• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #397966  autor: kowcio
 08 kwie 2010, 20:38
Zaobserwowałem, że telefon znacznie krócej wysyła wiadomości tekstowe SMS w sieci Plus, niż w sieci Orange czy Play.
Od czego to zalezy? W Orange i w Play SMS potrafi wysyłać się 10-15 sekund, natomiast w Plusie trwa to 3-5 sek. W Orange i w Play technologia nie ma znaczenia, a w Plusie jest niewielka przewaga technologii 3G.

Pomijamy tutaj ilość znaków. Dlaczego w Plusie wiadomości wysyłają się znacznie szybciej niż u pozostałych operatorów?

Czy Wy też widzicie takie różnice? Jak to idzie wytłumaczyć od strony technicznej?

#397968  autor: ms93
 08 kwie 2010, 20:44
Zalezy to moim zdaniem od dwoch rzeczy:
1. Zapchania sieci (nadajnika) w danym momencie
2. Wydajnosci i obciazenia centrum SMS
W Orange sa od bardzo dawna SMSy po 1gr, wiec wysyla sie ich duzo, Play daje darmowe SMSy we Freshu, wiec troche ich tez na pewno jest. SMSC z tego powodu zwalnia, bo ma slaba wydajnosc.

#397969  autor: KamaZ
 08 kwie 2010, 20:45
Ja zauważyłem w Plusie szybsze wysyłanie na 3G (Nokia E51, SE K770i). Na 2g nie widzę różnicy w czasie między Plusem, Play, Orange czy Erą...

#397973  autor: kowcio
 08 kwie 2010, 20:52
KamaZ pisze:1. Zapchania sieci (nadajnika) w danym momencie
Odpada.
ms93 pisze:W Orange sa od bardzo dawna SMSy po 1gr, wiec wysyla sie ich duzo, Play daje darmowe SMSy we Freshu, wiec troche ich tez na pewno jest. SMSC z tego powodu zwalnia, bo ma slaba wydajnosc.
A Plus ma najmniej nadajników w moim mieście i ma najwięcej klientów, a różnica jest kolosalna w 3G. No i Plus też ma SMSy po 1gr i w 36,6 są za darmo bez limitów oraz w Simplusie i Mixplusie jest darmowy nielimitowany numer...
Poza tym w Orange zawsze SMSy długo się wysyłały, nie ważne czy to była 4 rano, czy 16 po południu ;)

Tutaj na pewno kwestia leży w konfiguracji sieci. Tylko dlaczego jest taka różnica między Plusem a pozostałymi operatorami?

#397975  autor: Szymon9904
 08 kwie 2010, 20:56
Plus u ciebie ma lepszą konfigurację sieci niż Orange i Play :wink: .

W mojej okolicy w Erze najszybciej idą SMS-y, chyba ze względu na największą liczbę nadajników i u mnie Era ma dużo klientów - ok. 47% :mrgreen: .

#397976  autor: Artur051
 08 kwie 2010, 21:01
U mnie z kolei w Erze / Heyah smsy najszybciej lecą - z tym, że Era ma najwięcej BTS/nodeB u mnie w mieście ;)

#397981  autor: kowcio
 08 kwie 2010, 21:07
Jak Era tego nie wiem, bo nie mam nawet jak przetestować, a specjalnie nie będę ładował w interes pieniędzy.
No to u Was jest wytłumaczenie, że Era ma najwięcej stacji. A u mnie Plus ma najmniej z W3, a może nawet ma mniej od Play... SMSy lecą jak burza, ale w 2G często musiałem ponawiać (z resztą połączenia też nie zawsze leciały za pierwszym razem w 2G).
Najwięcej nadajników ma chyba Orange, mam tutaj w całym mieście najlepszy zasięg tej sieci (może takie moje subiektywne odczucie) i SMSy długo się wysyłają. Ale za to nie ma sytuacji żebym musiał ponawiać. w Play nawet w 3G musiałem ponawiać i też się długo wysyłały.

#397985  autor: DanielR
 08 kwie 2010, 21:24
Ja również zauważyłem, że u mnie na GSM-ie szybciej latają SMS-y na sieci Polkomtela, tzn. w porównaniu z siecią Era. Nie wiem jak w pozostałych sieciach (nie chce mi się przełączać na macierzysty Play'a żeby go sprawdzić w kwestii SMS-ów, tak dobrze jest mi w roamingu :twisted:)

#397986  autor: Szymon9904
 08 kwie 2010, 21:24
kowcio: A gdzie mieszkasz? W Poznaniu? Jeśli tak, to tam Era jest szybka, nawet bardzo - sprawdzone w marcu 2010 :-D .

jojo: GSM Plusa ma mniejsze obciążenie niż GSM Ery, bo Plus ma coraz mniej klientów.
Ostatnio zmieniony 08 kwie 2010, 21:45 przez Szymon9904, łącznie zmieniany 1 raz.

#397994  autor: mariusz9a
 08 kwie 2010, 21:32
Ja specjalnie nie zauważyłem różnicy między Plusem a Orange (jeszcze jak miałem Orange). Ale może też być tak, że nie zwracałem na to uwagi i dlatego nie zauważyłem różnicy...
ms93 pisze:W Orange sa od bardzo dawna SMSy po 1gr, wiec wysyla sie ich duzo, Play daje darmowe SMSy we Freshu, wiec troche ich tez na pewno jest. SMSC z tego powodu zwalnia, bo ma slaba wydajnosc.
Argument kompletnie nietrafiony.

#397999  autor: maniek89
 08 kwie 2010, 21:46
Swego czasu zauwazylem ze era najszybciej wysylala a orange sie slimaczyl. W play ktorego mam teraz na 2g jest tak sobie natomiast na 3g owiele szybciej.

#398022  autor: Marcin_7
 08 kwie 2010, 22:25
Jeśli to wrażenie, że telefon "dłużej wysyła SMSy" to nie jest kwestia SMSC, bo przecież jak tam dotrze SMS, to oznacza że telefon go już"wysłał", rozumiem, że chodzi o sieć radiową.

SMSy idą po kanale "sygnalizacyjnym". Czasami jak ruch SMSowy jest duży, to operator definiuje dodatkowy kanał sygnalizacyjny, tak aby więcej SMSów mogło być jednocześnie wysyłanych w komórce. Oczywiście nie ma nic za darmo, zużyje się na to time slot, który byłby przeznaczany dla rozmów/danych.
Może Plus ma właśnie taką konfigurację w sieci, a inni nie? Ale to tylko dywagacje, nie wiem jak mają to skonfigurowane polscy operatorzy.

#398053  autor: GSM_Maniak
 09 kwie 2010, 08:23
U mnie w mieście jak Orange zaczęło lecieć po śwtatłowodach smsy zaczęły szybciej się wysyłać. Kiedyś to nawet 8 sek sms się wysyłał, a teraz 2,3 sek i zawsze bez problemu. Myśle, że prędkość wysyłania własnie zależy od prędkości łączy operatora.

#398086  autor: pirx
 09 kwie 2010, 12:27
Proponuję porównać sobie czas wysyłania smsa z prawdziwego postpaida z czasem wysyłania z prepaida w Orange.

Dłuższe czasy dla prepaidów (w tym mixów) wysyłania wynikają z komunikacji SMSC z systemem bilingowym dla prepaidów.
Postpaidy są obciążane po fakcie.

#398087  autor: darnok
 09 kwie 2010, 12:28
GSM_Maniak pisze:U mnie w mieście jak Orange zaczęło lecieć po śwtatłowodach smsy zaczęły szybciej się wysyłać. Kiedyś to nawet 8 sek sms się wysyłał, a teraz 2,3 sek i zawsze bez problemu. Myśle, że prędkość wysyłania własnie zależy od prędkości łączy operatora.
Zupelnie nie. Marcin_7 juz wyjasnil ze zalezy to od zapchania i ilosci kanalow sygnalizacyjnych.

#398089  autor: rogmaniek
 09 kwie 2010, 12:38
Jeśli chodzi o Polkomtel oraz P4, to zauważyłem, że na 3G, nie tylko eski są szybciej wysyłane, ale wszystkie komunikaty sieciowe czy nawet nawiązywanie rozmowy- działa szybciej :-D Z tego, co sobie przypominam, to w PTC też szybciej na 3G otrzymywałem info o, np. stanie konta, chociaż tutaj różnica między 2, a 3G wydawała mi się mniejsza.

Kiedyś już było pisane, że w Polkomtelu eski szybciej są wysyłane, niż w Centku. Ktoś kiedyś tu napisał, że w Centku eski były szybko wysyłane, do momentu wprowadzenie pakietu 600 SMS'ów za 6zł, czyli było to jakoś w maju, może czerwcu 2005r., gdy ten doktorek reklamował ten pakiet, gadając coś o kurach :lol:

Trochę inna kwestia, ale też na korzyść plusika (sami chcą, aby pisać przez małe "p" :P ), to fakt, że po włączeniu telefonu, info o nieodebranym połączeniu bardzo szybko przychodzi. W PTC ten czas był dłuższy. Z resztą w P4- teraz- SMS o nieodebranym połączeniu też przychodzi w miarę szybko (w moim subiektywnym odczuciu 8)

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!

#398141  autor: user_delete10
 09 kwie 2010, 16:30
Jedynie w Erze nie zdarzyło mi się nigdy, że sms ni wyszedł, nawet taki 3 str. Gdzie indziej nagminnie czasem ponawiać trzeba było.
Jeśli chodzi o sms o nieodebranym poł. kiedy aparat był wyłączony Plus jest jak burza, Era za nim, Orange dość długo to robi, chyba, że to ktoś z Plusa dzwonił - taka ciekawostka... Play to za moich czasów w tej sieci komunikat mi przysyłał po 2,3 godz.

#398191  autor: kowcio
 09 kwie 2010, 21:53
Tego akurat nie testowałem, bo telefon włączony mam cały czas, ale wiem że jak ktoś dzwoni do mnie podczas rozmowy to SMS przychodzi wtedy, kiedy ta osoba próbowała się ze mną skontaktować ;)

#398279  autor: Piescoch66
 10 kwie 2010, 18:17
fenix189 pisze: Play to za moich czasów w tej sieci komunikat mi przysyłał po 2,3 godz.
Ostatnio znacznie skrócili czas nadejścia sms.
kowcio pisze: ale wiem że jak ktoś dzwoni do mnie podczas rozmowy to SMS przychodzi wtedy, kiedy ta osoba próbowała się ze mną skontaktować
Nie wiem jak abonament, ale w mixplusie jest tak samo.

#398563  autor: Szymon9904
 12 kwie 2010, 21:49
kowcio pisze:Tego akurat nie testowałem, bo telefon włączony mam cały czas, ale wiem że jak ktoś dzwoni do mnie podczas rozmowy to SMS przychodzi wtedy, kiedy ta osoba próbowała się ze mną skontaktować ;)
W całej sieci Era takie coś też występuję :wink: .