• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #390719  autor: aizo
 01 mar 2010, 17:19
Telefonia Dialog chwali się planami wprowadzenia Internetu o niespotykanej w Polsce szybkości 1Gb/s oraz trójwymiarowej telewizji 3D TV. Tymi usługami Dialog walczyć chce na coraz bardziej konkurencyjnym rynku. Z ofertą internetu o szybkości 1 Gb/s będziemy gotowi za miesiąc, dwa miesiące, a w zasięgu sieci znajdzie się ok. 1 tysiąca mieszkań - przekonuje prezes Dialogu Arkadiusz Miszuk.

Sieć o szybkości 1 Gb/s pozwala na ściągnięcie pełnometrażowego filmu w wysokiej rozdzielczości w "mniej niż pięć minut" czy na e-konsultacje podmiejskiego lekarza ze specjalistą z Nowego Jorku podczas przesyłania przez sieć trójwymiarowych filmów z badania pacjenta.

Usługa będzie oferowana tylko na własnej światłowodowej sieci operatora. Do czego potrzebna jest taka szybkość? Między innymi do zaoferowania trójwymiarowej telewizji - zaznacza Robert Banasiak, wiceszef telekomu.

Ta usługa jest już testowana. Na razie 150 osób - posiadających specjalne dekodery - ma możliwość ściągnięcia poprzez usługę VOD (wideo na żądanie) filmów animowanych w technologii 3D. Obraz trójwymiarowy nie jest na razie oferowany w ramach usługi telewizyjnej.

- Sprawdzamy, jak usługa działa na poszczególnych modelach telewizorów i jak zostanie przyjęta - tłumaczy Banasiak.

Zarówno telewizja 3D, jak i łącze 1 Gb/s są już technicznie osiągalne. Dla Dialogu wejście w te usługi to z pewnością szansa na szersze zaistnienie w świadomości Polaków. Wiadomość pochodzi z serwisu www.dvbnews.pl

Łukasz Proch, 1 marca 2010, 13:35
Źródło: www.dvbnews.pl / Gazeta Wyborcza
Ja mam jakoś mieszane uczucia. Przykre doświadczenia z Dialogiem. Wątpię, że ta usługa będzie dobrze działać.
Ale po testować bym chciał

Połączenie nie może być zrealizowane.

#390796  autor: Kaczy
 01 mar 2010, 21:02
Pewno gdzieś odpalili GPONa (światłowód do domu). Teoretyczne mozliwości to 2.5 Gbps per user.
A 1 Gbps to nie nowość na polskim rynku. W Katowicach jest operator, który świadczy takie usługi - link. Gwarantowane 10 Mbps, chociaż słyszałem, że gwarantują 40 Mbps.

...::: Made for loneliness :::...

#390903  autor: Spioszek
 02 mar 2010, 12:53
A mnie ciekawi cena takiego szybkiego neta... Sam nie mogę mieć szybszy niż 10mega net, chodź cieszę się bo niektórym osoba nawet 2mega jest nie dane z przyczyn technicznych... Słyszałem że Japoni to 100Mb jest na pożadku dziennym do domów doprowadzone po światłowodach.

#391007  autor: Kaczy
 02 mar 2010, 20:02
darkangel pisze:Słyszałem że Japoni to 100Mb jest na pożadku dziennym do domów doprowadzone po światłowodach.
Ja byłem w zeszłym roku w Czechach oglądać instalację światłowodową w technologii GPON (na dzień dzisiejszy umożliwia ona zestawienie łącza 2,5Gbps/1,25 Gbps dynamicznie dzielone na max. 32 userów). W praktyce ograniczyli prędkość do 120/30 Mbps a i tak mieli mało chętnych na takie prędkości. Oczywiście jak by się trafił jakiś klient na 500 Mbps albo więcej to nie byłoby w tym problemu.

#391251  autor: Spioszek
 04 mar 2010, 00:50
Kaczy pisze:Ja byłem w zeszłym roku w Czechach oglądać instalację światłowodową w technologii GPON (na dzień dzisiejszy umożliwia ona zestawienie łącza 2,5Gbps/1,25 Gbps dynamicznie dzielone na max. 32 userów). W praktyce ograniczyli prędkość do 120/30 Mbps a i tak mieli mało chętnych na takie prędkości. Oczywiście jak by się trafił jakiś klient na 500 Mbps albo więcej to nie byłoby w tym problemu.
Ile takie łącza kosztują w Czechach :)?, oni mają chyba dużo lepsze łącza od Polski prawda?

#391311  autor: Kaczy
 04 mar 2010, 15:42
W promocji 899 koron (130 zł) - łącze 60/40 Mbps, telefon + pakiet TV (ponad 35 kanałów).
darkangel pisze:oni mają chyba dużo lepsze łącza od Polski prawda?
Co do internetu kablowego, to wszystko zależy od miejscowości. W Czechach działa np. UPC. Promocje mają te same- np. FiberPower - nawet ten sam plakat widziałem w Pradze co jest w Polsce.
W o2 jest np. promocja internet ADSL 8 Mbps za 90 zł.

#391317  autor: kowcio
 04 mar 2010, 16:12
Kaczy pisze:W o2 jest np. promocja internet ADSL 8 Mbps za 90 zł.
A u nas za 6Mbps trzeba dać 89 zł przy umowie na 24 m-ce. Mówię o Orange, w TP jest dużo drożej i nie dostaje się 30 zł na telefon przez cały okres umowy (ja dzięki temu prawie za darmo korzystam z komórki). Jednak ten Internet w Polsce jest drogi i to bardzo. Nawet sam muszę przemyśleć czy we wrześniu jak będę przedłużał umowę (chyba, ze wcześniej mnie będą "zachęcać") czy wezmę 2Mbps, czy zostanę przy jedynce. Jednak te 10 zł na miesiąc więcej to troszkę dużo.

#391371  autor: abcd
 04 mar 2010, 20:20
Kaczy pisze:W promocji 899 koron (130 zł) - łącze 60/40 Mbps, telefon + pakiet TV (ponad 35 kanałów).
Gdyby mieć coś takiego tutaj to w mig by można zostać królem prywatnych trackerów ;)

#391455  autor: Vieslav
 05 mar 2010, 12:42
Jednak ten Internet w Polsce jest drogi i to bardzo.
Udowodnię ci, że nie jest (dla mojego miasta): UPC - 25mb/s za 90zł, Multimedia: mam 8 mb/s (od 12 do 22 6 mb/s) + tv kablową coś ponad 50 kanałów za nieco ponad 80zł (umowa na rok). Lokalny operator oferuje 20 mb/s za 79zł. Oczywiście piszę o samym internecie, promocje łączone są o wiele bardziej korzystne (tak jak moja). Ale nie każdy ma dostęp do lokalnych operatorów i zostaje linia TP. Nic straconego: w Dialogu właśnie 2 mb/s kosztuje 52zł (w promocji z telefonem), czyli 3zł drożej niż ja płacę za Orange Freedom 1mb/s. Zrozum, że korzystniej jest dać 20 mb/s za 70zł czy coś podobnego niż 1 mb/s za 10zł, niskie prędkości są nieopłacalne dla operatora.
Dialog ma bardzo ciekawą ofertę i pewnie 1gb/s nie będzie drogie. Zastanawiam się tylko, jaki dadzą uplink. Jak 10 mb/s to będzie śmiechu :lol: .

#391461  autor: Marens
 05 mar 2010, 13:25
aizo pisze:Przykre doświadczenia z Dialogiem.
BMT na 18m kabla pod ulicą. Peszel i przyłącze jest wykonane, brak tylko projektu.
Koszt projektu 4000zł i nikt nie chce negocjować w tej sprawie. Swojego czasu byłem gotowy wziąć wysokie pakiety aby możliwości techniczne pojawiły się wraz z ekonomicznym uzasadnieniem. Oczywiście mają to głęboko w poważaniu, nawet gdybym teoretycznie chciał zapłacić 4000zł za projekt.
abcd pisze: Gdyby mieć coś takiego tutaj to w mig by można zostać królem prywatnych trackerów ;)
Nie mówiąc o wizycie na kawę o 6:00
Miałem do czynienia z e-Wro (Dialog) i transfery na poziomie 30-50Mbit za 67,10zł