theWitcher pisze:Moim zdaniem - lepiej płacić mniej, mieć więcej minut [tak czy siak], a za telefon zapłacić raz i mieć z głowy.
Optymalnego 450 mógłby po prostu nie wykorzystywać, a lepiej od czasu do czasu abonament przekroczyć, niżby się miało regularnie marnować.
Ja mam podobny dylemat.
Rada: Jeżeli skończyła się już umowa, to lepiej zmienić samemu plan na Optymalny (najlepiej na najniższy, bo w górę zmiana nic nie kosztuje) i poczekać aż wejdzie w życie (nowy okres rozliczeniowy). Wtedy oferta z Propozycji będzie/może zawierać jedną usługę więcej jednakże nie spodziewajmy się kokosów. Proponowane są zazwyczaj pakiety MMS, SMS, pakiet optymalny na konto i 5 bezpłatnych numerów - wszystko w zależności od telefonu i wybranego abonamentu (można zwiększyć na większy). Na telefony można dostać rabat ale wtedy można już nie mieć 5 bezpłatnych numerów. Jeżeli chodzi o cenę telefonu, to tylko w kilku przypadkach (niestety nie zawsze) wychodziło taniej niż przez Internet.
Minus przedłużenia przez Internet - dostajesz tylko telefon w atrakcyjnej cenie bez żadnych usług.
Mój obecny dylemat polega na tym, że chciałbym HTC HD2. Cena jaką byłbym skłonny zapłacić jest na orange.pl ale dopiero przy abo za 121zł - przez propozycję jest niestety dużo drożej. Średnia moich poprzednich rachunków dużo nie odbiegała od tej kwoty (miałem Orange dla Firm 40) ale obawiam się, że po zmianie na taki abonament notorycznie będą mi przepadać minuty (ewentualnie zrezygnowałbym zupełnie z 5 bezpłatnych numerów). W Optymalnych minuty przechodzą tylko na następny okres rozliczeniowy a nie jak to było wcześniej z nieskończonym kapitałem minut/sekund.
Podejrzewam, że abonament za 37zł + 5 bezpłatnych numerów w zupełności by mi wystarczył - ewentualnie skłonny byłbym zmienić na abonament za 73zł. Niestety w obu przypadkach cena tego telefonu jest dużo za duża.
Przy poprzednich przedłużeniach ze względu na wysokie rachunki (mimo niskiego abonamentu) cena telefonu była odzwierciedleniem średniej z rachunków i telefony dostawałem z cennika dla 3-ciego lub 4-tego w wysokości abonamentu. Obecnie nie ma chyba na to szans.