• Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Samsung oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki Samsung oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #399568  autor: marcinb
 18 kwie 2010, 12:02
Witam.

Mam problem z Samsungiem po przesiadce z Nokii.
Przechodząc do sedna:
1. Telefon ma zablokowaną klawiaturę. Chcę podejrzeć gdy wcześniej ktoś nie dzwonił. Naciskam jakiś klawisz - podświetla się ekran ale na jego połowie jest tabliczka z informacją o blokadzie klawiatury. Akurat ma taki wymiar jak informacja pod spodem o nieodebranych połączeniach! Także i tak muszę odblokowac klaw. aby zobaczyć co się działo np. podczas mojej nieobecności.
2. Ustawiłem jako dźwięk sms dzwonek mp3. I co robi telefon jak otrzymam wiadomość - odgrywa mi ten dźwięk prawie cztery razy pod rząd zamiast raz!

Oprócz tego w New PC Studio zacząłem robić notatki. Biorą się za wysłanie jej do telefonu. Ale nie. Ten model nie jest obsługiwany!

Czy programiści Samsunga testują granice użytkowników na irytacje?

Co do punktu nr 1 - próbowałem wszelkich klawiszy - za każdym razem pojawia się tabliczka o blokadzie klawiatury.
Może jest jakiś wygaszacz ekranu który pokazuje podczas blokady klawiatury stan telefonu? (jak np. wygaszacz z zegarem elektr. w Nokii gdzie są też pokazywane nieodebrane połączenia i smsy.) Może jakaś łatka w oprogramowaniu?

:arrow: Na forum Telepolis od 29.01.2006.

#399819  autor: kowcio
 19 kwie 2010, 19:50
marcinb pisze:Co do punktu nr 1 - próbowałem wszelkich klawiszy - za każdym razem pojawia się tabliczka o blokadzie klawiatury.
Może jest jakiś wygaszacz ekranu który pokazuje podczas blokady klawiatury stan telefonu? (jak np. wygaszacz z zegarem elektr. w Nokii gdzie są też pokazywane nieodebrane połączenia i smsy.) Może jakaś łatka w oprogramowaniu?
Ni mo... Kurcze ja w S3310 nie narzekałem na to, bo jakoś tam było widać że jest nieodebrane połaczenie bądź nowa wiadomość SMS (tu jestem pewny, że jest ikonka nowej wiadomości na ekranie koło baterii).
marcinb pisze:2. Ustawiłem jako dźwięk sms dzwonek mp3. I co robi telefon jak otrzymam wiadomość - odgrywa mi ten dźwięk prawie cztery razy pod rząd zamiast raz!
Tak jak napisałem na SB, weź przerób ten dzwonek, żeby on był długi, tzn. na początku dzwonek, a później cisza...
Nie wiedziałem, że są takie kwiatki z tymi dzwonkami.
marcinb pisze:Oprócz tego w New PC Studio zacząłem robić notatki. Biorą się za wysłanie jej do telefonu. Ale nie. Ten model nie jest obsługiwany!

Czy programiści Samsunga testują granice użytkowników na irytacje?
Ja z tego nie korzystałem nigdy, tylko raz zainstalowąłem te PC Studio żeby połączyć się na komputerze z Internetem za pomocą S7350 Ultra Style, przez 2 dni dojść nie mogłem jak to mam zrobić :-/

#399913  autor: Spiite
 20 kwie 2010, 12:03
marcinb, Co do punktu drugiego to jest bardzo denerwujące, próbowałem różnych dzwonków aż w końcu ustawiłem jeden ze standardowych. Musze spróbować tego sposobu który kowcio, podpowiedział.

#399915  autor: marcinb
 20 kwie 2010, 12:17
Co do dzwonka to w niedzielę wieczorem już zrobiłem plik gdzie pierwsze 3 sekundy to dźwięk, później 9 sekund cisza.
Jakoś wybrnąłem z tego problemu ale trzeba tracić niepotrzebnie czas bo programiście schrzanili sprawę.

Dla mnie najbardziej denerwujące jest to co pisałem o niemożności sprawdzenia nieodebranych połączeń bez odblokowywania telefonu. Ikonkę od wiadomości też zauważyłem w niedzielę. Może jakaś łatka w sofcie się pojawi. Kiedyś zacząłem szukać, znalazłem coś od skrócenia czasu informacji o odblokow. klawiaturze ale nie mam na to czasu, żeby siedzieć nad tym dalej.

#399942  autor: kowcio
 20 kwie 2010, 15:04
marcinb, to chyba było na tej platformie co jest D900i, a ta platforma to jest nowsza i pewnie nie będzie działać, ale jak chcesz to możesz spróbować.
Za to te najgorsze telefony typu E1070/E1080 ma taki bajerek, że po naciśnięciu dowolnego klawisza to podświetla się ekranik i widać godzinę (duża) oraz ikonkę połączeń i wiadomości z nawiasami [0] i tam widać, ale bardzo słabo, bo ekran dość słabo się podświetla.. Tego tu chyba brakuje.

#402386  autor: marcinb
 03 maja 2010, 16:48
Znalazłem sposób na podgląd czy są nieodebrane smsy/rozmowy. Trochę sposobem ale daje się radę. Powtarzający się dźwięk smsa też, jak wspominałem, można obejść.
Trochę się trzeba nakombinować i będzie w jakimś sensie funkcjonalny jak zwykłą Nokia :)

#402387  autor: kowcio
 03 maja 2010, 16:50
marcinb, a napiszesz jak to zrobiłeś? :) Może przyda się komuś

#404768  autor: marcinb
 14 maja 2010, 19:37
Ok.
W Ustawieniach jest taka opcja Tekst.

Trzeba wybrać na górze lub coś takiego (nie mam teraz przed sobą telefonu).
Daje to nam to, że nazwy sieci z dwóch kart sim są wyświetlane w trybie gotowości w górnej części ekranu.
I teraz: jeśli mamy blok. klawiatury i jakieś nieodebrane połączenie lub sms to po podświetleniu nie wyświetla druga karta sim. Jest tylko ta pierwsza (od góry) - po prostu na ekranie nie ma już miejsca.

Trochę może to skomplikowanie brzmi ale jak ktoś ma ten telefon to zaraz zobaczy o co chodzi. (Od smsów i tak jest ikonka - kopertka w pasku na samej górze).

#404786  autor: kowcio
 14 maja 2010, 21:17
marcinb, ja moze zadam głupie pytanie, ale nigdzie nie mogę się doszukać. Czy ten telefon posiada klawisze regulacji głośności?
Jeśli tak, to spróbuj przy zablokowanej klawiaturze przytrzymać jeden z nich, w większości Samsungów wtedy podświetla się ekran bez informacji o zablokowanej klawiaturze.

Spróbuj, może da radę.

#404821  autor: marcinb
 15 maja 2010, 09:12
Myślisz, że przeoczyłbym te klawisze? :)
Niestety jest tak jak pisałem w pierwszej wiadomości w tym wątku.

[ Dodano: 2010-05-15, 09:16 ]
To o czym piszesz kowcio, jest w Samsungu C6112, którego mam od wczoraj. Jestem mile zaskoczony tym telefonem. Jest bardzo duża różnica pomiędzy nim a modelem C5212. Oczywiście z wielkim plusem na korzyść C6112.

#439285  autor: nav
 03 lis 2010, 22:20
marcinb, przymierzam się do kupna samsunga c6112, czy mógłbyś napisać jak Ci się sprawuje będę wdzięczna za opinie :)

#439636  autor: marcinb
 05 lis 2010, 20:38
Używam od maja i jestem nadal b.zadowolony. Nie jest to do czego byłem wcześniej przyzwyczajony np. Noki E51, E71 ale jak na dual sima jest bardzo przyjemny.
Oprogramowanie dużo lepsze niż w c5212.