• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #352837  autor: madhunt3r
 16 sie 2009, 15:55
Witam,

Mam następujący problem. Gdy odbieram połączenie jest trzask w słuchawce na dodatek jak odezwe się od razu po naciśnięciu zielonej słuchawki, dzwoniący mnie nie słyszy, bądź słyszy nie wyraźnie ,tak jakby przerywało na początku, dopiero jak powiem raz jeszcze"Halo" to wyraźnie mnie słychać. Chce podkreślić że telefon jest uaktualniony do najnowszej wersji oprogramowania. Dzieje się tak na wszystkich sieciach zarówno na GSM i 3G, choć nie zawsze. Po odebraniu połączenia musze przeczekac aż na licznkiu bedzie ~0:00:01 aby dopiero moj glos zalapal i sluchac bylo mnie wyraznie:/ Co może być tego powodem? Testowałem to takze miedzy soba, miedzy dwoma moimi telefonami. Bardzo wnikliwie do tego podchodziłem podczas testów. W serwisie Nokii nie wiedzieli co to może być, choć zastanawiam się nad oddaniem telefonu do nich aby zobaczyli dokładnie a nie tylko na "oko". Miał ktoś podobny problem, bądź zaobserwował ostatnio takie coś? Proszę o jakieś sugestie, bądz zaoberwowanie u siebie. Z góry dziękuje i pozdrawiam :)
Ostatnio zmieniony 16 sie 2009, 16:22 przez madhunt3r, łącznie zmieniany 1 raz.

#352838  autor: maniek89
 16 sie 2009, 15:57
Masz play? Przelacz sie na gsm plusa, jesli nie pomoze to byc moze glosniczek szwankuje?

#352839  autor: madhunt3r
 16 sie 2009, 15:59
Tak mam play ale jak napisałem dzieje sie także na Plusie, Orange Erze itd więc sieć nie ma tu nic do rzeczy.

#352841  autor: maniek89
 16 sie 2009, 16:02
Aha widocznie nie doczytalem. Zasieg masz dobry? Jesli nie to moze rzeczywiscie wina mikrofonu

#352844  autor: madhunt3r
 16 sie 2009, 16:05
Z zasięgiem nigdy nie miałem problemu, obserwuje netmonitorami itd. jest wszystko jak należy. Czasami po prostu jak odbiore od razu to slychac mnie wyraznie od poczatku, ale w wiekszosci wypadkow niestety musze przeczekac ta sekudne bo nie slychac mnie badz przerwie na poczatku. Wiem ze sekunda to nie duzo ale jak sie odbiera to powinno byc od poczatku dobrze.

Tylko później zarówno mikrofon jak i glosniczek dziala dobrze, tylko podczas odbioru polaczenie cos nie tak.
Ostatnio zmieniony 16 sie 2009, 16:07 przez madhunt3r, łącznie zmieniany 1 raz.

#352845  autor: maniek89
 16 sie 2009, 16:07
Ja mam e51 w play i nie zauwazylem tego problemu czy na zasiegu macierzystym play czy tez plusa ...

#352848  autor: orson_dzi
 16 sie 2009, 16:09
Może mikrofon nie łączy?
Zdarzało mi się czasem przy rozbieraniu telefonu delikatnie go trącić i już zaczynał stwarzać problemy.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#352851  autor: madhunt3r
 16 sie 2009, 16:11
Hmm... ale to nie łączył by tylko podczas odbierania? Później podczas rozmowy jest idealnie, także dyktafon ok.

#352855  autor: maniek89
 16 sie 2009, 16:13
Az sprawdze sam jak bede odbieral telefon czy tez mam ten problem ;p

#352856  autor: madhunt3r
 16 sie 2009, 16:16
Albo to moje złudzenie ale mam wrazenie ze na profilu milczacym jak nie ma zadnych dzwiekow to odbiera dobrze, zas na ogolnym takie opoznienie sie pojawia. Dzwonek standardowy, ale to moze mi sie zdawac. Ale napewno tak nie powinno byc, zadnych opoznien podczas odbioru nie powinno byc.

#352857  autor: maniek89
 16 sie 2009, 16:18
A moze inaczej moze masz te wrazenie ze nic nie slyszysz bo w e51 poki nie zgasnie podswietlenie jest taki piszczacy cichutki dzwiek przy klawiszach slyszalny.

#352860  autor: madhunt3r
 16 sie 2009, 16:20
Jak ja nic nie słyszę? Chodzi o druga osobe ze ona mnie nie slyszy bo dzwonie sam do siebie z drugiego nr i to zaobserwowalem, ze od razu jak powiem Halo to mnie nie slychac badz czesc tego halo tylko, przerwane, ale poza tym tez czesc moich znajomych mi zwrocilo uwage jak odbieram to normalnie halo a oni halo slyszysz mnie? dopiero jak jeszcze raz odezwe sie to rozmowa juz jest w porzadku wszystki dochodzi ladnie do drugiej osoby. wiec to troche uciazliwe.

#352866  autor: kowcio
 16 sie 2009, 16:28
maniek89 pisze:A moze inaczej moze masz te wrazenie ze nic nie slyszysz bo w e51 poki nie zgasnie podswietlenie jest taki piszczacy cichutki dzwiek przy klawiszach slyszalny.
Chyba jednak ta Twoja E51 ma coś nie tak, w mojej nic nie piszczy jak jest podświetlenie włączone. Nawet minimalnie. Jest po prostu głucha cisza...
madhunt3r pisze:Albo to moje złudzenie ale mam wrazenie ze na profilu milczacym jak nie ma zadnych dzwiekow to odbiera dobrze, zas na ogolnym takie opoznienie sie pojawia. Dzwonek standardowy, ale to moze mi sie zdawac. Ale napewno tak nie powinno byc, zadnych opoznien podczas odbioru nie powinno byc.
Zrób kopię zapasową telefonu w PC Suite i zrób hard reset telefonu, czyli wyłącz go, naciśnij jednocześnie *, 3, zieloną słuchawkę i przycisk "power" i trzymaj to do czasu gdy pojawi się drugi napis "Nokia", bądź wpisz *#7370#. Wszystkie dane zostaną usunięte z telefonu, więc koniecznie musisz zrobić kopię zapasową. Coś mi tu wygląda na problem z oprogramowaniem.

#352868  autor: madhunt3r
 16 sie 2009, 16:31
kowcio tylko że na poprzednim sofcie 300.x miałem ten sam problem, teraz zaktualizowałem do 400.x i mam to samo więc nie wiem czy hard reset by coś tu dał.

Ps. Ja nie ma żadnego piszczenia przy klawiszach.

Ma ktoś jeszcze jakiś pomysł co tu zaradzić, czy oddać ją do serwisu aby się przyjrzeli, tylko na oko pierwszy raz z takim czymś sie spotykaja jak pytałem.

[ Dodano: 2009-08-16, 18:04 ]
Hard reset nic nie pomógł nadal przy szybkim odbiorze połączenia nie słychać mnie na poczatku, dopiero za drugim razem jak cos powiem jest dobrze :/

#391022  autor: asd44
 02 mar 2010, 21:15
Witam!
Zarejestrowałem się tu specjalnie dla tego problemu.
Mam w domu dwie E51 z lipca zeszłego roku. Oba mają ten sam przypadek!
Dzwoniący do mnie nie słyszą mnie przez ~1 s od naciśnięcia przycisku odebrania, jest wtedy głucha, głupia cisza i muszę powtarzać "HALO!", przez to oba poszły w odstawkę...
Nie uważam, żeby była to wina konkretnych aparatów (moich) ponieważ znam wiele osób, którym to bardzo uprzykrza życie ale jakoś dzwonią...
Czy może ktoś w końcu znalazł rozwiązanie?
Ja również robiłem mini testy, to znaczy:
- motywy moje i standardowe - brak poprawy
- dzwonki moje i standardowe - brak poprawy
- profile różne (myślałem, że może przez migający ekran np. przy milczącym) - brak poprawy
- karta pamięci on/off - brak poprawy
- hard reset - brak poprawy
- natężenie dźwięku głośniczka - brak poprawy

Przyznam się, że to już powoli zaczyna mnie denerwować. Jeżeli byłby to mój jedyny aparat to już dawno leżałby na śmietniku, nie ukrywając, że jest (poza tym) świetny!!

AHA, soft 400...

Pozdrawiam
Ł.

#391028  autor: madhunt3r
 02 mar 2010, 21:36
Z tego co się dowiedziałem to każdy model tak już niestety ma... tylko nie wszyscy na to zwracają uwagę ;)

#391264  autor: jowita
 04 mar 2010, 09:10
madhunt3r pisze:Z tego co się dowiedziałem to każdy model tak już niestety ma... tylko nie wszyscy na to zwracają uwagę ;)
Oo! Ja też tak mam. I byłam jedną z tych osób, które myślały że to przypadek albo sieć nie działa dobrze... Czy inne Nokie mają podobnie? A E52?? (przymierzam się do zakupu..)

#391353  autor: madhunt3r
 04 mar 2010, 18:51
E52 nie ma problemu z odbiorem połączeń. Miałem ją 2 miesiące, po czym się jej pozbyłem. W porówaniu z E51 jakość o niebo gorsza, choć na początku wydawała się ok, ale później wiele rzeczy przeszkadzało, zła jakość, aż strach pomyśleć co by się stało jakby upadła.

#391438  autor: anatom7707
 05 mar 2010, 09:53
Ja mam podobny problem z innym modelem noki N73. Wygląda to tak, że po naciśnięciu zielonej słuchawki przez 2-3 sek. słyszę dźwięk dzwonka a potem czekam jeszcze chwilę i dopiero wtedy mogę mówić. Czasami denerwuje mnie to, bo jak się śpieszę to dzwoni mi wprost do ucha. Do tej pory myślałam, że ten model tak ma i zaakceptowałam to. Jednak trafiłam na ten post. Z tego co tu napisaliście wynika, że to jakaś wada występująca tylko w niektórych egzemplarzach.
Teraz zastanawiam się tylko czy w moim telefonie tak było od początku czy dopiero w trakcie użytkowania (nie pamiętam). Mam ten telefon od 2 lat. Zanim go kupiłam czytałam różne opinie i nikt nie zgłaszał takiego problemu. Pisali tylko, że symbion strasznie muli i dlatego myślałam, że to z tego powodu tak się dzieje.
Mój mąż miał E51 i nie mówił, że coś jest nie tak z odbieraniem czy dzwonieniem. Denerwowały go inne rzeczy. Teraz od tygodnia ma E52. Jak na razie jeszcze go "rozgryza".

#391441  autor: dario321
 05 mar 2010, 10:12
madhunt3r- mam e55 (siostra e52) i c510 z Twojego profilu tez akurat mam :)

czyzbys zamienil e52 na c510 :arrow: siekierke na kijek :shock: