• Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #391836  autor: KamaZ
 07 mar 2010, 14:41
Witam

Na allegro są aukcje na których setkami sprzedają aktywowane startery np tutaj lub tutaj.
Jaki jest sens takiego masowego aktywowania nowych starterów? Nabijanie statystyk operatorom czy może jakiś inny powód?

#391837  autor: aizo
 07 mar 2010, 14:55
Najlepszy tekst

Stan konta nieznany (możliwy również debet)
Ktoś na forum reklamował ze sprzedaje takie z Play-a

Pisał takie cos
Można na nich zarobić rejestrując je w różnych serwisach typu Wapster czy Otineo oraz do odbierania płatnych ankiet.

Ale jak to działa do końca nie wiem. Szukałem na Wapsterze czegoś na ten temat ale nie widziałem,

Szukam w sumie takiego serwisu gdzie za sms-y czy ankiety dostane doładowania.Mam jeden taki numer gdzie nie przejmowałbym sie spamem.

Pisałem o tym w tym temacie - > Klik

Połączenie nie może być zrealizowane.

#391839  autor: KamaZ
 07 mar 2010, 15:07
aizo pisze: Ktoś na forum reklamował ze sprzedaje takie z Play-a

Pisał takie cos
Można na nich zarobić rejestrując je w różnych serwisach typu Wapster czy Otineo oraz do odbierania płatnych ankiet.
Pisał pisał, ale dostał 2 ostrzeżenia i już nie pisze :wink: Twojego tematu nie widziałem, ale też patrzyłem jakiś czas na wapsterze i nic nie było. Może i można coś na takich starterach zarobić, ale ciekawi mnie to po co ktoś masowo aktywuje nowe startery. Na myśl tylko przychodzi "no to teraz wiadomo skąd W3 ma 14 mln klientów i Play ponad 3..."

#391843  autor: Atlan
 07 mar 2010, 15:33
Właśnie tym samym się zaciekawiłem i chyba znam rozwiązanie tej zagadki skąd te startery ;)
Na tych aukcjach sprzedający pisze, że na koncie jest 12gr. 12gr+4,88zł = 5zł
Domyślam się, że zakup takiego startera to nieco ponad 2zł w hurcie, może coś koło 3...
Czasem jest tak, że ktoś potrzebuje SMSów by wygrać coś, lub wypromować kogoś w TV (był w dwójce taki program Hit Generator, gdzie nieznany zespół uzyskiwał 80-90%, by przejść dalej). Wcale się nie zdziwiłbym, jakby w tych Tańcach z Gwiazdami ktoś promował kogoś w ten sposób.
Widocznie startery Ery są najtańsze ;)

#391846  autor: osachorzow
 07 mar 2010, 15:52
Na aukcjach z dużą liczbą używanych starterów znajdziemy wszystkich operatorów ;) Stawiam, że są one wykorzystywane albo do smsów premium (jak pisaliście wyżej) albo do jakiś FCTów albo innych masowych wysyłek smsów reklamowych.

#391860  autor: KamaZ
 07 mar 2010, 17:01
Atlan chyba masz racje z tym używaniem do sms premium.
Na allegro są startery wszystkich operatorów. Dałem tylko 2 przykładowe linki.

#391867  autor: hettman
 07 mar 2010, 17:38
to sa startery z hurtu a uzyte byly do konkursow (wtedy sms premium wychodzi po okolo 2 zl) bo starter kosztuje okolo 3zl a sprzedaja go na allegro po 1 zl... -stary patent :-D

#392016  autor: Marens
 08 mar 2010, 16:56
Mnie bardziej ciekawi dlaczego niektórzy kupują po 50 używanych starterów.
Bardziej obstawiam FCT i wysyłki reklamowe.
Wcale się nie zdziwiłbym, jakby w tych Tańcach z Gwiazdami ktoś promował kogoś w ten sposób.
Ja bym się nie zdziwił gdyby te "show" były ustawione od początku do końca.

#392023  autor: aizo
 08 mar 2010, 17:09
A mnie ciekawi ile tam fajnych numerów jest. Chyba, że sprzedający ,,perełki,, zatrzymał dla siebie lub sprzedaje jako złote itp

#392027  autor: KamaZ
 08 mar 2010, 17:28
Pewnie niektórzy kupują dużą ilość właśnie z nadzieją trafienia się fajnego numeru.

Co do ustawiania Tańca z Gwiazdami pamiętam jak chyba w pierwszej serii Big Brother PL narzeczony jednej z uczestniczek przyznał otwarcie, że wysłał na nią ileś tam smsów, żeby została.

#392076  autor: corner
 08 mar 2010, 20:51
No ale to chyba nie jest ustawianie. Zawsze rodzina i znajomi wysyłają SMS-y. Ja nie wierzę w ustawianie takich show. Chyba nie ma w tym sensu.

#392080  autor: Atlan
 08 mar 2010, 21:10
Teoria o tym, że ktoś kupuje te startery dla fajnych numerów jest na pewno błędna, bo te lepsze numery są wystawione na pojedynczych aukcjach przez tych sprzedawców :)

Dziwne, że operatorzy z tym nie walczą... A jak walczyć? Wystarczy dać niższy stan konta (np. 3zł zamiast 5zł) a wydłużyć za to czas na połączenia wychodzące i w ramach takiego bonusu dać dla użytkownika jakieś korzystne promocje do startera, ale nie kwotowe, tylko np. usługa, pakiet :)

#392091  autor: blady_zl
 08 mar 2010, 21:31
Atlan pisze:Dziwne, że operatorzy z tym nie walczą...

A po co z tym walczyć?? trzepią na tym kasę i tyle, statystyki też im rosną ;) więc raczej im ''w paski'' ;)

#392235  autor: Atlan
 09 mar 2010, 18:06
Skoro idzie to na SMSy premium, i skoro starter 5zł sprzedają za 2,5 to na bank operatorzy kasy na tym nie zarabiają... A wyprodukowanie SIM też jest ileś tam warte.

#392237  autor: blady_zl
 09 mar 2010, 18:16
zarabiają - bo ten starter za 5 ktoś musiał kupić za 5 zł od operatora? :P więc co to za różnica? czy może jakoś inaczej myślę? :-D

#392238  autor: Atlan
 09 mar 2010, 18:27
Nie nie, Oni (operatorzy) tego za 5zł nie sprzedają, tylko za coś około 2zł (na allegro hurt to 2,5). Więc są stratni jakby nie patrzeć na każdej takiej operacji.

#392322  autor: corner
 10 mar 2010, 00:15
No i wspomniana produkcja kart SIM też kosztuje.

Ale część kwoty z premium SMS-a zostaje u operatora. Poza tym - jak widać - przynajmniej część kart jest jeszcze sprzedawana i zapewne komuś służy.

A statystyki? Zależy jak na to patrzeć. Podwyższa statystyki ilości kart, ale obniża średni przychód ;).

#392356  autor: aizo
 10 mar 2010, 11:13
Pierdołki gadacie jak by operatorzy faktycznie na tym tracili nie sprzedawali by takich zestawów po takiej cenie.

#392361  autor: KamaZ
 10 mar 2010, 11:39
Dopłacenie tych kilku złotych do startera to może być dla operatorów najtańszy sposób pozyskania ewentualnych nowych klientów.

#394281  autor: lukaszw
 19 mar 2010, 20:05
Az z ciekawosci kupie kilka takich starterow i zarejestruje je online i sprawdze billing :)