• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #388966  autor: DaSt
 21 lut 2010, 10:31
Witam,
mam taki problem, potrzebuje zrobić pewnego rodzaju gorącą linię pomiędzy 3 obiektami, tzn. aby jeden mógł bezpośrednio po podniesieniu słuchawki i co najwyżej wciśnięciu przycisku wybierał drugi lub trzeci obiekt. Interesuje mnie tylko strona obiektu pierwszego. Po stronie centrali i tych dwóch obiektów podobno jest wszystko przygotowane, tylko jkaiego sprzęty potrzebuje ja, ktory umożliwi mi połączenie bezpośrednio po podniesieniu słuchawki. Czy wystarcza 2 zwykle aparaty? Czy moze jakas centralaka zaprogramowana na automatyczne wybieranie, z tym ze obiekty te nie mają przydzielonych zadnych numerow.
Proszę o radę jaką centralkę bym potrzebował, bądź ewentualnie telefon.

#389113  autor: Aen Hen Cerbin
 21 lut 2010, 22:30
Wystarczyłaby instalacja domofonowa lub centrala z 4 portami LW (linia wewnętrzna) + aparaty telefoniczne, pierwsza linia to będzie np. 21, druga 22, itd.

Jakie są odległości między obiektami które mają być ze sobą połączone?

SVP.

TakTak Happy | Play Fresh | Nowy Simplus | Nowy Orange Go | Orange Freedom @ &tp

#389223  autor: DaSt
 22 lut 2010, 18:26
NO i tu może byc problem, bo pierwszy obiekt jest tam gdzie centrala, jakies 4-5km, drugi to jakies 10 km. Czyli zwykla centralka jakas najprostsza mogłaby wystarczyć??

#389239  autor: Aen Hen Cerbin
 22 lut 2010, 19:36
DaSt pisze:Czyli zwykla centralka jakas najprostsza mogłaby wystarczyć??
Niestety - nie.
DaSt pisze:NO i tu może byc problem, bo pierwszy obiekt jest tam gdzie centrala, jakies 4-5km, drugi to jakies 10 km.
Zbyt duże odległości dla zwykłej centralki, choćby wziąć najlepsze kabelki... w takim przypadku trzeba na linii założyć wzmacniacze, co jakieś max. 1,5 km, plus zabezpieczenia przeciwprzepięciowe (galwaniczne), aby ewentualne zakłócenia elektromagnetyczne nie zabiły nam centralki.

Reasumując: da się zrobić, co do kosztów zaś - to można je oszacować, ale dopiero po dokładnym zapoznaniem się z tematem.

HTH.

TakTak Happy | Play Fresh | Nowy Simplus | Nowy Orange Go | Orange Freedom @ &tp

#389284  autor: DaSt
 22 lut 2010, 22:27
rozmawiałem z administratorem centrali, który twierdzi że potrzebuje telefonu na dwie linie, takiego jak kiedys Panasonic robił. Ale co telefon na dwie linie ma innego niż dwa normalne telefony na jedna linie? Lub może jest centrala która w wygeneruje prąd dzwonienia na takiej odległości?