Tu niestety musisz poszukać sobie w necie jaki powinien być adres bramy (czyli domyślny adres rutera). Następnie logujesz się do rutera i ustawiasz wszystko.

#401390  autor: laska
 27 kwie 2010, 17:06
Powiem tak. Kolega kupił TP-Linka wczoraj go ustawiłem i wszystko lata. Temat raczej do zamknięcia bo sprawa rozwiązana w inny sposób. Dziękuję serdecznie Wszystkim za chęć pomocy :mrgreen:
Pozdrawiam Laska :smt006