• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #400230  autor: Dravo
 21 kwie 2010, 20:35
Witam jakiś czas temu zaktualizowałem softa (i do dzisiejszego dnia żałuję) i nie zrobiłem backupa. W obecnym sofcie nie ma polskiego języka oraz klawiatury qwerty (jest qwertz).

Czy jest jakaś możliwość cofnięcia softu. Jeżeli takowej nie ma czy ma ktoś softa, którego dostaje się po zakupie telefonu(z polskim menu i klawiaturą qwerty)?

Obecna wersja softa: 101.48.128

#400270  autor: fortel
 21 kwie 2010, 22:58
Wystarczy zaktualizować soft przez NSU i powinieneś mieć j.polski...piszesz,że aktualizowałeś jakiś czas temu-to jak to robiłeś i czym,że straciłeś j.polski.Nawet gdybyś pobrał nowy firmware z blue-nokia w wersji Euro to powinieneś mieć język ojczysty w telefonie!Naprawdę nie było j.polskiego w spisie języków? :?

#400275  autor: orson_dzi
 21 kwie 2010, 23:06
Nie wiem na ile się to zmieniło ale swego czasu w 6300 po aktualizacji softu do najnowszego również brakowało polskiego języka.

Trzeba było zmieniać product code, bawić się w downgrade softu... Trochę zabawy ale jakoś szło to zmienić. Ale to chyba na pewno wiąże się z utratą gwarancji.

Nie widzę tu innej opcji jak downgrade softu do starszej wersji, bo skoro qwertz, to chyba coś niemieckiego masz :P .

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#400300  autor: dario321
 22 kwie 2010, 08:04
skad w ogole pochodzi telefon?
moze z ,,drugiej reki,, i juz mial zmieniany Product Code...
sprawdz jaki masz obecnie PC

#400302  autor: kerim36
 22 kwie 2010, 08:17
Dravo,

zainstaluj sobie nemesis service suite i zczytac swoj obecny product code i go podaj

mozliwosci sa dwie - albo telefon jest nie z naszego rynku, albo ktos juz zmienal PC

Mapy do fabrycznych nawigacji Opel / Citroen / Peugeot / Renault / Fiat i inne
Pogotowie komputerowe / aktualizacja map GPS
http://www.klos.net.pl

#400406  autor: Dravo
 22 kwie 2010, 17:34
fortel pisze:Wystarczy zaktualizować soft przez NSU i powinieneś mieć j.polski...piszesz,że aktualizowałeś jakiś czas temu-to jak to robiłeś i czym,że straciłeś j.polski
Nie mam j. polskiego aktualizowałem dwukrotnie.
dario321 pisze:skad w ogole pochodzi telefon?
moze z ,,drugiej reki,, i juz mial zmieniany Product Code...
sprawdz jaki masz obecnie PC
Telefon jest nowy i nie zmieniałem PC.
kerim36 pisze:Dravo,
zainstaluj sobie nemesis service suite i zczytac swoj obecny product code i go podaj
NSS nie wykrywa mojego telefonu(zaś ten problem co miałem 3 miesiące temu, nie pamietam jak go rowiązałem wówczas), a pod baterią mam 0575088 (PC nie był zmieniany więc taki jest)

Edit:

Przy zakupie telefonu miałem j. polski wiec jakiś sposób na jego przywrócenie musi być.

#400483  autor: kerim36
 22 kwie 2010, 21:28
Dravo pisze:a pod baterią mam 0575088
0575088: ROMANIAN_QW_Black-Red

i juz wszystko jasne

Mapy do fabrycznych nawigacji Opel / Citroen / Peugeot / Renault / Fiat i inne
Pogotowie komputerowe / aktualizacja map GPS
http://www.klos.net.pl

#400525  autor: Dravo
 23 kwie 2010, 07:15
kerim36 pisze:
Dravo pisze:a pod baterią mam 0575088
0575088: ROMANIAN_QW_Black-Red

i juz wszystko jasne
Przy zakupie j. polski był. Więc musi się go jakoś dograć.

#400543  autor: dario321
 23 kwie 2010, 10:00
nie napisales o pochodzeniu fona...
kupiles go-gdzie?
nemesis o nie wykrywa-jaka wersja nemesis?

#400609  autor: Dravo
 23 kwie 2010, 16:54
dario321 pisze:nie napisales o pochodzeniu fona...
kupiles go-gdzie?
nemesis o nie wykrywa-jaka wersja nemesis?
Telefon zakupiony na 3 stawach w Katowicach. W Real'u.

Wersja Nemesis'a 1.0.38.15

#400730  autor: dario321
 24 kwie 2010, 11:18
moim zdaniem powinienes zaniesc telefon do serwisu nokii.sprawdza co z nim nie tak i wydadza ekspertyze,a wtedy mozesz go zwrocic real'owi w ramach rękojmi -jesli cos bedzie z nim nnie tak.

#400775  autor: thonka
 24 kwie 2010, 14:55
Dravo, w Realu w hipermarkecie czy tez w jakims komisie w galerii handlowej?

jezeli w hipermarkecie to sprawa smierdzaca...

telefon nokii przeznaczony do sprzedazy na rynek polski musi miec po aktualizacji jezyk polski (chocby mial miec ich tylko 3 to bedzie tam polski, angielski i jeszcze jakis).

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#400835  autor: Dravo
 24 kwie 2010, 18:33
thonka pisze:Dravo, w Realu w hipermarkecie czy tez w jakims komisie w galerii handlowej?

jezeli w hipermarkecie to sprawa smierdzaca...

telefon nokii przeznaczony do sprzedazy na rynek polski musi miec po aktualizacji jezyk polski (chocby mial miec ich tylko 3 to bedzie tam polski, angielski i jeszcze jakis).
Na takim pasażu.

Hm, to co mam ostatecznie robić? Udać się tam? W ramach gwarancji mi tego nie zrobią bo na na gwarancji jest wyraźnie napisane, że nie bawią się z oprogramowaniem.

#400855  autor: thonka
 24 kwie 2010, 20:12
jak dla mnie sprawa jasna prawie w 100%.
telefon z Rumunii praktycznie bez polskiej gwarancji (oryginalna nokii musialaby zawierac rumunska wersje papierowej gwarancji z naklejka IMEI i tamtejszy dowod zakupu - wtedy w ramach gwarancji UE by moze zerkneli na to choc tez niekoniecznie), na lewo wgrywany polski soft metoda zmiany PC przez sklep, albo kogos od kogo go odkupili, a sami pochodzenia nie sprawdzali.

serwis nokii w Polsce odmowi wgrania softu nie masz sie co do nich fatygowac, a ten pseudo sklep zapewne powie Tobie, ze trzeba bylo nie aktualizowac softu i teraz musisz zaplacic dodatkowo za polski jezyk (co z reszta pokrylo by sie z tym co piszesz).

sprawdz przynajmniej czy IMEI zgadza sie z tym na opakowaniu o ile takowe w ogole dostales.

masz szczescie, ze da sie tu wszystko zrobic domowymi sposobami (tak ku scislosci - teraz masz w 100% oryginalny soft przeznaczony do swojego telefonu).
zmieniasz PC na jakis polski do swojego modelu telefonu (pelno tego na internecie) i robisz aktualizacje przez NSU. wazne - aktualizacja nowego PC musi byc przynajmniej tej samej wersji co ta ktora masz teraz.
downgrade oprogramowania domowymi sposobami moze prowadzic do uszkodzenia telefonu.
poprzedniego PC nie przywracaj - nie ma to najmniejszego sensu.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet