• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #394830  autor: MarcinSzymbor
 22 mar 2010, 12:24
Chcę używać Nokii E71 jako modemu po podłączeniu do komputera przez kabel USB.
Połączenie jest zrywane gdy osiąga prędkość HSDPA - zwykle przy ok. 100-200 kB.

Dokładny opis:
- połączenie jest zrywane na różnych komputerach, w różnych lokalizacjach
- nie zrywa połączenia przy transmisji danych przez przeglądarkę internetową w samym telefonie, tylko po podłączeniu do komputera
- zrywa połączenia gdy w telefonie jest włączony "szybki dostęp do pakietów" (włączony HSDPA, a nie UMTS)
- nie zrywa gdy telefon działa tylko w trybie GSM (bo tu nie da się osiągnąć 100-200 kB)
- nie zrywa przez Bluetooth (bo tu też nie da się osiągnąć 100-200 kB)
- karta sim Orange
- z tą samą sim, na tych samych komputerach i w tych samych lokalizacjach przez Motorolę V3xx HSDPA działa doskonale
- zrywało przy starym sofcie w telefonie, i zrywa przy najnowszym
- bez względu na wersję PC Suite
- zrywa przy połączeniu zrobionym przez PC Suite i ręcznym
- taka sama sytuacja od nowości - 1,5 roku
- przy zwykłym przeglądaniu stron www nie występuje, jeśli nie dochodzi do prędkości 100-200 kB, przy ściąganiu pliku zrywa już po ok. 5 sek, bo dopiero wtedy dochodzi do prędkości 100-200 kB

Zastanawiam się nad oddaniem w związku z tym telefonu do serwisu, ale to jest raczej sprawa oprogramowania lub konfiguracji połączenia, a co oni mogą zrobić - przeprogramować telefon, tyle że ja już sprawdzałem różne wersje oprogramowania, włącznie z najnowszą.

Przez 1.5 roku, tj. od nowości tego telefonu, korzystałem z Motoroli V3xx, ale już nie chce mi się przekładać karty sim, a poza tym w mojej Motoroli już rozłącza się kabel mini USB.

Widziałem na forach, że jakiś użytkownik z kartą Ery też ma to samo
http://forum.pcarena.pl/g...jako-modem.html

Podejrzewam, że to jest kwestia jakiś ustawień połączenia w komputerze, bo przecież w telefonie HSDPA działa doskonale.

Czy ktoś się z tym spotkał, i wie jak to załatwić?
Ostatnio zmieniony 22 mar 2010, 14:42 przez MarcinSzymbor, łącznie zmieniany 1 raz.

#394834  autor: jablo
 22 mar 2010, 12:52
Ja się chetnie podłącze do tematu. W mojej E51 jest podobny problem, tylko że u mnie zrywa połączenie niezależnie od tego czy jestem na HSDPA czy na EDGu. Na rożnych kompach, testowane na nokia pc suite i przy recznym ustawieniu połączenia.

#395792  autor: Orfi
 27 mar 2010, 11:03
Podejrzewam, że problem nie tkwi po stronie telefonu a po stronie operatora sieci, w tym wypadku Orange. Czasami mam podobnie na kartach SIM Plusa i Orange z wykorzystaniem telefonu Nokia E51, ale nie zdarza się to w każdej lokalizacji, tylko tam gdzie jest mało NodeB danego operatora. Ciekawostka jest taka, że nie zauważyłem takiego problemu na kartach SIM Heyah i na Play Fresh, chociaż na tych ostatnich niestety obcinało prędkość transferu.

Orfi

#395799  autor: Mordrag
 27 mar 2010, 11:47
Spróbuj przestawić prędkość w sterowniku. Wejdź w Panel Sterowania>System>Sprzęt>Menadżer urządzeń>Modemy> Kliknij prawym przyciskiem myszki na Nokia Modem czy coś podobnego>Właściwości>Zakładka modem>Szybkość portu ustaw na maksymalną. Niestety to jest zmora w waszym ukochanym Windowsie XP. Tego problemu Vista nie ma.

Otrzymanie 2 ostrzeżeń na koncie od osoby, która nie potrafi scalić wątków pochlebia mi, gdyż osoba o tak ograniczonych możliwościach intelektualnych poświęciła swój czas, by nauczyć się dać warna na konto :D

#395800  autor: abramek92
 27 mar 2010, 11:50
Zacząłbym od update firmware.

Nokia Service Update - pobierz i zaktualizuj oprogramowanie.

#395801  autor: Mordrag
 27 mar 2010, 11:53
abramek92,
przeprogramować telefon, tyle że ja już sprawdzałem różne wersje oprogramowania, włącznie z najnowsz

Otrzymanie 2 ostrzeżeń na koncie od osoby, która nie potrafi scalić wątków pochlebia mi, gdyż osoba o tak ograniczonych możliwościach intelektualnych poświęciła swój czas, by nauczyć się dać warna na konto :D

#395805  autor: abramek92
 27 mar 2010, 11:56
Właśnie chciałem skasować posta, bo nie zauważyłem.

Urok niewyspania się.