• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #397241  autor: galtom
 05 kwie 2010, 08:49
Witam,

Mam znajomych ktorzy wynajmuja mieszkanie. Nie maja trelefonu stacjonarnego.
Wg. inf na stronie Netii w Mikołowie pod tym adresem, zadna usluga nie jest dostepna (myslalem aby ich skierowac w strone WiMax'a - jak to jest z uslugami i dostepem w tej technologii?)

Jak najtaniej moga przetestowac dostep poprzez operatorow komorkowych?
Wg. inf z dwoch salonow akurat pod tym adresem nie ma zasiegu sieci (dwa domy dalej jest).
Maja kupic modem? Jaki? Sa jakiej z zew. antena (aby wzmocnic odbior sygnalu) warte uwagi - nie jakos chorendalnie drogie?

Czy lepiej wziac zestawy testowe od operatora (ile to kosztuje, jakis problem z oddaniem?)

Poradzcie, bo ja sam mam dostep po miedzi i bezprzewodowy net w sensie oferty rynkowej nie jest mi znany.

Pozdrawiam,
Galtom

#397248  autor: Vieslav
 05 kwie 2010, 09:17
Kup sobie zestawy prepaid operatorów i potestuj. Zobacz jeszcze ofertę Orange Freedom Pro (CDMA), najlepiej nadaje się do użytku domowego.

#397258  autor: simon.m
 05 kwie 2010, 10:23
teraz każdy z operatorów komórkowych umożliwia test przez kilka dni bez konsekwencji za rozwiązanie umowy, ale jest minus bo nie jest zwracana opłata aktywacyjna.
tu masz strony z ofertami:
http://www.orange.pl/portal/map/map/int ... Id=4103894
http://www.iplus.pl/indywidualni-promoc ... probe.html
http://www.era.pl/pl/indywidualni/taryf ... /abonament
http://www.playmobile.pl/pl/internet/index.html

a to że w jednym domu jest zasieg gsm, a w drugim nie ma najlepiej sprawdzić samemu, a nie w salonie

#397273  autor: mariusz9a
 05 kwie 2010, 11:24
galtom pisze:Jak najtaniej moga przetestowac dostep poprzez operatorow komorkowych?
Kupić ich startery pre-paid i zobaczyć jakiej technologii jest zasięg (o ile mają odpowiedni telefon z modemem HSPA). jeśli nie, to nie sprawdza za bardzo jak to rzeczywiście działa a jedynie czy w ogóle działa.

PS. W grudniu jechałem przez Mikołów, ale główną drogą i cały czas miałem zasięg HSPA. Nie wiem gdzie Twoi znajomi mają ten dom, jeśli gdzieś na uboczu to już może być lipa.

#397352  autor: galtom
 05 kwie 2010, 20:31
Wlasnie o to pytam, czy lepiej kupic jakis modem na allegro... jaki i zestawy startowe do testow czy wziac calosc od opa (stracic oplate aktywacyjna) i testowac w ten sposob. Zaklada, ze modem (z jakas mala strata) zawsze mozna sprzedac gdyby nic nie dzialalo.

Rady typu kup zestaw startowy sa oczywiste - tylko gdzie sobie maja je wsadzic? W ucho?
Pytam wyraznie o sprawe modemu - gdyby go mieli (lub telefon ktory go zastapi) nie bylo by tematu! Jestesmy ludzi w miare kumatymi ;-)

Pozdrawiam,
Galtom

#397357  autor: mariusz9a
 05 kwie 2010, 21:26
galtom pisze:tylko gdzie sobie maja je wsadzic? W ucho?
Toż to napisałem że w telefon :roll: Dodałem że najlepiej telefon z wbudowanym modemem HSPA, jeśli telefon nie ma tego modemu to jedynie sie sprawdzi czy w ogóle działa.

#397367  autor: galtom
 05 kwie 2010, 22:23
Oni maja stare telefony - nawet nie 3g, do dzwonienia i tyle. Wiec nic nie sprawdza w ten sposob.

Pozdrawiam,
Galtom

#397370  autor: Patryk_
 05 kwie 2010, 22:38
Vieslav pisze:Zobacz jeszcze ofertę Orange Freedom Pro (CDMA), najlepiej nadaje się do użytku domowego.
W Mikołowie CDMA od Orange to porażka.

galtom, gdzie to w przybliżeniu ma działać ?
Mikołów jest "dość" rozwlekłym miastem ;)

#397371  autor: Maniiiek
 05 kwie 2010, 22:40
Nadają nadają... chodzi o to, żeby sprawdzić czy w ogóle jest zasięg danej sieci... Jak jest zasięg to i internet będzie (fakt, że gprs to demonem prędkości nie jest, ale mimo wszystko pocztę da się sprawdzić)

#397377  autor: nemo2009
 05 kwie 2010, 22:54
mariusz9a pisze:Kupić ich startery pre-paid i zobaczyć jakiej technologii jest zasięg (
iPlus i Free Orange wystarczy lichy telefon z dostępem internet,w Play juz z UMTS.Koszt starterów nie jest aż taki straszny.W Plusie 19,99 zł,w Orange 5 zł,w Play 19 zł.

"Nigdy nie dyskutuj z idiotą,najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu,a póżniej pokona doświadczeniem"

#397406  autor: galtom
 06 kwie 2010, 07:10
nemo2009 pisze:iPlus i Free Orange wystarczy lichy telefon z dostępem internet,w Play juz z UMTS.
Czyli majac 10 letnia nokie z wap (to tez net) sprawdze czy bede mial w Plusie i Orange zasieg 3g????
Ludzie, przeciez zasieg 2g i 3g sie nie musi zawsze pokrywac. Poza tym, z inf. operatorw tam nikt nie ma zasiegu. Wg. mnie jednyny sens ma test faktyczny warunkow korzystatnia uslugi.
Jak maja sie 3 kreski na jakiejs starej noki do komfortowego surfowania po sieci z laptopem?

Telefony 3g z HSPA nie sa im potrzebne.

Pytanie, jaki modem kupic aby byl czuly (moze mial wyjscie na antene zewnetrzna), nie rujnowal budzetu + starter lub czy lepiej wziac caly taki zestaw od opa i po kilku dniach go oddac - nie wiem czy wszystkie sieci daja mozliwosc testowania, jakie oplaty sa z tym zwiazane i na ile problematyczna jest potem rezygnacja?

U nich Pani w salonie Paly powiedziala, ze nie ma takiej mozliwosci, ne da sie oddac zrezygnowac choc na stronie pisze, ze i owszem. Komu wierzyc?

Jak wyglada oferta WiMaxa Netii? Jak sie w skantarku nie pojawia tzn. ze ich tam nie ma z zadna oferta?

Pozdrawiam,
Galtom

#397415  autor: Vieslav
 06 kwie 2010, 09:28
Masz może zasięg wimax Ery albo Netii? Skoro CDMA Orange odpada, to może uda się z którymś z tych? Internet komórkowy do domowego użytku to porażka, raczej bym się w to nie bawił. Chyba, że w ostateczności.

#397477  autor: szyman12
 06 kwie 2010, 13:44
Więc tak ...

Netia raczej niema zasięgu WiMAX w Mikołowie, ale Era WiMAX może już mieć (wg. mapki :smt005 ), więc radze zadać zapytanie z formularza lub 600 600 600 :)

Jeżeli nie to można wziąść Playa na próbę najlepiej z modemem Huawei E176 (tylko nie wiem czy oni stosują simlocki, ale chyba nie) i posprawdzać różnych operatorów który ma najlepszy zasięg i jakie prędkości w godzinach szczytu.

A jeżeli Play stosuje simlocki to niech kupią ten modem i posprawdzają co i jak (tylko on ma ograniczenie do 3,6 Mb/s

Ale tak czy siak najpierw niech zobaczą WiMAXA Ery.

#397480  autor: galtom
 06 kwie 2010, 13:57
Patryk_ pisze:
Vieslav pisze:Zobacz jeszcze ofertę Orange Freedom Pro (CDMA), najlepiej nadaje się do użytku domowego.
W Mikołowie CDMA od Orange to porażka.

galtom, gdzie to w przybliżeniu ma działać ?
Mikołów jest "dość" rozwlekłym miastem ;)
O ile sie nie mye w nazwie ulicy to okolice ul. Paprotek.

Ktos pisal o GPRS - na takie surfowanie po sieci szkoda czasu i pieniedzy!

[ Dodano: 2010-04-06, 13:58 ]
szyman12 pisze: A jeżeli Play stosuje simlocki to niech kupią ten modem i posprawdzają co i jak (tylko on ma ograniczenie do 3,6 Mb/s

Ale tak czy siak najpierw niech zobaczą WiMAXA Ery.
Kto wie czy Play stosuje simlock'a w swoich modemach?

Pozdrawiam,
Galtom

#397494  autor: Vieslav
 06 kwie 2010, 14:33
Według mapy na btsearch.org nie tak daleko od tej ulicy stoi pomarańczowy nadajnik CDMA. Nadajników 3G masz w okolicy sporo, więc necik powinien pójść po 3G, ale na prawdę warto potestować. Wszystko zależy od ukształtowania terenu, być może trzeba będzie stosować antenę zewnętrzną. Radzę jeszcze wysłać zapytanie do Ery o ten WiMax a dopiero potem, w ostateczności, decydować się na rozwiązania komórkowe. Jeszcze zapytam: w tym mieszkaniu nie ma żadnej kablówki? Żadnego lokalnego dostawcy?

#397497  autor: simon.m
 06 kwie 2010, 14:36
Kto wie czy Play stosuje simlock'a w swoich modemach?
zależy w których. e160 dostałem z play bez simlocka. do niego mozna podłączyć antenkę zewnętrzną. w e220 mam simlocka.
ogólnie jakość pracy na tych modemach jest nieporównywalna. przy identycznym zasięgu prędkość pobierania i szybkość wczytywania się stron jest o wiele lepsza na e220, tylko że on jest dosyć spory i można go podłączyć tylko przez kabel, a nie bezpośrednio do usb, więc jeśli do laptopa to może nie zdać egzaminu.

#397511  autor: galtom
 06 kwie 2010, 15:16
Vieslav pisze: Jeszcze zapytam: w tym mieszkaniu nie ma żadnej kablówki? Żadnego lokalnego dostawcy?
O i9le wiem to nie (wynajmuja) bo gdyby bylo cos nie mieliby problemu.

Pozdrawiam,
Galtom

#397519  autor: Patryk_
 06 kwie 2010, 15:34
galtom pisze:O ile sie nie mye w nazwie ulicy to okolice ul. Paprotek.
Moim zdaniem nie powinno być problemów z zasięgiem Orange w tym miejscu.
Ale nie CDMA, tylko HSPA.
Orange Freedom Pro można sobie darować :)

[ Dodano: 2010-04-06, 15:35 ]
galtom pisze:Kto wie czy Play stosuje simlock'a w swoich modemach?
Stosuje, ale unlock modemów Huawei to na chwilę obecną żaden problem.

#397531  autor: Vieslav
 06 kwie 2010, 15:58
Orange Freedom Pro można sobie darować :)
Może jakieś argumenty?