• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#397535  autor: Patryk_
 06 kwie 2010, 16:08
Vieslav pisze: Może jakieś argumenty?
Wydajnościowe :]
Jeśli autora tematu zadowala szybkość w godzinach szczytu na poziomie 100-150 kbps, to proszę bardzo, nic tylko brać.

[ Dodano: 2010-04-06, 16:13 ]
Vieslav pisze:Internet komórkowy do domowego użytku to porażka, raczej bym się w to nie bawił.
No a CDMA to pewnie nie "internet komórkowy"...
Poza tym, też zapytam jakieś argumenty ?
Dobrze działające HSPA (a tak właśnie działa zarówno Orange, jak i Plus w Mikołowie) dla większości osób jest nie do odróżnienia od np. ADSL.

#397559  autor: mariusz9a
 06 kwie 2010, 17:40
Patryk_ pisze:Dobrze działające HSPA (a tak właśnie działa zarówno Orange, jak i Plus w Mikołowie) dla większości osób jest nie do odróżnienia od np. ADSL.
Zgadzam się. Używam iPlusa na terenie GOP i działa znacznie szybciej niż niejedno łącze kablowe (max jaki uzyskałem to 13 Mb/s).

#397579  autor: Vieslav
 06 kwie 2010, 19:01
No a CDMA to pewnie nie "internet komórkowy"...
To trochę inna bajka; nikt nie używa CDMA "normalnie" tzn do rozmów więc jest mniej obciążone, pod warunkiem, że niewiele osób korzysta. Natomiast zwykły net komórkowy jest wrażliwy na pory dnia (godziny szczytu). I tak dla przykładu Play Online działał mi w Lublinie elegancko, czyli zawsze 1 mb/s, a gdy przybyło abonentów stał się porażką, jak wyciągało więcej niż 120 kb/s to już powód do radości. Dodam, że testowałem dawno, teraz nie mam pojęcia jak to wygląda. Druga sprawa, która według mnie całkowicie dyskwalifikuje internet komórkowy do zastosowań domowych to limity. Niby są coraz większe, ale nadal nie wystarczają do komfortowego surfowania. Sytuacja jest to tyle skomplikowana, że teraz strony są nafaszerowane flashem i reklamami co znacznie zwiększa ich wagę. Jako pierwsze łącze miałem neostrade 512 z limitem 15GB. Wtedy ściągało się na potęgę a mimo to nie byłem w stanie przekroczyć limitu. Obecnie mam 8mb/s, z internetu korzystam kilka godzin wieczorem (głównie kilka stron www i kilka for), 2 razy na miesiąc obejrzę jakiś serial online, adblock włączony a liczniki pokazują ponad 30GB.
W pomarańczowym CDMA przymykają oko na limity. Chociaż jeśli rzeczywiście jest obciążony tak mocno jak piszesz to mogą ucinać.

#397592  autor: Patryk_
 06 kwie 2010, 20:02
Vieslav pisze:To trochę inna bajka; nikt nie używa CDMA "normalnie" tzn do rozmów więc jest mniej obciążone, pod warunkiem, że niewiele osób korzysta.
Porównaj ilość pasma radiowego dostępnego dla CDMA450,i dla UMTS, do tego zagęszczenie stacji bazowych tych systemów...CDMA ma masakrycznie małą pojemność, nawet w porównaniu z UMTS "obciążonym" głosem.

[ Dodano: 2010-04-06, 20:03 ]
Vieslav pisze:I tak dla przykładu Play Online działał mi w Lublinie elegancko, czyli zawsze 1 mb/s, a gdy przybyło abonentów stał się porażką, jak wyciągało więcej niż 120 kb/s to już powód do radości.
Dla Playa to typowe.

[ Dodano: 2010-04-06, 20:05 ]
Vieslav pisze:Obecnie mam 8mb/s, z internetu korzystam kilka godzin wieczorem (głównie kilka stron www i kilka for), 2 razy na miesiąc obejrzę jakiś serial online, adblock włączony a liczniki pokazują ponad 30GB.
Ja mam bardzo podobny profil korzystania z Sieci, i bez zasysania to max.5-7 GB.

[ Dodano: 2010-04-06, 20:06 ]
Vieslav pisze:W pomarańczowym CDMA przymykają oko na limity.
Przecież od września 2009 limitują CDMA :!: i to zarówno OFP, jak i taryfy mobilne.

#397601  autor: Vieslav
 06 kwie 2010, 21:22
Porównaj ilość pasma radiowego dostępnego dla CDMA450,i dla UMTS, do tego zagęszczenie stacji bazowych tych systemów...CDMA ma masakrycznie małą pojemność, nawet w porównaniu z UMTS "obciążonym" głosem.
Wiem, ale użytkowników CDMA jest znikoma ilość. No chyba, że akurat na ten nadajnik przypada dużo osób.
Przecież od września 2009 limitują CDMA ! i to zarówno OFP, jak i taryfy mobilne.
W lutym br. miałem okazję pobawić się OFP i nie przycinali. A prędkość była bardzo ładna. Ale na nadajnik obok mnie przypada akurat ze dwie, trzy usługi na krzyż.

#397675  autor: Fafral
 07 kwie 2010, 13:15
50 zł im szkoda na przetestowanie?

Temat się rozciąga na 2 strony a tak naprawdę nic konkretnego nie wynikło.
Wiemy, że Orange może tam się sprawdzić najlepiej.

Moja rada.
Zamiast gdybać, pytać się i zastanawiać się wybrać się do salonu, wziąć ten sprzęt i jeśli nie będzie działać zwrócić. Będzie się 50 zł do tyłu, ale przynajmniej ma się pewność, że działa lub nie.

Ja nie mówiłbym o takim internecie jako internecie głównym, dla mnie jest to tylko dodatek do stałego dostępu.

Obrazek

Siemens C30 > N2600> N5300 > N7310 Supernova> E71>Samsung i9000 Galaxy S

#397692  autor: galtom
 07 kwie 2010, 14:25
Fafral pisze:50 zł im szkoda na przetestowanie?
WIesz... jak przyjdzie przejsc przez 4 sieci to juz jest 200zl.
Wiec moze (stad watek) kupic modem na allegro (zawsze mozna sprzedac) i wziac startery - 1,2,3,4....

Pytanie glowne bylo: jaki modem najlepiej kupic zebyt byl czuly i nie kosztowal majatku.

Pozdrawiam,
Galtom

#397825  autor: Fafral
 08 kwie 2010, 08:43
Nie wierze, że będziecie sprawdzać aż 4 oferty internetu mobilnego.

Lepsze 200 zł niż uwiązanie na 24 m-ce po 50 zł i internet, który chodzi jak krew z nosa.

Obrazek

Siemens C30 > N2600> N5300 > N7310 Supernova> E71>Samsung i9000 Galaxy S

#397827  autor: Rafix
 08 kwie 2010, 08:57
Też średnio chce mi się wierzyć, że po sprawdzeniu najkorzystniejszej oferty, która będzie dobrze działała będzie chciało się im sprawdzać kolejne... Z własnego doświadczenia odnośnie mobilnego powiem tak, we Wrocławiu Orange chodziło słabo, Era działa tak jak powinna.

Nokia 5130 -> Siemens MC60 -> SE K700i -> SE W580i -> Samsung S7350 -> SE Xperia Neo V -> Xperia L ->

Siemano! Jest luźno! :smt006
Kocie dziecka

#397875  autor: rossi9
 08 kwie 2010, 13:50
galtom pisze: Pytanie glowne bylo: jaki modem najlepiej kupic zebyt byl czuly i nie kosztowal majatku.
Niech kupią ten zestaw http://telepolis.pl/news.php?id=17201