• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #391643  autor: 8850
 06 mar 2010, 14:08
Czy mając nieaktywną kartę SIM to czy klient GSM ciągle próbuje się połączyć z BTS co jakiś czas czy już nie próbuje?

Temat jest dość ważny ponieważ zależy mi na jak najmniejszym poborze prądu przez urządzenie (iphone 3G) przy używaniu aplikacji do nawigacji biegowej (runkeeper) wiec muszę być mieć jakąkolwiek kartę SIM włożoną do telefonu bo zauważyłem że bez tego nie działa GPS

#391661  autor: ms93
 06 mar 2010, 15:11
Wiesz co, na karcie wRodzinie zalogowanej do Ery, co jakies 15, moze 30 minut usiluje sie zalogowac do Centernetu, ktory jej nie wpuszcza. Pewnie to samo bedzie z nieaktywna karta.
 #391701  autor: darnok
 06 mar 2010, 18:55
8850 pisze:Czy mając nieaktywną kartę SIM to czy klient GSM ciągle próbuje się połączyć z BTS co jakiś czas czy już nie próbuje?
Oczywiscie ze probuje. Karta nie wie ze jest "nieaktywna". To operator odmawia zalogowania sie karcie, a nie karta nie probuje. Podejrzewam nawet ze taka karta czesciej probuje niz zwykla, takiej ktorej uda sie zalogowanie do sieci.

Nie mam Iphone wiec nie wiem - a nie ma tam trybu offline (samolotowego) ?

#391713  autor: 8850
 06 mar 2010, 20:51
W trybie offline nie działa GPS w telefonie, więc muszę mieć włączony tryb GSM i być lub nie być gdzieś zalogowany. Sprawdzilem że nieaktywna karta SIM powoduje że GPS działa. Natomiast telefon nie informuje mnie że próbuje się zalogować ponownie do sieci po jakimś tam czasie stad pytam na forum czy tak telefony i sieci się zachowują ze próbują co jakiś czas.

#391945  autor: Szalony
 08 mar 2010, 09:54
Darnok jestes pewny ze nieaktywna karta co jakis czas chce sie do sieci logowac ? Ja bym tak pewnie nie pisal tego - byc moze zalezy to od firmware telefonu ale u mnie jak sim jest nieaktywny to jest "martwy" i bez ponownego uruchomienia telefonu lub trybu off-on line nic ruchu nie generuje. Najlepsza metoda by to sprawdzic to polozyc taki telefon z nieczynna karta przy radiu ( najlepiej starym) i slychac w tle bardzo ladnie jak telefon z karta sim z siecia pracuje - czy generuje ruch czy nic nie robi i lezy martwy ;-)

Era Aleksandrow Lodzki - czesc miasta zasieg zenujacy w budynkach byl przez 10lat - http://szalony2007.republika.pl/era.png . Teraz jest tak - http://img163.imageshack.us/img163/5237 ... ot0100.png Wkoncu :) Widac roznice :)

#391970  autor: Marcin_7
 08 mar 2010, 12:53
Karta "nie wie" że jest nieaktywna, ale telefon "się dowie". Gdy telefon "loguje się do sieci" nastąpi próba autentykacji (w HLR/Authentication Center), gdy się nie powiedzie (np. dla tego, że dana karta SIM jest nieaktywna) do telefonu zostanie przesłana operacja AUTHENTICATION REJECT.

Co się dzieje dalej, jest opisane przez specyfikację 3GPP 24.008, rozdział 4.3.2.5 "Authentication not accepted by the network".
"Upon receipt of an AUTHENTICATION REJECT message, the mobile station shall set the update status in the SIM/USIM to U3 ROAMING NOT ALLOWED, delete from the SIM/USIM the stored TMSI, LAI and ciphering key sequence number. The SIM/USIM shall be considered as invalid until switching off or the SIM/USIM is removed. "

Podejrzeam, że jest wtedy tak jak pisze Szalony: firmware telefonu wie, ze "SIM is invalid" i nie próbuje ponawiać autentykacji. To nawet logiczne, HLR ma co robić, i nie ma sensu co chwila sprawdzać i odpowiadać telefonom z niekatywnym SIMem, że znowu nie mogą się zalogować.

#391973  autor: kranu
 08 mar 2010, 13:17
Może nie przypadkiem gdy karta jest nieaktywna (nowa, przy przenoszeniu numeru itp.) konsultanci doradzają aby sprawdzać co jakiś czas czy już działa wyłączając i włączając telefon? :)

#391974  autor: 8850
 08 mar 2010, 13:39
Zrobiłem eksperyment jak tutaj kolega wyżej doradził. Akcesoria
- Nokia 3120 (stary soft) oraz iphone 3G soft 3.1.2
- Stare radio trzeszczące niemiłosiernie w głośniku jeśli telefon przejawia aktywność z siecią GSM

1. włożyłem niektywną kartę do telefonów, włączyłem zaczał się pisk w radiu i karta sim oczywiście nie zalogowała się sieci. Czekałem tak godzinę nie usłyszałem już żadnych pisków w radiu
2. Włożyłem normalną kartę i ustawiłem tak radio aby telefon gubił ciągle zasięg (zbyt słaby). Radio co jakiś czas piszczało.

Zatem widocznie w miarę nowe telefony stwierdzają że nie będą się bezsensownie logowały ponownie do sieci skoro sieć odmawia zalogowania. Zatem wydaje się to najlepszy sposób jeśłi ktoś chce używać GPS w telefonie i stracić jak najmniej prądu w tel.

Jakie są wasze jeszcze inne spostrzeżenia?