• Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #391515  autor: Vienna
 05 mar 2010, 19:34
Witajcie!

Chcę Wam opowiedzieć historię moją, czyli kobiety o małym rozumku, ktora zepsuła kartę pamięci i zastanawia się, czy jeszcze coś się da z nią zrobić.

Otóż, ze dwa lata temu, kupiłam telefon Nokię 5200, historia Go w ogóle nie dotyczy, ale zacząć od tego muszę. I karta 256 MB Nokia miniSD do niego została dodana. Kobietą bym nie była, gdybym zaraz nie wypróbowała opcji "Załóż hasło", tudzież "chroń hasłem". Nie ważne. No i było hasło. W tej chwili nie pamiętam już, w którym momencie hasło mi przeszkadzać zaczęło. Chyba w momencie, gdy chciałam sformatować kartę w telefonie (Nokii 5200). Telefon wołał o hasło, a ja obdarzona krótką pamięcią - niestety zapomniałam jakie wymyśliłam.
O radę zapytałam wujka Google. Oczywiście, przeszukałam dużo męskich for i znalazłam - "Spróbuj sformatować w symbianie". No to ja - naiwna strasznie - wzięłam do ręki Nokię E50, rach ciach i sformatowałam. I tu zaczęły się schody. Zniknęło hasło, to prawda, a razem z hasłem wcięło... w sumie wcięło kartę. Ani Nokia 5200 nie wykrywa karty (pomimo, że pokazuje, że jest w gnieździe), ani LG kp501, jedynie wcześniej rzeczona E50 próbuje ją formatować, jest pasek postępu, lecz nic to nie daje. Wsadziłam ją więc w adapter (San Disk trans flash adapter), jednak komputer jej nie wykrywa. Stwierdziłam, że jest zepsuta i wsadziłam gdzieś w szpargały.

Minęły dwa lata. Znalazłam ją przy sprzątaniu. I taka biedna zakurzona leżała, więc znowu poszłam po radę do wujka Google, przeszukałam kilkadziesiąt for, jednak nie znalazłam żadnej rady. Dlatego piszę tu. na forum portalu, na który zaglądam co czas jakiś. Może mi ktoś podpowie, co powinnam zrobić. I darujcie sobie kpiny, że "wyrzucić". To zrobię jeśli nie znajdę już innej odpowiedzi :)

Może mi podpowie, co zrobić, żeby komputer ją wykrył? Może po prostu jest jakiś zły system plików po tym formacie?

Rozpisałam się. Nie krzyczcie.

#391585  autor: Vieslav
 06 mar 2010, 09:47
Spróbuj odpalić jakąś dystrybucję Linuxa z LiveCD (najlepiej Ubuntu, najbardziej przyjazne. Ściągasz za darmo ze strony i nagrywasz normalnie jako obraz) i zobaczy, czy wykryje kartę. Jeśli system plików jest nie taki bądź jest jego brak to windows karty nie zobaczy, natomiast pod Linuxem zamontuje się urządzenie, które będzie można sformatować konsolą.

#391684  autor: ciuchcia
 06 mar 2010, 17:17
Po czym stwierdzasz, ze komputer jej nie wykrywa ? To, ze komputer nie wyswietla okienka w autostarcie nie znaczy, ze jej nie widzi. Wsadz w adapter - nastepnie Kliknij prawym guzikiem w moj komputer -> zarzadzaj. Potem w magazyny danych (mam teraz system po angielsku - nie do konca pamietam jak to sie moze nazywac. Tu sprawdz, czy widzi karte ... jesli tak - prawyk guzikiem na niej - palne formatowanie. Sadze ze powinno dzialac.

#391751  autor: Vienna
 07 mar 2010, 00:30
ciuchcia:

Dzięki za pomoc - próbowałam już wcześniej - bez rezultatu.

Vieslav:

O tym z kolei nie pomyślałam, mam gdzieś Ubuntu na płycie i kilka innych dystrybucji. Spróbuję jak odgrzebię płytę.

A możecie spróbować mi wytłumaczyć, dlaczego to padło po formatowaniu w Nokii E50?