• Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #385569  autor: Rostov
 05 lut 2010, 13:56
Witam,

Chciałbym zapytać, czy spotkaliście się kiedyś z tym, że jeśli Wasza mp3ka czy pendrive leżały blisko telefonu komórkowego, to kasowały się z nich dane lub był problem z ich odczytem?

#385577  autor: mariusz9a
 05 lut 2010, 14:28
Ja używam telefonu jako odtwarzacza, mam około 8GB muzyki i filmów wgranych około rok temu i do tej pory jeszcze mi nic nie skasowało ani nie było problemów z odczytem. Karta pamięci znajduje sie blisko anteny ;-)

#385609  autor: Rostov
 05 lut 2010, 18:36
Karty pamięci w telefonach działają chyba na trochę innej zasadzie <myśli>

#385611  autor: RafalM
 05 lut 2010, 18:54
Podobnie jak mariuszowi9a mój telefon służy mi jako odtwarzacz muzyczny. Mam wgrane 5GB muzyki i nic podejrzanego się nie dzieje. Co do pendrive'ów nigdy nie spotkałem się ze zjawiskiem skasowania się danych przez bliskość komórki. Raz szkolny komputer spalił mi pendrive'a, ale to już inna historia.

#385613  autor: kuwejt
 05 lut 2010, 18:56
Większość tego typu urządzeń działająca jako pamięci flash działa na kościach pamięci EEPROM z racji tego ich kasowanie możliwe jest tylko elektronicznie. Ich architektura oparta na bramkach logicznych NOR i NAND a także przerzutnikach zatrzaskowych, oraz wykonanie w technologii TTL lub CMOS wyklucza możliwość kasowania i jakiego innego wpływu na zawartość pamięci poprzez fale GSM czy 3G.

#385657  autor: kowcio
 05 lut 2010, 22:08
kuwejt ma rację. Pomysl logicznie- telefon tak jak pendrive czy MP3Player jest zbudowany w taki sam sposób i nic się z nim nie dzieje. Telefon komórkowy może mieć wpływ na dyskietki, jeśli np. na głośniku położymy dyskietkę. Chociaz z dyskietek teraz to tylko ZUS korzysta.

Nie ma się co bać o dane. Nic się nie stanie. Karta pamięci działa w taki sam sposób jak pamięć w pendrive czy MP3 Player.

#386116  autor: ganc2
 08 lut 2010, 01:58
Telefon może mieć co najwyżej wpływ (a i to niewielki) na magnetyczne nośniki danych, a te co wymieniłeś raczej do nich nie należą .