• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #389834  autor: nabuch
 25 lut 2010, 18:19
Witajcie
Proszę o pomoc w wyborze pakietu internet +telefon.Obecnie kończy mi się umowa na netię Widzę dużo osób szuka więc może coś podpowie . Moje wymagania.
a)Internet 1M może być umowa na 24 miesiące dostępna tylko linia Tp
b) Telefon jak najtańszy ale na linii TP po kablu bo ogólnie na co dzień używam Voipu
Ogólnie chciałbym się zmieścić w 90 zł z tendencją na mniej
Z tego co patrzyłem to mam dostęp do
TP -drogo
Netia-prawie tak samo drogo co w TP a może i drożej
Orange
ERA
GTS Energis ? czyli multimo
Chyba jeszcze dialog
jeszcze jakieś inne opcje ??

Mieszkam w byłym radomskim

Czekam na jakieś podpowiedzi. Wstępnie spodobało mi się multimo za 70 zł średnio z umową na 1 rok + haczyki no ale gdzie ich nie ma :)

Wrrr multimo ma promocję do 31 marca czyli nie zdążę się załapać...

#389866  autor: kerim36
 25 lut 2010, 20:33
nabuch pisze: Telefon jak najtańszy ale na linii TP po kablu bo ogólnie na co dzień używam Voipu
a co ma telefon po kablu do voipa??

Mapy do fabrycznych nawigacji Opel / Citroen / Peugeot / Renault / Fiat i inne
Pogotowie komputerowe / aktualizacja map GPS
http://www.klos.net.pl

#389873  autor: nabuch
 25 lut 2010, 20:53
kerim36 pisze:
nabuch pisze: Telefon jak najtańszy ale na linii TP po kablu bo ogólnie na co dzień używam Voipu
a co ma telefon po kablu do voipa??
Wiesz ogólnie wygoda użytkowania. Rodzice chcieli mieć telefon w domu ,taki który będzie niezależny od internetu braku światła w mojej miejscowości (niestety router potrzebuje 230VAC). W sumie można by to postawić wsio na voip ale jakoś nie mogę się zebrać a poza tym jakość rozmowy zwykłego telefonu jest dużo lepsza niż na voipie a rodzice sporo rozmawiają -głównie odbierają rozmowy.Ogólnie rzecz biorąc połączenia wychodzące 80 % voip 20% linia lądowa ,przychodzące linia TP

#389876  autor: szyman12
 25 lut 2010, 21:06
Dwa pytania:

* masz telefon kom. w Erze lub Orange - a jeżeli tak to czy jest on na abonement?
* kiedy dokładnie kończy Ci się umowa?

#389880  autor: nabuch
 25 lut 2010, 21:23
szyman12 pisze:Dwa pytania:

* masz telefon kom. w Erze lub Orange - a jeżeli tak to czy jest on na abonement?
* kiedy dokładnie kończy Ci się umowa?
1. nie nie posiadam telefonu w żadnej z tych sieci i szczerze nie jestem zainteresowany podpisywaniem umowy i dokładaniem sobie zobowiązań
2. internet 31 marca telefon 30 kwietnia :(- niestety powoduje to dodatkowe utrudnienia przy przejściu ze względu na rozrzut terminów i nie wiem czy nie będę zmuszony przeczekać miesiąc bez internetu chociaż akurat w tym okresie będzie on mi bardzo potrzebny.

#389882  autor: Sig
 25 lut 2010, 21:27
Multimo ewentualnie eTlink (chyba jesteś w zasięgu).

Multimo ma najbardziej elastyczną ofertę, także aktualnie jedną z tańszych o ile nie najtańszą, ponadto można u jednego operatora brać tani telefon po WLR za bodaj 28zł - jak się nie dzwoni ,w sam raz. W innym przypadku telefon w podobnej cenie można brać np. w Novum.

Gdybym miał teraz podpisywać umowę, brałbym 12M w Multimo.

EDIT: Multimo duet 2Mbps + telefon za ok 82,25

#389890  autor: szyman12
 25 lut 2010, 21:43
nabuch odnośnie internetu to najlepiej ma Multimo, ALE :

* 1 marca lub 1 kwietnia TP ma prawdopodobnie wprowadzić nową ofertę neostrady, w której może pokazać "pazur"
* tak jak pisałeś - w Multimo jak i w Erze kończą się promocję, więc może wykombinują coś lepszego?

Odnośnie telefonu to może być kłopot, bo wydaje mi się [dlatego proszę o potwierdzenie tego faktu kogoś bardziej obeznanego] że obowiązywałby Cię taki schemat:

Netia -> TP -> inny operator

Gdzie w TP musiałbyś zapłacić ok. 400 zł opłaty aktywacyjnej [czas nieokreślony] lub 1 zł [umowa na 12 m-cy, najtańszy abo 50 zł]

Dodatkowo się upewnię - mieszkasz w strefie numeracyjnej 0-48?

#389907  autor: nabuch
 25 lut 2010, 22:42
szyman12 pisze:* 1 marca lub 1 kwietnia TP ma prawdopodobnie wprowadzić nową ofertę neostrady, w której może pokazać "pazur"
ehff co do TP i pazura to trochę zbyt wiele powiedziane ale powiem szczerze że obecna promocja TP w porównaniu do Netii to już coś do rozważenia a może nawet jest lepsza po przeliczeniu dla 2M wychodziło o jakąś 100 różnicy ale Tp daje gadżet
szyman12 pisze:* tak jak pisałeś - w Multimo jak i w Erze kończą się promocję, więc może wykombinują coś lepszego?
no właśnie wolałbym wiedzieć na czym stoję niż czekać na ostatnią chwilę. Właśnie w tym okresie jak mi się kończy umowa będę potrzebował dobrego kontaktu do USA Powiem szczerze że gdyby nie marne ceny w netii to nawet bym się nie zastanawiał i przedłużył z nimi umowę. Gdyby było to 6 miesięcy po 1 zł za internet i telefon wziąłbym netię a przy obecnych cenach że nie ma nic za darmo to jedna z gorszych ofert
szyman12 pisze:Netia -> TP -> inny operator
mam nadzieję że nie co potwierdzałby post z tego wątku link
szyman12 pisze:Dodatkowo się upewnię - mieszkasz w strefie numeracyjnej 0-48?
tak
Sig pisze:Multimo ewentualnie eTlink (chyba jesteś w zasięgu).
Niestety nie jestem -blisko ale nie mapa etlink

Tak najbardziej przekonuje mnie mimo wszystko to multimo . Muszę zadzwonić sobie na infolinię i się dowiedzieć czy przy obecnych terminach mogę zawrzeć z nimi umowę na tyle wcześniej .Ciekawe tylko jak z jakością ... Gdy ostatnio szukałem internetu ceny netii i multimo były takie same . Przeważyło to że w netii był helpdesk do którego można się było dodzwonić a w multimo tylko melodyjki i długie minuty czekania na nic...

#389940  autor: Ryszard Lubicz
 26 lut 2010, 07:47
Jakość multimo jest na prawdę dobra. Ja im daję 5+ w skali do 6. Zero problemów, żadnego zrywania, net śmiga szybko. Kumpel wziął u nich tez telefon płaci 28,00 brutto i ma jeszcze darmowe minuty. Sam bym przeszedł z telefonem też bo mam w dialogu (35,00 ale zero minut do wykorzystania) ale chyba nie przejdę bo słyszałem że bym musiał na rok powrócic do TP :( .

Grażynko wybacz...

#390007  autor: piotrekkk
 26 lut 2010, 14:26
ja bym proponował zadzwonić do netii po jakąś ofertę utrzymaniową i powiedz, że gdzieś indziej jest taniej itp, ale z konkretami, może coś wytargujesz

#390021  autor: alexander1
 26 lut 2010, 15:36
Witam.
Podobnie jak nabuch rozglądam się za ofertą na telefon i internet, także na jedynie dostępnej linii TP, ale z tą różnicą, że zarówno telefon jak i internet mam w TP. Umowa na internet 1Mb wygasa mi także 31.03.10, a telefon z taryfą standard jest na czas nieokreślony.
Po moich analizach i rozmowach z konsultantami na infoliniach, najlepszą cenowo ofertę na interesujące mnie 2Mb i jak najtańszym telefonem stacjonarnym, przedstawia Multimo. Problem w tym, że aktualna oferta jest właśnie do 31.03. Konsultant (dzwoniłem dwukrotnie do różnych konsultantów, obaj mówili to samo) w rozmowie oznajmił, że nie ma problemu, aby skorzystać aktualnej oferty, podpisując odpowiednią umowę, mimo, że będę wolny dopiero od 1.04, czyli po wygaśnięciu promocji. Dodał, że telefon także mogę mieć w tej promocji, chociaż linia uwolni się dopiero 30.04.
Słyszałem, że TP ponoć szykuje nową ofertę. Na infolinii nie zaprzeczano kategorycznie, ale powiedziano mi, że oficjalnie niczego nie wiedzą. Multimo również musi albo przygotować nową ofertę od 01.04, albo przedłużyć obecną.
Zatem podjąłem decyzję o rezygnacji z telefonu i internetu z dniem 31.03 (telefon będzie do 30.04 jeśli podpiszę umowę między czasie z innym operatorem). Będę czekał do końca na rozwój sytuacji, a jeśli nie pojawią się korzystniejsze promocje, to anuluje np. 29-30.03 rezygnację z usług i podpisze aneks o przedłużenie usług - potwierdził taka możliwość konsultant.
Nie wspominałem o czasie oczekiwania na usługi przy zmianie operatora bo są w praktyce różne(internet nawet miesiąc), więc autor tematu powinien też je wziąć pod uwagę.
Przy rozważaniu oferty TP, należy mieć na uwadze fakt, że osoby korzystające z serwisu hostingowego hotfile.com mogą się liczyć przy ściąganiu z prędkościami rzędu 5-15 KB/s, jako free user lub wielokrotnością tej prędkości wynikającej z maksymalnej dostępnej ilości połączeń na jeden plik, jako premium user. W tym przypadku TP nie widzi swojej winy i poleca składać reklamacje pisemne. Problem nie występuje u innych dostawców internetu.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 11 mar 2010, 15:37 przez alexander1, łącznie zmieniany 1 raz.

#390100  autor: Spioszek
 26 lut 2010, 20:14
Tak z ciekawości bo widze ze naprawde w Multimo 10mega wychodzi średnio 97zł, a z telefonem 123,50zł.

Tylko jedno pytanie, ten abo telefoniczny to ile w nim jest minut wliczonych? bo nie moge doczytać

#390110  autor: alexander1
 26 lut 2010, 20:49
W ofercie o której pisałeś, czyli "Multimo Duet za 2 złote - Dzwoń za Wszystko", abonament telefoniczny wynosi 39 zł. Na infolinii mówiono mi, że to kwota złotówek w całości do wygadania (w okresie pierwszych 3-ch miesięcy promocji płacisz za wszystkie rozmowy wg cennika). Wynika z tego, że masz 39 zł do wykorzystania do wszystkich sieci po pierwszych 3-ch miesiącach.
Dla przykładu, opłata do krajowych sieci stacjonarnych wynosi 0,43 zł/min, komórkowych 0,79 zł/min, do Play 0,98 zł/min. Do każdej rozmowy dochodzi nieciekawa, rodem sprzed lat, opłata za inicjację każdego połączenia w wysokości 0,19 zł. Na rozmowy zagraniczne stawek nie opisuję, dostępne są na stronie Multimo.

#390173  autor: simon.m
 27 lut 2010, 11:07
alexander1 pisze:do krajowych sieci stacjonarnych wynosi 0,43 zł/min, komórkowych 0,79 zł/min, do Play 0,98 zł/min.
piękne ceny... piękne...

#390176  autor: Vieslav
 27 lut 2010, 11:14
A może internet + telefon w Dialogu? Umowa na 24 miesiące, abo za telefon 28zł, abo za internet (1mb/s) 45,99zł, co razem daje 73,99zł. Oczywiście ceny obowiązują, jeśli zamawia się u nich internet + telefon, oddzielnie są całkiem inne cenniki. Jeszcze odnośnie abo za telefon: brak wliczonych minut i cena bodajże 35gr/3min (o ile nie zmienili), ale to chyba nie problem, bo masz voipa.
Odnośnie telefonu to może być kłopot, bo wydaje mi się [dlatego proszę o potwierdzenie tego faktu kogoś bardziej obeznanego] że obowiązywałby Cię taki schemat:

Netia -> TP -> inny operator

Gdzie w TP musiałbyś zapłacić ok. 400 zł opłaty aktywacyjnej [czas nieokreślony] lub 1 zł [umowa na 12 m-cy, najtańszy abo 50 zł]
Zerwanie umowy w pierwszym miesiącu to koszt około 150zł, przynajmniej tak było kiedyś, po zmianie regulaminów nie wiem jak to wygląda, jak komuś się chce niech policzy, sam skorzystam :-) .

#390411  autor: nabuch
 28 lut 2010, 10:15
Wrrr dzwoniłem do multimo - 10 minut wiszenia na słuchawce i słuchania melodyjek -efektu brak. No cóż może spróbuję jeszcze na tygodniu . Nie wiem dlaczego nie mogę dodzwonić się na 0801 z voipu :(
Po przeliczeniu dialogu internet 1M + telefon z chyba 30 minutami 67 zł/msc umowa na 2 lata. Przydałby się telefon tak z 60 minut bo tyle średnio wydzwaniają rodzice jak im się nie chce dzwonić z telefonu internetowego ...Pomyślę może jeszcze wezmę ten dialog...

#390436  autor: Vieslav
 28 lut 2010, 11:19
Jeszcze jedno odnośnie Dialogu: minuty z tego abonamentu z wliczonym 120min wymieniają się na minuty na komórki (chyba 1 minuta na komórkę to 3 zwykłe ale nie pamiętam dokładnie). No i po pół roku ich ilość zwiększa się do 150.