• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #396988  autor: muchakk
 02 kwie 2010, 21:59
Hello,

na forach wiele się mówiło na temat tego, że wprowadzenie STANU DARMOWEGO przy 25 kanałach GSM to okropny błąd i że sieć będzie non stop przeciążona. Stan darmowy działa już jakiś czas i teraz nasuwa się ciekawe pytanie, jak u was po wprowadzeniu tej świetnej promocji funkcjonuje sieć? Czy zauważyliście jakieś przeciążenia, a może w ogóle nie możecie już dzwonić?

Temat wydaje się dość ciekawy :-) przynajmniej dla mnie :-)
Ostatnio zmieniony 03 kwie 2010, 13:04 przez muchakk, łącznie zmieniany 2 razy.

#396989  autor: Pijo
 02 kwie 2010, 22:15
Nie mam problemów z siecią. Na zasięgu Play nie spotkałem sie z "Sieć zajęta", co zdarzyło mi sie 2 razy będąc w romingu Polkomtela.
Ostatnio zmieniony 02 kwie 2010, 23:06 przez Pijo, łącznie zmieniany 1 raz.

#396990  autor: marko20
 02 kwie 2010, 22:22
Ja nie zauważyłem żadnych problemów związanym z obciążeniem sieci czy z zainicjowaniem połączeń. Poza tym korzystam ze stanu darmowego, ale to nie jest tak, że bez przerwy siedzę na telefonie i dzwonię do znajomych.
I myślę, że podobnie mają inni użytkownicy Fresha korzystający ze SD. Przecież wcześniej można było dzwonić po 5gr/min co też nie jest jakoś drogo. Po wprowadzeniu SD czas połączeń do Play w moim przypadku wzrósł może o max. 30 minut w skali miesiąca. W sumie może wydzwonię ze 180 minut do Play miesięcznie.

Pozdrawiam

#396993  autor: Marens
 02 kwie 2010, 22:52
Mi się wydaje, że wszystko było przewidziane. Podejrzewam, że ruch nie wzrósł aż tak drastycznie i wszystko było przewidziane wcześniejszymi analizami obciążenia sieci.

#397022  autor: Matyk
 03 kwie 2010, 11:01
Na blogu Marcin Gruszka kiedyś potwierdził informacje że SD nie obciąża sieci :)

#397026  autor: mariusz9a
 03 kwie 2010, 11:29
Matyk pisze:Na blogu Marcin Gruszka kiedyś potwierdził informacje że SD nie obciąża sieci
Rzecznika to bym nie słuchał, bo on nie może złego słowa na sieć powiedzieć - w końcu według niego to nie ma problemów z logowaniem do Plusa a połączenia do CenterNet nie działają bo CenterNet nie chce. W tym posłuchajmy użytkowników, a rzecznik niech sobie da siana ;-)

U mnie było tak, że problem z połączeniami był tylko i wyłącznie w pierwszy dzień stanu darmowego – pewnie każdy chciał przetestować (dokładnie nie u mnie tylko u znajomej). Teraz się tego nie zauważa, ale może to przez to że ona bardzo mało dzwoni z Play a jak już to z sieci 3G, to ma bardzo duże znaczenie.

#397031  autor: aizo
 03 kwie 2010, 12:19
Mało korzystam z Play-a ale nie zauważyłem żadnych problemów.

Połączenie nie może być zrealizowane.

#397033  autor: Marens
 03 kwie 2010, 12:27
Wysyłałem dziś SMSy z życzeniami.
Nie było żadnego problemu. a wysłałem ich dosyć dużo.
Sądząc po odpowiedziach dochodziły online.

#397041  autor: thonka
 03 kwie 2010, 13:11
Marens pisze:Wysyłałem dziś SMSy z życzeniami.
moze daltego, ze smsy praktycznie w ogole nie obciazaja sieci, a jej kanal informacyjny?
zauwaz, ze smsa mozesz dostac nawet prowadzac rozmowe w trybie gsm, a transmisji danych juz nie (umts dziala juz inaczej)...

z playa nie korzystam, korzystaja dwa znajomi i przez pierwszy tydzien woleli korzystac z roamingu plusa, bo wg. nich dzwonienie z zasiegu 3g playa to byla porazka. teraz miewaja incydentalne problemy z polaczeniem, co w zestawie z ciezkim 'wbiciem' sie do sieci plusa (wchodi za 4-5 razem) jest lekko irytujace...
nikt oczywiscie problemu w niczym nie widzi, przeciez play nie blokuje logowania do plusa :-D

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#397059  autor: htrz
 03 kwie 2010, 16:19
W Poznaniu odczułem na swoim freszu wprowadzenie SD (czasem po południu i wieczorem połączenie jest uzyskiwane po 6-7 próbach!!!).

Teraz jestem na Podkarpaciu na roamingu Plusa i są straszne problemy z zalogowaniem, a jak już jest, to wyświetla "Sieć zajęta".

Przeanalizowałem sobie wszystko i doszedłem do wniosku, że numer wraca do Simplusa, z którego zawsze można się dodzwonić, sieć nie ma kłamliwego rzecznika, który stara się stworzyć na swoim blogu namiastkę 'opium dla mas', a masy zdają się niestety być odurzone tym opium ;) i wierzyć, że Sray robi wszystko pod nich, gdy tak naprawdę ma ich w wielkiej, czarnej d#%$e jeszcze bardziej, niż Plus, Era i Orange.

#397062  autor: Rezo
 03 kwie 2010, 16:45
Ja też żadnych problemów po wprowadzeniu SD nie zauważyłem, ale zobaczymy co się będzie działo przez święta.

Jeśli pomogłem kliknij "pomógł" ;)
UnixStorm.org - stabilny hosting WWW

#397193  autor: kowcio
 04 kwie 2010, 19:01
Ja też nie widzę problemu w 3G (czasami za drugim razem połaczy się, ale to rzadko kiedy bywa), za to w 2G to loteria- raz jest ok, a raz trzeba mieć szczęście żeby się dodzwonić do kogoś...
W końcu sieć 3G nie ma takich tendencji do zapychania się jak 2G. No i w moim wypadku trzeba zwrócić uwagę na to, że mam dwa nadajniki bardzo blisko siebie (3G), które ostatnio zostały skręcone (pewnie niektórzy pamiętają 3G Play, które było zasiewane na kilkanaście km).

#397332  autor: michalx703
 05 kwie 2010, 18:15
krakow i okolice-bez zmian. Wszystko po staremu.

MICHALX703

#397335  autor: Varssaux
 05 kwie 2010, 18:47
Tez nie widze zadnych problemow. ze SD korzystam 3-4 razy dziennie. Duzo wieksze problemy z "siec zajeta" byly za to swego czasu w sim+ gdy wprowadzili 1 darmowy numer.

#397356  autor: mariusz9a
 05 kwie 2010, 21:21
Varssaux pisze:Duzo wieksze problemy z "siec zajeta" byly za to swego czasu w sim+ gdy wprowadzili 1 darmowy numer.
Happy Hours - 1 godzina za darmo ze wszystkimi a nie 1 darmowy numer ;-) W czasach kiedy minuta kosztowała 2 zł a 3G widzieli tylko w Japonii, to nie ma się co dziwić że wszyscy naraz rzucili się na tą jedną godzinę :-D

#397467  autor: rogmaniek
 06 kwie 2010, 13:01
htrz pisze:W Poznaniu odczułem na swoim freszu wprowadzenie SD (czasem po południu i wieczorem połączenie jest uzyskiwane po 6-7 próbach!!!).
Ja na moim Fresh'u nie mogę narzekać. Pewnie dlatego, że mam słuchawkę 3G. Połączenia realizowane za pierwszym razem i jakość rozmów po prostu dobra. A mam już kilka osób w P4 i testuję jeden numer na 2G :-D Raz mi się tylko zdarzył komunikat, że "sieć zajęta" i to, gdy próbowałem zadzwonić. Może użytkownikowi słuchawki 2G system nie chciał zrealizować połączenia :P

Choć wierzę Ci, że oczywiście możesz mieć takie "niedogodności", bo znajomy mi też o tym wspominał, że miał już kilka razy komunikat: "sieć zajęta", ale ma słuchawkę 2G. Dlatego tak ubolewam, że w 2005r. czy teraz P4 nie chciało pasma 1800Mhz'ów, ale pewnie chodziło o jedno...

Także oprócz jednorazowego komunikatu, nie mogę mieć zastrzeżeń, do tzw. "przeciążenia sieci".

Z resztą drugi tel w Minusie też mam 3G, bo w Poznaniu Polkomtel nie dość, że ma najmniej BTS'ów z W3, to samych stacji pracujących w paśmie 1800Mhz'ów również, a mają trochę "pustych" Node'ów :twisted:

[ Dodano: 2010-04-06, 13:16 ]
mariusz9a pisze:W czasach kiedy minuta kosztowała 2 zł
mariusz9a, z tym nie mogę się zgodzić, odnośnie ceny połączeń! Promocja Happy Hours była na przełomie września/października 2005r. A to, że sieć może nie wytrzymać, mogłem "obserwować" już w tamte wakacje, gdy czasami nie szło się połączyć za pierwszym razem. Przypomnę Ci, że wtedy była taryfa Easy i Team 7 z podstawowymi cenami 78gr/min do all, beż żadnych pakietów oczywiście (także gdzie minuta za 2zł chłopie? Nie liczę ciemnych ludków z taryfą Multi czy Mono, bo byli tacy). Bo, np. w Easy (czyli w wykonaniu Polkomtela skomplikowanej taryfie), można było zakupić pakiet 24 minut za 6zł, gdzie teoretycznie cena minuty rozmowy do Plusa i na stacjonarne, wychodziła 25gr/min. Ale oczywiście pakiet był ważny 30 dni, nie szło przedłużyć jego ważności zamawiając następny i można było mieć jednorazowo włączony tylko jeden, czyli stare ograniczenia Minusa. Dodam, że można było też kupować pakiet 600 esków do Minusa za 6zł, ale chyba tylko 1 pakiet na 30 dni.

A o tym wszystkim pamiętam, bo miałem wtedy jeszcze numer syfplusa, aż gdy w październiku, tamtego roku, zaczęła im się "sypać" platforma- a jak wiecie działo się, ale to nie ten temat.

Także prośba, jeśli czegoś nie wiemy lub nie pamiętamy na 100%, to chociaż to zaznaczmy, bo później muszę co niektórym "rozjaśniać" pewne fakty...

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!

#397801  autor: fussy
 07 kwie 2010, 23:12
Nie zauważyłem żadnych problemów od momentu uruchomienia SD. Testowałem głównie na 3G. Oczywiście nie liczę problemów z automatycznym przelogowywaniem do BTSów Plusa (bo te były - przynajmniej na obrzeżach Łodzi). Piszę były - bo nie sprawdzałem teraz. A w samej Łodzi, Pabianicach i Zgierzu jest OK.

Co do zajętości sieci - to w ostatnich 3 tygodniach nie zdarzyło mi się to w Playu. W tym samym czasie 2x zajętość miałem w Orange (czyżby 1000min/6zł tak nadwyrężało sięć).

pozdrawiam Darek

[ Dodano: 2010-04-07, 23:14 ]
rogmaniek pisze:
htrz pisze:W Poznaniu odczułem na swoim freszu wprowadzenie SD (czasem po południu i wieczorem połączenie jest uzyskiwane po 6-7 próbach!!!).
Ja na moim Fresh'u nie mogę narzekać. Pewnie dlatego, że mam słuchawkę 3G. Połączenia realizowane za pierwszym razem i jakość rozmów po prostu dobra. A mam już kilka osób w P4 i testuję jeden numer na 2G :-D
No to wszystko jasne.
rogomaniek sieci cały czas na sieci i przez to htrz nie może uzyskać połączenia :lol:

pozdrawiam Darek

#397813  autor: prezeswk
 08 kwie 2010, 00:12
rogmaniek pisze: Bo, np. w Easy (czyli w wykonaniu Polkomtela skomplikowanej taryfie), można było zakupić pakiet 24 minut za 6zł, gdzie teoretycznie cena minuty rozmowy do Plusa i na stacjonarne, wychodziła 25gr/min. Ale oczywiście pakiet był ważny 30 dni, nie szło przedłużyć jego ważności zamawiając następny i można było mieć jednorazowo włączony tylko jeden, czyli stare ograniczenia Minusa. []Także prośba, jeśli czegoś nie wiemy lub nie pamiętamy na 100%, to chociaż to zaznaczmy, bo później muszę co niektórym "rozjaśniać" pewne fakty...
Cytuję regulamin pakietu Easy Gadka ze strony simplusa z 21.01.2006 r punkt 6, f. jednorazowo Użytkownik na swoim koncie może uruchomić tylko jeden Pakiet. Kolejny Pakiet może być uruchomiony po wykorzystaniu minut z poprzedniego Pakietu.
ZTCP i co pokazuje ten zapis, pakietów Easy Gadka można było mieć w miesiącu więcej niż 1, ale każda aktywacja nowego była możliwa po wyczerpaniu starego. Było to oczywiście upierdliwe na maxa. W kwestii Playa, ja w Poznaniu jadę na zasięgu tylko 3G i nie narzekam. Oczywiście wbicie się do Plusa jest za którymś razem, jakość na 2G jest taka sobie - może za bardzo swiecą kanały rozsiewcze - zasięg jest, dogadać się nie zawsze daje. Internet jest taki sobie, dla cierpliwych. Przeglądanie stron (wczoraj w centrum) www szło ciężko. Nie mniej jednak łącze z FTPem trzymalo w DL 0,8 Mbit, UL ok 300 kbps. Podejrzewam, że akurat P4 miał dobry punkt styku z moim serwerem FTP (Inea), a niekoniecznie z serwerami www. Znaczyc to także może, że kuleje nie tyle sieć (transmisja między wezłami), co rura od netu w świat jest za wąska lub tych rur jest wciąż zbyt mało

#397821  autor: michael_dee
 08 kwie 2010, 07:47
Nie zauważyłem żadnych problemów z zajętością sieci ani na 2G ani na 3G (miasto - 200 tys. mieszkańców).

#398229  autor: aizo
 10 kwie 2010, 10:24
JA teraz nie mogę się połączyć z nikim. Nie wiem czy to wina tragedii czy jakaś inna awaria.

Połączenie nie może być zrealizowane.