Wracając do oferty bez telefonu , oferta jest na 18 miesięcy jak wszystkim wiadomo , to czy się nieopłacana uzależnione jest od wielu czynników abonenta .
w moim przypadku miałem NE80-170 min do wszystkich ze wszystkim możliwymi zniżkami, przeszedłem na NE60 za 30 zł bez tel. 120+70 min plus 5 zł za 200 min do jednej osoby , odeszły mi 3 okresy rozliczeniowe po 65 zł , w tym momencie zaoszczędziłem 90zł , biorąc abonament z telefonem podobna oferta wyszła by mi 45 zł miesięcznie przez 24 miesiące , telefon mam nowy wiec nie potrzeba mi nowego, a ten musiałbym sprzedać za 240 zł aby mi wyszedł abonament po 35 zł , W NE60 nie widzę takiego telefonu abym zarobił na nim 250 zł bez większego się bujania , (pkt. Era premia odpadają zostały wykorzystane na 2 abonament ). Jest jeszcze kilka czynników , ze zdecydowałem się na abonament bez tel. mało połączeń do Play (akurat z tego abonamentu), odeszły mi minuty jak zostałem zaproszony do sieci rodzinnej prze dwie osoby.
Oczywiście są i minusy oferty , jeżeli się przekroczy minuty z puli niestety płacimy już słono , wszystko zależy co komu jest potrzebne i jak wiele razy już tu pisano, trzeba określić profil wykorzystywania minut . Mimo wszystko są nieprzewidziane sytuacje gdzie telefon jest niezbędny , wówczas nie będziemy patrzyli , ile kosztuje minuta .