• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #400724  autor: kowcio
 24 kwie 2010, 09:54
Mam kilka pytań do użytkowników E52 czy Wy też macie takie problemy:
1. Telefon przy częstym pisaniu SMSów zawiesza się co ok 30 wiadomości, czasami nawet do 50 wytrzyma. Jak sie zawiesi to cały czas świeci się podświetlenie i nic nie da się zrobić (telefon zamrożony), pomaga tylko i wyłącznie odcięcie zasilania. Ja się boję, że telefon popsuje się, gdy będę codziennie baterię z niego wyciągał w taki sposób, czasami co 2 dni, a czasami 2x dziennie.

2. Wifi. Jak połączę się z siecią WLAN i przez 5 minut przeglądam internet- ok, a później już muszę od nowa uruchamiać przeglądarkę, bo strona wczytuje się bez końca. Router mam od D-linka. Przy czym laptop HP i netbook Samsung potrafi działać 20h bez wyłączania czegokolwiek i jest ok, a telefon po 5 minutach wymięka. O co chodzi?

3. Zasięg. Wiadomo, że wskaźnik jak w każdym Symbianie nie oddaje rzeczywistości. Ale ja mam inny problem. Otóż często gdy wyciągam telefon z kieszeni mam telefon bez zasięgu, po niecałej sekundzie pojawia się Orange i najpierw 2 kreski, a za chwilę 7 kresek zasięgu. Dlaczego tak sie dzieje? Nie jest to spowodowane słabym zasięgiem, bo często tak na ulicy mam albo w domu (tu 3G ma -60 dBm). Poza tym jeśli jest aktywna rozmowa i następuje handover 2G->3G (nie wiedziałem, że w Orange takie coś jest!) jest ok, ale natomiast jak wskakuje z 3G do 2G to połączenie jest zakończone, bo telefon traci sygnał na ok. 1s. Nie jest to wina operatora- ostatnie moje telefony nie miały z tym problemów (6151 i S5510). Boję się, że telefon jak siedzi w kieszeni to nie ma zasięgu i później ktoś nie będzie mógł się do mnie dodzwonić.
Wczoraj wieczorem bawiłem się odtwarzaczem MP3 jakieś 30 minut i zauważyłem, że leżąc w jednym miejscu też zasięg potrafi się tak skurczyć, że telefon zaczyna szukać sieci. A tu jest 3G -60 dBm, więc.. Nie następuje to tak misz masz, tylko przez chwilę spadają po 2 kreski i przez chwile robi się 3,5G i nie ma operatora. Od razu mówię, że telefon w tym czasie był zalogowany do tego samego sektora- sprawdzone na cell tracku. Wczoraj miałem 2 razy takie coś.

4. Wibracje w trybie cichym. Przy wiadomości jest bardzo krótka wibracja - trwa mniej niż 1s. Natomiast przy połączeniach raz telefon wibruje, raz nie. Nie wiem od czego to zależy. Wczoraj miałem telefon na stole przez cały czas w trybie cichym i na niektóre połączenia było słychać wibrację, na inne nie. Poza tym wibracja jest bardzo słaba (silna jest jedynie przy włączaniu telefonu. Przez to obawiam się budzika, że kiedyś mnie nie obudzi i teraz z budzika korzystać muszę w starym telefonie.
W trybie ogólnym wibracje są zawsze.

Soft najnowszy, 033.00. 10 lut. 2010

Bardzo mnie to denerwuje i jak na telefon, na którego dałem aż 600 zł powinien nie mieć takich problemów.

#400725  autor: hettman
 24 kwie 2010, 10:16
2. Wifi. Jak połączę się z siecią WLAN i przez 5 minut przeglądam internet- ok, a później już muszę od nowa uruchamiać przeglądarkę, bo strona wczytuje się bez końca. Router mam od D-linka. Przy czym laptop HP i netbook Samsung potrafi działać 20h bez wyłączania czegokolwiek i jest ok, a telefon po 5 minutach wymięka. O co chodzi?
-mam identyczne objawy w 5800xm(wiem ze to inny fon) a zapobiega temu albo czyszczenie historii przegladania lub tak-wchodze na wifi,daje polacz(bez rozpoczynania przegladania)czekam az sie polaczy,wychodze czerwona sluchawka (polaczenie aktywne) i wtedy lacze sie przez opere-nie ma problemow-moze i Tobie zadziala :-D

#400726  autor: kowcio
 24 kwie 2010, 10:26
Dzięki, a możesz mi dokładnie powiedzieć jak wchodzisz i łączysz się z tym wifi? Ja jak wejdę w menu, panel sterowania, łącza, kreator wlan to mam tylko opcje rozpocznij przeglądanie internetu. Jak wejde w menadżer połączeń to mam tylko opcje określ punkt dostępu i nic więcej ciekawego.
Ja może w tym dobry nie jestem (drugi mój telefon z wifi, ale w E51 prawie w ogóle nie korzystałem bo miałem ją w Plusie, a tam wiadomo 100 MB za 10 zł i po sprawie).

#400728  autor: hettman
 24 kwie 2010, 10:41
znaczy wiesz-to jednak dwa rozne symbiany(v3 a v5)-wiec opcje w menu sa prawdopodobnie rozne (mimo ze objawy takie same :-D ) ale ja mam tak: menu-ustawienia-lacznosc-wlan(skanowanie)-nastepnie wybieram siec wlan(podswietlam)-opcje-polacz(laczy ale nie rozpoczyna przegladania)-czekam az polaczy-czerwona sluchawka(polaczenie z wlan aktywne-znaczek)-wtedy opera i juz (tyle ze jezeli uzyje opery bez ww krokow /czyli opera i polacz z wlan/to tez po paru min.nie laduje mi stronek :-D

#400729  autor: kowcio
 24 kwie 2010, 10:58
Ok. A ja mam nieco inaczej. Wchodzę w menu, panel sterowania, ustawienia, połączenie, WLAN:
1. Pokaż dostępność wlan
2. Skanowanie sieci
3. Test łącza internetowego

Jak dam opcje to tam nic nie ma żeby połaczyć. Więc nie wiem co to jest :D
Jedynie jak dam opcje zaawansowane to mam takie coś jak oszczędzanie energii. Spróbuję to wyłączyć i zobaczę co to będzie.

#400732  autor: dario321
 24 kwie 2010, 11:25
moze wymmien ta E52 na E55 :wink:

#400735  autor: kowcio
 24 kwie 2010, 11:32
dario321 pisze:moze wymmien ta E52 na E55 :wink:
Nie no bez przesady ;)
Jak mam skanowanie WLAN właczone i w opcjach oszczędzanie energii wyłaczone to udało mi się teraz 20 minut spędzić na YT za jednym razem, wcześniej po 1,5 minuty film buforował się i buforował, teraz nawet się nie przycina.

Ciekawe czy te problemy z wibracjami, zawieszaniem się przy pisaniu SMS i z zasięgiem (a przecież to Szajsungi mają problemy z zasięgiem) występują u kogoś jeszcze w takich samych objawach jak u mnie? ;) Ciekawe czy wyjdzie jakiś nowy soft poprawiający działanie tej wibracji. Przede wszystkim wibracja na SMS powinna trwać minimum 2 sekundy i najlepiej dwa razy powinien zabuczeć. Ci ciekawe przy trybie ogólnym i dzwonku SMS Message1 (tradycyjny Nokii) telefon wibruje 3 razy- dwa razy w rytm sygnału i 3 dodatkowy.

#400743  autor: krzykos
 24 kwie 2010, 11:59
Kowcio to są niestety przypadłości tego modelu. Miałem go i sprzedałem po około miesiąca użytkowania. Wkurzały mnie takie rzeczy a jak coś mi nie pasuje to się po prostu tego pozbywam. Podaj mi jeszcze product code - rozumiem, że telefon jest z Orange? Brandowany soft?

#400745  autor: @lfon$o
 24 kwie 2010, 12:13
E52 soft brandowany Play - ani jeden problem z przez ciebie wymienionych nie występuje. Soft ten co twój. Co prawda przed aktualizacją była tragedia, czasem zwiecha przy odblokowaniu, ale po aktualizacji odetchnąłem z ulgą.

#400746  autor: kuwejt
 24 kwie 2010, 12:17
kowcio pisze:
Ciekawe czy te problemy z wibracjami, [...]
U mnie w e75 z wibracjami jest tak samo. Tzn w trybie cichym wibracja dla sms jest bardzo krótka, tak jak zauważyłeś mniej niż 1s.

Reszty powyższych objawów nie zaobserwowałem

Audyt UX, www i SM
Szukasz pomysłu na prezent?
Satysfakcja użytkownika na FB

#400748  autor: Artur051
 24 kwie 2010, 12:32
Widzę kowcio, że znów natrafiłeś na nie najlepszy egzemplarz ;) Również miałem do czynienia z E52 przez krótszy czas i 0 problemów wymienionych przez cb ;)

#400753  autor: davvid
 24 kwie 2010, 13:04
Co do wibracji, to chyba każda E-nokia ma taki problem. Mam tak jak Wy ;)

#400755  autor: kowcio
 24 kwie 2010, 13:11
Kurde felek. Chyba Nokii powiem STOP.
krzykos pisze:Podaj mi jeszcze product code - rozumiem, że telefon jest z Orange? Brandowany soft?
PC jest ten co w Play są, bo telefon kupiłem na allegro.pl- nowy, z Play...
@lfon$o pisze:E52 soft brandowany Play - ani jeden problem z przez ciebie wymienionych nie występuje. Soft ten co twój. Co prawda przed aktualizacją była tragedia, czasem zwiecha przy odblokowaniu, ale po aktualizacji odetchnąłem z ulgą.
Ehh to jakaś paranoja
kuwejt pisze:kowcio napisał/a:

Ciekawe czy te problemy z wibracjami, [...]

U mnie w e75 z wibracjami jest tak samo. Tzn w trybie cichym wibracja dla sms jest bardzo krótka, tak jak zauważyłeś mniej niż 1s.

Reszty powyższych objawów nie zaobserwowałem
davvid pisze:Co do wibracji, to chyba każda E-nokia ma taki problem. Mam tak jak Wy ;)
Miałem E50 i E51 i było ok, tylko tu jest jak zawsze masa problemów

Chyba sprzedam to dziadostwo i kupię coś prostego, do dzwonienia i sms...
Mam jeszcze folie, nie ma śladów użytkowania więc jeszcze jako nowa się kwalifikuje.

Kurczę ale szkoda mi jej. Ja przyznam szczerze, że przez 2 tygodnie przed kupnem mojej E52 użytkowałem testową E52 z czystym softem w starszej wersji, problemów z zasięgiem nie mialem, ani się nie zawiesił w ogóle. Problem z wifi chyba był (ale to bajer dla mnie) i z wibracjami, dlatego ją kupiłem bo mi się spodobała. Pośledzę na allegro co się z nimi dzieje i może ją puszczę. Co kupię Nokię to mam z nią cyrk na kółkach, wyjątkiem są telefony z Orange- 2610 i 2330 cls, super były.
Mogłem kupić tę 6700 lub 6303 i byłby spokój, no ale nie, musiałem kombiniwać :roll:

#400760  autor: thonka
 24 kwie 2010, 13:35
u mnie wibracja jest ok. 1s. da sie to jednak obejsc ;)
wez sobie jako dzwonek wiadomosci (tak, jako dzwonek!), wlacz dowolna mp3'ke ;) bedzie wibrowac przez cala jej dlugosc (tak jest u mnie).
jezeli u Ciebie bedzie podobnie to wystarczy, ze zalatwisz sobie plik dzwiekowy o dlugosc takiej, jak dlugo chcesz miec wibracje i wibrowac bedzie, az sie skonczy dany dzwiek. wibracja jest wtedy jednak tak przerywana (w sensie, ze pulsuje) tak samo jak wibracja polaczenia.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#400762  autor: kowcio
 24 kwie 2010, 13:42
thonka, jesteś wielki!

A pytanie co z tym zasięgiem? Nieciekawie to wygląda. Jeśli nie będzie jakiejś łatki to chyba pozbędę się jej

#400763  autor: Dworek
 24 kwie 2010, 13:51
thonka, wielkie dzięki, Twój sposób działa świetnie na E72 :)

#400765  autor: Artur051
 24 kwie 2010, 14:05
kowcio, a sprawdzałeś hard reset, czy pomaga?

#400768  autor: knopers
 24 kwie 2010, 14:21
kowcio, z tym wifi to może zrób tak, że połącz normalnie przez przeglądarkę nokiowską, wyjdź czerwoną słuchawką i wejdź w operę mini, załaduj jakąś stronę, wejdź w otwarte aplikacje, wyłącz przeglądarkę nokiowską i korzystaj tylko z opery. Za czasów posiadania n82 też tak często miałem, ale nie zawsze, i tak robiłem. Zawsze wtedy działało cały czas normalnie.
kowcio pisze:Kurde felek. Chyba Nokii powiem STOP.
Ja to zrobiłem najpierw w październiku, później w lutym. I nie żałuję.
kowcio pisze:Mam jeszcze folie, nie ma śladów użytkowania więc jeszcze jako nowa się kwalifikuje.
Chyba, że potencjalny nabywca będzie inteligentny i sprawdzi licznik systemowy...
kowcio pisze:Artur051 napisał/a:
Widzę kowcio, że znów natrafiłeś na nie najlepszy egzemplarz ;) Również miałem do czynienia z E52 przez krótszy czas i 0 problemów wymienionych przez cb ;)

To fajne pocieszenie
A w wątku, w którym prosiłeś o pomoc w wyborze telefonu ja Ci proponowałem samsunga s7220... ;)

Było: C55, 5510, MYX 6-2, V980, C75, 5210, 6510, 6230, 6230i, k550i, 6310i, N82, M8800 Pixon, d900i, Wave 723, Wave II, Lumia 920 i 930
+wiele na dłużej lub krócej

Jest: Samsung: Galaxy S7, Galaxy J3'16, Nokia: 6300

#400771  autor: thonka
 24 kwie 2010, 14:29
w nowszych e-series (od e51 w gore) anteny sa na dole telefonu pod klawiatura... jak zakryjesz reka/twarza/noga/czymkolwiek antene to wlasnie takie sa tego objawy (wlasnie zakrylem e71 - z full 3g spadlo do polowy gsm, zeby zaraz wejsc na caly gsm, a po 3-5 sekundach spowrotem na caly 3g)...
nie da sie z tym nic zrobic niestety, a w e52 ponoc wybitnie daje sie antena we znaki.
http://img382.imageshack.us/i/antenanadole.png/

tu masz zdjecie gdzie sa umieszczone anteny w e52.

generalnie zakrycie dolu telefonu wiaze sie ze spadkiem zasiegu o 2-3 kreski, niektore opinie mowia nawet o calkowitym braku zasiegu przy zakryciu.
na pocieszenie mozna tylko dodac, ze taki stan rzeczy wystepuje tylko przez krotka chwile wiec nie ma sie za bardzo czym stresowac.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#400782  autor: kowcio
 24 kwie 2010, 15:09
knopers0 pisze:kowcio napisał/a:
Mam jeszcze folie, nie ma śladów użytkowania więc jeszcze jako nowa się kwalifikuje.

Chyba, że potencjalny nabywca będzie inteligentny i sprawdzi licznik systemowy...
Niech se sprawdzi. Ja oszustem nie jestem i jak sprzedaję telefon jako nowy to piszę, że był używany przez x czasu, ale ma folie nie ma śladów użytkowania, więc sprzedaję jako nowy. Tak nawet sprzedałem telefony z przebiegiem 10h.
thonka, ja mam w domu tak silny sygnał, że zakrycie anteny nie powoduje spadku zasięgu (w Nokii to od powyżej -90 zaczynają kreski spadać), a normalnie mam -60 lub nawet mniej. To nie jest wina zakrycia anteny. To jest wina teelfonu. Leży sobie i czasami potrafi na kilka sekund zgubić sieć. Albo nie gubi, tylko znikaja kreski ;) Ale np. podczas 1,5h rozmowy nic się nie rozłączyło. Więc prawdopodobnie winny będzie tu soft.

Ja chyba dam se spokój z E52 i kupię coś z niższej półki :-| Dosyć mam tych zawiech przy pisaniu SMS. A ja przegooglowałem sobie dzisiaj troszkę i widzę, że problem z tym zasięgiem jest znany, tak samo jak z zawieszaniem się podczas pisania SMS. Nie wiem co Nokia chce mi udowodnić wypuszczając telefon za 600 zł tak niedopracowany. Chyba pozostanie sprzedać ją, bo słownik T9 też mnie wnerwia niesamowicie. Żyje swoim życiem.
thonka pisze:kowcio, a sprawdzałeś hard reset, czy pomaga?
Tak i nie pomaga.