• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#388960  autor: carl15
 21 lut 2010, 09:02
tak, tak jest

#388971  autor: kamil1221
 21 lut 2010, 10:57
Zawieszenie abonamentu telefonicznego kosztuje ok. 21zł mies. Nie możesz wykonywać połączeń, ale do Ciebie da się dzwonić.
Utrzymanie linii - brak abonamentu telefonicznego - opłata 29zł.

#388975  autor: simon.m
 21 lut 2010, 11:26
zarówno na utryzmaniu (29zł) jak i zawieszeniu (21,35) nie da sie dodzwonic na ten numer. w przypadku zawieszenia można dzwonic na alarmowe i 19393.
jak zadzwonisz na BL i powiesz ze chcesz wycofac rezygnacje to dadza Ci umowe na 12mc, np 2mega (3mc-49,90/9mc-69,90) i do tego darmo gps-a albo aparat.

#393332  autor: czterdzieści_i_cztery
 15 mar 2010, 20:08
chciałem odświeżyć trochę ten temat.

Otóż dalsza historia wygląda tak:

Stwierdziłem, że chcę Orange Freedom na 12mc z opcja Bezprzewodowym internetem za 9zł/mc
Poszedłem do telepunktu, wycofałem wypowiedzenie na telefon ale zostawiłem wypowiedzenie na neostradę.
Umowa na neostradę się skończyła, potem jeszcze tydzień czasu czekałem aż tam w centrali po odłączają itp (aby w systemie było czysto) i podpisałem umowę na OrangeFreedom.
I miałem tylko czekać na aktywację. Podobno nie powinno być problemów bo to ta sama grupa kapitałowa, jak neostrada działała to Orange Freedom też powinno działać itp itd. Tak mi mówiono.

A dziś dostaję telefon z Orange, że niestety nie ma wolnego czegoś tam w centralce i nie mogą mi zamontować Orange Freedom...

Nie chcę tu opisywać mojego stanu psychicznego jak to usłyszałem, ale czy może mi to ktoś wyjaśnić na chłopski rozum?

Skoro Orange i TP to ta sama grupa kapitałowa (więc kasa zostaje w tej samej kieszeni ostatecznie), skoro jeszcze 3 tygodnie temu hulała mi w 100% neostrada, to dlaczego nagle się okazuje, że nie ma możliwości aby mnie podłączyć?
TP robi takie problemy czy co?
I czy to oznacza, że neostrady też mi nie podepną i zostanę odcięty od świata?

Jest ktoś na tym formum obeznany w tych tematach?

Jutro idę do telepunktu wyjaśniać tą sprawę bo inaczej chyba się nie da...

#393349  autor: piotrrz
 15 mar 2010, 20:59
czterdzieści_i_cztery pisze:chciałem odświeżyć trochę ten temat.
A dziś dostaję telefon z Orange, że niestety nie ma wolnego czegoś tam w centralce i nie mogą mi zamontować Orange Freedom...
Pewnie chodzi o wolny port w szafie ONU. Tu chodzi o urządzenie które działa niejako jak switch - ma dużo portów do których podłącza się klientów i ich linie telefoniczne. Pewnie zabrakło im akurat tam miejsca, żeby przepiąć Twoją linię... Wątpię, czy da się coś z tym zrobić - chyba, że zwolni się jakiś port dzięki innemu abonentowi

#393353  autor: czterdzieści_i_cztery
 15 mar 2010, 21:04
piotrrz pisze: Pewnie chodzi o wolny port w szafie ONU. Tu chodzi o urządzenie które działa niejako jak switch - ma dużo portów do których podłącza się klientów i ich linie telefoniczne. Pewnie zabrakło im akurat tam miejsca, żeby przepiąć Twoją linię... Wątpię, czy da się coś z tym zrobić - chyba, że zwolni się jakiś port dzięki innemu abonentowi
A neostradę chociaż będę mógł mieć tak jak wcześniej?
Czy już ktoś "mój" port zdążył zająć?

#393391  autor: cmon
 15 mar 2010, 23:57
Ponieważ nie chce smieci i zakladac nowego tematu to zapytam sie tutaj. wypowiedzialem nesotrade z koncem marca i zglosilem do przeneisienia numer stacjonarny. Czy jest mozliwosc ze przeniosa mi numer do innego opa jednoczesnie odlaczajac nestrade przed terminem konca marca? (podobno nie bedzie dzialc neo jak nie bedzie stacjonarnego numeru) czy caly proces przeneisienia numeru bedzie trwal nie krocej niz do konca marca z racji umowy z neo?

#393520  autor: simon.m
 16 mar 2010, 17:04
czterdzieści_i_cztery pisze: A neostradę chociaż będę mógł mieć tak jak wcześniej?
Czy już ktoś "mój" port zdążył zająć?
jeśli się "wstrzelisz" z zamówieniem akurat wtedy, gdy ktoś inny zrezygnował to pewnie tak.
szanse są takie same jak na odpowiedź "brak możliwości technicznych".
życzę szczęścia, bo tylko od tego to zależy
cmon pisze: Ponieważ nie chce smieci i zakladac nowego tematu to zapytam sie tutaj. wypowiedzialem nesotrade z koncem marca i zglosilem do przeneisienia numer stacjonarny. Czy jest mozliwosc ze przeniosa mi numer do innego opa jednoczesnie odlaczajac nestrade przed terminem konca marca? (podobno nie bedzie dzialc neo jak nie bedzie stacjonarnego numeru) czy caly proces przeneisienia numeru bedzie trwal nie krocej niz do konca marca z racji umowy z neo?
gdzie chcesz przenieśc numer? do innego operatora na łaczu tp? czy do kablówki? czy gdzie?
podstawą jest 30-dniowy termin wypowiedzenia ze skutkiem na koniec miesiąca - jeśli złożeyłeś w lutym telefonu nie odłączą wcześniej niż na koniec marca. neo nie mogą odłączyc wcześniej niż zapisy z umowy (inaczej by ją złamali) neo odłączą dzień po zakończeniu lojalościówki. Jeśli neo masz do 31.03 i zmieściłeś się w terminie wypowiedzenia to z tp pożegnasz się ostatniego marca.

#393555  autor: czterdzieści_i_cztery
 16 mar 2010, 19:41
simon.m pisze:jeśli się "wstrzelisz" z zamówieniem akurat wtedy, gdy ktoś inny zrezygnował to pewnie tak.
szanse są takie same jak na odpowiedź "brak możliwości technicznych".
życzę szczęścia, bo tylko od tego to zależy
niestety szczęście zawiodło.
Pani w telepunkcie, swoimi kanałami dowiedziała się, że obecnie nie ma wolnych portów ani na neostrade ani na żadną inną firmę (tak więc netia również odpada).

Jednocześnie powiedziała, że wcześniej z innymi miejscowościami, zwykle do tygodnia czasu dokładali nowe porty i powiedziała, że mogę ewentualnie poczekać bo technicznie nic się zrobić nie da.

I mam pytanie czy ktoś z was ma wiedzę czy też doświadczenie w temacie dokładania nowych portów do DSLam, jak szybko to trwa itp?