• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#396559  autor: Vieslav
 31 mar 2010, 19:27
Próbowałem. Nawet specjalnie kupiłem telefon 3G w nadziei, że się poprawi (pozostali lokatorzy mają telefony 2G, ja także miałem z samym 2G przez dłuższy czas), ale sytuacja jest taka sama. Dodatkowo co kilka sekund przełącza się 2G-->3G a za chwilę 3G-->2G i tak w kółko, po jakimś czasie potrafi na stałe wskoczyć na 2G, ale rozmowa dalej przerywa. Na samym 3G również przerywa. Co ciekawe w innych miejscach nawet na 2 kreskach zasięgu nie przełącza mnie z 3G na 2G.

#396562  autor: FABIANO
 31 mar 2010, 19:34
O to nie wiem :roll: . Powiem Ci tylko że jak miałem kiedyś problem z łącznością to zmieniłem ustawienia z "GSM i 3G" na "Tylko GSM". I już nic mi nie przerzucało ani zrywało choć zasięg dalej latał jak szalony ale to już było nie istotne :wink:

#396694  autor: kowcio
 01 kwie 2010, 15:01
Podczas rozmowy u wszystkich polskich operatorów z wyjątkiem Play telefon nie zrobi handoveru między 2G -> 3G.
Vieslav, ja Ci wierzę w to, bo u mnie tak samo z Erą jest i też rwie że aż głowa boli. Może kiedyś stawią jeszcze jakiś nadajnik i będzie ok...

#397067  autor: Vieslav
 03 kwie 2010, 17:18
Najlepsze jest to, że pod blokiem jest już wszystko ok; da się normalnie rozmawiać. Nawet po wyjściu na balkon sytuacja się poprawia. Nowy nadajnik niczego by tutaj nie zmienił, bo mam jeden dość blisko a mimo to telefon ciągle przełącza się na jakieś dalsze lub nawet poza miastem (czasem można zauważyć jak zasięg wariuje).

#397078  autor: Pawrzes
 03 kwie 2010, 18:46
Czyli ta jedyna stacja została zdemontowana http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/53.04523 ... 69482/z/15

Vieslav, zmień sieć na taką w której będziesz mógł komfortowo rozmawiać ;)

Pozdrawiam

#397136  autor: Vieslav
 04 kwie 2010, 10:57
Tylko mam taki problem, że znowu jak pojadę na wieś do rodziny (a jeżdżę dość często) to tam tylko Orange ma zasięg, innych sieci brak. A poza tym 95% ruchu, jaki generuje mój telefon to Orange/stacjonarne, więc mi się nie opłaca. Teraz ciepło, będę wychodził na balkon :-) . Tylko zastanawia mnie bardzo, dlaczego tak się dzieje z zasięgiem u mnie w mieszkaniu... :roll: Nawet pod oknem balkonowym przerywa, a jak wyjdę na balkon (przesunę się kilkanaście cm) to już jest dobrze.
Jeśli chodzi o rozmieszczenie BTSów to sytuacja ma się tak, jakbym był nimi "otoczony". Wokół jest 8 BTSów, z czego jeden bardzo blisko, pozostałe mniej więcej w takiej samej odległości. Dla porównania Era ma w tym samym "okręgu" tylko 5 stacji (+3 trochę dalej) a korzystać się da normalnie. Plus ma jeszcze mniej i do tego bardziej porozrzucane. Najwięcej ma Play, ale dłuższej rozmowy jeszcze nie testowałem. Myślę, że tak duże zagęszczenie i małe odległości między nadajnikami mogą sprzyjać takiemu przełączaniu telefonu.

#397204  autor: mariusz9a
 04 kwie 2010, 19:51
Vieslav pisze:Myślę, że tak duże zagęszczenie i małe odległości między nadajnikami mogą sprzyjać takiemu przełączaniu telefonu.
Niekoniecznie. U mnie jest podobnie z Plusem, tzn osiedle jest "otoczone" stacjami bazowymi. Natomiast według CellTracka telefon cały czas jest zalogowany do jednej stacji. Na prawdę bardzo sporadycznie wrzuca telefon do innej stacji, jak już to do 1800 - co jest bardzo dziwne, bo według tego co czytam tu na forum, Plus wrzuca do DCSa tylko podczas rozmowy - mi to robi podczas czuwania. Skąd wiem że to 1800? Bo na tej stacji jest tylko DCS i 3G a telefon siedzi w 2G i pokazuje ten nadajnik - dziwne, zwłaszcza że stacja jest stosunkowo daleko i nie należy do tych otaczających osiedle (są dwie stacje z 1800 dużo bliżej niż tamta lokalizacja). Natomiast jakość rozmów oceniam na 5 w skali od 1-6 (zostawiam rezerwę, bo według mnie zawsze może być lepiej, nawet jak nam się wydaje że nie może).