• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #388327  autor: mervel
 17 lut 2010, 20:01
dziś z ciekawości zacząłem sobie oglądać ceny telefonów na abonament w różnych sieciach...i przeżyłem szok.
mimo że oferta abonamentowa jest całkiem przyjemna (niezmiennie Play ciśnie konkurencję ;] ) o tyle ceny tel. są zabójcze!
mi obecnie mija połowa abonamentu (Play,2 letnia umowa, za 50zł) i widzę że oferta minutowa jest nawet lepsza obecnie, ale telefon który brałem rok temu - Samsung F480 za 1zł kosztuje obecnie 150zł, wtf ?!
np. Omnia kosztuje 700-1000zł... :O
jak to możliwe że przez rok czasu telefony ZDROŻAŁY? ;/
wspomnę że ceny tych komórek w innych sieciach to jeszcze większa masakra ;]

#388335  autor: kerim36
 17 lut 2010, 20:11
ceny sa ustalane przez operatorow i chce podkreslic, iz operator jest uslugowadawca, a telefon to ewentualna dokladka.

a czemu sa ta drogie - bo ktos tak wyliczyl, zeby op zarobil, a nie bawil sie w PCK

Mapy do fabrycznych nawigacji Opel / Citroen / Peugeot / Renault / Fiat i inne
Pogotowie komputerowe / aktualizacja map GPS
http://www.klos.net.pl

#388439  autor: vh
 18 lut 2010, 13:28
Już z rok temu operatorzy przebąkiwali, że będą wycofywać się z dotowania aparatów. I się wycofują.

#388440  autor: Sławek
 18 lut 2010, 13:57
Mnie szokuje zabojczo wysoka cena Samsunga Ultra Touch... w abonamencie OnePlay 145zl na 36 mies, ten telefon kosztuje 499zl! Szok.

#388520  autor: jarekrk
 18 lut 2010, 20:22
nie wiem czym oni chcą zwabiać klientów ? minutami po 60groszy? i nie dawać telefonu? przecież kiedyś tylko dlatego się brało abo bo był fajny telefon, a teraz są cyrki takie,że na allegro tel. nie raz kosztuje taniej niż na abonament,
rozumiem ,że operator chce zarobić ale życzyć sobie prawie 1000zł za omnie i potem ok 1500zł z abonamentu to przesada

nie wiem ale chyba lepiej kupić na raty telefon na 2 lata i wziasc potem umowe bez telefonu co jest zawsze atrakcyjniejsze

#388582  autor: Cyrrus
 19 lut 2010, 10:24
I czemu tu się dziwić? Wystarczy chociażby porównać stosunek wymiany Euro do Złotego, sprzed 1,5 roku i obecnie. A niestety rozliczenia z producentami telefonów są w Euro.

Z drugiej strony nikt nikomu nie nakazuje iść i kupować aparat u jakiegoś operatora. Operator oferuje nie telefony a usługi telekomunikacyjne i to głównie je trzeba mieć na uwadze, a nie uganiać się za kolejnym gadżecikiem za 1 zł.

#388666  autor: gogi78
 19 lut 2010, 18:27
trochę się z tym wszystkim nie zgodzę. każda sieć bierze od każdego producenta sporo telefonów które kupują po cenie hurtowej czyli dużo niższej niż detaliczna,potem narzucają swoją marżę i cena wzrasta do śmiesznie wysokich cen wyższych niż na wolnym rynku.trzeba tylko kit ludziom wcisnąć aby uwierzyli że tak musi być. rąbią nas na telefonach i tak samo na cenach za minutę. ponad rok temu jak omnia wchodziła do sprzedaży w erze to wersja 8gb kosztowała ponad 2 tyś. w abonamencie ja w sklepie sferis kupiłem 16gb za równe 2 tyś. wliczając koszt kredytu w kiepskim banku (1700 zł omnia+ 300zł kredyt na 20 miesięcy) bez żadnego abonamentu!!! przecież TO JEST DO CHOLERY CZYSTE ZŁODZIEJSTWO w biały dzień. dodatkowo wbrew logice im starsze (niektóre telefony) tym droższe - sorry czy to są już egzemplarze kolekcjonerskie ???

podwyżki-takie rzeczy to tylko w erze:(

#388713  autor: thonka
 20 lut 2010, 02:15
gogi78, a czy ktos Ci kaze kupowac u operatora? kupuj w sklepie.

wahania kursowe sa takie a nie inne, operatorzy nakupowali telefonow po wysokim kursie i sobie to odbijaja.

inna sprawa jest polityka sprzedazy danego operatora. w erze np. na przedluzenie mozna dostac telefon z 50% znizka i do tego obnizyc jeszcze dodatkowo jego cene z programu lojalnosciowego.

w ten sposob ludzie z rachunkami powyzej 300zl moga wymieniac telefon co rok (umowa wydluza sie na nastepne 2 lata) a np. taki iphone 32gb kosztuje 800zl (drozsza jest tu juz tylko n97 za 1000zl), to cena przy wymianie telefonu wynosi tylko 250zl (50% znizki i 150zl)...

ktos sie sklada na takie prezenty od sieci.

sam e71 kupowalem w sklepie, bo jeszcze wtedy nawet jej nie bylo u operatorow, a obecnie u mojego operatora kosztuje ona 1200zl przy abonamencie za 60zl, gdy ja bez umowy ponad 1,5 roku temu dalem za nia 1100zl.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#388715  autor: gogi78
 20 lut 2010, 07:56
oczywiście nikt nie każe mi kupować u operatora tylko to co zaczyna się dziać np. w erze to jest nie fair wobec klienta. jest sporo przykładów że ceny telefonów są zawyżane między innymi telefonów z systemami operacyjnymi. nie zamierzam płacić ponad 300 zł tylko po to żeby co rok mieć nowy telefon dla mnie 100zł abonament jest nie do końca wykorzystany.

#388736  autor: Cyrrus
 20 lut 2010, 10:33
Ale jak to nie fair? Napiszę jeszcze raz: priorytetem sieci jest sprzedaż usług telekomunikacyjnych, a nie handel telefonami.
Mamy wolny rynek. Jeśli gdzieś telefon sprzedają drogo, to szukam i kupuję tam gdzie sprzedają taniej. Proste i logiczne.
Z drugiej strony to również wina działań sieci komórkowych, że tak a nie inaczej ,,przyzwyczaiły'' swoich klientów. W końcu, nie słyszałem aby dostawca internetu dodawał w zestawie sprzedażowym komputer, a telewizja kablowa 46-calowego LCD-ka za 1 złotówkę.

#388753  autor: thonka
 20 lut 2010, 11:59
gogi78 pisze:jest sporo przykładów że ceny telefonów są zawyżane między innymi telefonów z systemami operacyjnymi.
taaa... najlepiej zeby cala game takich telefonow zwlaszcza na androidzie czy dotykowym symbianie dawali za 1zl i do tego przez pol roku nie placilo sie za abonament...

zlodziejstwo czy oszukiwanie? nikt przeciez nikogo nie zmusza do kupowania telefonu u operatora, a Ci nieraz juz dali do zrozumienia, ze nie sa sklepami z telefonami i jezeli ktos liczy na tani telefon, to niech pogodzi sie z faktem, ze bedzie to popularna, tania masowka, a nie telefony z wysokiej polki.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#388758  autor: gogi78
 20 lut 2010, 12:20
nie chodzi mi o telefon z górnej półki za 1 zł ale chociaż w miare korzystnej cenie(500-600) a nie w abo za 100zł tel z wm ponad 1tys. zł .dla porównania w play htc hd w abo 85 zł można mieć za 1 zł na 3 lata!!! gdzie tu logika można zejść z ceny - można tylko trzeba chcieć.

#388764  autor: thonka
 20 lut 2010, 12:41
gogi78, skoro dla Ciebie priorytetem jest sam telefon, a dlugosc umowy schodzi na dalszy tor to nie mamy w ogole o czym dyskutowac, bo ja nigdy nawet nie sprawdzalem ile cos moze kosztowac w umowach trzyletnich. dwa lata to juz jest dlugo, a co dopiero trzy i to tez trzeba brac pod uwage. pol biedy jak to bedzie zobowiazanie 10zl czy 20zl, ale 85zl miesiac w miesiac przez 3 lata to troche ponad 3000zl... dla porownania na 2 lata wychodzi lacznie 2640zl z tego 600zl to sam telefon. taniej? o wiele.

mda vario V czyli htc touch pro 2 kosztuje w erze 2100zl przy abonamencie za 100zl, w play za 95zl to koszt 1700zl, xperia w erze to koszt 1800zl, play 1650zl. cenowo duze roznice, ale i tak drogo.

ja za n73 3 lata temu (gdzie telefon juz byl ponad rok na rynku) placilem 600zl w abonamencie za 100zl i jakos to przezylem, a teraz przy tej oplacie masz np. e52 za 400zl, 5800 za 500zl, a ze Ty koniecznie potrzebujesz Xperie czy Vario V (jedyne z wm w ofercie ery) to juz nic na to nie poradze... te telefony w wolnej sprzedazy tez sa o wiele drozsze niz reszta.

skoro play jest dla Ciebie korzystniejsze to idz tam, nikt nikogo nie zmusza do danego operatora, do kupowania u niego uslug czy telefonow.

gdybym mial jednak dla samego htc hd podpisywac umowe na 3 lata to musialbym bardzo mocno sie zastanowic czy wszystko jest ze mna ok.

mimo wszystko operator sprzedaje uslugi, jakos w TP czy Netii nikt nie pyta czy masz telefon, gdy podpisujesz z nimi umowe na telefon stacjonarny czy tez masz komputer podpisujac umowe na internet.

#388828  autor: Ofeck
 20 lut 2010, 16:12
Dokladnie, zgodze sie z przedmowca, ze siec dostarcza uslugi, a nie telefony i szkoda, ze nie wszyscy to rozumieja, bo wiekszosc ludzi ma pojecie takie, ze telefon sie nalezy z urzedu.
Tak sie sklada, ze mam na codzien stycznosc z ludzmi przedluzajacymi umowy i czesto trafiam na klientow, ktorzy sa "juz tyle lat u nas" z ab.25 i nalezy im sie telefon, ale "taki lepszy". Wlasnie najczesciej klienci posiadajacy niskie abonamenty wymagaja telefonow typu HTC, nokie serii e lub n, mowie wtedy, ze sa odpowiednie abonamenty na firme i pytam czy pan ma firme. :-D.
Straszne buraki z tych ludzi.

#388920  autor: kerim36
 20 lut 2010, 21:50
Ofeck pisze:czesto trafiam na klientow, ktorzy sa "juz tyle lat u nas" z ab.25 i nalezy im sie telefon, ale "taki lepszy".
i niestety ciezko takim ludziom wytlumaczyc, ze placac 25zl/mies generuja tak "wielki" zysk dla operatora, ze przy przedluzeniu nie dostana telefonu z gornej polki za 1zl.

pozostaje tylko sie zalamac :roll:

Mapy do fabrycznych nawigacji Opel / Citroen / Peugeot / Renault / Fiat i inne
Pogotowie komputerowe / aktualizacja map GPS
http://www.klos.net.pl

#388927  autor: kwistas
 20 lut 2010, 22:11
Ostatnio znowu operatorzy zaczynają kombinować jak gdzieś rok temu, znowu zganiają wysoką cenę telefonów przez słabego złotego... Żenujące. :|

#388929  autor: st.konsultant
 20 lut 2010, 22:19
kwistas pisze:Ostatnio znowu operatorzy zaczynają kombinować jak gdzieś rok temu, znowu zganiają wysoką cenę telefonów przez słabego złotego... Żenujące. :|
Ale co kombinują? Jest wolny rynek, nie odpowiada Ci cena, kupujesz gdzie indziej. Widoczne takie ceny generują większy zysk a o to chyba chodzi w firmie.

#388931  autor: Sławek
 20 lut 2010, 22:34
Ten spor jest zenujacy. Nikt nie neguje wolnego rynku. jednoczesnie kazdy moze wyrazic swoje zdanie nt. polityki cenowej danego operatora. Moim zdaniem, jesli sie podpisuje umowe dwu czy trzyletnia z grozba kary w przypadku jej zerwania, to naleza sie korzystniejsze warunki zakupu telefonu, niz w zwyklym sklepie. Przeciez wlasnie dotowaniem telefonow operatorzy usprawiedliwiaja kary umowne. Jesli chca miec rynkowe ceny telefonow i oferowac uslugi- spoko, ale niech zrezygnuja z abonamentow terminowych z karami. Takie jest moje zdanie w tej kwestii.

#388972  autor: Cyrrus
 21 lut 2010, 10:57
kwistas pisze:Ostatnio znowu operatorzy zaczynają kombinować jak gdzieś rok temu, znowu zganiają wysoką cenę telefonów przez słabego złotego... Żenujące. :|
Jeśli Kolega nie bardzo się orientuje, to podpowiadam, że mniej więcej rok temu wystąpił problem z naszym Złotym. I nie trzeba być tu specem od ekonomii, wystarczy trochę logiki, aby wyciągnąć odpowiednie wnioski.

Sławek nie spór a dyskusja. Po to jest forum aby dyskutować.

Sprawdźmy też pierwszy lepszy regulamin promocji, czego dotyczą kary umowne? Podpowiem: nie tylko aparatów, ale chociażby warunków promocyjnych jakie się otrzymuje, czy naszego zobowiązania do korzystania z usług przez 24 m-ce.

Prosta zasada: podpisuję z kimś umowę o coś, potem się z jej nie wywiązuję, więc ponoszę odpowiednie konsekwencje.

I tu nie chodzi tylko o aparat, bo w razie jego braku również jest przewidziana odpowiednia kara umowna.

#389130  autor: Sławek
 21 lut 2010, 23:53
Preferencyjne warunki- ulgi itp. otrzymuje sie w umowie bez telefonu- takie male spostrzezenie.