• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#390587  autor: Jedrker
 28 lut 2010, 23:59
elkanguro,
działa puki masz naładowaną baterię ;P
w końcu sima wkładasz do telefonu a nie do stacji bazowej, która to występuje tylko i wyłącznie w roli ładowarki ;))

#390817  autor: elkanguro
 01 mar 2010, 22:24
No właśnie tego nie byłem pewien, gdzie się SIMa wkłada. Bałem się, że właśnie do stacji dokującej. W takim razie, nie widzę minusów tej oferty:)

Virgin Mobile
--------------------------------------------
LTE Cyfrowy Polsat + HaloNet
NaszaSiec.net 15 Mbps + HaloNet

#391313  autor: trus1991
 04 mar 2010, 15:52
Dziś się dowiedziałem w salonie tp/Orange, że nie mogę przenieść numeru z TP na Orange strefę ;/, mogę jedynie przenieść na Orange Stacjonarny (na kablach) i za 35zł będę miał 70minut

Nokia 3310 -----> Siemens MC60----> Motorola L7 -----> SE K550i -----> SE C902 ------> HTC Desire Z

#391318  autor: osachorzow
 04 mar 2010, 16:14
trus1991, a to przykra wiadomość :( bo już zameldowałem rodzince, która siedzi w orange o takiej usłudze i chcieli ją przenieść :/ Ale skoro Orange nie chce to może zdecydują się na Erę, która przenosi numery do wszystkich swoich usług.

#391319  autor: trus1991
 04 mar 2010, 16:25
Mnie niestety też to bardzo zmartwiło, wysłałem również zapytanie do BOK, ale jeszcze nie otrzymałem odpowiedzi. Na stronie Orange pisze że można przenieść od :
* POLKOMTEL S.A.
* Polska Telefonia Cyfrowa Sp. z o.o.
* NETIA ŚWIAT S.A.
* Netia S.A.
* MNI S.A.
* ELTERIX S.A.
* ELE2 POLSKA Sp. z o.o.
* Vectra S.A.
* Netia S.A.(d.Premium Internet S.A.)
* DŁUGIE ROZMOWY S.A.
* EXATEL S.A. (D.TELEKOMUNIKACJA ENERGETYCZNA TEL-ENERGO S.A. i TELBANK)
* ASTER CITY CABLE Sp. z o.o.
* MNI TELECOM
* SPRAY S.A.
* Netia S.A. (d.Świat Internet S.A.)
* UPC Polska Sp. z o.o.
* NETIA GLOBE S.A.
* NETIA VENTURES Sp. z o.o.
* ASTER Sp. z o.o.
* Telefonia Dialog S.A

Ale TP oczywiście nie ma ;/

Nokia 3310 -----> Siemens MC60----> Motorola L7 -----> SE K550i -----> SE C902 ------> HTC Desire Z

#391324  autor: osachorzow
 04 mar 2010, 16:34
trus1991, ale skoro na Orange Stacjonarny można przenieść z TP, to chyba jednak można... Orange to jednak bardzo dziwna firma :D

#391332  autor: trus1991
 04 mar 2010, 17:08
Bo jak Pani powiedziała "Orange i TP" to jedna firma, więc pewnie robią tak żeby uniemożliwić klientowi korzystnych usług, i aby wyciągnąć od niego jak najwięcej

#391333  autor: elkanguro
 04 mar 2010, 17:08
A nie wytłumaczyli dlaczego nie można? Powiedziała Ci to osoba z salonu czy informacja z głębszych źródeł? Bo mi w salonie babka mówiła, że oczywiście można przenieść numer (ale tak ogólnie, nie sprawdzała mojego numeru).

Virgin Mobile

#391334  autor: osachorzow
 04 mar 2010, 17:11
trus1991 pisze:Bo jak Pani powiedziała "Orange i TP" to jedna firma
Pani chyba była pijana ;) TP to TP, a Orange to marka firmy Polska Telefonia Komórkowa Centertel sp. z o.o. - to że wszystkie są w jednej grupie kapitałowej to inna bajka... ciekawe co na tą blokadę przenoszenia numeru powiedziałoby UKE...

#391346  autor: trus1991
 04 mar 2010, 18:13
elkanguro, nie wytłumaczyła, powiedziała że mogę ale nie do Orange strefa.

osachorzow, czy mógłbyś napisać do UKE w tej sprawie :) Bo ja zbytnio ni wiem jak się za to zabrać. Będę wdzięczny

#391358  autor: elkanguro
 04 mar 2010, 19:04
trus1991, a sprawdzała te możliwości na twoim numerze telefonu czy to taka ogólna informacja była?

Virgin Mobile

#391365  autor: trus1991
 04 mar 2010, 19:28
Informacja ogólna, ale wątpię żeby w Katowicach był z tym jakis problem

#391410  autor: elkanguro
 04 mar 2010, 22:15
Eee to pewnie jakaś niedoinformowana pracownica.

[ Dodano: 2010-03-05, 18:22 ]
A są na rynku dostępne inne tego typu telefony (tzn. na kartę sim ale ze stacją dokującą jako ładowarką) czy trzeba brać ten z Orange?

Virgin Mobile

#393116  autor: trus1991
 14 mar 2010, 19:55
osachorzow,

Otrzymałem wiadomość od UKE, którą wysłałem kilka dni temu, a ORANGE do którego wysłałem prawie miesiąc temu nadal milczy:

Szanowny Panie

Po zapoznaniu się z przedstawioną przez Pana sprawą pragnę wskazać, że uprawnienie do przeniesienia przydzielonego numeru przy zmianie dostawcy usług zostało nadane abonentom przyłączonym do stacjonarnej publicznej sieci telefonicznej, przepisem art. 71 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (Dz. U. Nr 171, poz. 1800 z późn. zm., zwanej dalej Pt). Z przepisu tego artykułu Pt dla przedsiębiorców telekomunikacyjnych świadczących usługi w sieci stacjonarnej wynika obowiązek realizacji wskazanego uprawnienia abonenta.

W związku z tym, że PTK Centertel od dnia 15 lutego 2010 r. poszerzyła swoją ofertę o usługę telefonii stacjonarnej realizowaną w oparciu o technologię GSM, spoczęły na niej obowiązki dotyczące realizacja przeniesienia numeru w sieci stacjonarnej z uwzględnieniem nowej oferty.

PTK Centertel, na swojej stronie internetowej http://www.orange.pl/binaries/PL/Binary ... 420947.pdf przedstawiła Regulamin przenoszenia numerów. W § 2 Regulaminu przeniesienia numeru odnoszącym się do - Zawarcia przez Klienta z PTK Centertel Umowy z przeniesieniem przydzielonego numeru - opisana została procedura przeniesienia numeru (także stacjonarnego ) do sieci PTK Centertel, zgodna z Rozporządzeniem Ministra Infrastruktury z dnia 17 czerwca 2010 r. W punkcie 9 tego paragrafu wskazane zostały przypadki uniemożliwiające realizację przeniesienia numeru do sieci stacjonarnej PTK Centertel tj.:

a) gdy w danej strefie numeracyjnej, do której Klient chce przenieść swój numer, PTK Centertel w ogóle nie świadczy stacjonarnej usługi telefonicznej. Aktualny zasięg świadczenia przez PTK Centertel stacjonarnej usługi telefonicznej jest dostępny na www.orange.pl.

b) gdy Klient chce przenieść numer stacjonarny miedzy strefami numeracyjnymi.

W opinii UKE, odmowa przeniesienia przydzielonego numeru do sieci stacjonarnej PTK Centertel z sieci Telekomunikacji Polskiej S.A., jeżeli nie zachodzą ww. przypadki, jest bezprawna.

Informujemy także, iż podejmiemy stosowne działania mające na celu wyjaśnienie przedstawionej przez Pana sprawy.”

Z poważaniem,
UKE