Witam! Mam następujący problem:
Obecnie posiadam do końca maja umowę na neostradę. Umowa jest zarejestrowana na mojego Ojca, ja mam pełnomocnictwo ogólne.
Złożyłem już wypowiedzenie umowy, że nie chcę jej przedłużać po jej zakończeniu.
Umowa na neostradę jest jedyną umową z TP na chwilę obecną.
Telefon jest z umową (obecnie na czas nieokreślony) w Netii, abonament coś koło 40zł z darmowymi minutami (które nie za bardzo mnie interesują).
Dodatkowo moja siostra ma komórkę na abonament w sieci Era (zarejestrowany na siebie). Jest to o tyle istotne, że Era dysponuje na chwilę obecną ofertą na internet i telefon stacjonarny wg mnie najkorzystniejszą, ale tylko dla abonentów ERY:
Oferta internet stacjonarny na linii TP .
Interesuje mnie opcja umowy na telefon z abonamentem za 20zł oraz internet 2Mb/s za 49zł (po rabacie dla stałych klientów Ery) z umową na 2 lata.
Tak więc, żeby skorzystać z oferty tej telefon z Netii i internet z TP musiałby być przepisany na moją siostrę.
I tu sprawa się komplikuje - aby skorzystać z tej oferty łącze na telefonie stacjonarnym musiało by być zarejestrowane na moją siostrę. Niestety w Telepunkcie dowiedziałem się, że żeby przepisać umowę z Ojca najpierw musiałbym wrócić do TP i dopiero wtedy mogę to wykonać, ale wtedy umowa jest zawierana "w ramach promocji" na okres 12miesięcy - co mnie nie interesuje, bo chciałem przecież przejść na ofertę ERY.
Jak mam rozwiązać tą kwestię, żeby z tych 2 różnych firm (TP i Netii) przejść do ERY z jednoczesną zmianą abonenta na którego usługa jest zarejestrowana? Tylko wtedy bowiem w Erze będzie rabat na internet i tel po 10zł. Od razu napiszę, że raczej nie wchodzi w grę przepisanie numeru komórki z Ery na Ojca z powodu jego wyjazdu za granicę za jakiś czas.
Czy da się to rozwiązać tak, że czekam, aż umowa z Neo ulegnie rozwiązaniu (złożyłem wypowiedzenie, jak już wspomniałem),
a umowę z Netią na telefon przepisuję po prostu na siostrę? To wystarczy?
Czy w Netii nie będzie podobnie, że "w ramach promocji" będę musiał umowę zawrzeć na czas określony, jeśli będę zmieniał abonenta na którego jest zarejestrowana usługa?
Czy żeby skorzystać z oferty w ERZE na siostrę, gdy umowa z TP na internet mi się zakończy, to tylko umowę na telefon w Netii muszę z Ojca przepisywać, czy jeszcze jakieś formalności w TP (z którą raczej mnie już nic nie będzie łączyło) będę musiał załatwiać?