• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
  • Strona 53 z 96
  • 1
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55
  • 96

#393523  autor: paku2005
 16 mar 2010, 17:15
No wiec moj stary podpisal umowe od kuriera bez telefonu (w razie co ma 10 dni na zerwanie umowy) no i mam pytania:
1. Od kiedy obowiazuja nowe warunki umowy ? Od daty zakonczenia starej umowy z telefonem (w lipcu) czy od daty podpisania - czyli od dnia dzisiejszego?
2. Jak juz od daty dnia dzisiejszego to nasuwa kolejne pytanie: Co z minutami po 18 cyklach rozliczeniowych: Cena abonamentu bedzie wyzsza? Jak tak to ile? (Promocyjne abo 30zl za nowa era 60 - 190 minut) Z tego co lookalem umowa konczy sie po przedluzeniu 14 stycznia 2012 roku no i sam nie wiem jak wyglada sprawa minut po 18 cyklach.
3. To samo tylko dotyczy to uslugi wybrana osoba 200 - Jak juz to ile trzeba placic miesiecznie za ta usluge po 18 miesiacach?
4. Rozumiem ze 200 minut do osoby jest przyznana co miesiac czy na caly okres umowy?

Z gory thx

#393550  autor: thonka
 16 mar 2010, 19:07
ad1. warunki wchodza od dnia podpisania, ale umowa zostaje przedluzona po zakonczeniu obecnej. jezeli przedluzyles umowe 1-2 miesiace przed koncem starej (a na to wyglada), to nowe warunki wchodza Tobie teraz, a ten jeden-dwa pozostale miesiace bedziesz mial bez promocji pod koniec umowy.

ad2. cena powinna byc wyzsza, ale juz kiedys pisal tu st.konsultant, ze czasem siec idzie na reke i oplata ta moze byc do konca umowy. jezeli jednak promocja skonczy sie po 18 cyklach to zaplacisz wg. cennika czyli 60zl. rowniez liczba minut bedzie mniejsza. promocyjne 70 minut dostales na 18 cykli rozliczeniowych. potem beda tylko minuty wynikajace z abonamentu czyli 120.

ad3. promocyjna oplata za wybrana osobe to 5zl do konca obecnego aneksu (czyli 18 cykli jezeli uruchomiles teraz), potem oplata wzrasta do cennikowych 10zl miesiecznie

ad4. tak co miesiac do konca aneksu.

praktycznie wszystko od punktu 2-4 jest do wyczytania z regulaminu. troche zawilosci moze byc przy punkcie pierwszym.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#393553  autor: natalia.natalia
 16 mar 2010, 19:17
paku2005,
wkurzają mnie takie osoby jak Ty najpierw podpisze umowę a poźniej zastanawia się co podpisał (i narzeka, bo nie doczytał). Całe szczęście, że umowa podpisana przez kuriera a nie w salonie. :|

#393676  autor: lukas63
 17 mar 2010, 00:16
Zajrzałem na stronkę ery i dla nowych bez telefonu na 12 miechów za 15zł dają 30min do wszystkich +30min do wszystkich czyli razem 60min

A co mogą mieć przedłużający? ktoś się orientuje? chodzi mi o najtańszy abo

#393677  autor: thonka
 17 mar 2010, 00:29
Zajrzałem na stronkę ery i dla nowych bez telefonu na 12 miechów za 15zł dają 30min do wszystkich +30min do wszystkich czyli razem 60min
30 minut do wszystkich i 30 minut do ery jezeli juz (minuty promocyjne nie przechodza na nastepny miesiac i sa wymienne na smsy w stosunku 1:3), ktore sa wykorzystywane w dokladnie tej kolejnosci, ktora podalem i oferta ta jest dostepna tylko i wylacznie przez internet.

przedluzajacy moze wybrac ne20 z 30 minutami do wszytkich bez zadnych dodatkowych pakietow za 15zl miesiecznie na 18 miesiecy ew. potargowac sie o umowe na 12 miesiecy o ile jest jeszcze taka mozliwosc. jezeli tak, to w swietle zmian z tego tygodnia nic sie na tym nie traci (wczesniej gdy negocjowalo sie umowe na 12 miesiecy zamiast 18 tracilo sie gratisowy pakiet minut i upusty na inne pakiety bedace aktualnie w promocji), a zyskuje jakby nie bylo krotsza umowe.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#393678  autor: lukas63
 17 mar 2010, 00:53
przedluzajacy moze wybrac ne20 z 30 minutami do wszytkich bez zadnych dodatkowych pakietow za 15zl miesiecznie na 18 miesiecy ew.
Ktoś może to potwierdzić?
Coś nie wierzę, że jest taka oferta - chyba Era myśli, że ludzie nie liczą po ile minuta? - wychodziłoby 50gr za min do wszystkich - przecież na kartę można mieć 29gr do wszystkich

#393679  autor: thonka
 17 mar 2010, 00:56
http://www.era.pl/pl/indywidualni/moje_ ... niz_koszty

wystarczy jako potwierdzenie? jak nie pasuje oferta dla przedluzajacych to zmien siec. przeciez nikt Cie nigdzie na sile nie trzyma...

#393682  autor: lukas63
 17 mar 2010, 01:19
no ale to w ogóle nie jest oferta - bo taką nie można nazwać- przecież prawie każda sieć na kartę ma po 29gr do wszystkich i bez kagańca na umowę - a tu 50gr i jeszcze kaganiec :D:D:D Śmiech na sali. Nie chodzi czy chce czy nie chcę przedłużyć, ale musiałbym być chyba jakiś głupi, żeby przedłużać umowę- jeżeli ta sama firma proponuje na kartę 29gr (heyah) to po co w ogóle taka oferta na abo? żeby nieświadomych klientów nabrać do siebie?

#393763  autor: thonka
 17 mar 2010, 14:36
lukas63, wlasnie w tym tygodniu oferty bez telefonu zostaly ogolocone z dodatkowych pakietow minut (akurat najnizsza oferta ich nie miala, ale inne owszem) i brak w nich promocyjnych pakietow. 30 minut za 15zl daje 50gr za minute, ale juz 120 minut za 30zl przy NE60 daje 25gr za minute (a jeszcze w niedziele bylo do tego gratisowe 70 minut do ery, plusa i orange), a NE40 z 70 minutami (do niedzieli bylo dodatkowo 30 minut na podobnych zasadach) za 20zl daje 28,5gr za minute, a tego nie dostrzegasz... bylo minelo.
sam przedluzalem umowe bez telefonu w sierpniu/wrzesniu w ostatnim dniu promocji na ne60 za 30zl, paczka 500mb za 15zl i siec rodzinna za 5zl, teraz takiej oferty ze swieca szukac...

skoro nie potrzebujesz telefonu, a chcesz tanio go utrzymac to nie bierzesz abonamentu - prosta sprawa. jak juz pisalem - nie pasuje - nie przedluzasz i wybierasz inna siec.
lukas63 pisze:Nie chodzi czy chce czy nie chcę przedłużyć, ale musiałbym być chyba jakiś głupi, żeby przedłużać umowę
to po co w ogole ta dyskusja? dla samego pisania? oferta jest taka, a nie inna koniec kropka. widocznie chca zmusic ludzi do wybrania oczko wyzszego abonamentu, to koszt 5zl wiecej, a minut ponad 2x tyle.
Ostatnio zmieniony 17 mar 2010, 15:45 przez thonka, łącznie zmieniany 1 raz.

#393788  autor: lwilczek
 17 mar 2010, 15:42
Powiedzcie mi jak to jest... W taryfach Biznesowych dla nowych abonentów mamy promocje:

"w Nowej Firmie Najtaniej" - gdzie za 164 zł brutto masz 615 min +10 nr za grosz + aparat(powiedzmy ze wartości 800 zł)

a przy przedłużeniu :

"Obniż koszty w Taryfie Firma" - za 150 zł masz 600 min +10 nr za grosz i tyle..

czy to klasyczne traktowanie stałych klientów z buta... ?

#393790  autor: thonka
 17 mar 2010, 15:49
oferta biznesowa z telefonem jest tylko z NPB.

natomiast nowa firma 410 bez telefonu na przedluzenie jest za 115zl brutto (nowy z telefonem ma ten abonament za 165zl), gdzie jest 615 minut po za play.

a teraz pobawmy sie w matematyke:
nowy 164,7zl x 24 miesiece + 35,38zl aktywacja daje 3988,18zl

staly 115,29zl x 18 miesiecy daje 2075,22zl

roznica bagatela 1912,96zl, kupisz telefon i jeszcze Ci zostanie, dodatkowo masz pol roku krotsza umowe.

jeszcze czegos wiecej potrzeba?
Ostatnio zmieniony 17 mar 2010, 16:05 przez thonka, łącznie zmieniany 1 raz.

#393798  autor: lwilczek
 17 mar 2010, 16:05
Widocznie ja nie umiem czytać.....

http://www.era.pl/pl/biznes/moje_konto/ ... szty_firma

W taryfie Nowa firma 410 jest 410 minut do wszystkich, a 600 min(czyli porównywalnie) jest w taryfie wyższej Nowa Firma 600 która kosztuje własnie 150 zł brutto...

A dla nowych:

http://www.era.pl/pl/biznes/taryfy/ofer ... irma?tab=2

Nowa firma 410 - 615 min + telefon... za 164 zł brutto....

chyba ze ja jestem jakis nie kumaty....

#393804  autor: thonka
 17 mar 2010, 16:11
fakt moj blad.
w obu ofertach jest standardowo 410 minut, nowy dostaje dodatkowo jako gratis 205 minut do ery, plusa orange i na stacjonarne rozliczane po wykorzystaniu minut z abonamentu, nie przechdza one na nastepny miesiac i nie sa na nic wymienne.
lwilczek pisze:Nowa firma 410 - 615 min + telefon... za 164 zł brutto....
165 jezeli juz, przynajmniej mnie tak uczyli zaokraglac. a skoro zaokraglasz 149,45 do 150 to wypada byc konsekwentnym ;)

#393812  autor: lwilczek
 17 mar 2010, 16:20
Tak wiec matematyka wygląda w tym przypadku troche inaczej...:

Nowy:

165 x 20 m-cy(bo 4,5 m-ca przed końcem mozna przedłużać umowe) = 3300

- wartość słuchawki powiedzmy 800 zł = 2500

stary/przedłużający:

150 zł x 18 m-cy = 2700 zł.....

No i juz nie jest tak różowo...

#393818  autor: thonka
 17 mar 2010, 16:25
lwilczek pisze:165 x 20 m-cy(bo 4,5 m-ca przed końcem mozna przedłużać umowe) = 3300
no ale skoro tak liczysz to pamietaj, ze nowy aneks nawet jak juz przedluzales umowe tez mozesz podpisac wczesniej, czemu wiec liczysz oferte przedluzeniowa na cale 18 miesiecy, a nie o 4 miesiace krocej jak przy nowym? albo liczymy caly zobowiazanie, albo liczymy wg. twojej metodologii.

calosc: 150zl x 18 daje 2700zl, przeciw 165zl x 24 + 36zl aktywacja daje 3996zl. roznica 1296zl. minus telefon 800zl jak to zalozyles daje 496zl roznicy i pol roku wczesniej zakonczona umowe na korzysc przedluzajacego co w przypadku ofert dla firm jest korzystne, bo te bardzo czesto sie zmieniaja.

liczac "po twojemu": 150zl x 14 daje 2100zl przeciw 165zl x 20 + 36zl aktywacja daje 3336zl. jak dla mnie mamy znow duza roznice, bo az 1236zl na korzysc przedluzajacego. odejmujac nawet telefon za te 800zl daje 436zl mniej i znow krotsza o pol roku umowe.

po za tym myslisz, ze ktos Ci w erze podaruje te 4 miesiace wczesniejszego przedluzenia?
przedzej czy pozniej bedziesz musial je zaplacic. owszem przedluzysz umowe 4 miesiace wczesniej i aneks wejdzie Ci 4 miesiace wczesniej niz koniec umowy, ale umowa zostanie przedluzona dopiero od konca starej (nawet jest stosowny zapis w regulaminie mowiacy o tym jak liczy sie przedluzenie: 18 cykli od zakonczenia starej umowy w przypadku przedluzenia przed jej koncem). gdzies te 4 miesiace wyjda, a zazwyczaj wychodza pod koniec umowy, gdy chcemy sie z siecia rozstac.

szkoda tez, ze bierzesz te gratisowe minuty na rowni z tymi standardowymi, ale jak kto lubi.
jak dla mnie 600 minut w NF600 dla stalego jest lepsze niz 410 + 205 minut w NF410 dla nowego chocby dlatego, ze te gratisowe minuty u nowego nie przechodza na nastepny miesiac, a stanowia one jakby nie bylo 1/3 ogolu minut w ofercie.
dla przykladu jak wydzwonisz w miesiacu 500 minut - reszta nowemu przepada, staly bedzie miec jeszcze 100 minut w zapasie na nastepny miesiac i wykorzysta je przed minutami, ktore ma w abonamencie.

bedac juz przy minutach dodam od siebie, ze ta oferta jest taka sobie, bo minuty wliczone w abonament nie licza sie do zadnej z nowych sieci infrastrukturalnych, a wiec z puli minut nie zadzwonisz do play, cyfrowego polsatu czy centernetu...

dodatkowo przedluzajacy nie musi sie martwic tym, ze po umowie zaplaci wiecej. 30% upustu ma na zawsze do nastepnego aneksu.

jedyny minus tej oferty to rzeczywiscie brak telefonu.

nie mam wiedzy czy mozna tez negocjowac abonamenty firmowe, jezeli tak, to oszczednosci moga byc jeszcze wieksze na przedluzeniu wzgledem nowego klienta.

#395627  autor: ejuri
 26 mar 2010, 08:01
mail od BOA
Bardzo mi przykro, iż oferty przedstawione w poprzednich korespondencjach nie spotkały się z Pana zainteresowaniem, natomiast jest to na dzień dzisiejszy oferta ostateczna.

zaproponowali przez 24 miesiace 60 zl za NE80.
wynegocjuje jeszcze znizke na 12 miesiecy za 40 zł ?

#395631  autor: DiAbOlO
 26 mar 2010, 08:34
Było już wiele razy o opcji z 40 zł na pierwszych 12 miesięcy...
Wówczas pozostałych 12 miesięcy masz po 70 zł a nie 60... Masz przez to oszczędność średniomiesięczną (w porównaniu do opcji z 60 zł co miesiąc) na poziomie 5 zł.

...:::DiAbOlO:::...

#395778  autor: 3m
 27 mar 2010, 09:53
Zbliża się mój termin zakończenia umowy z Erą (25.V koniec ostatniego pełnego okresu rozliczeniowego) i jej przedstawiciele usiłują skontaktować się ze mną w sprawie przedstawienia propozycji dla stałych abonentów. Usiłują jest chyba właściwym słowem, gdyż albo telefon dzwoni 5-7 sekund i próba połączenia zostaje przerwana, albo też po odebraniu przeze mnie telefonu rozmowa zostaje przerwana po 1-2 sekundach, tzn. właściwie do żadnej rozmowy nie dochodzi. Dzwoniłem i mailowałem do BOK-u w tej sprawie, oddzwaniali do mnie z innego numeru, twierdząc, że mają jakiś problem w systemie, etc. Po czym cały proceder jest dalej kontynuowany, tzn. 1-2 nieudane próby połączenia z ich strony w każdy dzień roboczy(jak dotąd 15-20 prób połączeń). Zamieściłem już ten post w innym wątku, ale nie mogłem się powstrzymać, aby i tu nie wrzucić. Ciekaw jestem czy ktoś z was ma podobny problem.

#395809  autor: thonka
 27 mar 2010, 12:10
3m, juz Ci pisalem w innym temacie, ze mialem podobnie w orange. przestalo sie rozlaczac dopiero, gdy przedluzylem umowe i zaczeli dzwonic z innych dzialow.

dziwie sie natomias, ze skoro tak zalezy Tobie na przedluzeniu to nie zadzwonisz do nich sam, albo nie przejdziesz sie do salonu. na dobra sprawe Tobie powinno zalezec tak samo jak im.

#395824  autor: MihQl
 27 mar 2010, 12:56
Ja mam pytanie czy emeryci maja jakieś zniżki do abonamentu? Bo mojej babci się kończy umowa, a nigdzie nie mogę znalezc takiej informacji... :D
  • Strona 53 z 96
  • 1
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55
  • 96
  • 1
  • 51
  • 52
  • 53