osachorzow,
Otrzymałem wiadomość od UKE, którą wysłałem kilka dni temu, a ORANGE do którego wysłałem prawie miesiąc temu nadal milczy:
Szanowny Panie
Po zapoznaniu się z przedstawioną przez Pana sprawą pragnę wskazać, że uprawnienie do przeniesienia przydzielonego numeru przy zmianie dostawcy usług zostało nadane abonentom przyłączonym do stacjonarnej publicznej sieci telefonicznej, przepisem art. 71 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (Dz. U. Nr 171, poz. 1800 z późn. zm., zwanej dalej Pt). Z przepisu tego artykułu Pt dla przedsiębiorców telekomunikacyjnych świadczących usługi w sieci stacjonarnej wynika obowiązek realizacji wskazanego uprawnienia abonenta.
W związku z tym, że PTK Centertel od dnia 15 lutego 2010 r. poszerzyła swoją ofertę o usługę telefonii stacjonarnej realizowaną w oparciu o technologię GSM, spoczęły na niej obowiązki dotyczące realizacja przeniesienia numeru w sieci stacjonarnej z uwzględnieniem nowej oferty.
PTK Centertel, na swojej stronie internetowej
http://www.orange.pl/binaries/PL/Binary ... 420947.pdf przedstawiła Regulamin przenoszenia numerów. W § 2 Regulaminu przeniesienia numeru odnoszącym się do - Zawarcia przez Klienta z PTK Centertel Umowy z przeniesieniem przydzielonego numeru - opisana została procedura przeniesienia numeru (także stacjonarnego ) do sieci PTK Centertel, zgodna z Rozporządzeniem Ministra Infrastruktury z dnia 17 czerwca 2010 r. W punkcie 9 tego paragrafu wskazane zostały przypadki uniemożliwiające realizację przeniesienia numeru do sieci stacjonarnej PTK Centertel tj.:
a) gdy w danej strefie numeracyjnej, do której Klient chce przenieść swój numer, PTK Centertel w ogóle nie świadczy stacjonarnej usługi telefonicznej. Aktualny zasięg świadczenia przez PTK Centertel stacjonarnej usługi telefonicznej jest dostępny na
www.orange.pl.
b) gdy Klient chce przenieść numer stacjonarny miedzy strefami numeracyjnymi.
W opinii UKE, odmowa przeniesienia przydzielonego numeru do sieci stacjonarnej PTK Centertel z sieci Telekomunikacji Polskiej S.A., jeżeli nie zachodzą ww. przypadki, jest bezprawna.
Informujemy także, iż podejmiemy stosowne działania mające na celu wyjaśnienie przedstawionej przez Pana sprawy.”
Z poważaniem,
UKE
Nokia 3310 -----> Siemens MC60----> Motorola L7 -----> SE K550i -----> SE C902 ------> HTC Desire Z